Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Ongediertebestrijding

Ongediertebestrijding, we weten allemaal dat het bestaat. Maar wat weten we nou echt van ongediertebestrijding? Alles wat je moet weten over ongediertebestrijding vind je hier.

Wat is ongediertebestrijding?

“Ongediertebestrijding is het weren, verwijderen of doden van ongewenste dieren, die de mens op een of andere manier last bezorgen”. Van ongedierte wil je dus graag af, maar wat zijn nu voorbeelden van soorten ongedierte?

Soorten ongedierte

Ongedierte is er in allerlei soorten en maten. Onze ongediertebestrijders krijgen de meeste meldingen van overlast door wespen, vlooien en bedwantsen. Maar ook wordt vaak om hulp gevraagd bij het bestrijden van muizen en ratten. Voorbeelden van echte schade veroorzakers zijn de boktor en houtworm. Je ziet het, ongedierte gaat van bijtende en stekende insecten tot aan knaagdieren en houtaantasters, waarvan de een voor meer overlast zorgt dan de andere.

Overlast en schade door ongedierte

Ongedierte kenmerkt zich door de overlast en schade die ze veroorzaken. Je hebt bijtend en stekend ongedierte met als gevolg rode, jeukende bultjes. Het ene soort knaagt aan spullen alsof zijn leven ervan af hangt en het andere soort ongedierte is irritant, onhygiënisch of zelfs schadelijk voor je gezondheid. Die soorten ongedierte brengen bacteriën over middels hun urine en uitwerpselen. Door bovenstaande eigenschappen van ongedierte snap je dat je geen ongedierte in huis wilt.

Ongedierte in huis

Heb je het vermoeden dat je last van ongedierte in huis hebt, maar geen idee om welk soort ongedierte het gaat? Schakel dan een ongediertebestrijder in. Je hoeft maar enkele kenmerken te noemen en hij weet direct of het om ongedierte en welk soort het gaat. Als het inderdaad ongedierte betreft waar je vanaf wilt, dan kan je ongediertebestrijding inzetten. Professionele ongediertebestrijders zijn bevoegd om een bestrijding uit te mogen voeren.

Wil je het ongedierte in huis laten bestrijden? Kies dan voor ongediertebestrijding uitgevoerd door een partner van Ongediertebestrijden.com. Hiermee kom je direct in contact met een professionele ongediertebestrijder uit jouw buurt die de ongediertebestrijding snel en effectief uitvoert.

Ongedierte herkennen

Ongedierte in huis, dat wil je niet. Daarom moet je ongedierte leren herkennen, zodat je in een vroeg stadium over kunt gaan op ongediertebestrijding. Je hoeft niet direct te weten welk soort ongedierte je in huis hebt, maar het is wel van belang dat je weet dát het er is. Als je ongedierte hun gang laat gaan, heb je in no-time een plaag in huis met alle gevolgen van dien. Ieder soort ongedierte heeft bepaalde kenmerken, waaraan je ongedierte herkennen kunt.

Kenmerken van ongedierte

Heb je de laatste tijd last van stank in huis? Of hoor je ‘s nachts vreemde geluiden? Ondanks dat je ze niet ziet, kun je wel de aanwezigheid van ongedierte in huis merken. Zodra omstandigheden anders worden dan normaal, wees dan alert! Door onder andere de volgende kenmerken weet je dat je ongedierte in huis hebt:

 • stank
 • geluid
 • schade
 • uitwerpselen
 • pootafdrukken, buiksmeer en vervellingshuidjes

Stank

Ongedierte in huis kan een enorme stank met zich meebrengen. Sommige soorten ongedierte dragen zelf een aparte geur bij zich. Anderen ruik je juist door de achtergelaten urine en uitwerpselen.

Geluid

Hoor je vreemden geluiden van zolder, uit de spouwmuur of onder de vloer vandaan komen? Dan moeten de ongedierte-alarmbellen gaan rinkelen. Er is ongedierte dat trippelende geluiden maakt, maar je kunt ongedierte ook horen krassen of knagen.

Schade

Er zijn soorten ongedierte die schade in huis veroorzaken. Knaagdieren, zoals de muis en rat, knagen aan voorwerpen om hun tanden kort te houden. Gaatjes in hout zijn vaak het teken van boktor of houtworm die zich voeden met hout.

Uitwerpselen

De uitwerpselen kunnen enorm verschillen per soort ongedierte. De ene soort heeft duidelijke keutels, bij de ander lijkt het meer op koffiedik. Je weet dat je een ongedierteplaag in huis hebt, als er ook een hele penetrante geur in huis hangt.

Pootafdrukken, buiksmeer en vervellingshuidjes

De aanwezigheid van ongedierte merk je ook door pootafdrukken, buiksmeer of vervellingshuidjes. Buiksmeer laten muizen en ratten zoal achter, dit is een soort vettige substantie. De vervellingshuidjes, schildjes of schilfers die je tegenkomt in huis, is afkomstig van soorten ongedierte die continu vervellen.

Als je een van bovenstaande kenmerken van ongedierte in huis herkent hebt, onderneem dan zo snel mogelijk actie. Je wilt niet dat het ongedierte uitgroeit tot een plaag. Ga of zelf aan de slag met ongediertebestrijding of schakel een ervaren ongediertespecialist in om de ongediertebestrijding uit te voeren.

Soorten ongedierte

Je weet nu hoe je ongedierte moet herkennen. Wat zijn nu veel voorkomende soorten ongedierte? En in hoeverre veroorzaken ze overlast?

Top 10 meest voorkomende soorten ongedierte in huis

Ongediertebestrijding wordt veelal ingezet tegen knaagdieren, zoals muizen of ratten. Ook worden ongediertebestrijders vaak gebeld om kruipende en vliegende insecten te bestrijden. Daarnaast wordt overlast van boktor en houtworm, de houtaantasters, direct gemeld. Van alle meldingen hebben wij een top 10 gemaakt. Dus dit zijn de meest voorkomende soorten ongedierte in huis, waarvoor mensen ongediertebestrijding inschakelen.

Muizen

Het hele jaar door kan je last van muizen hebben. Je vindt ze veel op zolders of in spouwmuren. Daar waar het rustig, warm en voldoende voedsel te vinden is, maken ze hun nest. Met muizen in huis heb je binnen de kortste keren schade aan je huis, meubels en voedselvoorraden. ze knagen namelijk aan alles wat los en vast zit. Daarnaast kunnen ze  schadelijke ziektes overbrengen op de mens.

Wespen

In de zomermaanden veroorzaken met name wespenoverlast. Als ze in augustus klaar zijn met de bouw van hun wespennest trekken ze eropuit op zoek naar voedsel. Een wespennest kan uit wel 5.000 wespen bestaan. Laat zo’n wespennest met rust, want zodra wespen zich bedreigd voelen steken ze je. En een wespensteek is alles behalve een pretje.

Vlooien

Zie je jouw hond of kat stevig krabben? Dan heeft ie waarschijnlijk last van vlooien. Vlooien zitten op jouw hond of kat om zich te voeden met hun bloed. Vervolgens leggen ze in de vacht hun eitjes. Voorkom een vlooienplaag in huis om zo je huisdieren tegen vlooien te beschermen.

Houtworm of boktor

Als je iets niet in huis wilt, zijn het houtaantastende insecten als houtworm en boktor wel. Zowel houtworm als boktor brengen schade toe aan houten vloeren, meubels en andere houten objecten. Om houtworm en boktor in hout te voorkomen, dien je al het hout in huis te behandelen. Zodra deze houtaantasters in het hout zitten, blijft er niets van over. Complete houten constructies kunnen het begeven als zij zijn langs geweest.

Bedwantsen

Terug van weggeweest, de bedwants. Zeker nu mensen meer en verder reizen, worden er meer meldingen gedaan van bedwantsen. Bedwantsen reizen met je mee en nestelen zich vervolgens bij jou thuis. Bedwantsen voeden zich ‘s nachts stiekem met jouw bloed. Het gevolg is dat jij de volgende morgen wakker wordt met jeukende bultjes.

Ratten

Knaagschade, rondslingerende uitwerpselen en krassende geluiden? Dit kunnen kenmerken zijn van ratten in huis. Dit ongedierte wil je absoluut niet in huis. Ratten zijn ook een dreiging voor onze gezondheid. Besmettelijke ziektes, zoals TBC, salmonella en de ziekte van Weil, brengen ratten over.

Mieren

Heb je hoopjes zand in je tuin? Grote kans dat hieronder mieren in grote kolonies leven in hun mierennest. De tijd dat mieren op zoek zijn naar voedsel, is het moment dat je mieren vaak in huis ziet. Marcherende mieren is bovenal vervelend. Maar vergeet niet dat mieren overal lopen en zodoende jouw etenswaren besmetten.

Kakkerlakken

Kakkerlakken zijn dragers van ziektes als salmonella, dysenterie en tyfus. In huis vind je kakkerlakken op vochtige, warme plekken, maar je komt ze vaak pas tegen als het donker is. Ga snel over tot ongediertebestrijding als je kakkerlakken in huis hebt. Kakkerlakken vermenigvuldigen en verspreiden zich namelijk razendsnel.

Zilvervisjes

Zilvervisjes heeft iedereen weleens in huis gehad. Onschuldig ongedierte, maar toch vervelend om in huis te hebben. Zilvervisjes houden zich schuil in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Kijk maar eens in de keuken, in je toilet of badkamer. Maar verwar ze niet met andere franjestaarten, ze lijken namelijk veel op ovenvisjes en papiervisjes.

Vliegen

Niets is irritanter dan rondzoemende vliegen in huis. Vliegen in huis zijn erg onhygiënisch, want ze zitten werkelijk overal op. Onderschat ze echter niet, ook vliegen vormen een risico voor je gezondheid. Ze kunnen bacteriën bij zich dragen die voedselvergiftiging veroorzaken en verspreiden bovendien allerlei ziektes.

Ongediertebestrijding zelf doen

Heb je last van ongedierte en wil je de ongediertebestrijding zelf uitvoeren? Dat is mogelijk! Hier vind je alle info over hoe je ongedierte zelf bestrijden kan.

Bestrijdingsmiddelen tegen ongedierte

Ongediertebestrijding is niet eenvoudig. Het ene soort ongedierte is makkelijker te bestrijden dan de ander, maar bepaalde soorten ongediertebestrijding moet je gewoon overlaten aan de professionals. Wat je in ieder geval nodig hebt om met ongediertebestrijding bezig te gaan zijn bestrijdingsmiddelen. Bestrijdingsmiddelen die je kunt gebruiken zijn:

 • Poeder, schuim of korrels
 • Lokdozen of vallen
 • Sprays tegen ongedierte

Poeder, schuim of korrels

De verschillende poeders, schuim en korrels waarmee je ongedierte kunt bestrijden, bevatten allen gif. Zodra het ongedierte hiermee in aanraking komt, gaat het dood. Om te zorgen dat dit gebeurt, moet je de bestrijdingsmiddelen tegen ongedierte bij de verblijfplaatsen, looproutes of nestplaatsen sprayen of strooien.

Lokdozen of vallen

Met lokdozen of vallen kun je ongedierte levend of dood vangen. Om het ongedierte in de val te lokken, moet er wel een lokaas in de lokdozen en vallen zitten. Zet de lokdozen of vallen op strategische plekken, zodat het ongedierte in de val loopt.

Sprays tegen ongedierte

In sprays tegen ongedierte zitten giftige stoffen waaraan het ongedierte overlijdt. Je hoeft het ongedierte niet letterlijk in te sprayen, maar zorg dat het op alle plekken zit waar het ongedierte komt. Alle naden en kieren in huis moet je meepakken om het ongedierte te bestrijden.

Ongediertebestrijding zelf of laten doen?

Heb je bovenstaande bestrijdingsmiddelen toegepast, maar is het je niet gelukt om het ongedierte te bestrijden? Dit is niet gek, want het is erg moeilijk om alle plekken te bereiken waar het ongedierte zit. Deze bestrijdingsmiddelen hebben tevens een mindere werking dan professionele bestrijdingsmiddelen. Voor een snelle, effectieve ongediertebestrijding schakel je een ervaren bestrijdingsspecialist in. Wij mogen veel effectievere bestrijdingsmiddelen gebruiken.

Ongediertebestrijding voorkomen

Als je geen ongedierte in huis wilt, dan moet je ongedierte zien te voorkomen! Ongedierte voorkomen is immers beter dan genezen! Maar hoe voorkom je dat je ongediertebestrijding moet inzetten?

Tips tegen ongedierte

Als je ongedierte wilt voorkomen, houd dan je huis schoon, vermijd vocht en onderhoud je huis goed. Je kunt altijd ongediertebestrijding inschakelen als het voorkomen van ongedierte in huis niet is gelukt. Maar probeer ze eerst eens te voorkomen met deze tips tegen ongedierte.

Schoonmaken

Het meeste ongedierte in huis voorkom je al door je huis goed schoon te houden. Donkere, stoffige hoekjes zijn plekken waar ongedierte zich zal nestelen. Als zoiets niet in jouw huis te vinden is, zullen ongedierte een plek zoeken waar dit wel het geval is.

Vuile vaat wegwerken

Ongedierte is altijd op zoek naar voedsel om te overleven. Was daarom direct de vuile vaat af of zet het meteen in de vaatwasser. Je hebt binnen no-time ongedierte in huis als je dit allemaal op aanrecht laat staan.

Aanrecht schoonhouden

Zorg dat er geen voedselresten te vinden zijn op je aanrecht. Geloof ons, een druppel of kruimel is voor ongedierte reden genoeg om langs te komen. Neem je aanrecht daarom regelmatig af en verwissel vervolgens ook de vaatdoek elke keer voor een nieuwe.

Vuilnis veilig wegzetten

Ook afval is een voedselbron voor ongedierte. Laat daarom je afval niet rondslingeren, maar stop het in vuilniszakken en sluit deze goed af. Omdat ongedierte zakken zo openmaakt, gooi je je vuilnis het best in afgesloten bakken.

Voedsel afgesloten bewaren

Bewaar ook etenswaren in afgesloten bakken, zodat ongedierte dit niet kan aantasten. Voedsel is simpelweg een aantrekkingskracht tot ongedierte. Vergeet je het voedsel van je huisdieren niet?

Naden en kieren dichten

Ongedierte komt door de kleinste gaten en kieren in je huis. Dus wil je ongedierte in huis voorkomen? Zorg dan dat ze geen kans krijgen en dicht alle mogelijke openingen.

Luchtvochtigheid in de gaten houden

Een warme, vochtige omgeving, daar houden vele soorten ongedierte van. Ongedierte blijft eerder weg als je een goede ventilatie in huis hebt en zorg dat je de luchtvochtigheid in huis laag houdt.

Horren plaatsen

Er blijven natuurlijk altijd openingen over voor ongedierte om je huis binnen te komen. Je kunt het ongedierte voorkomen door horren voor deuren en ramen te plaatsen. Hiermee verklein je weer de kans dat ongedierte van buiten naar binnen kan.

Hout behandelen

Houtaantasters zijn gek op onbehandeld hout. Jij krijgt minder snel last van boktor of houtworm in hout wanneer de houten voorwerpen in huis behandeld zijn. Behandel daarom al het hout met een beschermende laag, zoals beits, olie of was.

Houd het opgeruimd rondom huis

Ongedierte zoekt altijd een plekje om zich te nestelen. Het liefst natuurlijk op een beschutte plek, waar ze ongestoord kunnen leven. Als jij zorgt dat jij niet zulke plekken rondom huis hebt, gaat het ongedierte wellicht een deurtje verder.

Ongedierte voorkomen niet gelukt?

Is het ondanks onze tips niet gelukt om het ongedierte buiten de deur te houden? Dan is de enige oplossing overgaan tot ongediertebestrijding. Onze ongediertespecialisten helpen je hier graag bij.

Ongediertebestrijding, wie is verantwoordelijk?

Ongedierte zit overal. Zodra je ongedierte in de buurt hebt, wil je hier zo snel mogelijk iets aan doen. Maar hoe zit het eigenlijk met de verantwoordelijkheid voor ongediertebestrijding en wie draait dus op voor de kosten?

Ongedierte in openbare ruimte

Zit er ongedierte in het park waar je altijd met de hond wandelt, in de speeltuin waar je kind vaak speelt of in een openbaar gebouw als de bibliotheek? Allemaal plekken waar je graag komt en dus geen ongedierte wenst. In deze gevallen is het niet jouw verantwoordelijkheid, want het ongedierte bevindt zich in de openbare ruimte. Omdat de openbare ruimte eigendom is van de gemeente, is het ook de taak van de gemeente om ongediertebestrijding in te zetten. Ondanks dat het niet jouw verantwoordelijkheid is, moet jij wel de gemeente op de hoogte brengen, zodat die iemand kan inschakelen voor ongediertebestrijding.

Ongedierte op eigen terrein

Je hoeft niet te rekenen op hulp van de gemeente als er ongedierte in of rondom jouw huis zit. Zodra ongedierte op jouw eigen terrein zit, ben jij ook zelf verantwoordelijk. Om het ongedierte te bestrijden, moet je zelf de ongediertebestrijding uitvoeren of iemand inschakelen. Een professionele ongediertebestrijder schiet jou wel graag te hulp in dit geval. Alle kosten die hiermee gepaard gaan, zijn wel voor eigen rekening.

Ben je als huurder verantwoordelijk?

Hoe zit het als je een woning huurt en je hebt daar last van ongedierte? Jij woont er, maar de woning is feitelijk van iemand anders. Volgens de wet is de verhuurder verantwoordelijk voor groot onderhoud en de huurder moet zorgen voor het klein onderhoud. Voor het bestrijden van ongedierte wordt de huurder verantwoordelijk gesteld, mits de kosten gering zijn. De verhuurder moet wel zijn verantwoordelijkheid nemen als de ongediertebestrijding een kwestie van overmacht is.

Kosten ongediertebestrijding

Moet je ongediertebestrijding inschakelen om van het ongedierte in huis af te komen? Erg vervelend, zeker ook omdat daarmee ook kosten gepaard gaan. Maar wat kost nu ongediertebestrijding?

Prijsopbouw kosten ongediertebestrijding

De ene ongediertebestrijding is de andere niet. Allerlei factoren beïnvloeden de prijs voor ongediertebestrijding. De kosten zijn onder andere afhankelijk van:

 • soort ongedierte
 • grootte van de ongedierteplaag
 • soort bestrijdingsmethode
 • grootte van het te bestrijden oppervlak
 • aantal behandelingen

Soort ongedierte

Het maakt nogal uit of je een wespennest bestrijden moet of dat het wemelt van de knaagdieren in en rondom je huis. Een ongediertespecialist hanteert voor het een een andere bestrijdingsmethode dan voor het andere. Daarom hangen de kosten voor ongediertebestrijding samen met het soort ongedierte waar je vanaf wilt.

Grootte van de ongedierteplaag

Heb je een kleine, beginnende vlooienplaag in huis of is die inmiddels uitgegroeid tot een grote, gevestigde plaag? Het ene kost meer tijd (en dus geld) om te bestrijden. Je betaalt meer voor een ongediertebestrijding als er meer arbeidsuren in gaan zitten.

Soort bestrijdingsmethode

Soms is een soort ongedierte ook op verschillende manieren te bestrijden. Als een bestrijdingsmethode geavanceerder is of meer bestrijdingsmiddelen gebruikt dan de andere, is deze doorgaans ook duurder. Het weren van ongedierte zal ook andere kosten met zich meebrengen, dan het daadwerkelijk bestrijden van ongedierte.

Grootte van het te bestrijden oppervlak

Zit het ongedierte door je hele huis of beperkt de besmetting zich tot een enkele kamer? Hoe meer vierkante meters moeten worden meegenomen in een ongediertebestrijding, des te langer het duurt en hoe meer bestrijdingsmiddelen worden verbruikt. Daarom is de grootte van het te bestrijden oppervlak bepalend voor de totale kosten.

Aantal behandelingen

Sommige soorten ongedierte zijn niet met een enkele behandeling te bestrijden. Terwijl een ander beestje het al opgeeft na een bezoek van de ongediertebestrijder. De kosten voor ongediertebestrijding worden dus beïnvloedt door het aantal behandelingen dat een ongediertebestrijder moet uitvoeren.

Arbeid, materiaal en voorrijkosten

Oftewel, hoe meer arbeid en materiaal nodig is voor een effectieve ongediertebestrijding, des te meer ongediertebestrijding kost. Daarnaast zijn er bestrijders die voorrijkosten rekenen om bij jou thuis te komen. De ongediertebestrijders van Ongediertebestrijden.com doen dit overigens niet.

Waarom Ongediertebestrijden.com?

Ongediertebestrijden.com is een landelijk platform van ongediertebestrijders met:

 • het grootste netwerk van ongediertebestrijders;
 • échte ongediertebestrijders uit jouw buurt, dus geen voorrijkosten;
 • alleen gediplomeerde bestrijdingstechnici.

De lokale ongediertebestrijder uit jouw buurt

Ongediertebestrijden.com werkt alleen samen met ongediertebestrijders uit jouw omgeving, daarom worden er geen voorrijkosten gerekend. Al deze ongediertebestrijders hebben de vereiste diploma’s en een ruime ervaring in ongediertebestrijding. Hierdoor zijn de ongediertebestrijders van Ongediertebestrijden.com in staat om iedere situatie afzonderlijk te beoordelen en een op maat gemaakte ongediertebestrijding uit te voeren.

Daarom. Ongediertebestrijden.com

Bij Ongediertebestrijden.com kom je dus direct in contact met de ongediertebestrijder uit jouw buurt. De ongediertebestrijding wordt snel en effectief tegen een eerlijke prijs uitgevoerd. En je betaalt geen voorrijkosten.