Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Muizen

Muizen zijn knaagdieren, de meest vruchtbare zoogdieren die er bestaan. Ook is de muis, na de mens, het zoogdier met de grootste verspreiding over de wereld. Muizen leven graag in de nabijheid van de mens. Vanwege onze comfortabele huizen en het aanbod van voedsel hebben mensen al snel muizen in huis.

Muizen direct laten bestrijden

call 085 - 800 1123

96% beveelt ons aan

Muizen bestrijden?

  • Altijd een lokale bestrijder
  • Vrijblijvend advies
  • Afspraak binnen 24 uur
  • Zónder voorrijkosten
  • Particulier en zakelijk
085 - 800 1123

96% beveelt ons aan

Tips

  1. Maak alle kieren en gaten in je huis die groter zijn dan je duim dicht.
  2. Voorkom zoveel mogelijk het aanbod van voedsel. Bewaar voedingsmiddelen in afgesloten bussen en bakken.
  3. Ruim rommel in en rondom je huis op. Stapels rommel vormen de ideale verblijfplaatsen voor muizen.

Hoe ziet een muis eruit?

Huismuizen, de meest voorkomende muizensoort in Nederland, hebben een bruingrijze vacht. Muizen zijn ongeveer zeven tot tien centimeter lang en hebben dan nog een staart die ongeveer even lang is als hun lichaam. Ze hebben zwarte, bolle ogen, grote rechtopstaande oren en een spitse snuit. Muizen hebben vier snijtanden die continu doorgroeien. Om de tanden scherp en kort te houden, moet de muis voortdurend knagen.

Meest voorkomende soorten muizen

De meest voorkomende muis in Nederland is de huismuis (Mus musculus). Daarnaast komen ook de Bosmuis, de Woelmuis, de Dwergmuis en de Slaapmuis in verschillende variaties voor. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn Spitsmuizen geen muizen. Ook vleermuizen zijn geen muizen.

Voortplanting van muizen

Muizen zijn zoogdieren en planten zich in razend tempo voort. Een vrouwtjesmuis draagt twee tot twaalf jongen in haar buik gedurende drie weken. De jonge muizen worden naakt, doof en blind geboren. Na zes weken zijn de jonge muizen geslachtsrijp. Muizen planten zich gedurende het hele jaar voort en hebben meerdere muizennesten per jaar. De huismuis is in staat zich hooguit tien keer voor te planten binnen een jaar, dit heeft een snelle toename van de muizenpopulatie tot gevolg. Om inteelt te voorkomen, herkennen muizen hun eigen familie aan de geur van de urine.

Leefomgeving van muizen

Muizen zijn cultuurvolgers. Dat wil zeggen dat muizen overal leven waar mensen zijn. De huismuis past zich zeer gemakkelijk aan aan zijn leefomgeving en overleeft de meest extreme leefomstandigheden. Muizen hebben hun nest vaak in de buurt van hun voedselbronnen. Muizen leven in groepen met een duidelijke hiërarchie. Daarnaast zijn muizen erg nieuwsgierig. Muizen zijn met name ’s nachts actief.

Wat eten muizen?

Muizen zijn knaagdieren en knagen dus voortdurend aan alles wat los en vast zit. Muizen hebben een voorkeur voor vet- en eiwithoudend voedsel. Met name noten, granen, zaden, insecten en larven eten ze graag. Bij gebrek aan beter eten ze ook minder voor de hand liggend eten, zoals zeep of lijm. Muizen eten drie tot vier gram voedsel per dag en hoeven niet perse water te drinken als het voedsel voldoende vocht bevat. Muizen eten graag van een “schoon bord”, vieze en rottende etenswaren laten ze links liggen.

Risico’s van een muizenplaag

De aanwezigheid van een muizenplaag brengt verschillende risico’s met zich mee. Zo knaagt de muis aan allerlei huiselijk materiaal, wat zorgt voor schade aan meubels, voedsel, maa rook electirciteitskabels. Een muis is van nature een onhygiënisch diertje dat mogelijk schadelijk is voor onze gezondheid. Ook verspreiden muizen gedurende de dag urine en legt gemiddeld tachtig keutels per dag. Ziekteoverdracht van muis op mens vindt plaats door uitwerpselen van de muis aan te raken, aangetast voedsel te eten of door direct contact met een besmette muis. De meest voorkomende ziektes die muizen bij zich dragen, zijn:

Hoe kom je van een muizenplaag af?

Er zijn verschillende manieren om van muizen af te komen. Wij adviseren direct de hulp in te schakelen van een professionele ongediertebestrijder. Onze professionele ongediertebestrijders staan graag voor je klaar, dus vind hier jouw bestrijder uit de buurt.