Boktor

HomeOngedierteBoktor

Wanneer we spreken over boktor in hout, dan hebben we het over de larven van de Huisboktor. Boktorren zijn houtborende insecten en de Huisboktor behoort tot de drooghoutboorders. De omvang van de schade die de boktorlarven aanrichten aan houten constructies is enorm. Boktor dien je daarom zo snel mogelijk te laten bestrijden, probeer niet boktor zelf te bestrijden. Voor een effectieve boktorbestrijding schakel je een professionele ongediertebestrijder in.

Hoe ziet boktor eruit?

De volwassen Huisboktor heeft een langwerpig lichaam met sprieterige poten. Ze zijn donkerbruin tot zwart gekleurd en hebben sterk ontwikkelde kaken. De Huisboktor is tien tot vijfentwintig millimeter lang.

Tips

  • Alleen het door boktor aangetaste hout vervangen is niet voldoende. Schakel een deskundige boktorbestrijder in.
  • Laat, voordat je een (oud) huis koopt, een inspectie op houtworm en boktor uitvoeren.
  • Door boktor aangetast hout insmeren met terpentine is géén goede tip.

Hoe zien de larven van de boktor eruit?

De larven van de Huisboktor zijn eerst wit van kleur. Vlak voor de verpopping is de larve drie centimeter lang en ziet er dik en rupsachtig uit. Ze hebben dan een duidelijke, bruine kop.

Levenscyclus van boktor

De volwassen huisboktor leeft slechts twee weken. In die tijd legt het vrouwtje ongeveer tweehonderd eitjes op het hout. Na enkele weken komen de eitjes uit en boren de larven zich in het hout. Daar eten ze van het hout door middel van het boren van lange gangen. Het duurt maximaal tien jaar voordat de larve volgroeid is en gaat verpoppen. Ook het maken van hun cocon doen ze in het hout. Na de verpopping knaagt de volwassen boktor zich een weg naar buiten. De uitvliegopening is ovaal en tot een centimeter groot.

Leefomgeving van boktor

De larven van de boktor leven graag in hout. De Huisboktor is een drooghoutboorder en zit dus graag in droog hout. Verder heeft de huisboktor een lichte voorkeur voor naaldhout, zoals grenen en vuren. De larven van de huisboktor zijn in staat complete houten constructies, maar ook meubels, vloeren en kunstwerken volledig te vernielen. De volwassen boktor leeft maar twee weken en legt haar eitjes meestal op het hout waar ze zelf ook is geboren.

Meest voorkomende soorten boktor

In Nederland komt vooral de huisboktor in je huis voor. Voor onze huizen en andere gebouwen vormt de huisboktor een serieus gevaar. Er komen vele soorten boktor voor in Nederland, de meeste zijn echter nathoutboorders en hoeven we niet te vrezen. Verder zijn er nog een paar soorten boktor die hun eitjes in openhaardhout leggen. Deze soorten zullen het in het bewerkte hout van onze gebouwen echter niet overleven. De enige soort boktor die dus een bedreiging vormt voor onze gebouwen, is de huisboktor.

Schakel een professionele boktorbestrijder uit de buurt in!

Twijfel je of je boktor in je huis hebt? Schakel dan een ongediertebestrijder uit de buurt in. Ook de lokale GGD of het KAD is je hierbij graag van dienst. Wanneer je last van een boktorplaag hebt, dan bestrijden onze boktorbestrijders binnen 24 uur snel en effectief de boktor bij jou thuis. Vind hier de professionele ongediertebestrijder bij jou uit de omgeving.

Wist je dat...

Alléén échte
ongediertebestrijders uit jouw buurt!