Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Spinnen

Spinnen zijn een orde van de geleedpotigen en behoren logischerwijs tot de spinachtigen. Er zijn ruim 45.000 verschillende soorten spinnen. Al deze soorten verschillen van elkaar op het gebied van bijvoorbeeld voedselinname en lichaamsbouw. In Nederland leven er van de 45.000 soorten maar 700. Spinnen zijn roofdieren die levende prooien eten. De manier waarop deze prooien gevangen worden, verschilt per spin. Veruit de meeste spinnen bouwen een web om de prooi te vangen, terwijl andere spinnen actief jagen op hun prooien. Elke spin heeft weer een andere leefomgeving en zelfs een ander uiterlijk.

Tips

  1. Verwijder zichtbare spinnenwebben, hiermee ontmoedig je spinnen om op dezelfde plek een web te maken
  2. Laat je lichten niet aan staan, hiermee trek je insecten aan en dus ook spinnen
  3. Dicht alle kieren en gaten in huis

Soorten spinnen

Over de hele wereld zijn er dus wel 45.000 verschillende soorten spinnen. In Nederland leven er maar 700 verschillende soorten spinnen. Enkele bekende en veelvoorkomende spinnen in Nederland zijn de hooiwagen, de huisspin en de veldnachtwolfspin. Elke spin vertoont weer ander gedrag en jaagt op een andere manier op prooien. De gewone huisspin maakt namelijk een web om een prooi te vangen, terwijl de veldnachtwolfspin zelf jaagt op zijn prooien.

Hoe herken je spinnen?

Spinnen zijn in de meeste gevallen maar een aantal millimeters groot. Elke spin bevindt zich in een andere leefomgeving. De veldnachtwolfspin vind je bijvoorbeeld vooral in het bos of ergens in de buurt van mos. De grote trilspin daarentegen zie je vaker in de buurt van stoffige garages en schuren. Ook het uiterlijk van elke spin verschilt enorm. De hooiwagen heeft bijvoorbeeld hele lange poten, terwijl de huiszebraspin hele kleine pootjes heeft waarmee hij zich voortbeweegt. Zo kan je pas na nadere bestudering zeggen met welke spin je te maken hebt.

Gewone huisspin

De gewone huisspin is de meest voorkomende spin in Nederland. De spin wordt zo’n 15 tot 18 millimeter groot en is bruin van kleur. De gewone huisspin heeft allemaal lichte vlekken op zijn borststuk. Buiten deze vlekken draagt de huisspin echter geen tekeningen op zijn poten. De gewone huisspin tref je, zoals de naam al aangeeft, vaak binnenshuis. Je kan deze spin echter ook in bossen aantreffen. De poten van het mannetje worden zo’n 45 millimeter, terwijl de pootjes van de vrouw zo’n 54 millimeter lang worden. De huisspin eet voornamelijk andere insecten, zoals muggen, larven en vliegen.

Heb je vragen?

We helpen je graag op weg. Van maandag tot en met vrijdag zijn we tussen 08.00 en 17.00 bereikbaar per chat.