Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Boktor

Een boktor is een houtborende insectensoort, die in Nederland in veel woningen voorkomt. Ondanks dat een boktor zelf niet gevaarlijk is, zorgt de larve van een boktor voor schade aan houten voorwerpen. Daarom is het erg belangrijk je huis of object in een vroeg stadium te controleren op de aanwezigheid van boktor.

Boktor direct laten bestrijden

call 085 - 800 1123

96% beveelt ons aan

Boktor bestrijden?

 • Bescherm je investering
 • Altijd een lokale bestrijder
 • Vrijblijvend advies
 • Afspraak binnen 24 uur
 • Zónder voorrijkosten
 • Particulier en zakelijk
085 - 800 1123

96% beveelt ons aan

Tips

 1. Alleen het door boktor aangetaste hout vervangen is niet voldoende om boktor tegen te gaan.
 2. Laat, voordat je een (oud) huis koopt, een inspectie op houtworm en boktor uitvoeren.
 3. Voorzie hout van een beschermende laag zoals lak, olie of beits om boktor te voorkomen.

Soorten boktor

Er bestaan verschillende soorten boktor, maar niet elke soort boktor is schadelijk. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in drooghoutboorders en nathoutboorders. De soort boktor die houten voorwerpen aantast, is de Huisboktor, een drooghoutboorder, die de voorkeur geeft aan naaldhout, zoals grenen en vuren. Andere soorten boktor zijn de rode boktor, de veranderlijke boktor en de Aziatische boktor. De eerste twee soorten boktor richten nauwelijks schade aan, de Aziatische boktor zorgt voor schade aan loofhout.

Hoe ziet boktor eruit?

De Huisboktor is een bruinzwarte keer die ongeveer 10 tot 25 millimeter groot is. Deze boktor herken je aan zijn grijze vlekken op het dekschild en de twee kleine scharen aan de voorzijde van zijn kop. De boktor heeft zes poten en twee lange voelsprieten.

De larve van de boktor

Belangrijker is het om de larve van de boktor te herkennen, want het is eigenlijk niet de boktor zelf, maar de boktorlarve die hout aantast. Een boktorlarve is crème van kleur, wordt zo’n 30 millimeter groot en heeft een geringd lichaampje. Om zich te voeden, knaagt de larve van de boktor zich een weg door houten voorwerpen. Op deze manier verzwakken complete houten constructies, waarvan er niets overblijft als er niks aan de boktor wordt gedaan.

Hoe leeft boktor?

De Huisboktor leeft alleen in nieuw, onbehandeld hout. De volwassen boktor legt hierop zijn eitjes, zo’n tweehonderd in die paar weken dat de volwassen boktor leeft. De larven die na enkele weken hieruit komen, eten zich in het hout en creëren op die manier een gangenstelsel door het hout. Ze blijven zich voeden met het hout totdat de larve volgroeid is en gaat verpoppen, hier kan rustig tien jaar overheen gaan. Ook het maken van hun cocon doen de larven in het hout. Na de verpopping knaagt de volwassen boktor zich een weg uit het hout, hier kan rustig tien jaar overheen gaan.

Signalen van boktor in hout

Je hoeft boktor niet letterlijk te zien knagen om te weten dat je last van boktor hebt. De aanwezigheid van boktor in hout is aan meerdere kenmerken te merken. Je kunt boktor herkennen aan de hand van de volgende signalen:

 • Zie je gaatjes in het hout? Dit is enkel het begin van een heel gangenstelsel in het hout aangetast door boktorlarven wat je niet ziet.
 • Hoor je een kloppend geluid uit het hout komen? Als je dit hoort, dan zijn de larven van de boktor zich aan het knagen door het hout.
 • Ligt er een soort zaagsel bij het hout? Als je boormeel vindt, zoals dat wordt genoemd, dan zit er actieve boktor in het hout.

Kleine gaatjes in hout door boktor

Boktor herken je dus door kleine gaatjes in het hout. Dit zijn de zogenaamde uitvliegopeningen, welke ovaalvormig zijn en enkele millimeters groot. Deze gaatjes zie je pas als de larven van de boktor voldoende hout hebben gegeten om een volwassen boktor te kunnen worden. Op dat moment komt de volwassen boktor uit het hout. Aangezien de boktorlarven daar wel tien jaar over doen, kan je nagaan hoe erg jouw houten voorwerpen al aangetast zijn in die tijd.

Wat voor geluid maakt boktor?

Je kunt een boktor ook herkennen aan het geluid dat ze produceren. Het is een soort borend geluid. Dit borende geluid hoor je wanneer de larven van de boktor zich een weg banen door het hout door hieraan te knagen. Als je dit geluid niet kent, is het lastig te herkennen. Maar zeker als je dit tijdens een warme zomerdag tegen de avond aan hoort, dan duidt dit op aanwezige boktorren in het hout.

Is boktor nog actief?

Als je geen borend geluid hoort, maar wel vermoedt dat er boktor in het hout zit, dan is er nog een signaal waaraan je actieve boktor herkennen kunt. Als er nog actieve boktor in het hout zit, dan moet je een keer zaagsel zien liggen bij het hout. Dit zaagsel wordt ook wel boormeel genoemd. Een truc om dit te ontdekken is door een papiertje bij de uitvliegopeningen te leggen. Als er na een tijdje boormeel op dit papiertje ligt, dan weet je dat de boktor nog actief is in het hout.

Wat is het verschil tussen boktor en houtworm?

Boktor en houtworm zijn beide houtaantastende insecten. Het verschil tussen deze twee zit hem vooral in de aantasting van het hout. Het gevaar van boktor in hout is dat boktor hout tot in de kern aantast, terwijl houtworm net onder het oppervlak van het hout zit. Daarnaast zijn de uitvliegopeningen van boktor groter dan die van houtworm. Boktor laat ovale gaatjes achter en de gaatjes van houtworm zijn juist rond van vorm.

Last van boktor in huis?

Als je last denkt te hebben van boktor in huis, dan raden wij aan om direct een boktorspecialist in te schakelen. Boktor kan voor enorme aantasting van houten voorwerpen zorgen, van je houten meubels tot aan de houten vloer of zelfs de dakconstructie van je woning. Het bestrijden van boktor is niet eenvoudig, waardoor je dit het beste overlaat aan een ervaren ongediertebestrijder. Hierdoor weet je zeker dat de aanwezige eitjes, larven en boktor effectief wordt bestreden. Als je niet zeker weet of je boktor in huis hebt, voeren wij gerust ook een inspectie uit.