Er bestaan best veel beestjes die zelf niet veilig (of helemaal niet) te bestrijden zijn!
Zilvervisjes zijn kleine langwerpige insecten die tot de groep Franjestaarten behoren, een groep van primitieve ongevleugelde insecten. Zilvervisjes hebben hun naam te danken aan de visachtige manier waarop ze voortbewegen en hun zilverachtige glans. Verwanten waarmee zilvervisjes kunnen worden verward zijn de papiervisjes en de ovenvisjes.
Afspraak makenEr bestaan best veel beestjes die zelf niet veilig (of helemaal niet) te bestrijden zijn!
Waarom zou je kiezen voor ons? | Onze bestrijder | Jijzelf |
Zeer ervaren plaagdierbeheerser | ||
Gediplomeerd bestrijdingstechnicus | ||
Verzekerd tegen gevolgschade | ||
Beste bestrijdingsmiddel en/of methode | ||
De (milieu)vriendelijkste oplossing | ||
Maak een afspraak | Wij bellen jou |
Let op! Zilvervisjes, papiervisjes en ovenvisjes lijken erg veel op elkaar. Het is belangrijk te weten welke van deze drie varianten bij jou in huis rond kruipt.
Zilvervisjes (Lepisma saccharina) zijn kleine insecten die behoren tot de orde van primitieve insecten. De zilvervisjes behoren tot de Franjestaarten, de verzamelnaam voor onder meer zilvervisjes, papiervisjes en ovenvisjes. Ze worden omschreven als afgeplatte, langwerpige insecten met drie lange aanhangsels aan het uiteinde van het achterlijf. Deze grijzige beestjes vinden we in Nederland veel terug in vochtige plekken, zoals badkamers, keukenkastjes, leidingdoorvoeren en in spouwmuren.
Zilvervisjes zijn glanzend grijs (zilver) van kleur en hebben een langwerpig plat lichaam. Ze hebben niet zoals papiervisjes een behaard lijfje. Ze worden zo’n 7 tot 12 millimeter lang, waarbij de twee antennes voorop en de drie staartdraden achterop niet zijn meegerekend. De voorzijde van het zilvervisje is rond en naar de staart toe wordt het meer een punt. Zilvervisjes hebben geen vleugels, maar wel 6 pootjes in het midden van het lichaam. De eitjes van een zilvervisje zijn rond en ongeveer 0.8 millimeter lang.
Zilvervisjes eten voornamelijk samengestelde koolhydraten, zoals zetmeel. Je kunt dan denken aan brood en aardappels, maar ook behangplaksel valt hieronder en dat vinden ze heerlijk. Zilvervisjes lusten ook plantaardige cellulose vezels, zoals bijvoorbeeld papier en karton. Dit is vaak wel een tweede keuze, maar je boeken zijn dus naast papiervisjes ook niet veilig voor zilvervisjes. Schimmels zijn ook erg goed voedsel voor deze kleine beestjes. Een zilvervisje hoeft niet te drinken aangezien ze door de vochtige leefomgeving genoeg vocht op kunnen nemen.
Heel verwarrend die naam. Een zilvervisje is helemaal geen visje, maar ze hebben hun naam te danken aan de visachtige manier van bewegen en de zilverachtige glans van de schubben op het lichaam. Daardoor lijkt het net een klein visje. De naam komt echter niet alleen hier vandaan. Zilvervisjes hebben dezelfde kleur als kwikzilver en bewegen ook net zo snel.
Je hebt een zilvervisje vast wel eens voorbij zien schieten in je huis. Deze zilver kleurige kleine beestjes komen vaak tevoorschijn als je bijvoorbeeld wateroverlast hebt gehad of altijd vochtige muren in huis hebt. Eenmaal in huis gaan ze zich voortplanten en voor je het weet zitten ze overal. Zilvervisjes hebben een snelle voortplanting, maar gelukkig merk je hier vaak weinig van aangezien ze zich goed kunnen verstoppen.
Zilvervisjes hebben een bijzondere manier van voortplanten. Er zijn drie verschillende fases hierbij te omschrijven.
Fase 1 => Het mannetje en het vrouwtje staan tegenover elkaar waarbij hun antennes elkaar aanraken. Ze trekken zich terug en herhalen deze actie een aantal keer. Alsof dit een soort kennismaking is voor de insecten.
Fase 2 => Het mannetje loopt nu weg van het vrouwtje, waarna het vrouwtje de achtervolging zal gaan inzetten.
Fase 3 => Eenmaal weer bij elkaar zullen de zilvervisjes naast elkaar kruipen, koppen en staarten bij elkaar. Het mannetje laat zijn staart trillen en houdt deze tegen het vrouwtje aan. Uiteindelijk spuit het mannetje zijn sperma in de opening van het vrouwtje waarbij de eitje bevrucht worden. Het sperma van het mannetje is verpakt in een soort weefsel.
Vrouwelijke zilvervisjes leggen in hun leven ongeveer honderd eitjes. De eitjes worden bevrucht door een spermacapsule van een mannetje. Na zes weken komen de eitjes uit en zijn de eerste weken wit van kleur. Om te kunnen groeien, moeten de zilvervisjes vervellen. Heel bijzonder is dat zilvervisjes hun hele leven blijven vervellen. Er zijn maar weinig insecten die nog vervellen na het bereiken van hun volwassenheid. Zilvervisjes worden, afhankelijk van de leefomstandigheden, twee tot acht jaar oud. Hoe lang het duurt voor een jong zilvervisjes geslachtsrijp is, is afhankelijk van de omstandigheden. In het meest gunstige geval duurt dit drie maanden, in het slechtste geval duurt het twee jaar.
Zilvervisjes houden van een vochtige leefomgeving. Je ziet zilvervisjes meestal in badkamers, toiletten, leidingen, keukenkastjes en andere vochtige ruimtes. Zilvervisjes zijn lichtschuw en verstoppen zich overdag in de naden en kieren van je huis. ’s Nachts worden de zilvervisjes actief. Omdat huizen tegenwoordig steeds beter geïsoleerd zijn en er vaak niet genoeg worden geventileerd, komen zilvervisjes heel regelmatig voor in nieuwe huizen. Ook leven zilvervisjes graag achter plinten en onder zwevende vloeren.
Zilvervisjes en papiervisjes lijken enorm op elkaar, maar toch zijn het twee verschillende insecten. Het is belangrijk om de verschillen tussen zilvervisjes en papiervisjes te weten om ze uit elkaar te houden en te weten welke bestrijding je kunt gaan inzetten.
Zilvervisjes
Papiervisjes
Er bestaan ook ovenvisjes, maar deze komt bijna niet in woonhuizen voor. Ze lijken overigens ook veel op de zilvervisjes en de papiervisjes. Ovenvisjes worden ook wel gekweekt als voer voor reptielen.
Zilvervisjes richten minder schade aan dan papiervisjes. Ze lusten hetzelfde voedsel, maar het enige verschil is dat zilvervisjes dezelfde maaltijd als het papiervisjes als tweede keus heeft. Onder andere boeken, fotoalbums of zelfs het behang van de muren behoort tot dit voedsel. Papiervisjes zullen hier harder van eten dan dat zilvervisjes doen. De schade die zilvervisjes aanrichten is weliswaar veel kleiner dan die van papiervisjes, maar nog steeds enorm vervelend. Bestrijding is daarom echt aan te raden. Je wilt tenslotte geen zilvervisjesplaag, want dan wordt dit ongedierte ineens net zo gevaarlijk als zijn familie de papiervisjes.
Zie je ineens kleine grijze beestjes over de vloer lopen? Heb je net een lekkage of veel vocht in huis gehad? Grote kans dat je te maken hebt met zilvervisjes. Deze zilverachtige insecten in huis zijn geen pretje en zeker niet gemakkelijk om weer vanaf te komen. Als eerst zul je moeten kijken waar de beestjes vandaan komen en waar ze zich vervolgens verstoppen. Een bestrijding kan dan veel sneller en effectiever uitgevoerd worden.
Zilvervisjes komen vaak een huis binnen door bijvoorbeeld mee te liften met verhuisdozen, meubilair, oude boeken en papier (zoals kranten of andere documentatie). Ook kunnen ze zich goed schuil houden tussen oude kleding en voedsel. Let daarom goed op wanneer je bepaalde spullen meeneemt naar huis. Bij sommige woonsituaties kan het zo zijn dat de buren last hebben van zilvervisjes en dat deze door leidingdoorvoeren en gaten in spouwmuren hun weg naar jouw huis vinden. Ze kunnen door de kleinste gaatjes en kieren kruipen. Door hun broze exoskelet worden ze wel snel geplet. De achterblijvende stoffige substantie kan alleen snel voor overlast zorgen.
De plekken waar zilvervisjes vaak zitten zijn badkamers, kelders, toiletten en keukens. De beestjes hebben hier graag hun schuilplaatsen omdat er in deze ruimtes vaak een hoge luchtvochtigheid hangt. Zilvervisjes zijn erg goed in verstoppen en zijn voornamelijk ‘s nachts actief. Overdag zitten ze lekker rustig in hun schuilplaats. Het komt vaak voor dat je een zilvervisje in de badkuip of wasbak ziet zitten. Dit komt doordat zilvervisjes niet goed op een gladde ondergrond kunnen lopen en dan uitglijden.
Zilvervisjes zitten graag op de volgende plekken:
Om een zilvervisjesplaag te voorkomen zal je dit ongedierte moeten bestrijden. Het is niet alleen een vies idee dat er allemaal van die kleine zilveren beestjes rondkruipen, ze kunnen ook voor overlast zorgen. Er bestaan verschillende middelen om deze beestjes zelf te bestrijden, maar als dit niet werkt kan je het beste een professionele ongediertebestrijder inschakelen.
De aanwezigheid van zilvervisjes in huis is geen fijn idee en veroorzaakt ook bepaalde schade waar je echt niet op zit te wachten. Vooral als ze in grote getalen aanwezig zijn, is de schade door zilvervisjes niet meer te voorkomen. Je kunt dan denken aan schade aan je spullen, maar ook zeker schade aan je gezondheid.
Zilvervisjes eten van alles wat van natuurlijke herkomst is. Deze zetmeelrijke maaltijden bestaan uit dode insecten, schimmels, lijm en voedselproducten. De risico’s en schade van zilvervisjes komt voornamelijk wanneer de familie heel groot wordt en de beestjes op zoek gaan naar andere voeding. Ze eten namelijk ook cellulose. Boeken, fotoalbums en schilderijen zijn dan in een keer ook het doelwit van zilvervisjes. De schade die daarbij aangericht kan worden is aanzienlijk groot.
Zilvervisjes zijn niet direct schadelijk voor je gezondheid, maar indirect kunnen er wel gevolgen voor je gezondheid ontstaan. Door de aanwezigheid van zilvervisjes kan je vrijwel met zekerheid zeggen dat er teveel vocht in je huis is. Het is nooit goed voor je om in een omgeving te leven waar teveel vocht is. Op de lange termijn krijg je namelijk veel verkoudheidsklachten. Vocht kan ervoor zorgen dat er schimmels komen (voedsel voor de zilvervisjes) en kan er hierdoor huismijt ontstaan. Huismijt kan weer huidirritatie geven, waardoor er jeuk ontstaat. In sommige gevallen kan dit alles zelfs symptomen van astma opleveren. Weg met die zilvervisjes dus! Schakel een bestrijder in om snel van dit ongedierte af te komen.
Huisdieren hoeven niet direct te vrezen voor zilvervisjes. Deze kleine insecten kunnen niet bijten of steken en kruipen direct terug naar hun schuilplaatsen wanneer er ook maar iets in de buurt komt. Huisdieren kunnen in principe wel dezelfde indirecte problemen krijgen als mensen. Honden en katten kunnen allergische reacties krijgen van huismijt die door de schimmels is ontstaan.
Het zijn maar hele kleine beestjes, maar als je er veel hebt rondkruipen dan is dat toch echt een groot probleem. Een zilvervisje is, zoals bij veel ander ongedierte, nooit alleen. Heb je er eenmaal een gezien, dan zitten er hoogstwaarschijnlijk nog veel meer. Een zilvervisjesplaag kan je door een ongediertebestrijder laten behandelen.
Zilvervisjes kunnen zich snel voortplanten, waardoor de familie zilvervis steeds groter en groter wordt. Vrouwtjes zilvervisjes kunnen tot wel 100 eitjes in hun leven leggen. Deze hoeveelheid nieuwelingen is dus nog maar één zilvervisje. Wanneer er een ware zilvervisjesplaag is, kan je ze ook in grote getalen bij elkaar ontdekken. Soms zie je dan misschien ineens wel 100 tegelijk krioelen, terwijl de rest van de familie zelfs nog in hun schuilplaatsen verstopt zitten.
Het is niet gemakkelijk te bepalen wanneer er sprake is van een zilvervisjesplaag. Het kan zelfs een beetje verschillen in hoeverre iemand zich aan de kleine beestjes stoort. Wanneer je 1 zilvervisje per week ziet, is het niet nodig om direct de bestrijding in te gaan zetten. Je kunt het insect gemakkelijk pletten of opzuigen met de stofzuiger. Wanneer er sprake is van 10 tot 50 zilvervisjes per week, dan gaat het serieus worden en zal je moeten ontdekken waar de beestjes zich kunnen verstoppen. Vooral wanneer er een duidelijke toename is van het aantal beestjes die gesignaleerd worden, zal de bestrijding moeten worden ingezet.
Het lijkt heel simpel, zilvervisjes houden van vocht dus als je ervoor zorgt dat er geen vocht in je huis is, komen er ook geen zilvervisjes. Helaas is dit niet zo gemakkelijk, want in sommige gevallen heb je niet eens door dat er veel vocht in je huis zit. Hebben de buren een zilvervisjesplaag of heb je net een lekkage gehad? Dan is het mogelijk dat zilvervisjes in je huis leven. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten om zilvervisjes in je huis te voorkomen:
Als je een zilvervisje in huis hebt gesignaleerd, zal je waarschijnlijk niet direct denken aan een bestrijding. Je maakt het zilvervisje dood en gaat door met waar je mee bezig was. Zie je vervolgens nog een zilvervisje en worden dit er steeds meer, dan ga je eens nadenken over een mogelijke manier om van deze beestjes af te komen. Het wordt namelijk op een bepaald moment toch wel erg vervelend. Zelf zilvervisjes bestrijden kan, mits het ongedierte nog niet tot een plaag is uitgegroeid.
Er zijn verschillende manieren om zilvervisjes te verjagen. Naast het feit dat het vochtprobleem in huis aanpakt moet worden, kunnen deze grijze beestjes verjaagd worden met verschillende geuren. Ze houden bijvoorbeeld niet van de sterke geur van laurier of een toiletblokje. Ze blijven dan graag op afstand. Er zijn ook allerlei huismiddeltjes om zilvervisjes te vangen of te bestrijden. Zo kunnen de beestjes niet tegen peper. Ze zullen hier van eten, maar dit hoogstwaarschijnlijk niet overleven. Ook kan je allerlei etenswaar in een plastic zakje stoppen dichtbij de plek waar je de zilvervisjes gezien hebt. Ze zullen ‘s nachts in het zakje kruipen en komen er dan niet meer uit. Zilvervisjes kunnen niet op een gladde ondergrond kruipen.
Of al deze methodes echt werken, garanderen wij niet.
Zilvervisjes kunnen bestreden worden met een zilvervisjesspray. Hiermee kun je gemakkelijk in alle kieren en gaten spuiten waar de zilvervisjes verstopt zitten. De spray bevat verschillende chemische stoffen waar de insecten aan dood gaan. Lees voor gebruik goed de bijsluiter en let op je eigen gezondheid. Een andere manier om zilvervisjes te bestrijden zijn zilvervisjesvallen. Dit zijn lokdoosjes met lokstof van koolhydraten (daar waar zilvervisjes zo gek op zijn). De bodem van het doosje heeft een lijmlaag, zodat de zilvervisjes blijven plakken zodra ze in het doosje zijn gekropen.
Het kan natuurlijk voorkomen dat je van alles zelf geprobeerd hebt, maar de zilvervisjes terug blijven komen. Misschien heb je te laat ontdekt dat je last hebt van zilvervisjes en is er in de tussentijd een zilvervisjesplaag ontstaan. Schakel dan een ongediertebestrijder in die je kunt helpen met het bestrijden van deze enorm irritante insecten.
Als je niet zeker weet of je zilvervisjes in je huis hebt of dat het papiervisjes of ovenvisjes zijn, dan kun je hier contact opnemen met een ongediertebestrijder in de buurt. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk af van deze grijzige krioelende beestjes. Voor een effectieve zilvervisjesbestrijding of papervisjesbestrijding raden wij een professionele ongediertebestrijder aan.
Een paar zilvervisjes in je huis is niet zo erg, maar zodra de familie groter wordt is de kans op schade ook steeds groter. Het is dan weliswaar hun tweede keuze, maar zilvervisjes eten ook graag cellulose. Dat betekent dat jouw boeken, fotoalbums en behang bijvoorbeeld op het menu van deze insecten staat.
Zilvervisjes kunnen zich snel voortplanten en voor je het weet heb je een zilvervisjesplaag. Het is niet alleen een vies idee al die grijze krioelende beestjes in je huis, maar ze kunnen uiteindelijk ook aan je spullen gaan knagen en schade veroorzaken.
Als de zilvervisjes nog niet in overvloed door je huis marcheren kan je zelf de bestrijding proberen. Er zijn zilvervisjesvallen en zilvervisjessprays te verkrijgen. Lees de gebruiksaanwijzingen goed en let op je eigen gezondheid.
Zilvervisjes kunnen door de kleinste gaatjes kruipen en op deze manier van huis naar huis lopen. De insecten kunnen ook meegebracht zijn met spullen als verhuisdozen, oude kranten of kleding. Ze houden zich graag schuil in vochtige badkamers of kelders bijvoorbeeld en je kunt ze vinden achter behang of tussen boeken.
Uiteindelijk kan er inderdaad huismijt ontstaan door vocht. Door vocht ontstaan schimmels. Deze schimmels worden door zilvervisjes gegeten en veroorzaken huismijt. Door huismijt kan je jeuk krijgen.
Wanneer je zelf bestrijdt gaat dit lang niet zoals een vakkundige bestrijder dit doet. Je bespaart jezelf misschien wat geld, maar neemt daardoor meer risico.
Laat zilvervisjes bestrijdenZilvervisjes zijn bijna niet actief op dit moment in Nederland.
Zilvervisjes zijn niet schadelijk voor de gezondheid.
De kans is zeer klein dat zilvervisjes schade aan kunnen brengen.
Zilvervisjes kunnen zich snel vermenigvuldigen.
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.
Géén haast? Wij bellen jou!