Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten
Wij zijn bereikbaar! | Bel voor een afspraak
Bel direct 085-8001123
Tips & adviezen

Mollen

De mol leeft onder de grond, dit in tegenstelling tot andere zoogdieren. Het dier graaft gangen tot soms wel 200 meter lang. Mollen hebben een vacht met flexibele haren, waardoor het geen probleem is als hij achterstevoren door een gegraven gang heen moet. Zodra het voorjaar wordt komen de mollen in actie en zie je overal weer molshopen.

Afspraak maken

Mollenbestrijder inschakelen
of zelf proberen?

 Er bestaan best veel beestjes die zelf niet veilig (of helemaal niet) te bestrijden zijn!
Waarom zou je kiezen voor ons? Onze bestrijder Jijzelf
Zeer ervaren plaagdierbeheerser
Gediplomeerd bestrijdingstechnicus
Verzekerd tegen gevolgschade
Beste bestrijdingsmiddel en/of methode
De (milieu)vriendelijkste oplossing
  Maak een afspraak Wij bellen jou

In het kort

 • Mollen zijn zoogdieren met een zwart fluwelen vacht en leven onder de grond.
 • Mollen hebben kleine graafhandjes met vijf vingers en een duimpje waar ze lange gangenstelsels mee graven.
 • Schade door mollen zijn voornamelijk de molshopen en verzakkingen.
 • Diervriendelijke bestrijding mollen: verjagen of vangen.
 • Overlast van mollen? Een ongediertebestrijder kan je helpen met de bestrijding.

Tips

 1. Genoeg bomen in de tuin ontmoedigen de mol om te gaan graven.
 2. Stop een omgekeerde fles in een molshoop. De fles vangt de wind op en die produceert vervolgens “geluid” wat de mol als vervelend ervaart.
 3. De geur van de planten, Keizerskroon en Kruisbladwolfsmelk, schrikken de mol af. Plaats deze op een strategische plek in je tuin.

Wat zijn mollen?

Mollen zijn zoogdieren die onder de grond leven. De mol (Talpa europaea) komt overal in Nederland voor, maar hoeveel mollen? Dat weten we eigenlijk niet. Je ziet ze namelijk bijna niet en ook de mollensporen, zoals pootafdrukken en uitwerpselen, zijn erg moeilijk te vinden.

mol met witte achtergrond

Hoe ziet een mol er precies uit?

Een mol wordt meestal tussen de 11 en 16 centimeter groot en is goed te herkennen aan zijn zwarte fluwelen vacht. De mol graaft gangen door middel van zijn kleine graafhandjes, met aan elke hand 5 vingers met puntige nageltjes en een klein duimpje. Dit duimpje kan niet als vinger bestempeld worden, aangezien het een uitstekend polsbotje is. De mol kan slecht zien, maar is niet blind. Het zicht van de mol wordt gecompenseerd door de gevoelige snorharen op de voorkant van zijn hoofd. Op het hoofd van de mol zit een spitse roze snuit die erg belangrijk is voor dit beestje.

Wat eten mollen?

Mollen eten voornamelijk regenwormen. Deze wormen zijn rijk aan eiwitten en bevatten ongeveer 80% water. Hierdoor hoeft de mol bijna niet te drinken. Bij gebrek aan regenwormen of ‘s nachts komt de mol wel eens boven de grond om ander voedsel te zoeken, zoals slakken en soms zelfs muizen. Ook spinnen en insectenlarven staan op het menu van de mol. Mollen zijn elke dag op zoek naar voedsel en leggen vaak een voorraad aan voor in de herfst. Een volwassen mol eet dagelijks ongeveer 50 gram aan voedsel, dit staat gelijk aan ongeveer 50 regenwormen!

Zintuigen mol: is de mol echt blind?

Als kind worden we door de kinderboeken en verhalen wijs gemaakt dat mollen blind zijn. We kennen allemaal wel de mol met de blindengeleidestok. De mol is echter helemaal niet blind, wel slechtziend. Mollen hebben hele kleine oogjes en vaak zit zijn vacht er ook nog eens voor. Andere zintuigen zijn daardoor erg belangrijk voor de mol en gelukkig zijn deze ook goed ontwikkeld. Het gehoor van de mol is erg goed en het beestje gebruikt zijn gevoelige snorharen als routegeleider. Ook de tastzenuwen op zijn spitse roze snuit en staart zijn belangrijke zintuigen voor de mol.

Mollen en bijgeloof

Mollenpoten werden vroeger meegedragen voor geluk, en zouden bij kinderen helpen bij het doorbreken van de tanden. Er werd een verband gezien tussen de nagels aan de voorpoten van de mol en het doorbreken van tanden. Ook zou het vroeger helpen tegen de pijn en werden ze soms als amulet gedragen.

Voortplanting en leefwijze

De paartijd voor mollen is in de maanden februari, maart en april. De mannetjes gaan dan op zoek naar vrouwtjes om zich voort te planten. De mannetjes zijn dan niet bepaald loyaal aan één vrouwtje, ze paren met meerdere vrouwtjes. Ze graven dan net zolang totdat ze een vrouwtje hebben gevonden en graven daarna weer verder naar de volgende. Mollen graven hun eigen gangenstelsel en willen normaal gesproken geen andere mollen in hun eigen gangen, maar tijdens de paartijd maken de vrouwtjes een uitzondering voor het mannetje.

mol steekt kop uit de grond

Levenscyclus mollen

De draagtijd van de vrouwtjes mollen is ongeveer 4 weken, dus in de maanden mei en juni worden meestal de jonge mollen geboren. Een vrouwtjes mol werpt meestal 4 of 5 naakte en blinde baby mollen uit. In een enkel geval worden er 7 baby mollen geboren. Na ongeveer 14 dagen krijgen de jonge mollen hun vacht, na 22 dagen gaan de oogjes open en na 33 dagen verlaten de eerste mollen het nest om hun eigen territorium te zoeken. Soms gaat dit gepaard met gevechten tussen de mollen. Mollen zijn na 11 maanden geslachtsrijp en daar start de levenscyclus weer opnieuw. Een mol wordt meestal zo’n 3 jaar oud.

De mol onder de grond

De mannetjes mollen zijn groter dan de vrouwtjes en worden ongeveer 140 millimeter groot. De mol leeft voornamelijk onder de grond en is continue heel actief met het graven van gangen. Gelukkig hebben deze dieren een vacht waar hij gemakkelijk mee vooruit en achteruit kan in zijn gangen. De haren steken namelijk recht in de huid van de mol, hierdoor kunnen de haren alle kanten meebewegen en is het voor de mollen makkelijker om voor- en achteruit ge graven in zijn gangen.

Nut van de mol

De meeste mensen zijn mollen liever kwijt dan rijk. Ze kunnen namelijk veel overlast bezorgen. Toch zijn mollen ook heel nuttig.

 • Verbetering van de bodem. Door al dat graven van een mol, wordt de aarde omgespit en verschillende lagen aarde gemixt. Door de gangen die mollen maken komt er ook meer lucht in de aarde. Dit alles zorgt voor bodemverbetering en een goede afwatering. De mol zorgt dus voor een gratis behandeling van je land.
 • Vermindering van insectenplagen. Mollen eten graag insecten. Ze eten voornamelijk regenwormen, maar smullen ook zeker van andere insecten zoals aardrupsen, emelten en engerlingen. Deze laatste zijn de larven van kevers en veroorzaken schade aan jouw gazon doordat ze graswortels eten.
 • Nieuwe potgrond. Door al die molshopen kan je heel veel kilo’s nieuwe potgrond verzamelen. De aarde die de mol naar boven heeft gegraven komt uit de diepere delen van de grond en is dus onkruidvrij. Deze aarde kan je prima gebruiken als potgrond voor je planten en als zaai- en stekgrond.

Molshopen

Iedereen heeft ze weleens gezien, molshopen. Door die hoopjes zand in een tuin weet je direct dat er mollen actief zijn. Mollen graven gangen tot zo’n 120 centimeter diep, dit zijn de diepgelegen gangen. Deze gangen zijn ongeveer 5 centimeter breed. De mol graaft soms ook gangen die meer aan de oppervlakte liggen. De ondergrondse gangen zijn soms wel 200 meter lang. Het overtollige zand graven ze met hun poten naar achteren waardoor die molshopen ontstaan. Mollen gebruiken gegraven gangen om bovengronds te komen. Zodra ze bovengronds zijn, nemen ze bruikbaar materiaal mee om hun ondergrondse nest mee te bouwen.

molshopen

Waarom zie je soms meer molshopen dan anders?

Wist je dat mollen constant op zoek zijn naar eten? Een volwassen mol moet namelijk zo’n 50 gram voeding per dag binnen krijgen. Het lievelingskostje van de mol zijn regenwormen. Regenwormen gaan tijdens een flinke regenbui naar het oppervlak van de grond. Maar, wanneer het droger wordt, trekken zij dieper de grond in. Mollen ruiken dit en gaan achter de wormen aan. Hierdoor duwt de mol de aarde met zijn graafhandjes omhoog, waardoor de molshopen ontstaan. Vandaar dat we molshopen vaker tevoorschijn zien komen tijdens een droge periode.

Schade door mollen

De schade die mollen aanrichten is goed zichtbaar, dit zijn namelijk de molshopen die ze creëren. Naast die molshopen brengen ze ook schade aan planten en gewassen, omdat deze worden losgewroet of worden opgegeten. In sommige gevallen zakt de grond helemaal in door die vele mollengangen onder de grond. Verder kan onkruid makkelijker groeien door die omgewoelde aarde en dan nog maar niet te spreken over het gehele aanzicht van je tuin als er mollen actief zijn.

Mollen in de tuin bestrijden

Mollen in je tuin kan je beter bestrijden, voordat ze enorme schade aanrichten. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Je kunt mollen verjagen, vangen (dood of levend) of vergiftigen. Deze laatste bestrijdingsmethode kan alleen worden uitgevoerd door een professionele bestrijder met certificaten, maar deze methode raden wij absoluut niet aan. Een ongediertebestrijder kan heel goed optreden als mollenvanger of mollen verjager aangezien ze precies weten hoe deze dieren leven en het beste kan worden bestreden.

Mollen schadelijk voor je gezondheid?

Mollen zijn niet schadelijk voor je gezondheid. Je zult niet eens zo snel een mol boven de grond zien. Wanneer je een mol levend gevangen hebt en het beestje krijgt de kans om je te bijten, dan is het wel verstandig om even langs te gaan bij een dokter voor een eventuele tetanusprik. Deze situatie komt echter zeer weinig voor.

Mollenplaag

Je hebt last van een mollenplaag, wanneer mollen grote schade aanrichten aan je gazon of weiland. Bij grote overlast spreken we al snel van een mollenplaag. Wanneer de beestjes in de vrije natuur lekker hun gang kunnen gaan, dan is er niet veel aan de hand. Een mollenplaag is erg vervelend en kan eigenlijk ook alleen worden opgelost door een specialist. Het is namelijk heel erg lastig om zelf mollen te bestrijden, helemaal als het er dus heel veel zijn. Ze verstoppen zich onder de grond en jij weet eigenlijk niet precies waar ze zitten.

Wat kun je doen tegen een mollenplaag?

Voorkomen van mollen

Het voorkomen van mollen in je tuin kan eigenlijk alleen door het plaatsen van mollengaas. Andere methodes gaan vaak over het verjagen van de dieren en dat betekent dat ze er dus al zijn en mogelijk al schade hebben aangericht. Mollengaas houdt de mol volledig tegen, omdat hij er simpelweg niet doorheen kan graven. Wanneer je ervoor zorgt dat je gazon en/of tuin goed is afgeschermd met mollengaas kan je mollen voorkomen. Het nadeel van deze methode is dat het mollengaas onder de grond aangelegd moet worden en dat is nogal een klus. Ook zou je de keizerskroon of de kruisbladwolfsmelk kunnen planten, de mol vindt deze planten niet lekker ruiken.

Zelf mollen bestrijden

Mollen zelf bestrijden is zeker mogelijk, maar niet altijd gemakkelijk aangezien de beestjes voornamelijk onder de grond zitten en jij niet kunt zien waar ze precies zitten. Toch zijn er een aantal methodes die je kunt proberen om mollen zelf te bestrijden. Het gaat hier in ieder geval om methodes zonder het gebruik van gif.

Mollen verjagen

Mollen zijn goed te verjagen. Je kunt ze snel om de tuin leiden, letterlijk en figuurlijk. Mollen houden niet van bepaalde planten. Van de geur van keizerskroon planten blijven mollen graag op afstand. Mollen kunnen ook worden verjaagd door glazen flessen half in de grond. De wind gaat dan door de opening van de fles en door dat geluid zoeken mollen snel een andere plek op. Ze hebben immers een heel sterk gehoor.

Mollen vangen met mollenkoker

Mollen vangen met een mollenkoker betekent dat je een mol levend kunt vangen. Je kunt de mol dan ergens ver weg in de natuur uitzetten en zal hij een andere territorium gaan zoeken. De koker plaats je gemakkelijk in één van de ingangen van een molshoop.

Mollenklemmen

Een mollenklem is een methode waarbij je de mol dood vangt. Het werkt in principe hetzelfde als een muizenklem. De mol zal in de val lopen en in één klap dood zijn. Wat wel erg belangrijk is dat deze mollenklem op de juiste manier wordt neergezet anders werkt het niet goed en kan een mol lijden. Een professionele ongediertebestrijder kan je helpen met het uitzetten van mollenklemmen.

Professionele mollenbestrijder

Je ziet soms wel eens velden vol met hopen zand. De mol is hier dan flink actief en dit kan leiden tot enorme problemen. Een professionele mollenbestrijding is dan ook hard nodig om van deze ondergrondse dieren af te komen.

Diervriendelijke bestrijding: mollenvanger

Veel mensen zijn voorstander van een diervriendelijke bestrijding van mollen en dit kan ook prima. Naast het verjagen en weren van de mol, kan een mollenvanger worden ingezet voor de bestrijding. Mollen kunnen zowel levend als dood worden gevangen. In geen geval wordt er bij een diervriendelijke manier van bestrijden gebruik gemaakt van gif.

Last van mollen? Bestrijding via een specialist

Als er mollen in je tuin zitten, wordt je tuin ernstig aangetast door de molshopen. Dit kan enorm veel overlast veroorzaken. Er zijn veel verschillende manieren om deze mollen in je tuin weg te jagen of te weren. Mocht dat niet lukken, dan zullen er hardere maatregelen getroffen moeten worden. Neem contact met ons op voor professionele ongediertebestrijding.

bestrijding mollen

Wij vertellen het

Veelgestelde vragen over mollen

Welke schade richten mollen aan?

Mollen graven lange gangen onder de grond. Door deze gangenstelsels kunnen verzakkingen in de grond of dijkzwakte ontstaan. Ook bepaalde machines die boeren gebruiken kunnen kapot gaan door de vele molshopen die deze beesten creëren. Een ongediertebestrijding is dan noodzakelijk.

Hoe kan ik zelf mollen bestrijden?

Er zijn verschillende methodes om mollen zelf te bestrijden. De meest vriendelijke manier is om mollen te verjagen met bepaalde planten zoals kruisbladwolfsmelk. Je kunt ook mollen vangen in mollenkokers en mollenklemmen. Daarnaast bestaat er mollengif om mollen te bestrijden. Let op, dit kan ook schadelijk zijn voor mensen.

Hoe voorkom ik mollen in mijn tuin?

Het is lastig om mollen te voorkomen in je tuin. De beste manier is ervoor te zorgen dat er veel bomen in je tuin staan. Door de wortels van bomen wordt je tuin onaantrekkelijk voor mollen omdat ze dan niet goed kunnen graven. Ook helpt het plaatsen van vogelgaas rechtopstaand diep in de grond. Hier kunnen mollen niet doorheen komen.

Kan ik mollen vangen zonder de mol te doden?

Ja, er bestaan mollenkokers waarbij je de mol kunt vangen. Je zet de koker op de uitgang van de molshoop. Zodra de mol naar buiten komt, loopt hij de koker in en gaat er een klepje dicht achter hem dicht.

Heeft een mol natuurlijke vijanden?

Onder de grond heeft de mol soms alleen een andere mol als vijand. Ze kunnen namelijk elkaar doden wanneer ze in elkaars territorium komen. Boven de grond kan de mol worden aangevallen door roofvogels, wezels, katten en vossen. Ook kan de mol doodgaan aan tekort aan water of juist door verdrinking door overstromingen.

Feiten over mollen

Risico's van zelf bestrijden

Wanneer je zelf bestrijdt gaat dit lang niet zoals een vakkundige bestrijder dit doet. Je bespaart jezelf misschien wat geld, maar neemt daardoor meer risico.

Laat mollen bestrijden

Activiteit

Mollen zijn super actief op dit moment in Nederland.

Gezondheid

Mollen zijn niet schadelijk voor de gezondheid.

Schade

De kans is zeer groot dat mollen schade aan kunnen brengen.

Populatie

Mollen kunnen zich snel vermenigvuldigen.

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!