Er bestaan best veel beestjes die zelf niet veilig (of helemaal niet) te bestrijden zijn!
Papiervisjes zijn kleine langwerpige insecten die tot de groep Franjestaarten behoren, een groep van primitieve ongevleugelde insecten. Papiervisjes hebben hun naam te danken aan de visachtige manier waarop ze voortbewegen en het voedsel waar ze van leven, namelijk papier. Verwanten waarmee papiervisjes kunnen worden verward zijn zilvervisjes en ovenvisjes.
Afspraak makenEr bestaan best veel beestjes die zelf niet veilig (of helemaal niet) te bestrijden zijn!
Waarom zou je kiezen voor ons? | Onze bestrijder | Jijzelf |
Zeer ervaren plaagdierbeheerser | ||
Gediplomeerd bestrijdingstechnicus | ||
Verzekerd tegen gevolgschade | ||
Beste bestrijdingsmiddel en/of methode | ||
De (milieu)vriendelijkste oplossing | ||
Maak een afspraak | Wij bellen jou |
Let op! Papiervisjes, zilvervisjes en ovenvisjes lijken erg veel op elkaar. Het is belangrijk te weten welke van deze drie varianten bij jou in huis rond kruipt.
Papiervisjes (Ctenolepisma longicaudata) zijn kleine insecten die behoren tot de orde van primitieve insecten. De papiervisjes behoren tot de Franjestaarten, de verzamelnaam voor onder meer de papiervisjes, zilvervisjes en de ovenvisjes. Ze worden omschreven als afgeplatte, langwerpige insecten met drie lange aanhangsels aan het uiteinde van het achterlijf. Deze grijzige beestjes vinden we in Nederland veel terug op donkere droge plekken. Ze zitten graag tussen boeken en behang.
Papiervisjes zijn langwerpig en plat en kunnen tot ongeveer 15 millimeter lang worden. Ze zijn grijsbruin van kleur en hebben 6 poten. Op hun kop zitten twee antennes en aan hun achterlijf drie staartdraden. Het lichaam is rond aan de voorkant met een scherpe punt aan de achterkant. Papiervisjes hebben geen vleugels. De eitjes van papiervisjes zijn ovaal en ongeveer 0.8 millimeter groot. Papiervisjes lijken erg veel op zilvervisjes. Papiervisjes zijn wel net iets bruiner van kleur dan zilvervisjes, maar ze kunnen het beste uit elkaar gehaald worden aan de hand van de beharingspatroon van de beide beestjes. Hiervoor zal je ze echt goed moeten bestuderen onder een microscoop.
De naam zegt het eigenlijk al, papiervisjes eten papier. Alles dat onder plantaardige cellulose vezels valt staat op het menu van het papiervisje. Dat is dus niet alleen papier, maar ook karton, behang en katoen bijvoorbeeld. In sommige gevallen zijn papiervisjes ook kannibalistisch en eten zo een zwakkere soortgenoot op. Hun eigen vervellingshuidjes worden ook gegeten. Daarentegen kunnen sterke papiervisjes ook driehonderd dagen zonder voedsel.
Papiervisjes eten erg graag papier en ook dat wat het papier bij elkaar houdt, namelijk lijm. Soms worden papiervisjes ook wel ‘boekenvisjes’ genoemd. Je raadt het al, je boeken in huis zijn niet meer veilig als er papiervisjes in de buurt zijn. Ze schrapen letterlijk de letters van de bladzijde en maken al je boeken helemaal kapot.
De voortplanting van het papiervisje heeft ten opzichte van zijn familieleden, de zilvervisjes en ovenvisjes, een opmerkelijk verschil. Papiervisjes planten zich namelijk in verhouding langzamer voort. De duur van de levenscyclus van het papiervisje is erg afhankelijk van de leefomstandigheden. Papiervisjes worden twee tot acht jaar oud. Na zes weken komen de eitjes uit en na drie maanden zijn de jonge papiervisjes geslachtsrijp.
Vrouwtjes papiervisjes leggen ongeveer honderd eitjes in hun hele leven. Deze eitjes zijn rond, wit en ongeveer 1 millimeter groot, super klein dus. Vaak legt een vrouwtje 3 eitjes per keer. Uit deze eitjes komt een klein papiervisje die nog wit van kleur is. Na ongeveer 6 weken heeft het insect de kleur van een volwassen papiervisje. Om te groeien moeten papiervisjes vervellen, maar nadat ze hun volwassen stadium hebben bereikt vervellen ze gewoon door. Ze vervellen hun hele leven door wat je niet veel ziet bij insecten.
Papiervisjes leven graag op donkere, droge plekken met een temperatuur van ongeveer 24 graden. Papiervisjes houden absoluut niet van licht. In fel zonlicht gaan ze zelfs binnen een uur dood. Ze leven graag in de buurt van hun voedselbronnen. Ze komen je huis binnen via kartonnen dozen, reclamefolders, post, boeken en andere zaken van papier of textiel. Ze verstoppen zich tussen boeken, in je kledingkast, achter de plinten, achter het behang en onder zwevende vloeren. Papiervisjes houden niet van vocht in hun leefomgeving, dit in tegenstelling tot de zilvervisjes.
Vaak wordt het papiervisje verward met het zilvervisje of ovenvisje, maar er zijn wel degelijke uiterlijke verschillen en verschil in leefomgeving. Ovenvisjes komen in woonhuizen nog maar weinig voor. Hieronder de verschillen tussen papiervisjes en zilvervisjes op een rij, zodat je deze akelige beestjes iets makkelijker kunt herkennen.
Papiervisjes
Zilvervisjes
Papiervisjes richten meer schade aan dan zilvervisjes. Dit komt omdat papiervisjes voornamelijk plantaardige cellulose vezels eten en daarmee lopen jouw boeken, kranten, fotoalbums of posters aan de muur grote risico’s om aangevreten te worden. Zilvervisjes eten dit ook wel, maar is niet hun eerste keus. Zij gaan liever voor de vochtige schimmels bijvoorbeeld en dat vinden wij natuurlijk veel minder erg.
Papiervisjes of zilvervisjes in huis? Het is erg belangrijk te weten welk insect in jouw huis huis rond kruipt, aangezien papiervisjes voor grotere overlast kan zorgen dan zijn verwanten de zilvervisjes. Het is niet altijd makkelijk te zien, maar papiervisjes zijn iets gespikkelder dan zilvervisjes en zijn lichtelijk behaard. Vind je deze beestjes tussen boeken, papier of karton, dan zijn het zeker papiervisjes.
Net als bij zilvervisjes komen papiervisjes gemakkelijk een huis binnen door bijvoorbeeld mee te liften met verhuisdozen, meubilair, oude boeken en papier (zoals kranten of andere documentatie). Ze kunnen zich goed schuil houden tussen kartonnen dozen en soms ook kleding. Let daarom goed op wanneer je bepaalde spullen meeneemt naar huis. Bij sommige woonsituaties kan het zo zijn dat de buren last hebben van papiervisjes en dat deze simpelweg hun weg vinden naar jouw huis. Ze kunnen door de kleinste gaatjes en kieren kruipen als jouw huis ook nog eens lekker verwarmd is dan zijn ze zo binnen.
Papiervisjes kunnen net als zilvervisjes erg goed verstoppen. Ze hebben zulke platte lichaampjes dat ze heel goed tussen de kleinste kieren, naden en gaten kunnen kruipen. Papiervisjes houden van donkere plekjes, dus ze zijn niet altijd te zien. Soms schiet er net even een papiervisje van de ene schuilplek naar een andere. Wanneer je op zolder wat dozen gaat verschuiven of een boek uit de boekenkast pakt, dan kan het maar zo zijn dat je ze ziet wegschieten.
Papiervisjes zitten graag op de volgende plekken:
Papiervisjes zijn minder bekend dan zilvervisjes, maar papiervisjes leveren toch echt veel meer schade op dan zijn zilveren broertjes en zusjes. Het is daarom erg belangrijk te weten of je last hebt van papiervisjes of zilvervisjes.
Wanneer papiervisjes in je huis voorkomen, kunnen ze erge schade aanrichten. Boeken, tijdschriften, kranten, postzegelverzamelingen, fotoalbums; ze gaan er allemaal aan als je niet oppast. Ook kleren en behang zijn een lekkere prooi voor het boekenvisje. Naast de synthetische stoffen en papieren voorwerpen houden ze ook van etenswaar waar zetmeel in verwerkt is. Dus het papiervisje is ook nog weleens te vinden in de keuken. Ook niet erg hygiënisch.
Papiervisjes doen hun naam echt eer aan. Ze eten namelijk graag papier en laten boeken nou net gemaakt zijn van dit materiaal. Boekenverzamelaars opgelet! Heb je een belangrijke of kostbare boekenverzameling of ben je gewoon een groot liefhebber van boeken, wees dan opgepast voor dit kleine ongedierte. Ze kunnen je hele verzameling kapot maken zonder dat je het door hoeft te hebben. Controleer daarom regelmatig tussen je boeken of je geen last hebt van papiervisjes. De schade kan enorm zijn als je deze insecten te laat ontdekt.
Wist je dat papiervisjes niet schadelijk zijn voor de gezondheid van de mens? Ze brengen geen ziekten over, bijten niet, steken niet en vallen de mens niet aan. Ook de uitwerpselen van papiervisjes zijn niet direct schadelijk voor de gezondheid. Het lijkt op stof, dus vaak neem je het zo mee met het schoonmaken van je huis. Toch is het hebben van papiervisjes in huis wel een signaal waar je iets mee moet. Papiervisjes houden namelijk van een droge omgeving. Een droge omgeving is niet goed voor onze gezondheid, dus zorg dat je je huis goed blijft ventileren.
Niemand zit te wachten op insecten in huis, maar papiervisjes wil je echt niet hebben rondkruipen. Vooral bij een papiervisjesplaag kunnen er hele vervelende situaties ontstaan. Het is niet alleen griezelig al die krioelende beestjes, maar ze maken ook van alles kapot.
Papiervisjes worden steeds meer in huizen gezien. Er komen helaas steeds meer verhalen van mensen die schade in hun huis hebben aangetroffen door deze kleine insecten. Ze lijken in eerste instantie zo onschuldig, maar dat zijn ze niet. Vooral bij een papiervisjesplaag zal je moeten oppassen voor je spullen en direct een ongediertebestrijder moeten gaan inzetten. De opmars van het papiervisjes komt onder andere door de nieuwbouwhuizen. Deze worden steeds beter geïsoleerd, waardoor de kans op papiervisjes toeneemt.
Een papiervisjesplaag zal je direct moeten aanpakken. Vooral bij grote hoeveelheden kunnen deze beestjes voor veel overlast zorgen. Ze zitten vaak goed verscholen en daarom is het lastig om dit klusje zelf te gaan ondernemen. Een ongediertebestrijder kan je helpen bij deze bestrijding.
Papiervisjes zijn dol op papier en houden van donkere plekken. Ze houden niet van kou en tocht. Om papiervisjes te voorkomen zal je er dus voor moeten zorgen dat er geen ideale leefomstandigheden zijn voor deze beestjes in je huis. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden om papiervisjes te voorkomen:
Het is zeker mogelijk om papiervisjes zelf te bestrijden, maar je moet wel goed weten wat je doet en inschatten in hoeverre je last hebt van deze grijze insecten. Kruipen er maar een paar papiervisjes per week in je huis, dan zijn deze gemakkelijk zelf te verwijderen. Wanneer je grote hoeveelheden van deze kleine beestjes aantreft, wordt het probleem aanzienlijk groter en zal je moeten bekijken welke aanpak het meest effectief is tegen deze papiervisjes.
Er zijn speciale lokdozen voor papiervisjes te verkrijgen. Ze noemen deze ook wel een lijmval, aangezien het doosje met een laagje lijm voorzien is. Wanneer de beestjes naar binnen kruipen komen ze vast te zitten. Deze papiervisjesval zal op de plek neergezet moeten worden waar veel papiervisjes gezien zijn. De papiervisjesspray bevatten chemische stoffen waaraan papiervisjes doodgaan. Deze vloeistof kan gemakkelijk in kieren en gaten worden gesproten. Lees wel eerst de gebruiksaanwijzing van de spray goed door voor gebruik.
Wanneer je last hebt van papiervisjes, wil je ze natuurlijk bestrijden. Denk wel goed na hoe je dit wilt gaan doen. Papiervisjessprays zijn behoorlijk schadelijk, vooral voor kinderen en huisdieren. Je kunt alternatieven proberen, zoals huis-, tuin- en keukenmiddelen of biologische sprays, maar dan moet je erop rekenen dat ze minder snel en effectief werken dan de echte chemische bestrijdingsmiddelen. Het beste is om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Professionals weten hoe ze papiervisjes moeten bestrijden en doen dit snel, effectief en veilig.
Last van papiervisjes? Om van deze akelige beestjes af te komen ontkom je niet aan een chemische bestrijding door een specialist. Een ongediertebestrijder weet precies hoe ze het beste een papiervisjesplaag kunnen aanpakken. Bovendien beschikt een professionele ongediertebestrijder over middelen die niet verkrijgbaar zijn voor particulieren. Op deze manier kan je dus op effectieve wijze helemaal van je papiervisjes af komen.
Wat veel mensen niet weten: papiervisjes zijn veel gevaarlijker dan zilvervisjes. Papiervisjes vreten echt alles wat onder plantaardige cellulose valt. De schade aan je boeken, fotoalbums of kartonnen dozen bijvoorbeeld is soms niet te overzien. Papiervisjes leven op donkere droge plekken en zilvervisjes op vochtige plekken.
Om zeker te zijn dat je van alle papiervisjes in huis af komt, zal je een ongediertebestrijder in moeten schakelen. Wil je het zelf proberen? Er zijn papiervisjesvallen en papiervisjesspray verkrijgbaar. Let op je eigen gezondheid bij gebruik van gif.
Een papiervisje lijkt erg veel op een zilvervisje. Papiervisjes zijn langwerpig, plat en grijsbruin van kleur. Ze hebben 6 pootjes en de achtersprieten zijn net zo lang als het lijf. Papiervisjes zijn iets groter dan zilvervisjes en hebben een lichte beharing op hun rug.
Papiervisjes houden niet van kou en tocht, ventileer daarom je huis regelmatig. Creëer geen fijne plekjes voor deze insecten en ruim stapels kranten of karton altijd op. Controleer je boeken regelmatig of berg ze goed op in afsluitbare dozen.
Papiervisjes zijn in opmars. Deze nare familieleden van de zilvervisjes duiken steeds meer in huizen op. Er wordt gedacht dat dit komt omdat nieuwbouwhuizen steeds beter geïsoleerd worden en dus meer kans op papiervisjes.
Wanneer je zelf bestrijdt gaat dit lang niet zoals een vakkundige bestrijder dit doet. Je bespaart jezelf misschien wat geld, maar neemt daardoor meer risico.
Laat papiervisjes bestrijdenPapiervisjes zijn super actief op dit moment in Nederland.
Papiervisjes zijn niet schadelijk voor de gezondheid.
De kans is zeer groot dat papiervisjes schade aan kunnen brengen.
Papiervisjes kunnen zich razendsnel vermenigvuldigen.
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.
Géén haast? Wij bellen jou!