Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten
Wij zijn bereikbaar! | Bel voor een afspraak
Bel direct 085-8001123
Tips & adviezen

Boktor

Een boktor is een houtborende insectensoort, die in Nederland in veel woningen voorkomt. De boktor zelf is gelukkig niet gevaarlijk, maar de larven van deze tor zorgen wel voor enorme schade aan houten voorwerpen. Controleer een nieuw huis of object daarom altijd op de aanwezigheid van boktor.

Afspraak maken

Boktorbestrijder inschakelen
of zelf proberen?

 Er bestaan best veel beestjes die zelf niet veilig (of helemaal niet) te bestrijden zijn!
Waarom zou je kiezen voor ons? Onze bestrijder Jijzelf
Zeer ervaren plaagdierbeheerser
Gediplomeerd bestrijdingstechnicus
Verzekerd tegen gevolgschade
Beste bestrijdingsmiddel en/of methode
De (milieu)vriendelijkste oplossing
  Maak een afspraak Wij bellen jou

In het kort

  • Boktor is een kever waarvan de larve van de meeste soorten in hout leven.
  • De larve van boktor kunnen kilo’s hout wegvreten en worden ook wel houtwormen genoemd.
  • De huisboktor is één van de meest schadelijke kevers ter wereld.
  • Boktor veroorzaakt schade aan onder andere huizen, meubels en vloeren.
  • Herken de signalen van boktor in hout.
  • Bestrijding van boktor is nodig om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Tips

  1. Alleen het door boktor aangetaste hout vervangen is niet voldoende om boktor tegen te gaan.
  2. Laat voordat je een (oud) huis koopt een inspectie op boktor en houtworm uitvoeren.
  3. Voorzie hout van een beschermende laag zoals lak, olie of beits om boktor te voorkomen.

Wat is boktor?

Een boktor is een kever waarvan de larven van de meeste soorten in hout leven. De larven kunnen kilo’s hout in huizen, bedrijfspanden of meubels wegvreten waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. De huisboktor (Hylotrupes Bajulus) is één van de meest schadelijke kevers ter wereld. Bestrijding is dan ook noodzakelijk om grote overlast te voorkomen.

boktorren

Boktor herkennen

Een boktor herkennen is niet altijd even makkelijk, maar wel heel belangrijk om grote schade aan je huis of meubels te voorkomen. Heb je een kever in je huis gevonden? Controleer dan gelijk of het gaat om de schadelijke huisboktor. Daarnaast zal je de larven van de boktor, ook wel bekend als houtworm, ook moeten herkennen. Dit zijn uiteindelijk de echte boosdoeners die met gemak je houten tuinhuisje kapot vreten.

Boktor, hoe ziet deze kever eruit?

Een huisboktor heeft een bruin zwart lijfje met een lengte van ongeveer 10 tot 25 millimeter. De kever heeft op zijn rug twee grijs gekleurde vlekken en twee kleine scharen aan de voorzijde van zijn kop. De boktor heeft zes poten en twee lange sprieten. De sprieten zijn ongeveer de helft van de lichaamslengte en zijn naar achteren gebogen. Het vrouwtje van de huisboktor valt op door haar lange legboor, ofwel de legbuis van een insect, die onder haar dekschilden uitsteekt.

Uiterlijke kenmerken van de akelige boktorlarve

Een boktorlarve is crème van kleur, wordt zo’n 30 millimeter groot en heeft een geringd lichaampje met een oranjebruine kop. Dit klein eng uitziende wormpje knaagt zich een weg door het houten voorwerp om zich te voeden. Op deze manier kunnen houten dakconstructies bijvoorbeeld compleet verzwakken en uiteindelijk zelfs instorten. Dit is een langzaam proces met hele grote gevolgen wanneer deze beestjes niet op tijd worden bestreden.

Hoe leeft boktor

De huisboktor leeft alleen in nieuw en onbehandeld hout. De volwassen vrouwtjes boktor legt hierop zo’n tweehonderd eitjes in de paar weken dat de tor leeft. De larven komen na enkele weken uit en beginnen direct met het eten van dit hout. Op deze manier creëren de larven een gangenstelsel door het hout. Ze blijven zich voeden met het hout totdat de larve volgroeid is en gaat verpoppen, hier kan rustig tien jaar overheen gaan. Het maken van hun cocon gebeurd ook in het hout. Na de verpopping knaagt de volwassen boktor zich een weg naar buiten.

Kan een boktor vliegen?

Vliegende insecten zijn voor veel mensen eng. Stel je voor dat ze ineens in je haren vliegen, daar wil je niet aan denken. Hoewel de boktor ook kan vliegen, zal je dit niet snel zien. Een boktor vliegt namelijk bijna nooit. Ze zullen vliegen als ze volgroeid zijn en het hout verlaten via de uitvliegopening.

Soorten boktor

In Nederland zijn er wel 128 soorten boktorren, teveel om op te noemen. Om de onderverdeling iets gemakkelijker te maken kunnen we spreken over drooghoutboorders en nathoutboorders.

Drooghoutboorders, de gevreesde kevers

De huisboktor is de meest gevreesde kever in Nederland en valt onder de drooghoutboorders. Zoals de naam het al zegt vreten de larven van de boktor aan droog hout. Dit hout wordt enorm aangetast door deze beestjes. Boktorren van het soort drooghoutboorders hebben de voorkeur voor nieuw naaldhout, zoals grenen (hout van diverse Pinus-soorten, zoals de grove den) en vuren (hout van fijnspar).

huisboktor

Huisboktor

Verschillende nathoutboorders

De meeste boktorren kiezen voor vochtig hout en behoren tot de nathoutboorders. Je kunt denken aan:

  • De veranderlijke boktor
  • De rode boktor
  • De Aziatische boktor
veranderlijke-boktor

Veranderlijke boktor

rode-boktor

Rode boktor

aziatische-boktor

Aziatische boktor

De rode boktor en de veranderlijke boktor richten nauwelijks schade aan. De Aziatische boktor tast graag loofhout aan.

Soort boktor Kleur Houtsoort Schade
Huisboktor Bruin zwart Naaldhout Groot
Rode boktor Rood Eikenhout Nauwelijks
Veranderlijke boktor Variërende kleuren Loofhout Nauwelijks
Aziatische boktor Zwart met witte vlekken Loofhout Nauwelijks

Voorkeur houtsoort boktor

Boktorren weten wel wat ze lekker vinden. Ze hebben namelijk een uitgesproken voorkeur voor het spinthout van naaldhoutsoorten. Het spinthout is het houtgedeelte in een boomstam dat tussen de bast en de kern ligt. De boktor heeft hierbij jong en gedroogd naaldhout als doelwit, omdat de larven hierin het beste zullen groeien.

Naaldhout, de favoriet van de boktor

Naaldhout is het hout dat het meeste wordt aangetast door de boktor. Naaldhout komt van naaldbomen en behoren tot de naaktzadigen (gymnospermen). Naaldhout wordt ook wel zachthout genoemd, omdat dit hout vele malen zachter is dan ander hout.

Waarom boktor bestrijden?

Naaldhout wordt gebruikt voor fundamentele bouwconstructies voor woningen en gebouwen. Ook veel meubels zijn gemaakt van dit houtsoort. Wanneer de boktor in het hout van bouwconstructies huist, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Je wilt ook liever niet dat je waardevolle pianokruk in elkaar stort, doordat deze letterlijk kapot gevreten is door de boktor. Neem daarom altijd contact op met een ongediertebestrijder om te overleggen over de bestrijding van jouw boktor situatie.

Signalen van boktor in hout

Je hoeft boktor niet letterlijk te zien knagen om te weten dat je last van boktor hebt. De aanwezigheid van boktor in hout kan je aan meerdere kenmerken herkennen.

  • Zie je kleine gaatjes in het hout?
  • Hoor je een kloppend geluid uit het hout komen?
  • Zie je zaagsel op de grond liggen onder het houten voorwerp?

Bingo! Grote kans dat je last hebt van boktor.

Kleine gaatjes in hout door boktor

Boktor kan je herkennen aan de kleine gaatjes in het hout. Dit zijn de uitvliegopeningen en het begin van een heel gangenstelsel in het hout. Deze gaatjes zijn ovaalvormig en enkele millimeters groot. De gaatjes zie je pas als de larve van de boktor voldoende hout hebben gegeten om een volwassen boktor te worden. Op dat moment komt de boktor namelijk uit het hout. Aangezien boktorlarve daar wel tien jaar over doen, kan je nagaan hoe erg jouw houten voorwerpen al aangetast zijn in die tijd.

schade-gaatjes-boktor

Welk geluid maakt een boktor?

Mensen met een goed gehoor kunnen boktor in het hout horen. De boktorlarve maakt zachte knaaggeluiden wanneer het zich een weg baant door het hout. De meeste kans om dit geluid te horen is in de zomer en in de avond, als de larve het meest actief zijn.

Is boktor nog actief?

Als je geen borend geluid hoort, maar wel vermoedt dat er boktor in het hout zit, dan is er nog een signaal waaraan je actieve boktor kunt herkennen. Een actieve boktor laat namelijk zaagsel achter. Dit zaagsel wordt ook wel boormeel genoemd en vind je vaak op de grond onder het hout waar ze in zitten. Een truc om dit te ontdekken is om een papiertje onder de gaatjes van het hout te legen. Als er na een tijdje boormeel op het papiertje ligt, weet je zeker dat de boktor nog actief is in het hout.

Bestrijder inschakelen of niet?

Twijfel je of je boktor in je huis hebt? Vraag een ongediertebestrijder om hulp, deze zijn getraind om boktor te herkennen. Wacht niet te lang, want misschien is de schade dan niet meer te overzien. Als je het idee hebt dat er boktor in de bouwconstructie van je huis zitten, is het noodzaak om zo snel mogelijk actie te ondernemen.

Boktor of houtworm?

Het is niet raar dat je in de war bent met de boktor en houtworm aangezien deze termen vaak door elkaar gebruikt worden. Heel verwarrend.

Houtworm is de verzamelnaam van alle beestjes die in hout leven. Een houtworm is dus niet een specifiek beestje, maar een boktor is een soort houtworm. Er bestaan ontzettend veel verschillende torren en kevers, waarvan de meeste larven in hout leven.

Verschil boktor en houtworm

Boktor en houtworm zijn beide houtaantastende beesten. Het verschil zit in de aantasting van het hout. Boktor tast het hout tot in de kern aan, terwijl houtworm net onder het oppervlak van het hout zit. Daarnaast zijn de uitvliegopeningen van boktor groter dan die van houtworm. Boktor laat ovale gaatjes achter en de gaatjes van houtworm zijn juist rond van vorm.

Schade door boktor in huis

Kleine beestjes, grote schade! De schade aan het hout wordt veroorzaakt door de larve van een boktor. Deze larve graven gangen door het houten voorwerp heen en daardoor verzwakt het hout.

gaatjes-hout-schade-boktorlarve

larve-boktor-schade-hout

Meubels en boktor

Houten meubels zijn erg populair in interieurs, maar ook de favoriete plek voor boktor. Wanneer je nieuwe houten meubels koopt, is het verstandig om deze direct goed te controleren op deze akelige beestjes. Ook antieke houten meubels in je huis kunnen bewoond zijn of worden door boktor. Een grondige controle is daarom aan te raden. Je wilt namelijk niet dat oma’s kast helemaal wordt opgegeten.

Boktor, een gevaar voor je huis

Boktor gevonden in de draagbalken van je huis? Dit is een serieuze zaak en misschien staat jouw huis nu zelfs al wel op instorten. De boktorlarve brengen enorme schade aan hout, waaronder de houten constructie van een huis. Ze kunnen zelfs het dikste hout verpulveren. Het is helaas ook lang niet altijd mogelijk om deze schade te herstellen zonder het hout gedeeltelijk of zelfs helemaal te vervangen.

Er kunnen jaren overheen gaan voordat je merkt dat je last hebt van boktor. Je ziet het niet direct, maar ondertussen is het hout van binnen al helemaal kapot gegeten. Om schade te beperken is het verstandig om nieuwe houten voorwerpen of huizen met houtconstructies direct te laten controleren door een professionele bestrijder op boktor.

Boktor en gezondheid

Wees gerust, de boktor zelf is niet direct schadelijk voor je gezondheid. Het beestje doet jou niks, maar brengt wel schade toe aan je houten spullen. Als jouw favoriete stoel kapot gevreten is of je krijgt de rekening van de reparatie aan het dak van je huis, kunnen we door de eventuele emoties wel spreken van indirecte schade voor je gezondheid. Ook kunnen chemische middelen voor de bestrijding bij verkeerd gebruik schadelijk zijn voor je gezondheid. Om die reden kun je het beste een professionele ongediertebestrijder inschakelen.

Voorkomen van boktor

Het voorkomen van boktor is lastig, maar er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de kans op boktor te verkleinen. Helaas is dit nooit een garantie.

  • Controleer binnenkomend (naald) hout goed op boktorren, voordat je dit hout verwerkt in je huis.
  • Geef het hout dat aantrekkelijk is voor boktor een verflaagje. Je kunt ook beits, was, lak of vernis gebruiken voor een beschermende laag over het hout. Op deze manier zal een boktor niet snel eitjes gaan leggen in dit hout, omdat ze niet van behandeld hout houden.
  • Gebruik een bestrijdingsmiddel voor het nieuwe droge hout nog voordat de boktor de kans heeft gehad om zich te vestigen in dit hout.
  • Stook je huis nooit heel warm en houd de temperatuur onder de 25 graden.

Boktor in haardhout

De boktor komt vaak in huis terecht via haardhout. Hout verzamelen voor dat gezellige vuurtje in huis heeft dus een extra controle nodig voordat je deze naar binnen haalt. Het perfecte haardhout is het hout dat je zelf hakt, omdat dit onbehandeld hout is een geen giftige stoffen bevat (door bijvoorbeeld verf) wanneer je dit gaat stoken. Het nadeel hiervan is dat dit hout vol kan zitten met allerlei beestjes, zoals de larve van de boktor. Voorkom dus dat je per ongeluk deze beestjes in huis haalt via haardhout, want deze kunnen zich uiteindelijk verspreiden naar ander hout in je huis.

boktorlarve-hout-brandhout

Waar verstopt de boktor zich in huis?

De boktor kan zich op verschillende plekken in huis verstoppen. De beestjes zitten vooral op plekken waar veel hout te vinden is, maar kunnen ook met gemak in je houten tafel of favoriete houten kastje zitten.

De meest voorkomende plekken voor boktor in huis:

  • Zolder
  • Kruipruimte
  • Dakconstructie
  • Balken
  • Vloeren
  • Tuinhuisje
  • Houten meubels (antiek of nieuw)
  • Palen
  • Raamkozijnen

Boktorplaag

De boktor is geen populair insect, sterker nog, mensen willen deze beestjes snel kwijt. Een boktorplaag is dan ook een nachtmerrie die je liever niet wilt ervaren.

De grote familie van de boktor

Als je je bedenkt dat één vrouwtjes boktor al tweehonderd eitjes legt, kan je je voorstellen dat een boktor familie enorm groot is en dat je vrij snel kunt praten over een plaag van boktorren. Heb je veel hout dat voor een boktor aantrekkelijk is? Dan is de kans op een boktorplaag sterk aanwezig.

Boktorplaag? Bestrijd deze zo snel mogelijk

De boktor kan een ware plaag zijn en voor veel overlast en vernielingen zorgen. Daarom is het verstandig om deze direct te laten bestrijden, voordat je bijvoorbeeld je hele vloer moet vervangen. Vind een boktorspecialist bij jou in de buurt en raak zo snel mogelijk deze vreselijke insecten kwijt.

Last van boktor in huis

Wanneer je boktor in huis gevonden hebt, is het verstandig om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Het lijkt geen urgentie omdat je ze niet echt ziet, maar de overlast die deze kever veroorzaakt kan enorm groot zijn. Bovendien kunnen deze insecten zich alleen maar uitbreiden en heb je snel een boktorplaag te pakken. Laat een deskundige komen voor de bestrijding van de boktor in je huis.

Zelf bestrijden

Wil je een poging wagen om de boktor in je huis zelf te bestrijden? Er zijn allerlei producten in winkels te koop die je kunnen helpen bij de bestrijding van de boktor. Let er wel op dat deze gezondheidsrisico’s met zich mee kunnen brengen bij verkeerd gebruik van deze bestrijdingsmiddelen. Ook zal je ervoor moeten zorgen dat je de volledige boktor familie bestrijdt en dat is nog wel eens lastig aangezien je niet ziet waar ze precies in het hout zitten verstopt. Houd er ook rekening mee dat deze producten soms ook geen garantie geven dat alle larve sterven.

Boktor, de bestrijding van deze houtaantaster

Het bestrijden van boktor is niet eenvoudig, waardoor je dit het beste kunt overlaten aan een professionele boktorspecialist. Hierdoor weet je zeker dat de eitjes, larve en de volwassen boktorren effectief worden bestreden. Ook als je niet zeker bent of je last hebt van boktor, kan je een ongediertebestrijder inschakelen voor een inspectie.

Professionele bestrijding boktor

Een professionele boktorbestrijder weet precies welke methoden hij moet toepassen in elke situatie voor een effectieve verwijdering van boktor. De drie methoden die worden gebruikt zijn:

  • Een oppervlakte behandeling
  • Een heteluchtmethode
  • Een injectietechniek

Heb je last van boktor? Aarzel dan niet en neem contact op met onze experts voor een grondige inspectie en behandeling tegen dit ongedierte.

Wij vertellen het

Veelgestelde vragen over boktor

Hoe kan je boktor herkennen?

De huisboktor is het ongedierte dat je graag wilt herkennen aangezien deze veel schade in huis kan aan aanrichten. De kever is bruin zwart van kleur en is ongeveer 2 centimeter groot. Het beestje heeft 2 kleine scharen en 2 lange sprieten aan zijn kop zitten. De larven van boktor zijn geribbeld en crème van kleur. Boktor in hout kan je herkennen aan de kleine gaatjes die je ziet.

Is de boktor schadelijk of zijn het de larven van de boktor die schade aanrichten?

De larven van de boktor richten schade aan houten voorwerpen. De kleine crème kleurige larven zien eruit als wormen en knagen zich een weg door het hout heen. Door deze boorgangen verzwakt het houten voorwerp en kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.

Kan een boktor vliegen?

Ja, een boktor kan vliegen. Je zult het niet snel zien, maar een volwassen kever komt door de uitvliegopeningen van het hout naar buiten en vliegt dan weg.

Kan ik boktor in huis voorkomen?

Boktor voorkomen is lastig, maar je kunt nieuwe houten voorwerpen goed controleren op boktor voordat je ze in huis neemt. Ook kan je houten voorwerpen bewerken met bijvoorbeeld verf, beits, lak of was. Boktor houdt namelijk niet van bewerkt hout.

Is een boktorbestrijding noodzakelijk?

Ja, een boktorbestrijding is noodzakelijk om gevaarlijke situaties te voorkomen. Wanneer je boktor hebt ontdekt, kan het maar zo zijn dat het hout van binnen al helemaal is aangetast door de larven van de boktor. Zit er boktor in de houten dakconstructies van je huis, dan kan er instortingsgevaar dreigen.

Feiten over boktor

Risico's van zelf bestrijden

Wanneer je zelf bestrijdt gaat dit lang niet zoals een vakkundige bestrijder dit doet. Je bespaart jezelf misschien wat geld, maar neemt daardoor meer risico.

Laat boktor bestrijden

Activiteit

Boktor zijn heel actief op dit moment in Nederland.

Gezondheid

Boktor zijn niet schadelijk voor de gezondheid.

Schade

De kans is zeer groot dat boktor schade aan kunnen brengen.

Populatie

Boktor kunnen zich snel vermenigvuldigen.

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!