Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten
Houtworm in hout

Houtwormenbestrijding

Gaatjes gevonden in een houten constructie? Dit kan een balk in huis of de schuur zijn, maar ook de houten constructie van een meubel. Dan is de kans groot dat er houtworm aanwezig is. Huis-tuin-en-keukenmiddelen zijn een tijdelijke oplossing, maar deze doden de aanwezige eitjes helaas niet. Wat betekent dat de eitjes na een tijdje uitkomen tot larven en dan hun werk voortzetten. Twijfel dus niet en bel bij het zien van zaagsel of gaatjes direct een bestrijder. Voorkom extra schade en trek tijdig aan de bel.


Wacht niet te lang, schakel een bestrijder in


Houtworm larven zijn een soort witte geribde larven van de houtwormkever die zich een weg door hout vreten. De kans dat je zelf de houtworm larven of kevers ziet is heel klein. Je ontdekt vaak dat je last hebt van houtworm door zaagsel in huis. Kijk dan vooral naar het hout waar dit zaagsel vandaan kan komen. Houtworm larven laten namelijk allemaal kleine ronde gaatjes achter in het hout. Als je deze ronde gaatjes in hout tegenkomt, bijvoorbeeld in meubels of in een houten constructie, bel dan direct een ongediertebestrijder. Houtworm kan namelijk ernstige schade aanrichten! Wij hebben bestrijders die gespecialiseerd zijn in de bestrijding van houtworm en die precies weten hoe ze jou van houtworm af kunnen helpen ook in jouw omgeving.

Houtworm op hout

Herken houtworm


Zoals eerder genoemd, is houtworm vooral te herkennen aan gaatjes in het hout. Dit kan in iedere soort houten constructie zijn. Denk bijvoorbeeld aan het onderstel van een bank, de houten balken aan het plafond of een houten veranda aan het huis. Dit kunnen wel honderden gaatjes zijn en zijn ongeveer 2-6 mm in doorsnede. Het is ook goed mogelijk dat je maar enkele gaatjes tegenkomt. Dit kan betekenen dat de houtworm nog niet lang aanwezig is, of dat ze zich in de lengte door het hout vreten. De schade valt dus niet te voorspellen.

Mocht je niet gelijk gaatjes vinden, kan zaagsel ook een teken van houtworm zijn. Deze kleine houtsnippers komen uit het aangevreten hout waar een houtworm zich een weg doorheen baant. Houtwormen kunnen zich ook een weg vreten door de lengte van het hout waardoor ze niet snel aan het oppervlakte komen. Hierdoor kan de schade al aanzienlijk zijn voordat je eenmaal doorhebt dat ze er zijn.

Houtworm in oud hout

Bestrijden van actieve houtwormen


Controleer eerst of de houtworm nog actief is. Als je niet zeker weet of de houtworm nog actief is, kan je een wit blaadje neerleggen onder het hout. Als hier na een aantal dagen zaagsel op ligt, weet je zeker dat de houtworm nog actief is. Je kan ook de aanwezige gaatjes markeren en dan later controleren of er nieuwe gaatjes bij zijn gekomen. Heb je ontdekt dat er actieve houtworm zich een weg door het hout baant? Trek dan direct aan de bel!

Weet je niet zeker wanneer je aan de bel moet trekken en of de houtworm larven nog actief zijn? Neem dan contact met onze bestrijders op. Zij weten waar op gelet moet worden en op welk punt ze het best kunnen ingrijpen. Op die manier loop je geen enkel risico.

houtworm zelf bestrijden

Wanneer moet je houtworm bestrijden?


Voor kleinere voorwerpen, zal bestrijding van een professionele ongediertebestrijder niet veel nut hebben. Deze kleine constructies zijn vaak binnen korte tijd al zo dusdanig beschadigd, dat ze helaas niet meer te redden zijn. Maar als houtworm in een grotere houten constructie zit, moet je niet twijfelen om hulp in te schakelen. Het zelfstandig bestrijden van houtworm haalt vaak niet veel uit. Iedere dag dat je de houtworm zijn gang laat gaan, loopt uw constructie meer schade op. Uiteindelijk is het een dure grap als een houten constructie volledig wordt aangevreten door houtworm en deze niet sterk genoeg meer is. Daarom kan je beter direct een professionele ongediertebestrijder inschakelen die de houtworm komt bestrijden.

Houtwormen

HOE ONZE BESTRIJDERS DIT DOEN

Professionele houtwormenbestrijding

Heb je last van houtworm? Wacht niet te lang, het is direct tijd voor actie! Neem contact op met een ongediertebestrijder in de buurt en laat hen jouw probleem overnemen en oplossen. Onze lokale houtwormbestrijders bestrijden binnen 24 uur op professionele wijze de houtworm bij jou thuis.

 • Inventarisatie houtworm

  Oorzaak

  Houtwormkevers vliegen rond en landen op het hout. Daar leggen ze eitjes welke na verloop van tijd uitkomen en als larven zich een weg door het hout vreten. Ze kunnen zich lange tijd onontdekt door het hout vreten om zo constructies steeds zwakker te maken. Uiteindelijk vreten ze zich een weg naar buiten, waar ze zullen opgroeien tot houtwormkevers. Deze zoeken een paring maatje en zullen op hun beurt uitvliegen en op een nieuwe plek weer eitjes leggen. Op die manier blijf het proces zich herhalen en de houtworm zich verspreiden.

  Plan van aanpak

  Om houtworm te bestrijden, moet je weten waar de houtworm zich bevindt. De larven vreten zich een weg door het hout en kunnen zich wel meters onzichtbaar door de constructie verplaatsen. Ze zullen zich op een begeven moment een weg naar buiten vreten en dat is het punt waarop het voor jou zichtbaar wordt. Je ziet dan zaagsel resten of kleine gaatjes.

  houtwormkever
 • Bestrijding van houtworm

  Onze bestrijders hebben jarenlange ervaring en weten precies hoe ze houtworm het beste kunnen bestrijden. De bestrijder brengt gif aan op het buitenste oppervlak van het hout. Dit trekt geleidelijk in het hout. De houtworm bevindt zich vaak in het oppervlakte, vlak onder de bovenste laag van het hout. De houtworm zal het hout met het gif vervolgens naar binnen werken. Dit gif heeft een hele lange werking. De aanwezige houtwormen gaan ervan dood, maar je voorkomt ook dat er nieuwe houtwormen komen.

  houtworm ligt op hout
 • Het weren van houtworm

  Houtworm valt niet altijd volledig te voorkomen. Preventief gif verspreiden is niet goed voor het milieu en heeft vaak niet veel nut. Wel kun je goed opletten of je geen houtworm in huis haalt. Soms zitten de larven of eitjes in haardhout of tweedehands meubels. Controleer daarom altijd op kleine gaatjes als je hout van andere plekken in huis haalt. Daarmee voorkom je dat larven uitgroeien tot kevers, wegvliegen en dan bijvoorbeeld de constructie van je huis gaan aanvreten.

  houtworm close up

Heb je in je leefomgeving last van een houtworm? Dan dan zijn huis-tuin-en-keuken middelen niet voldoende om deze te bestrijden. Er is dan een sterker bestrijdingsmiddel nodig. Professionele bestrijders werken met sterkere bestrijdingsmiddelen tegen houtworm. Twijfel je of je een bestrijder moet inschakelen? Neem dan vrijblijvend contact op met onze bestrijders. Deze kunnen je vragen beantwoorden en komen graag helpen.

Vraag een inspectie aan

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of ik te maken heb met houtworm?

Wanneer er over houtworm wordt gesproken, gaat het over de larven van houtwormkevers. Zie je in de buurt van houten voorwerpen kevers lopen, dan is de kans aanwezig dat je last hebt van houtworm. Zitten er kleine gaatjes in het hout of zie je boormeel op de grond onder het hout liggen, dan kan je vrij zeker zijn dat je last hebt van houtworm.

Heb ik schade door houtworm? Je ziet namelijk niet veel aan de buitenkant.

Houtworm is een stiekem insect en bezorgd meer schade dan in eerste instantie gedacht wordt. Doordat je het ongedierte niet direct ziet, wordt de schade vaak onderschat. De kleine wormpjes kunnen ondertussen wel de hele binnenkant van een houten voorwerp hebben kapot gegeten. Een kastje vervangen is nog te doen, maar vloeren en balkconstructies ga je toch echt goed voelen in je portemonnee.

Wat is houtworm precies?

Houtworm is eigenlijk een term voor alle insectenlarven die in hout leven. De larven van houtwormkevers worden dus ook houtworm genoemd. Deze larven boren gangen in houten voorwerpen en kunnen daarmee behoorlijke schade aanrichten.

Kan ik houtworm zelf bestrijden?

Het is mogelijk om houtworm zelf te bestrijden, maar het is een ingewikkelde klus aangezien het moeilijk te zien is waar de beestjes zich precies bevinden in het hout. Gaat het om grote houten voorwerpen, dan kan je ten alle tijden beter een ongediertebestrijder inschakelen.

Is houtworm nog wel actief?

Controleer of er nog vers boormeel uit de gaatjes komt, kevers ziet lopen of misschien de houtwormen nog hoort knagen. Een ongediertebestrijder kan je helpen constateren of houtworm nog actief is. Zij kunnen nieuwe gaatjes herkennen en soms de eventuele minuscule eitjes ontdekken.

NEEM CONTACT OP

Direct contact met onze houtwormbestrijder


 • Transparant over de kosten en bestrijding

 • Verzekerd tegen schade

 • Altijd een vooraf afgesproken prijs

 • Vakkundig houtwormbestrijder

 • Gediplomeerd en gecertificeerd

Liever direct telefonisch contact?

085-8001123
Jouw gegevens zijn hier veilig
Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!