Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Spinnen

Spinnen zijn een orde van de geleedpotigen en behoren logischerwijs tot de spinachtigen. Er zijn ruim 45.000 verschillende soorten spinnen. Al deze soorten verschillen van elkaar op het gebied van bijvoorbeeld voedselinname en lichaamsbouw.

Spinnen direct laten bestrijden

call 085 - 800 1123

96% beveelt ons aan

Spinnen bestrijden?

 • Altijd een lokale bestrijder
 • Vrijblijvend advies
 • Afspraak binnen 24 uur
 • Zónder voorrijkosten
 • Particulier en zakelijk
085 - 800 1123

96% beveelt ons aan

Tips

 1. Verwijder zichtbare spinnenwebben, hiermee ontmoedig je spinnen om op dezelfde plek een web te maken
 2. Laat je lichten niet aan staan, hiermee trek je insecten aan en dus ook spinnen
 3. Dicht alle kieren en gaten in huis

Soorten spinnen

Over de hele wereld zijn er dus wel 45.000 verschillende soorten spinnen. In Nederland leven er maar 700 verschillende soorten spinnen. Enkele bekende en veelvoorkomende spinnen in Nederland zijn de hooiwagen, de huisspin en de veldnachtwolfspin. Spinnen zijn roofdieren die levende prooien eten. Elke spin vertoont weer ander gedrag en jaagt op een andere manier op prooien. De manier waarop deze prooien gevangen worden, verschilt per spin. Veruit de meeste spinnen bouwen een web om de prooi te vangen, terwijl andere spinnen actief jagen op hun prooien. 

Hoe herken je spinnen?

Elke spin heeft weer een andere leefomgeving en zelfs een ander uiterlijk. De veldnachtwolfspin vind je bijvoorbeeld vooral in het bos of ergens in de buurt van mos. De grote trilspin daarentegen zie je vaker in de buurt van stoffige garages en schuren. Ook het uiterlijk van elke spin verschilt enorm. Spinnen zijn in de meeste gevallen maar een aantal millimeters groot. De hooiwagen heeft bijvoorbeeld hele lange poten, terwijl de huiszebraspin hele kleine pootjes heeft waarmee hij zich voortbeweegt. Zo kan je pas na nadere bestudering zeggen met welke spin je te maken hebt.

Gewone huisspin

De gewone huisspin is de meest voorkomende spin in Nederland. De spin wordt zo’n 15 tot 18 millimeter groot en is bruin van kleur. De gewone huisspin heeft allemaal lichte vlekken op zijn borststuk. Buiten deze vlekken draagt de huisspin geen tekeningen op zijn poten. De gewone huisspin tref je, zoals de naam al aangeeft, vaak binnenshuis. Je kan deze spin echter ook in bossen aantreffen. De poten van het mannetje worden zo’n 45 millimeter, terwijl de pootjes van de vrouw zo’n 54 millimeter lang worden. 

Hoe leeft de Gewone huisspin?

De huisspin eet voornamelijk andere insecten en vangt zijn prooien door middel van een web. Dit web heeft een trechtervormig einde waar de spin zich verstopt. Door de kleefstof op het web blijven de prooien direct vastplakken. Als de huisspin echter niets vangt met zijn web, dan gaat hij zelf direct op jacht. De vrouwtjes onder de huisspinnen kunnen wel een leeftijd van zes jaar bereiken. De mannetjes worden bijna nooit zo oud, omdat veel mannetjes worden opgegeten door de vrouwtjesspin na de paring.

Hoe krijg je spinnen in huis?

Spinnen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. In Nederland leven er zo’n 700 verschillende soorten. Elke spin heeft zijn eigen leefomgeving, voedsel en manier om prooien te vangen. De meeste spinnen eten voornamelijk andere insecten. Voorbeelden hiervan zijn:

 • muggen
 • kakkerlakken
 • vliegen
 • larven
 • mieren

Als deze insecten zich in groten getale in je huis bevinden, is er een grote kans dat spinnen hier massaal op af komen. Spinnen zien de insecten als een voorname voedselbron en spinnen vervolgens een web in je huis of in je tuin of zetten zelf actief de jacht in om de insecten te vangen. Spinnen zoeken graag stoffige ruimtes en hoekjes op om insecten op te eten. Zorg dus voor een goede hygiëne in huis om spinnen te mijden en houd je huis schoon, zodat je het niet interessant is voor insecten. 

Spinnenwebben

Sommige spinnen jagen zelf op hun prooi, maar de meeste spinnen maken een web waarmee ze hun prooien vangen. Sommige webben zijn zeer symmetrisch gesponnen. Andere spinnen maken hun web op een willekeurige wijze. Zodra het web trilt, ziet de spin dat er een prooi in zijn web zit. De prooi die in een web vliegt, kan niet meer weg door de kleefstof in het web. De spin spuit eerst gif in de prooi, zodat de prooi niet meer kan vluchten. Vervolgens wikkelt de spin zijn prooi nog in alvorens de prooi wordt opgegeten. 

Spinnenbeten

Veel mensen zijn bang dat ze door een giftige spin worden gebeten. Van alle spinnen zijn er echter maar een paar giftig. Als je gebeten bent door een spin, is het verstandig om uit te zoeken door welke spin je gebeten bent. Bij beten van de zwarte weduwe en de vioolspin moet je direct een arts raadplegen voor antibiotica. Ook als je gebeten bent door een ongevaarlijke spin, zorg dan in ieder geval dat het wondje van de spinnenbeet gedesinfecteerd wordt. De meeste spinnen zijn totaal niet gevaarlijk. Toch zijn er wel veel spinnen die bijten. Deze beten zijn vaak niet levensbedreigend, maar kunnen wel zorgen voor allergische reacties. Enkele van deze reacties zijn:

 • misselijkheid
 • zweten
 • ademhalingsproblemen

Gevaarlijke spinnen

Toch zijn er enkele spinnen waarvan de beten wel giftig zijn en gezondheidsproblemen opleveren. De zwarte weduwe en de vioolspin zijn twee voorbeelden van deze gevaarlijke spinnen. Deze spinnen worden vooral gesignaleerd in Noord-Amerika, maar komen soms ook in Europa voor. Als je gebeten wordt door een van deze spinnen, zal je in het begin een lichte steek voelen. Na verloop van tijd wordt de pijn echter heviger en krijg je last van verstijving en heftige pijnen. De beten zijn echter nog nooit dodelijk geweest en met een antibioticakuur ben je zo van de pijn af.

Spin vangen

Heb je enkele spinnen in huis, maar is er geen sprake van een spinnenplaag? Dan is het gemakkelijk om de spin gewoon te vangen. Je kan een spin vangen met behulp van een stukje wc-papier, met een potje of met een spinnenvanger. Als je de spin vangt, kan je hem meteen weer vrijlaten of gewoon weggooien. Als je last hebt van meerdere spinnen, is het verstandig om spinnen te bestrijden met bestrijdingsmiddelen tegen spinnen.

Spinnen in huis bestrijden

Heb je een spinnenplaag in huis? Zorg er ten eerste voor dat je consequent spinnenwebben in huis weghaalt. Op die manier ontmoedig je spinnen om nog in je huis te blijven. Als je toch last van spinnen krijgt, zorg dan snel voor een effectieve bestrijding.

 • Je kan spinnen proberen te vangen en vervolgens weggooien.
 • Een andere manier om zelf spinnen te bestrijden, is het gebruik van insecticide. Spuit dit in zoveel mogelijk gaten, kieren en hoeken om de spinnen weg te jagen.
 • Soms helpt het ook om een schaaltje te vullen met azijn en die ergens neer te zetten om spinnen af te schrikken.

Spinnen bestrijden buiten

Spinnen komen massaal af op insecten. Lampen in je tuin trekken insecten aan in grote mate. Als gevolg hiervan komen er ook veel spinnen op af. Zorg dus dat je lichten dimt om spinnenoverlast te voorkomen. Als je toch lampen in je tuin wilt, schaf dan zogenoemde natriumlampen aan. Deze lampen zijn minder aantrekkelijk voor insecten en zorgen dus ook voor minder spinnen in je tuin. Wat ook helpt, is om zo min mogelijk struiken, bomen en gewassen in je tuin te hebben. Struiken, bomen en gewassen zijn namelijk zeer aantrekkelijk voor insecten en trekken uiteindelijk ook spinnen aan. Hier zie je dan ook vaak spinnennesten.

Professionele spinnenbestrijding

Zit je hele huis onder de spinnenwebben en heb je regelmatig last van spinnen in je huis? Laat een spinnenplaag zo snel mogelijk bestrijden. Voor je het weet, krioelt je hele huis van de spinnen. Ondanks dat spinnen insectenoverlast beperken, leiden te veel spinnen ook tot overlast. Lukt het je niet om de spinnen succesvol te bestrijden, schakel dan professionele hulp in van een bedrijf. Professionele ongediertebestrijders hebben vaak jarenlange ervaring met spinnen bestrijden en ze beschikken over de meest effectieve bestrijdingsmiddelen tegen spinnen. Zo heb je binnen de kortste keren geen last meer hebt van spinnenoverlast in je huis.