Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten
Wij zijn bereikbaar! | Bel voor een afspraak
Bel direct 085-8001123
Tips & adviezen

Vliegen

Vliegen vormen de onderorde van de tweevleugelige. Die gehele onderorde bestaat uit zo’n 120 families. De veruit meest bekende vlieg in huis is de huisvlieg. De huisvlieg is gemakkelijk te herkennen door de relatief grote lichaamslengte en de drie donkere strepen op de borst.

Afspraak maken

Vliegenbestrijder inschakelen
of zelf proberen?

 Er bestaan best veel beestjes die zelf niet veilig (of helemaal niet) te bestrijden zijn!
Waarom zou je kiezen voor ons? Onze bestrijder Jijzelf
Zeer ervaren plaagdierbeheerser
Gediplomeerd bestrijdingstechnicus
Verzekerd tegen gevolgschade
Beste bestrijdingsmiddel en/of methode
De (milieu)vriendelijkste oplossing
  Maak een afspraak Wij bellen jou

In het kort

 • Veel mensen zijn bekend met de huisvlieg in huis.
 • De huisvlieg wordt soms verward met de kleine kamervlieg, terwijl deze (zoals de naam het al zegt) een stuk kleiner is.
 • De huisvlieg is een alleseter die leeft van zowel dierlijk als plantaardig voedsel. Vooral rottend voedsel trekt vliegen aan.
 • Vliegen kan je weren, verjagen of bestrijden met bestrijdingsmiddelen.
 • Bij een vliegenplaag kan je het beste een ongediertebestrijder inschakelen.

Tips

 1. Strooi basilicum of lavendel op strategische plekken, dit heeft een afstotende werking op vliegen.
 2. Maak een bouillon van knoflook en plaats deze op de aanvliegroute van de vlieg.
 3. Vliegen vertonen kuddegedrag, plaats vlieglinten om een vlieg te vangen, de rest volgt vanzelf.

Huisvlieg

De huisvlieg, ook wel kamervlieg genoemd, zijn vliegen die in huis leven en de meeste overlast veroorzaken. Het is een tweevleugelig insect dat bijna overal ter wereld voorkomt. Opvallend is dat veel mensen denken dat de huisvlieg een hard zoemend geluid maakt, maar dat dit eigenlijk zijn soortgenoten zijn zoals bijvoorbeeld de bromvlieg. De huisvlieg maakt weinig geluid.

Hoe ziet een huisvlieg eruit?

De huisvlieg (of kamervlieg) is overwegend zwart van kleur. De ogen zijn heel duidelijk donkerrood en het achterlichaam is wat gelig van kleur. De vlieg heeft antennes op zijn kop en drie paar poten en een paar vleugels aan het borststuk. Wist je dat huisvliegen een lichaamslengte hebben van gemiddeld 7 millimeter?

De huisvlieg is van de meeste andere vliegen te onderscheiden door de relatief grote lichaamslengte en de drie donkere lengtestrepen op de bovenzijde van het borststuk.

Vliegen in huis

Vliegen in huis zijn er in alle soorten en maten en zorgen vaak voor zeer grote overlast. Voordat je vliegen gaat bestrijden, is het belangrijk dat je weet om welke soort het gaat. Elke vlieg vraagt namelijk om een andere bestrijdingsmethode. Zorg ervoor dat deze vliegen wegblijven door in ieder geval je ramen en deuren goed af te sluiten. Als dat niet werkt, schaf dan een hor aan of bel ons voor een professionele bestrijding.

Kamervlieg

De kamervlieg is een andere naam voor de huisvlieg. Zowel de kamervlieg als de huisvlieg hebben beide de wetenschappelijke naam Musca Domestica en leven in huis.

De kleine kamervlieg

Veel mensen verwarren de huisvlieg met de kleine kamervlieg. De kleine kamervlieg is, zoals de naam al aangeeft, een stuk kleiner dan de huisvlieg. Vliegen kunnen grote overlast veroorzaken, zeker wanneer zij in grote zwermen vliegen. Andere vliegsoorten, zoals de malariamug, zijn zelfs levensgevaarlijk in sommige situaties.

Fruitvliegjes

De fruitvlieg, ook wel de bananenvlieg genoemd, is een van de meest bekende vliegen. De fruitvlieg heeft enkele chromosomen die erg groot zijn, waardoor deze vlieg vaak wordt gebruikt voor onderzoek. De fruitvlieg komt oorspronkelijk uit Afrika, maar kwam duizenden jaren geleden naar Azië en Europa. De fruitvlieg voedt zichzelf met gistend fruit, vandaar de naam van deze vlieg. Doordat de fruitvliegen sterk worden aangetrokken door fruit en alcohol worden ze gezien als een plaaginsect. Daarbuiten wordt deze vlieg ook aangetrokken door koffie en zuiveldranken.

Muggen

Net als vliegen vallen muggen ook onder de tweevleugeligen. Ze leven voornamelijk van nectar. Muggen hebben allemaal een kleine zuigsnuit. De meeste muggen zijn niet in staat om te bijten met deze snuit, behalve de steekmuggen. Voorbeelden van deze steekmuggen zijn malariamuggen en langpootmuggen die beiden voor veel overlast en ziektes zorgen. Als de mug rust, steken de achterpoten naar achter om trillingen van naderende vijanden direct waar te nemen. Vrouwtjesmuggen leggen graag eieren op een plek met stilstaand water. Dat, in combinatie met hitte, kan een muggenplaag veroorzaken.

Klustervliegen

Veel mensen hebben last van klustervliegen. Klustervliegen zijn kleine, donkergroene vliegen die je vooral tegenkomt in de herfst. Deze vliegen zitten dan in groten getale verstopt in gebouwen. Ondanks dat de klustervliegen overwinteren in gebouwen, leggen ze hun eitjes in de aarde. Klustervliegen worden massaal aangetrokken door licht. Ze staan er ook om bekend om feromoonstof achter te laten. Door dit te doen, vinden de klustervliegen gemakkelijk hun weg terug naar dezelfde plek voor overwintering. Klustervliegen staan er ook bekend om dat zij in grote zwermen vliegen. Deze grote zwermen veroorzaken vaak overlast. Neem contact met ons op om deze klustervliegen te bestrijden of lees deze tips tegen vliegen eens.

Vliegenoverlast buiten

Er zijn veel manieren om vliegenoverlast buitenshuis aan te pakken. Voorkomen is beter dan genezen, dus zorg ervoor dat er geen rondslingerende troep in je tuin ligt die vliegen aantrekt. Maai het gras ook tijdig, want vliegen houden van hoog gras. Ook stilstaand water trekt vliegen in hoge mate aan. Ook rottend fruit en composthopen hebben een grote aantrekkingskracht voor vliegen. Door dit allemaal te verwijderen, merk je dat je ineens een stuk minder last hebt van vliegen.

Bestrijdingsmiddelen tegen vliegen

Heb je toch last gekregen van vliegen? Dan is het tijd om ze te bestrijden. Wat meestal wel werkt, is een zogenoemde vliegenval waarmee je vliegen vangen kunt.

 • Een schaaltje of een schoteltje met mierzoete vloeistof erin, zoals limonade. Vliegen komen hier massaal op af en verdrinken erin.
 • Wat ook een slimme methode is om vliegen af te weren, is het ophangen van zakjes wodka. Vliegen haten de geur van wodka en blijven als gevolg daarvan ver uit de buurt.
 • Wil je de vliegen rigoureus aanpakken, dan adviseren wij je om vleesetende planten in je tuin te plaatsen.
Wij vertellen het

Veelgestelde vragen over vliegen

Ik heb overlast van vliegen. Hoe pak ik dit probleem aan?

Zorg ervoor dat er geen rottend fruit in de buurt ligt. In de tuin worden vliegen ook aangetrokken door hoog gras, stilstaand water en composthopen. In huis kun je vliegenvallen ophangen zoals bijvoorbeeld plakstrips of je kunt vliegen verjagen door zakjes vodka op te hangen (vliegen haten deze geur).

Zijn vliegen schadelijk voor mijn gezondheid?

Ja, vliegen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid, omdat de beestjes eitjes leggen in rottend voedsel en uitwerpselen die vol zitten met bacteriën. Deze ziekteverwekkers blijven aan de pootjes plakken en kunnen vervolgens op ons eten terecht komen wanneer ze daar ook op gaan zitten. Hiervan kunnen we onder andere buikgriep krijgen.

Welke soorten vliegen kunnen overlast bezorgen?

De meest voorkomende vliegen in Nederland zijn de huisvlieg (ook wel kamervlieg genoemd), de klustervlieg, de fruitvlieg, de vleesvlieg en de motmug. Al deze soorten vliegen kunnen uitgroeien tot een plaag en voor veel overlast zorgen. Bovendien kunnen vliegen bacteriën overbrengen. Er zal een ongediertebestrijder aan te pas moeten komen.

Hoe komen vliegen mijn huis binnen?

Vliegen komen op warmte en licht af. Wanneer je rottend eten in huis hebt liggen of je hebt je afvalcontainers dichtbij de voordeur staan, dan heb je snel kans op vliegen in huis. Let op je hygiëne binnen en zorg dat je tuin geen vliegen aantrekt. In sommige gevallen overwinteren vliegen in huis en vliegen weer in het rond wanneer ze op zoek gaan naar voedsel.

Hoe ontstaat een vliegenplaag?

Het kan voorkomen dat er ergens op zolder een dood beestje ligt. Dit kan een muis of rat zijn bijvoorbeeld. Vliegen vinden dit kadaver en leggen er net zolang eitjes in totdat de vliegenmaden deze helemaal hebben opgegeten. Wanneer de maden uitkomen kan er een grote vliegenplaag ontstaan.

Feiten over vliegen

Risico's van zelf bestrijden

Wanneer je zelf bestrijdt gaat dit lang niet zoals een vakkundige bestrijder dit doet. Je bespaart jezelf misschien wat geld, maar neemt daardoor meer risico.

Laat vliegen bestrijden

Activiteit

Vliegen zijn super actief op dit moment in Nederland.

Gezondheid

Vliegen zijn niet schadelijk voor de gezondheid.

Schade

De kans is zeer klein dat vliegen schade aan kunnen brengen.

Populatie

Vliegen kunnen zich razendsnel vermenigvuldigen.

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!