Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Papiervisjes

Het papiervisje is een vleugelloos insect dat behoort tot de groep franjestaarten. Hun naam hebben ze te danken aan de visachtige manier waarop ze zich voortbewegen en het voedsel waar ze van leven, namelijk papier.

Tips

  1. Verlaag de luchtvochtigheid en de temperatuur (<18 graden) in de ruimtes waar papiervisjes zich bevinden.
  2. Bewaar belangrijke documenten in afgesloten bakken. Ook waardevolle kleding is niet veilig voor papiervisjes.
  3. Maak een brievenbus buitenshuis. Schud de post voor je dit mee naar binnen neemt goed uit.

Hoe zien papiervisjes eruit?

Papiervisjes zijn grijsbruin van kleur en hebben zes poten. Op hun kop hebben ze twee antennen en aan hun achterlijf hebben ze drie staartsprieten. Een volwassen papiervis is ongeveer vijftien millimeter lang, de antennen en staartsprieten niet meegerekend. Het lichaam is rond aan de voorkant met een scherpere punt aan de achterkant.

Levenscyclus van papiervisjes

De duur van de levenscyclus van het papiervisje is erg afhankelijk van de leefomstandigheden. Papiervisjes worden twee tot acht jaar oud. In haar leven legt een vrouwelijke papiervis ongeveer honderd eitjes, steeds drie per keer. Na zes weken komen de eitjes uit. Na drie maanden zijn de jonge papiervisjes geslachtsrijp.

Levensstadia van papiervisjes

De eitjes van een papiervisje zijn miniscuul klein, nog geen millimeter groot. Uit de eitjes komt een klein papiervisje, nog wit van kleur. Om te groeien moeten papiervisjes vervellen en na zes weken hebben ze de kleur van een volwassen papiervis. Papiervisjes zijn geslachtsrijp na drie maanden, maar in slechte omstandigheden duurt dit tot wel twee jaar. Papiervisjes blijven hun hele leven vervellen.

Leefomgeving van papiervisjes

Papiervisjes leven graag op donkere, droge plekken met een temperatuur van ongeveer 24 graden. Papiervisjes houden absoluut niet van licht. In fel zonlicht gaan ze zelfs binnen een uur dood. Ze leven graag in de buurt van hun voedselbronnen. Ze komen je huis binnen via kartonnen dozen, reclamefolders, post, boeken en andere zaken van papier of textiel. Ze verstoppen zich tussen boeken, in je kledingkast, achter de plinten, achter het behang en onder zwevende vloeren. Papiervisjes houden niet van vocht in hun leefomgeving.

Wat eten papiervisjes?

Papiervisjes eten vooral plantaardige cellulose vezels. Dat wil zeggen karton, papier, katoen, behang, boeken en papier. Papiervisjes worden ook wel boekenvisjes genoemd. Ze schrapen letterlijk de letters van de bladzijden. Daarnaast zijn papiervisjes ook kannibalistisch. Ze eten hun zwakkere soortgenoten op en ook hun eigen vervellingshuidjes. Een sterke papiervis kan tot wel driehonderd dagen zonder voedsel.

Meest voorkomende soorten papiervisjes

Er bestaat maar één soort papiervisje. Het papiervisje behoort echter tot de groep van de franjestaarten. Andere bekende franjestaarten zijn de zilvervisjes en de ovenvisjes. Qua uiterlijk zijn deze soorten met het blote oog haast niet te onderscheiden van elkaar. In tegenstelling tot papiervisjes houden zilvervisjes juist van vochtige omstandigheden. Ovenvisjes houden juist weer van behoorlijk hoge temperaturen en komen tegenwoordig in woonhuizen weinig meer voor. Papiervisjes en zilvervisjes komen de laatste jaren juist meer voor in woonhuizen.

Heb je vragen?

We helpen je graag op weg. Van maandag tot en met vrijdag zijn we tussen 08.00 en 17.00 bereikbaar per chat.