Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Papiervisjes

Het papiervisje is een vleugelloos insect dat behoort tot de groep franjestaarten. Hun naam hebben ze te danken aan de visachtige manier waarop ze zich voortbewegen en het voedsel waar ze van leven, namelijk papier.

Papiervisjes direct laten bestrijden

call 085 - 800 1123

96% beveelt ons aan

Papiervisjes bestrijden?

  • Altijd een lokale bestrijder
  • Vrijblijvend advies
  • Afspraak binnen 24 uur
  • Zónder voorrijkosten
  • Particulier en zakelijk
085 - 800 1123

96% beveelt ons aan

Tips

  1. Verlaag de luchtvochtigheid en de temperatuur (<18 graden) in de ruimtes waar papiervisjes zich bevinden.
  2. Bewaar belangrijke documenten in afgesloten bakken. Ook waardevolle kleding is niet veilig voor papiervisjes.
  3. Maak een brievenbus buitenshuis. Schud de post voor je dit mee naar binnen neemt goed uit.

Hoe zien papiervisjes eruit?

Papiervisjes zijn grijsbruin van kleur en hebben zes poten. Op hun kop hebben ze twee antennes en aan hun achterlijf hebben ze drie sprietige staarten. Een volwassen papiervisje is ongeveer vijftien millimeter lang, de antennen en sprietige staarten niet meegerekend. Het lichaam is rond aan de voorkant met een scherpe punt aan de achterkant.

Levenscyclus van papiervisjes

De duur van de levenscyclus van het papiervisje is erg afhankelijk van de leefomstandigheden. Papiervisjes worden twee tot acht jaar oud. In haar leven legt een vrouwelijk papiervisje ongeveer honderd eitjes, steeds drie per keer. Na zes weken komen de eitjes uit. Na drie maanden zijn de jonge papiervisjes geslachtsrijp.

Levensstadia van papiervisjes

De eitjes van een papiervisje zijn minuscuul klein, nog geen millimeter groot. Uit de eitjes komt een klein papiervisje, nog wit van kleur. Om te groeien moeten papiervisjes vervellen en na zes weken hebben ze de kleur van een volwassen papiervisje. Papiervisjes zijn geslachtsrijp na drie maanden, maar in slechte omstandigheden duurt dit tot wel twee jaar. Papiervisjes blijven hun hele leven vervellen.

Leefomgeving van papiervisjes

Papiervisjes leven graag op donkere, droge plekken met een temperatuur van ongeveer 24 graden. Papiervisjes houden absoluut niet van licht. In fel zonlicht gaan ze zelfs binnen een uur dood. Ze leven graag in de buurt van hun voedselbronnen. Ze komen je huis binnen via kartonnen dozen, reclamefolders, post, boeken en andere zaken van papier of textiel. Ze verstoppen zich tussen boeken, in je kledingkast, achter de plinten, achter het behang en onder zwevende vloeren. Papiervisjes houden niet van vocht in hun leefomgeving.

Wat eten papiervisjes?

Papiervisjes eten vooral plantaardige cellulose vezels. Dat wil zeggen karton, papier, katoen, behang, boeken en papier. Papiervisjes worden ook wel boekenvisjes genoemd. Ze schrapen letterlijk de letters van de bladzijden. Daarnaast zijn papiervisjes ook kannibalistisch. Ze eten hun zwakkere soortgenoten op en ook hun eigen vervellingshuidjes. Een sterk papiervisje kan tot wel driehonderd dagen zonder voedsel.

Soorten franjestaarten

Vaak wordt het papiervisje verward met het ovenvisje of zilvervisje, maar er zijn wel degelijke uiterlijke verschillen en verschil in leefomgeving. Het papiervisje is grijsbruin van kleur, het zilvervisje heeft zilverkleurige schubben en het ovenvisje is donkergrijs gekleurd. In tegenstelling tot papiervisjes houden zilvervisjes juist van een vochtige leefomgeving. Ovenvisjes houden juist weer van behoorlijk hoge temperaturen en komen tegenwoordig in woonhuizen weinig meer voor. Papiervisjes en zilvervisjes komen de laatste jaren juist meer voor in woonhuizen.

Zijn papiervisjes schadelijk voor je gezondheid?

Papiervisjes zijn niet schadelijk voor de gezondheid van de mens. Ze brengen geen ziekten over, bijten niet, steken niet en vallen de mens niet aan. Ook de uitwerpselen van papiervisjes zijn niet direct schadelijk voor de gezondheid. Het lijkt op stof, dus vaak neem je het zo mee met het schoonmaken van je huis. Toch is het hebben van papiervisjes in huis wel een signaal waar je iets mee moet. Papiervisjes houden namelijk van een droge omgeving. Een droge omgeving is niet goed voor onze gezondheid, dus zorg dat je je huis goed blijft ventileren.

Schade door papiervisjes

Wanneer papiervisjes in je huis voorkomen, kunnen ze erge schade aanrichten. Boeken, tijdschriften, kranten, postzegelverzamelingen, fotoalbums; ze gaan er allemaal aan als je niet oppast. Ook kleren en behang zijn een lekkere prooi voor het boekenvisje. Naast de synthetische stoffen en papieren voorwerpen houden ze ook van etenswaar waar zetmeel in verwerkt is. Dus het papiervisje is ook nog weleens te vinden in de keuken. Ook niet erg hygiënisch.

Kijk uit met doe-het-zelf bestrijdingsmiddelen

Wanneer je last hebt van papiervisjes, wil je ze natuurlijk bestrijden. Denk wel goed na hoe je dit wilt gaan doen. Papiervisjessprays zijn behoorlijk schadelijk, vooral voor kinderen en huisdieren. Je kunt alternatieven proberen, zoals huis-, tuin- en keukenmiddelen of biologische sprays, maar dan moet je erop rekenen dat ze minder snel en effectief werken dan de echte chemische bestrijdingsmiddelen. Het best is om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Professionals weten hoe ze papiervisjes moeten bestrijden en doen dit snel, effectief en veilig.