Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Boktor

Wanneer we spreken over boktor in hout, dan hebben we het over de larven van boktor. Boktorren zijn houtborende insecten en de Huisboktor, ook wel Hylotrupes bajulus, is één van de schadelijkste kevers die in ons land voorkomt. De omvang van de schade die de boktorlarven aanrichten aan houten constructies is enorm. Boktor dien je daarom zo snel mogelijk te laten bestrijden, probeer niet boktor zelf te bestrijden. Voor een effectieve boktorbestrijding schakel je een professionele ongediertebestrijder in.

Tips

  1. Alleen het door boktor aangetaste hout vervangen is niet voldoende. Schakel een deskundige boktorbestrijder in.
  2. Laat, voordat je een (oud) huis koopt, een inspectie op houtworm en boktor uitvoeren.
  3. Door boktor aangetast hout insmeren met terpentine is géén goede tip.

Soorten boktor

In Nederland komt vooral de Huisboktor in je huis voor. De Huisboktor is een drooghoutboorder en geeft de voorkeur aan naaldhout, zoals grenen en vuren. Voor onze houten constructies vormt de huisboktor een serieus gevaar. Er komen vele soorten boktor voor in Nederland, de meeste zijn echter nathoutboorders en hoeven we niet te vrezen. Verder zijn er nog een paar soorten boktor die hun eitjes in openhaardhout leggen. Deze soorten overleven het in het bewerkte hout van onze huizen niet. De enige soort boktor die dus een bedreiging vormt voor onze huizen, is de huisboktor.

Hoe ziet boktor eruit?

De volwassen Huisboktor heeft een langwerpig lichaam met sprieterige poten. Ze zijn donkerbruin tot zwart gekleurd en hebben sterk ontwikkelde kaken. De Huisboktor is tien tot vijfentwintig millimeter lang. De larven van de Huisboktor zijn eerst wit van kleur. Vlak voor de verpopping is de larve drie centimeter lang en ziet er dik en rupsachtig uit. Ze hebben dan een duidelijke, bruine kop.

Hoe leven boktorren?

De volwassen huisboktor leven slechts een aantal weken. In die tijd legt het vrouwtje ongeveer tweehonderd eitjes op het hout. Na enkele weken komen de eitjes uit en boren de larven zich in het hout. Daar eten ze van het hout door middel van het boren van lange gangen. Het duurt maximaal tien jaar voordat de larve volgroeid is en gaat verpoppen. Ook het maken van hun cocon doen ze in het hout. Na de verpopping knaagt de volwassen boktor zich een weg naar buiten. De uitvliegopening is ovaal en tot een centimeter groot.

Boktorplaag herkennen

Vooral houten vloeren, meubels en draagconstructies vallen ten prooi aan een boktorplaag. Binnen een aantal jaar trekken de larven van de boktor hele boorgangen door het huis en beschadigen het zodoende onherstelbaar. Aantasting van je hout veroorzaakt door de boktor herken je aan:

  • De ovaalvormige uitvliegopeningen van een halve tot een hele centimeter groot.
  • Ook is het mogelijk om zogenaamd boormeel te vinden bij deze uitvliegopeningen.
  • ’s Zomers kun je zelfs de larven horen knagen als je goed luistert.

Ook al zie je aan de oppervlakte de schade nog altijd nog niet eens zo goed, daaronder des te meer. Klopt maar eens op het hout en hoor hoe hol het klinkt.

Schakel een professionele boktorbestrijder uit de buurt in!

Twijfel je of je boktor in je huis hebt? Schakel dan een ongediertebestrijder uit de buurt in. Ook de lokale GGD of het KAD is je hierbij graag van dienst. Wanneer je last van een boktorplaag hebt, dan bestrijden onze boktorbestrijders binnen 24 uur snel en effectief de boktor bij jou thuis. Vind hier de professionele ongediertebestrijder bij jou uit de omgeving.

Laat je investering beschermen.

Wacht niet te lang en schakel vandaag nog een boktorspecialist in.