Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
400.000+ tevreden klanten
Wij zijn bereikbaar! | Bel voor een afspraak
Bel direct 085-8001123
Tips & adviezen

Muizen

Muizen zijn kleine actieve knaagdieren en echte alleseters. Na de mens is de muis het zoogdier met de grootste verspreiding over de wereld. Muizen leven graag dichtbij de mens. Vanwege onze comfortabele huizen en het aanbod van voedsel hebben mensen al snel muizen in huis.

Wij vertellen het

Veelgestelde vragen over muizen

Ik heb overlast van muizen. Wat moet ik doen?

Muizen veroorzaken knaagschade en kunnen verschillende ziektes met zich meedragen die weer overgedragen kunnen worden op mensen. Er kan stank ontstaan door muizen in huis en je vind overal sporen, zoals uitwerpselen en urine, van deze kleine beestjes. Genoeg redenen dus om de bestrijding in te zetten. Je kunt muizen verjagen met bepaalde geuren of vangen met een muizenklem of muizenval (dood of levend). Bij overlast van veel muizen zal je een professionele ongediertebestrijder moeten inschakelen.

Ik heb 1 muis in huis gezien, heb ik er dan gelijk meer?

Muizen zijn groepsdieren, dus als je er 1 gezien hebt is de kans groot dat er meerdere zitten. Vaak wel van dezelfde ‘groep’, want muizen bakenen graag hun territorium af voor andere groepen. Muizen planten zich ook snel voort, dus het is aan te raden om snel actie te ondernemen.

Zijn muizen gevaarlijk voor de gezondheid?

Ja, muizen kunnen zeker schadelijk zijn voor je gezondheid. Het ongedierte kan verschillende ziektes met zich meebrengen zoals Salmonella en het Hantavirus. Ze verspreiden deze ziektekiemen dan via hun uitwerpselen, urine of speeksel. Aangezien ze ’s nachts overal overheen lopen, kunnen deze ziektes makkelijk overgebracht worden op mensen.

Hoe giftig is muizengif?

Er zijn verschillende producten in de winkel te koop waarmee je muizen kunt bestrijden. Het is erg belangrijk dat je je goed laat informeren over het product en de gebruiksaanwijzing leest voor gebruik, want deze middelen kunnen zeer giftig zijn en soms erg schadelijk voor je gezondheid. Veel middelen zijn ook nog eens erg dieronvriendelijk. Een professionele ongediertebestrijder werkt ook met gif, maar deze middelen zijn vrij ongevaarlijk voor mensen en grote huisdieren. Bovendien weet een specialist precies hoe er met muizengif omgegaan moet worden voor een veilige en effectieve bestrijding.

Waarom komen muizen je huis binnen?

Muizen houden van warmte en zijn op zoek naar veiligheid. Vooral als de winter begint, komen muizen graag binnen kijken voor een fijne warme plek om zich te nestelen. Als er binnen ook nog een fijne voedselvoorraad te vinden is, dan is de kans erg aanwezigheid dat de muizen blijven en zich gaan voortplanten.

In het kort

 • Muizen zijn actieve knaagdieren en echte alleseters.
 • Muizen planten zich razendsnel voort.
 • De huismuis komt het meeste voor in huizen en panden, ze zoeken naar warmte en veiligheid.
 • Muizen bouwen hun nesten van afgeknaagd materiaal en gevonden restafval.
 • Een muizenplaag zorgt voor grote knaagschade en is slecht voor je gezondheid.
 • Last van een muizenplaag? Schakel een professionele ongediertebestrijder in voor een effectieve bestrijding.

Tips

 1. Maak alle kieren en gaten in je huis die groter zijn dan je duim dicht.
 2. Voorkom zoveel mogelijk aanbod van voedsel. Bewaar voedingsmiddelen in afgesloten bussen en bakken.
 3. Ruim rommel in en rondom je huis op. Stapels rommel vormen de ideale verblijfplaatsen voor muizen.

Hoe zien muizen eruit?

Muizen zien er zo lief uit, maar zijn echt niet bij iedereen even geliefd. De huismuis zal je het meeste tegenkomen in en rondom je huis. Deze muizen hebben een zachte bruingrijze vacht en vaak een wit gekleurde buik. Ze zijn ongeveer 7 tot 10 centimeter lang en hebben pootjes met 5 tenen. De staart van deze snelle dieren is ongeveer even lang als hun lichaam. Ze hebben zwarte bolle kraaloogjes, grote rechtopstaande oren en een spitse snuit. Muizen hebben vier snijtanden die continu doorgroeien. Om de tanden scherp en kort te houden, moet de muis voortdurend knagen.

huismuis-muizen

De huismuis wordt vaak verward met de bosmuis, maar de bosmuis is een stuk kleiner. Zowel de ogen, de oren als zijn achterpootjes zijn kleiner dan die van de huismuis.

Meest voorkomende soorten muizen

De meest voorkomende muis in Nederland is de huismuis (Mus Musculus). Daarnaast komen ook de bosmuis, de woelmuis, de dwergmuis en de slaapmuis in verschillende variaties voor. Je kent de veldmuis misschien wel, deze behoort bijvoorbeeld tot de woelmuizen.

huismuis-muizensoort

Huismuis

bosmuis-muizensoort

Bosmuis

Woelmuis-muizensoort

Woelmuis

Dwergmuis-muizensoort

Dwergmuis

Slaapmuis-muizensoort

Slaapmuis

Spitsmuizen geen muizen

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt zijn spitsmuizen geen muizen. Deze soorten zijn zelfs beschermde diersoorten en mogen niet worden gedood. Spitsmuizen zijn insecteneters en kunnen erg nuttig zijn voor de mens. Ze eten namelijk vervelende insecten, zoals spinnen, wormen, larven, kevers en slakken. Net als de mol graven spitsmuizen onderaardse holen.

Welke muizen bestrijden?

De muis waar de mens het meeste last van heeft is de huismuis en zal zeker bestreden moeten worden om overlast te voorkomen. Net als de spitsmuizen (die overigens niet onder een muissoort vallen) is de bosmuis en de woelmuis (veldmuis) een beschermd diertje. Deze mogen niet worden bestreden, maar bij overlast eventueel wel worden geweerd. Last van muizen? Schakel hier een ongediertebestrijder in bij jou in de buurt.

Wat eten muizen?

Muizen zijn echte alleseters. Van broodkruimels op de keukenvloer tot elektriciteitskabels achter de kast. Ze knagen echt overal aan en voor je het weet heb je grote schade door het geknaag van muizen.

Gevarieerd menu van de muis

Granen en zaden staan op het hoofdmenu van de muis. Daarnaast eten ze graag peulvruchten, noten, insecten en larven. Ze hebben een voorkeur voor vet- en eiwitrijk voedsel. Bij gebrek aan beter, eten ze ook minder voor de hand liggend voedsel, zoals zeep of lijm. Muizen eten drie tot vier gram per dag en hoeven niet perse water te drinken als het voedsel genoeg vocht bevat. Muizen eten gek genoeg graag van een ‘schoon bord’. Vieze en rottende etenswaren laten ze links liggen.

eten-huismuis-noten

Muizen lusten geen kaas

In cartoons en andere tekenfilms worden muizen vaak met een stuk kaas afgebeeld, vandaar dat wij muizen met kaas denken te lokken. Dit is echter niet helemaal waar. Muizen houden helemaal niet zo van kaas. Ze eten het wel, maar alleen als ze heel erg honger hebben of er geen ander voedsel te vinden is. Probeer je muizen te vangen of te lokken naar je muizenklem? Gebruik dan eens zoetig eten, zoals een stukje fruit of probeer pindakaas. Je zult zien dat dit beter werkt dan een stukje kaas.

Natuurlijke vijanden van de muis

Gelukkig heeft de muis een aantal natuurlijke vijanden die dit razendsnelle knaagdier als lekkernij zien. Uilen zijn dol op muizen, maar ook andere roofvogels lusten wel een muis. Roofvogels kunnen door middel van ultraviolette stralen de urinesporen van de muizen herkennen en daardoor de muis opsporen. Andere natuurlijke vijanden van muizen zijn marterachtigen, vossen, hermelijnen, egels en wezels. In huis heeft de muis naast huisdieren en mensen geen natuurlijke vijanden.

Leefomgeving en voortplanting muizen

Muizen zijn cultuurvolgers. Dat wil zeggen dat muizen overal leven waar mensen zijn. De huismuis kan zich zeer gemakkelijk aanpassen aan zijn leefomgeving en overleeft de meest extreme leefomstandigheden. Muizen hebben hun nest vaak in de buurt van hun voedselbronnen. Muizen leven ook in groepen met een duidelijke hiërarchie. Daarnaast zijn muizen erg nieuwsgierig en voornamelijk ‘s nachts actief.

Muizen vinden het dus fijn om dichtbij de mensen te zijn, maar de mensen willen vaak zo ver mogelijk bij muizen uit de buurt blijven. Je krijgt dus snel een situatie dat er een muizenplaag voorkomt in een huis, winkel, boerderij of fabriek, waarbij de mensen een ongediertebestrijder moeten gaan inschakelen.

Razendsnelle voortplanting muizen

Muizen zijn de meest vruchtbare zoogdieren die er bestaan en planten zich in razend tempo voort. De huismuis is in staat om tot wel 10 keer per jaar jongen te krijgen en maken meerdere muizennesten. Een vrouwtjesmuis draagt 2 tot 12 jongen in haar buik gedurende drie weken. Deze jongen worden naakt, doof en blind geboren. Anderhalve week later krijgen de jongen al wat donshaar. Na twee weken gaan de ogen open en vrij snel daarna hebben de muizen geen moedermelk meer nodig. Na zes weken zijn de muizen geslachtsrijp.

Een huismuis leeft ongeveer één jaar en kan in deze tijd dus voor ontzettend veel nakomelingen zorgen (om inteelt te voorkomen, herkennen muizen hun eigen familie aan de geur van de urine). Door deze snelle voortplanting zal de muizenpopulatie enorm stijgen en is de kans op een muizenplaag erg groot. Bestrijding is dan echt noodzakelijk om van de muizen af te komen.

Verschil muizen en ratten

Last van muizen of ratten? Soms is het lastig te bepalen welke van de twee knaagdieren in jouw omgeving rond trippelen. Muizen en ratten hebben veel overeenkomsten, maar ook zeker kenmerkende verschillen. Één ding is zeker: beide heb je liever niet in je huis!

Naast de huismuis, zijn er twee soorten ratten die zich graag in huizen of kantoorpanden nestelen. De bruine rat en de zwarte rat vinden het, net als de huismuis, erg prettig dichtbij de mens te leven en kunnen voor grote overlast zorgen.

Herken het verschil tussen muizen en ratten

Huismuis Bruine rat Zwarte rat
 • Kop- romplengte: 7 tot 10 cm
 • Slank lichaam
 • Staart is ongeveer even lang als het lichaam
 • Grote rechtopstaande oren
 • Spitse snuit
 • 2-12 jongen per nest
 • Kop- romplengte: 21 tot 29 cm
 • Dik lichaam
 • Staart is korter dan het lichaam (kaal)
 • Kleine, harige oren
 • Platte snuit
 • 7-12 jongen per nest
 • Kop- romplengte: 15 tot 24 cm
 • Slank lichaam
 • Staart is langer dan het lichaam
 • Grote, dunne oren
 • Puntige snuit
 • Gemiddeld 7 jongen per nest
huismuis-kleine-muis

Huismuis

bruine-rat

Bruine rat

zwarte-rat

Zwarte rat

Om te weten of je last hebt van muizen of ratten zijn er nog meer verschillen te noemen tussen dit ongedierte.

 • Muizen zijn een stuk kleiner dan ratten
 • De uitwerpselen van ratten zijn dan ook groter dan die van muizen
 • De uitwerpselen van ratten zijn niet alleen groter, maar liggen ook vaak dichter bij elkaar. Muizenkeutels liggen meestal verspreid door je huis.
 • Ratten laten grote poot- en staart afdrukken achter.
 • Muizen zijn nieuwsgieriger, maar ratten zijn slimmer. Daardoor is het vangen van muizen makkelijker dan het vangen van ratten.
 • Nesten van muizen en ratten verschillen van materiaal. Muizen kiezen voor zachte nesten en ratten voor hardere materialen voor het bouwen van een nest.

Muizen in huis

De één rent gillend weg voor een muis en de ander haalt zijn schouders ervoor op. Muizen in huis is voor veel mensen een nachtmerrie.

Waarom heb ik muizen in huis?

Muizen in huis, het overkomt iedereen weleens. Maar waarom komen deze brutale beesten je huis in? Het is eigenlijk heel simpel, want muizen houden net als de mens van warmte en beschutting. Ze hebben een teder skelet waarmee ze door hele smalle gaatjes en kieren naar binnen kunnen kruipen. Ze passen al door een opening van ongeveer 6 millimeter. Muizen gaan zich ook sneller vestigen in een huis wanneer er genoeg voedselresten te vinden zijn. Voorkom een muizenplaag door je huis goed schoon te houden.

Signalen van muizen in huis

Muizen in huis kun je herkennen aan een aantal opvallende signalen:

 1. Ruik je een muskusachtige geur? Deze onaangename geur wordt door de urine van een muis verspreidt. De geur wordt door muizen gebruikt om territorium af te bakenen en zich zo te oriënteren. Deze geur is het sterkst dichtbij een muizennest.
 2. Hoor je ‘s nachts knarsende geluiden? Muizen zijn nieuwsgierige dieren en onderzoeken graag hun omgeving. Na zonsondergang gaan ze op pad en kan je muizen horen knagen.
 3. Heb je aangevreten voorwerpen gevonden? Voedselpakketten worden vaak met knaagschade gevonden, maar ook matrassen, hoofdkussen, banken en andere voorwerpen in huis kunnen worden aangevallen. Muizen moeten immers hun tanden scherp houden.
 4. Muizenkeutels gevonden? Je kunt nu met zekerheid zeggen dat je muizen in huis hebt. Een muis produceert minstens vijftig muizenkeutels per dag, deze kan je dus met gemak in je huis tegenkomen wanneer er meerdere muizen in je huis leven.

Hoe komen muizen je huis binnen?

Soms is het echt een raadsel hoe muizen je huis binnenkomen. Denk je geen gaten en kieren in en rondom je huis te hebben? Loop dan nog eens een rondje. Ze kunnen binnenkomen via openingen in de buitenmuur, ventilatieroosters, rioleringen, dakgoten en aircoleidingen bijvoorbeeld. Deze ingangen staan meestal in verbinding met spouwmuren, valse wanden, isolatielagen, vloeren en plafonds. Muizen kunnen zich ook door ongelofelijk kleine gaatjes wringen en komen soms simpelweg binnen door een kier in de voordeur.

muis-in-huis muis-in-huis

Muizen in huis voorkomen

Een muis als huisdier, een enkeling kiest hiervoor. Maar niemand zit te wachten op een grote hoeveelheid muizen in huis die buiten dat kleine kooitje leven. Om een muizenplaag te voorkomen zijn er een aantal dingen die je kunt doen.

 1. Houd je huis schoon. Zorg dat er geen etensresten op de grond liggen en sluit voedsel in luchtdichte verpakkingen af. Muizen eten met gemak gaatjes in bijvoorbeeld plastic zakjes, dus gebruik bijvoorbeeld metalen opbergdoosjes.
 2. Berg je vuilnis goed op. Het afval dat je verzameld, kan voor muizen een eetparadijs worden. Zorg daarom dat de muizen er niet bij kunnen en hopelijk een bezoek aan jouw huis daarom overslaan.
 3. Maak kieren, gaten en spleten dicht met speciale weringspasta of tijdelijk met aluminium folie. Muizen komen je huis binnen door openingen die groter zijn dan je duim. Ze hebben hele tedere skeletten en je zult versteld staan hoe makkelijk deze grijze diertjes door kleine gaatjes kruipen. Let ook op deuren die aan de onderkant niet goed aansluiten.
 4. Lucht regelmatig je huis door bijvoorbeeld de ramen open te gooien. Muizen houden namelijk van warme en vochtige plekken en zullen minder snel gaan huisvesten in een fris en koel huis.
 5. Probeer zo min mogelijk schuil- en nestelplaatsen in je huis te creëren. Heb je een grote rommel op zolder of staat je schuur helemaal vol met dozen en andere spullen? Dit is min of meer een uitnodiging voor muizen om lekker rustig tussen deze rommel te gaan nestelen. Tijd om op te ruimen dus.
 6. Neem een kat als huisdier. De meeste katten zijn namelijk dol op muizen. Muizen zijn bijzonder leuke speeltjes voor katten en soms staat de muis ook op het menu. Ideaal als jouw kat alle muizen die proberen binnen te komen vangt of verjaagt.

Bestrijding van muizen in huis

Muizen in huis bestrijden kan op verschillende manieren. Ga je het eerst zelf proberen? Muizenvallen en muizengif zijn de meest voorkomende methoden die worden gebruikt voor het bestrijden van muizen in huis. Let bij het gebruik van gif er altijd op dat gif niet open en bloot in de openbare ruimte ligt. Ook kinderen en huisdieren kunnen hier ernstig ziek van worden. Muizenlokdoosjes en het vangen van muizen komen ook veel voor. Hopelijk lukt het je om van de muizen af te komen, maar soms is het dweilen met de kraan open. Schakel dan een professionele ongediertebestrijder in om echt van je muizenplaag in huis af te komen.

Muizennest

Muizen zoeken naar warmte en veiligheid. Ze voelen zich gelukkig als ze een fijne plek in huis gevonden hebben om een nest te bouwen. Een muis is ook een voorzichtige diertje dat het liefste zo dicht mogelijk bij het nest blijft. Muizen lopen binnen een afstand van ongeveer vier meter, verder gaan ze vaak niet. Muizennesten zijn vaak rond van vorm en rondom het nest liggen veel muizenkeutels en etensresten.

Hoe ziet een muizennest eruit?

Een muizennest is gemaakt van afgeknaagd materiaal en gevonden restafval. Dit kan dus van alles zijn en is afhankelijk van de omgeving waar de muis zijn nest bouwt. Een muizennest kan gemaakt zijn van papiersnippers, stukjes draad, stof, isolatiemateriaal, stukjes textiel en ander huiselijk materiaal dat het knaagdier heeft gevonden.

Muizennest: waar zijn deze vaak verstopt?

Muizen bouwen hun nesten op verschillende plekken in je huis. Zo zijn keukenkastjes, zolders of tussen muren en vloeren geliefde plekken voor muizen. De gootsteenkast en de voorraadkamer zijn ook populair voor muizen om nesten te bouwen. Een muizennest vind je vaak dichtbij een voedselbron, vandaar dat veel mensen muizen tegenkomen in hun keuken.

De muis die een muizennest in huis maakt is over het algemeen de huismuis. Wanneer er binnen genoeg insecten te vinden zijn, kan het voorkomen dat de spitsmuis ook een nest in huis maakt. De woelmuis of bosmuis komen ook weleens binnen om een lekkernij te halen, maar zal na zijn vangst het huis weer verlaten. Een nest van deze soorten muizen zul je binnen echter niet zo snel tegenkomen.

Muizensoort Locatie nest Overlast
Huismuis
 • Plafonds
 • Keukens
 • Opslagplaatsen
Veel overlast. Leven voornamelijk in en rondom huizen
Bosmuis
 • Ondergronds (onder bijvoorbeeld boomwortels)
Weinig overlast. Leven in bossen.
Woelmuis (veldmuis)
 • Diep onder de grond
Weinig overlast. Leven in weilanden.
Dwergmuis
 • Hoge grassen
 • Struiken
Weinig overlast. Leven alleen buiten in groene omgevingen.
Slaapmuis
 • Boomkruin (dichtbij de boomstam)
Regelmatig overlast. Leven in bomen en op zolders van huizen of boerderijen.

muizennest-muis

Muizennest verwijderen

Wanneer je een muizennest in of rondom je huis gesignaleerd hebt, is de kans groot dat je last hebt van een muizenplaag. Je kunt dan het beste het muizennest laten verwijderen door een ongediertebestrijder voordat de ellende alleen maar groter wordt en de muizen straks onder je voeten door schieten.

Last van een muizenplaag?

Een muizenplaag kan eigenlijk alleen ontstaan wanneer er voldoende voedsel voor deze grijze bolletjes te vinden is. Een muizenpopulatie kan dus alleen groeien als er continu voldoende eten voor de hele familie aanwezig is.

Één muis gezien, meerdere in huis?

Ja! Vaak klopt de theorie dat als je één muis in huis gezien hebt, de rest van de familie ergens in de buurt verstopt zit. Wanneer je een muis hebt gezien en je denkt ook trippel geluiden te hebben gehoord, kan je vrij zeker zijn dat je meerdere muizen in je omgeving hebt. In een enkel geval komt een muis alleen even binnen kijken of er wat te eten te vinden is en verdwijnt daarna weer naar buiten.

muizenplaag aan het eten

Risico’s van een muizenplaag

Een muizenplaag in huis is niet alleen erg vervelend, maar ook slecht voor je gezondheid. Muizen zijn van nature onhygiënische diertjes die bacteriën, virussen en parasieten bij zich dragen en deze ziektes kunnen overdragen. Muizen verspreiden gedurende de dag urine en legt gemiddeld tachtig keutels per dag. Ziekte overdracht van een muis op een mens vindt plaats door uitwerpselen van een muis aan te raken, aangetast voedsel te eten of door direct contact met een besmette muis. De meest voorkomende ziektes die muizen bij zich dragen zijn:

 • Salmonella
 • Hantavirus
 • Leptospirose

Een ander risico van een muizenplaag is de schade die muizen aan je meubels, voedselproducten, isolatiemateriaal en zelfs elektriciteitskabels kan toebrengen. Muizen knagen namelijk aan alles wat los en vast zit. Er kunnen hierdoor gevaarlijke situaties ontstaan, zoals kortsluiting en brand.

Hoe kom je van een muizenplaag af?

Een muizenplaag kan snel ontstaan. Muizen zoeken een warme schuilplaats om een nest te bouwen. Wanneer er dan ook nog eens genoeg voedsel in de buurt is, planten ze zich razendsnel voort en wordt het al snel lastig om van ze af te komen.

Kat en muis

Tekenfilms laten het al goed zien, katten die graag achter muizen aan rennen. Zo’n klein snel beestje is voor de meeste katten een erg leuk speeltje en soms ook een lekker hapje. Ze hebben dan ook snel door als er een muis in de buurt is. De geur van een kat kan de muis ook verjagen. Ontzettend handig dus als je huisdier ervoor zorgt dat de muizen weg blijven. Berg het voer van je kat wel goed op in harde gesloten bakken, want kattenvoer is namelijk ook een lekkere snack voor muizen.

Let op: strooi geen muizengif als je een kat hebt. Katten kunnen erg ziek of zelfs dood gaan als ze een vergiftigde muis eten!

Bestrijding tegen muizenplaag

Er zijn verschillende manieren om van muizen af te komen. Je kunt muizen verjagen, vangen en buiten uitzetten of bestrijden. Wanneer je last hebt van een muizenplaag is een professionele muizenbestrijding sterk aan te raden. Door de hoeveelheid muizen die er al zijn en de snelle voortplanting van deze dieren, is het vrijwel onmogelijk om van de muizen af te komen door ze te verjagen of te vangen. Schakel hier een ongediertebestrijder in bij jou in de buurt.

Zijn muizen gevaarlijk?

Muizen rennen eerder van jou weg, dan jij van hun. Muizen zullen nooit bewust naar jou toekomen om je even te bijten en zijn in dat opzicht dus niet gevaarlijk. Er kunnen wel gevaarlijke situaties ontstaan als je muizen in huis hebt. Misschien knagen ze wel aan kabels en ontstaat er kortsluiting of zelfs brand. Of stel je voor dat je net je kopje bloedhete thee in je handen hebt, ineens een muis ziet en van schrik je hete thee over je heen gooit. Hierdoor kan je nare brandwonden oplopen en zijn muizen in huis toch echt gevaarlijk te noemen.

Schadelijk voor je gezondheid?

Ja, muizen zijn schadelijk voor je gezondheid. Ze kunnen verschillende ziektes met zich mee dragen zoals salmonella, het hantavirus en leptospirose. De muizen verspreiden de ziektekiemen via urine, speeksel en uitwerpselen. Aangezien muizen overal doorheen en overheen lopen, kan met gemak het hele huis worden besmet. Vooral in de keuken is het gevaar van besmetting het grootst. Je moet er toch niet aan denken dat jij iets gaat eten waar een besmette muis ook even aan heeft geknabbeld.

Muizenuitwerpselen, herkennen van muizenkeutels

Het herkennen van muizenkeutels is niet zo moeilijk. Muizenuitwerpselen zijn donker van kleur, hebben een langwerpige vorm en wordt vaak vergeleken met hagelslag. Je vindt muizenkeutels vaak langs randen en plinten, omdat muizen graag langs of tussen muren lopen. Heb je muizen in de keuken? Kijk even achterin de kast onder de gootsteen. Dit is een favoriete plek waar muizen gemakkelijk komen door de gaten voor de afvoerbuizen. Muizenkeutels zijn erg onhygiënisch en schadelijk voor je gezondheid. Wees daarom voorzichtig met het schoonmaken of verwijderen hiervan. Draag handschoenen en het liefste een bescherming voor je mond.

Schade door muizen

Muizen kunnen voor grote schade zorgen. Vooral als je last hebt van een muizenplaag is de schade die deze beestjes aanrichten soms niet te overzien. Muizen zijn nieuwsgierige knaagdieren die het liefste het hele huis verkennen en overal hun sporen achterlaten.

Knaagschade, groot probleem voor je huis of pand

Muizen moeten blijven knagen om hun tanden kort te houden. Knaagschade aan je huis of kantoorpand kan daarom enorm zijn. Ze knagen dan ook aan alles wat los en vast zit. Van meubels tot isolatiemateriaal, elektriciteitskabels, waterleidingen, gaskabels en ook voedselpakketten in de keuken. Kartonnen dozen en matrassen zijn ook vaak het doelwit van muizen. Alles waar muizen aan geknaagd hebben moet dan ook worden weggegooid om verspreiding van ziektes te voorkomen. De knaagschade in bedrijven kan zelfs zo ernstig zijn dat het hele bedrijf moet worden stilgelegd. Knaagschade door muizen (of ratten) is dus een groot probleem. Om deze schade te voorkomen of te beperken kan je het beste een professionele ongediertebestrijder inschakelen.

muis-knaagschade-kabels

Zelf muizen bestrijden

Heb je muizen in huis? Muizen zelf bestrijden is niet eenvoudig, maar er zijn verschillende manieren die je kunt proberen om van deze ongenode gasten af te komen. Je kunt als eerste een poging wagen om de muizen uit je huis te verjagen of te vangen. Mocht dit niet lukken, kan je overgaan om deze onhygiënische knaagdieren te bestrijden met bestrijdingsmiddelen.

Muizen verjagen door de geuren

Je kunt muizen verjagen met bepaalde geuren. Muizen houden namelijk niet van pepermunt, lavendel, kruidnagel, kamille, chilipeper en eucalyptus of muntolie. Door het verspreiden van deze geuren rondom de plekken waar de muizen zijn gesignaleerd worden muizen afgeschrikt en zullen ze op afstand blijven. Je kunt bijvoorbeeld een schoteltje neerleggen met deze kruiden op de plek waar je muizenkeutels hebt gevonden of peper strooien aan alle randen en plinten waar muizen graag overheen lopen. Deze methode is helaas nooit een garantie op een muizenvrij huis.

Muizen vangen, dood of levend

Met muizenvallen kan je muizen in je huis vangen. Er bestaan twee soorten vallen: de traditionele muizenklem en een muizenval. Het grote verschil is dat je met de muizenklem de muis doodt en met de muizenval de muis levend vangt. De knijp- en klapvallen zijn muizenklemmen en doden de muis direct. De kooi- en kantelvallen zijn de vallen die de muis levend vangt, zodat je deze hierna buiten weer kunt loslaten. Doe dit wel minstens honderd meter verderop anders zijn de muizen eerder terug in huis dan jij.

muizenval-levend-muis

Muizen bestrijden

Zelf muizen bestrijden met muizengif is niet zo eenvoudig als dat het lijkt. Er zijn verschillende producten in de winkel te verkrijgen, maar het is belangrijk dat je je goed laat informeren over deze producten voordat je het gaat gebruiken. Muizengif is namelijk schadelijk voor het milieu en je gezondheid. Ook zijn de meeste middelen zeer dieronvriendelijk. Gebruik daarom alleen muizengif als het echt nodig is of schakel een professionele ongediertebestrijder in die de muizen op effectieve wijze en zonder risico’s kunnen bestrijden.

Muizen laten bestrijden

Voorkom een serieuze muizenplaag, bel een ongediertebestrijder. Wanneer je last hebt van grote hoeveelheden muizen in je huis of omgeving, kan je deze zelfstandig niet meer bestrijden en heb je hulp nodig van specialisten. Professionele ongediertebestrijders hebben de kennis, kunde en middelen om snel en effectief muizen te bestrijden. Ze herkennen het verschil tussen looproutes, nestplaatsen en verblijfplaatsen van de muis en zien de omvang van de muizenplaag, zodat de juiste methode kan worden toegepast.

Feiten over muizen

Risico's van zelf bestrijden

Wanneer je zelf bestrijdt gaat dit lang niet zoals een vakkundige bestrijder dit doet. Je bespaart jezelf misschien wat geld, maar neemt daardoor meer risico.

Laat muizen bestrijden

Activiteit

Muizen zijn super actief op dit moment in Nederland.

Gezondheid

Muizen zijn schadelijk voor de gezondheid.

Schade

De kans is zeer groot dat muizen schade aan kunnen brengen.

Populatie

Muizen kunnen zich razendsnel vermenigvuldigen.