Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Mieren

De mier, iedereen kent het insect. Mieren zijn sociale insecten die in kolonies bij elkaar wonen in een mierennest. Ze behoren tot de groep van de vliesvleugeligen. Mieren komen wereldwijd voor en er bestaan meer dan twaalfduizend soorten. Heb jij mieren in huis, lees dan hier verder over de mier.

Mieren direct laten bestrijden

call 085 - 800 1123

96% beveelt ons aan

Mieren bestrijden?

 • Altijd een lokale bestrijder
 • Vrijblijvend advies
 • Afspraak binnen 24 uur
 • Zónder voorrijkosten
 • Particulier en zakelijk
085 - 800 1123

96% beveelt ons aan

Tips

 1. Berg zoet en aantrekkelijk voedsel op in voorraadbussen, trommels of andere bakjes.
 2. Dicht naden en kieren zo goed mogelijk af, voorzie open voegen van zogenaamd insectengaas.
 3. Maak je aanrecht en keukenkastjes schoon met een mengsel van water en azijn.
 4. Mieren houden van bladluis. Heb je planten met bladluis, bestrijd deze dan.

Hoe zien mieren eruit?

Alle soorten mieren bestaan uit drie delen, namelijk de kop, het borststuk en het achterlijf. Ze hebben drie paar poten. Hoe groot de mieren zijn en welke kleur ze hebben hangt af van de soort mier. Alleen de koninginnen en de mannetjesmieren hebben vleugels.

Een mierenkolonie

Mieren leven altijd in een groep. Nooit zie je een mier alleen lopen. Het zijn sociale insecten. Een kolonie bestaat vaak uit één, soms uit meerdere koninginnen, met een grote groep werksters en jonge mannetjes. De werksters vormen de grootste groep binnen een kolonie. De werksters zijn onvruchtbare dochters van de koningin en hebben verschillende taken binnen de kolonie. Taken van werksters zijn voedsel verzamelen, het mierennest bouwen/onderhouden, verzorgen van de jongen en bescherming van het nest. Een kolonie kan uit miljoenen mieren bestaan en bevindt zich in Nederland vaak tot diep onder de grond.

Mierennest

De meeste soorten mieren leven onder de grond en maken daar ook hun mierennest. Voor het vinden van voedsel kruipen ze uit het nest naar boven. Enkele mieren kiezen een boomstam uit voor hun nest. Weer andere mieren bouwen het nest onder een steen. Deze steen wordt verwarmd door de zon en biedt bescherming tegen de regen. Elk nest bestaat uit verschillende kamers.

Mierennest onder de grond

Mieren zijn actieve beestjes, ze rennen van de ene kant naar de andere en verslepen van alles. De mieren die onder de grond leven, maken allemaal een ondergronds nest. Ze zijn dan ook erg druk met het bouwen van deze nesten. Dit zijn enorme kamers en staan via gangen allemaal in verbinding met elkaar. Mierennesten zijn complexe bouwwerken en verdeeld in verschillende soorten vertrekken. Een nest biedt ruimte voor wel 15.000 tot 20.000 mieren en elk nest heeft een bepaalde geur. Mieren uit andere nesten worden daardoor direct opgemerkt, zij dragen namelijk een andere geur met zich mee.

Hoe ziet een mierennest van binnen eruit?

Het mierennest is zeer complex en bestaat uit verschillende vertrekken. Deze vertrekken hebben allemaal een eigen functie. In totaal bestaat een nest uit zes verschillende kamers. Zo is er de kamer voor de koningin. Hier worden de eitjes gelegd. Deze eitjes worden vervolgens verplaatst naar de kraamkamer. Deze kamer verplaatst regelmatig, omdat de kraamkamer altijd warm en vochtig moet zijn. In de voorraadkamer wordt het gevonden eten opgeslagen. In een nest is er zelfs een ziekenkamer. Overgebleven materiaal wordt opgeborgen in de afvalkamer. Een aantal miersoorten verzamelen luizen. Deze luizen verblijven in de gastenkamer.

Taken van mieren

In het mierennest heeft elke mier een eigen rol.

 • De koningin legt eitjes.
 • De werkmieren zijn de hele dag in de weer. Ze verzorgen de koningin, haar eitjes en uiteindelijk de jonge mieren. In het nest wonen ook werksters die continu op zoek zijn naar voedsel voor iedereen en zij graven de gangen en kamers in het nest.
 • Er zijn zelfs soldaten die het nest (de kolonie) verdedigen tegen indringers. Soldaten zijn de vrouwelijke mieren die onvruchtbaar zijn.
 • De mannelijke vruchtbare mieren hebben één taak, namelijk zorgen voor de bevruchting van de eitjes van de koningin. Als je vliegende mieren ziet, dan is dit het teken van de bevruchting. Na bevruchting overlijden ze.

Vliegende mieren

Mieren ontstaan als larven in een mierennest. Deze larven worden opgekweekt tot onvruchtbare werksters, koninginnen en mannetjes. Alleen de mannetjes en de koninginnen hebben vleugels. Als deze voldoende ontwikkeld zijn, verlaten ze vliegend het nest, in Nederland zie je meestal op warme dagen deze vliegende mieren. Dan volgt de bruidsvlucht, in de lucht paren de koninginnen en de mannetjes. Na het paren sterven de mannetjes. De koninginnen verliezen hun vleugels en zoeken met enkele werksters naar een nieuwe nestplaats. Hier beginnen ze aan het stichten van een nieuwe mierenkolonie.

Hoe communiceren mieren?

Mieren stammen af van de wespachtigen. Dit kun je zien doordat de bouw van de twee insecten sterke overeenkomsten vertoont. Een belangrijke eigenschap van mieren is dat ze onderling goed communiceren. Voedselbronnen vinden ze terug door een reukspoor te maken naar het voedsel, zodat de andere mieren het ook vinden. In ‘Oma weet raad‘ lees je hoe je deze reuksporen verstoort. Ook herkennen mieren bepaalde punten en zijn ze in staat op het aantal stappen dat ze gezet hebben te tellen. Vergeleken met andere insecten maakt dit mieren bijzonder intelligent.

Soorten mieren

Er zijn verbazingwekkend veel verschillende soorten mieren. Hoeveel het er precies zijn, is lastig te zeggen, maar er zijn zeker meer dan 10.000 verschillende soorten mieren. Dit aantal is enorm, omdat er veel variatie zit bij mieren. Er zijn verscheidene eigenschappen die de variatie in miersoorten groot maakt. Alle mieren hebben voelsprieten op hun kop. Een belangrijk zintuig. Ze ruiken, voelen en communiceren hiermee. Zo raken mieren elkaar aan met de voelsprieten om erachter te komen of ze uit hetzelfde mierennest komen of dat ze te maken hebben met een indringer.

Verschillen tussen mieren

De miersoorten worden vastgesteld aan de hand van een aantal eigenschappen.

 • Formaat van de kolonie; dit loopt uiteen van enkele tot wel miljoenen mieren.
 • Woonomgeving; de leefomgeving van de verschillende miersoorten is divers. Zo leven bepaalde soorten enkel onder de grond. Andere miersoorten komen alleen voor in boomtoppen. En weer andere miersoorten leven tussen de spleten van rotsen.
 • Hoeveelheid koninginnen; het aantal koninginnen aan het hoofd van een kolonie varieert tussen één en honderd.
 • Samenstelling van de mierenmaatschappij; naast de verdeling van werkzaamheden in een groep valt onder deze eigenschap ook de lichaamskenmerken van mieren.

Meest voorkomende mieren in Nederland

Wereldwijd bestaan er meer dan twaalfduizend soorten mieren. In Nederland is de aanwezigheid van vijftig mierensoorten vastgesteld. De meest voorkomende mierensoorten in Nederland zijn onder andere:

 • De Tuinmier
  3 tot 4 millimeter lang, zwart glanzend en heeft dezelfde bouw als die van een wesp.
 • De Kale Bosmier
  4 tot 9 millimeter lang, rood tot roodbruin gekleurd en komen veelal voor in naald- en loofbossen.
 • De Faraomier
  2 tot 3 millimeter lang (koninginnen zijn 4 tot 5 millimeter lang), bruingeel tot zwartbruin van kleur en zijn echte alleseters.
 • De Zwarte Wegmier
  3 tot 5 millimeter (werksters), 9 millimeter (koningin), bruin/zwart van kleur en leven van het melken van bladluis.
 • De Gewone Steekmier
  3,5 tot 5 millimeter lang, roodachtig tot geel gekleurd en kunnen venijnig bijten. Deze mier zit zelden tot nooit in huis.

Mieren bestrijden

Heb je een nest rondom je huis en daardoor last van mieren in huis? Ontzettend vervelend! Om een mierennest te bestrijden, is een effectieve mierenbestrijding nodig. Schakel hiervoor een professionele mierenbestrijder in. Eentje bij jou uit de buurt, vind je hier.