Zilvervisjes

HomeOngedierteZilvervisjes

Zilvervisjes zijn kleine ongevleugelde insecten en behoren tot de groep franjestaarten. De naam van het ´visje´ verwijst naar de zilverkleurige schubben op het lijfje. Ook bewegen ze zich op een visachtige manier. Als je het insect van dichtbij bekijkt zie je een zilverachtige glans op de schubben.

Hoe zien zilvervisjes eruit?

Zilvervisjes hebben twee lange antennen aan hun kop en drie staartdraden aan de achterzijde van het lijf. Op het lange en platte lijf zitten fijne, zilverkleurige schubben. De voorzijde van het zilvervisje is rond en naar de staart toe wordt het meer een punt. Een volwassen zilvervisjes is ongeveer één centimeter lang, de antennen en staartdraden niet meegerekend.

Tips

  • Verlaag de luchtvochtigheid (<50%) en de temperatuur (<18 graden) in de ruimtes waar zilvervisjes zich bevinden.
  • Zorg dagelijks voor goede ventilatie en zorg dat er een goede doorstroming van frisse lucht is.
  • Maak een brievenbus buitenshuis. Schud de post voor je dit mee naar binnen neemt goed uit.

Levenscyclus zilvervisjes

Zilvervisjes worden, afhankelijk van de omstandigheden, twee tot acht jaar oud. Hoe lang het duurt voor een jong zilvervisjes geslachtsrijp is, is ook afhankelijk van de omstandigheden. In het meest gunstige geval duurt dit drie maanden, in het slechtste geval duurt het twee jaar. Vrouwelijke zilvervisjes leggen in hun leven ongeveer honderd eitjes. De eitjes worden bevrucht doordat ze een spermacapsule die een mannetje ergens heeft achter gelaten opneemt. Het duurt zes weken voor de eitjes van zilvervisjes uitkomen. Uit de eitjes komen de kleine zilvervisjes, die de eerste weken wit zijn. Om te kunnen groeien, moeten de zilvervisjes vervellen. Zilvervisjes blijven hun hele leven vervellen.

Leefomgeving zilvervisjes

Zilvervisjes houden van een vochtige leefomgeving. Je ziet zilvervisjes meestal in badkamers, toiletten en andere vochtigere ruimtes. Zilvervisjes zijn lichtschuw en verstoppen zich overdag in de naden en kieren in je huis. ’s Nachts worden de zilvervisjes actief. Omdat huizen tegenwoordig steeds beter geïsoleerd zijn en er vaak niet genoeg wordt geventileerd, komen zilvervisjes heel regelmatig voor in huis. Ook leven zilvervisjes graag achter plinten en onder zwevende vloeren.

Wat eten zilvervisjes?

Zilvervisjes eten voornamelijk suikers en andere koolhydraten, zoals zetmelen. Zilvervisjes eten alles waar deze voedingsstoffen in zitten.

Meest voorkomende soorten zilvervisjes

Van het zilvervisje bestaat slechts een soort. Zilvervisjes behoren echter tot de groep van franjestaarten. Tot de franjestaarten behoren ook het papiervisje en het ovenvisje. Uiterlijk lijken deze drie soorten erg op elkaar. Maar waar het zilvervisje graag op donkere, vochtige plaatsen leeft, leeft het papiervisje graag op donkere, droge plaatsen. Ovenvisjes houden van een beduidend hogere temperatuur. Zowel zilvervisjes als papiervisjes zijn soorten die in Nederland erg veel voorkomen. Ovenvisjes zien we eigenlijk zelden in huis.

Professionele zilvervisjesbestrijding

Als je niet zeker weet of je zilvervisjes in je huis hebt of dat het papiervisjes of ovenvisjes zijn, dan kun je hier contact opnemen met een ongediertebestrijder in de buurt of je laat dit onderzoeken door de lokale GGD, maar ook het KAD helpt jou hier graag bij. Eenmaal vastgesteld, helpt onze lokale bestrijder jou graag met een effectieve bestrijding.

Wist je dat...

Alléén échte
ongediertebestrijders uit jouw buurt!