Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten
Boktor op een boomstam

Boktorrenbestrijding

Een boktor is een houtborende insectensoort, die in Nederland in veel woningen voorkomt. De boktor zelf is gelukkig niet gevaarlijk, maar de larven van deze tor zorgen wel voor enorme schade aan houten voorwerpen. Controleer een nieuw huis of object daarom altijd op de aanwezigheid van boktor.


Wat kun je zelf doen tot de boktorrenbestrijder er is?


Heb je ontdekt dat een boktor jouw hout aantast? Kies dan direct voor professionele boktorbestrijding. Dit is niet een taak die je zelf met huis-tuin-en-keukenmiddelen kunt volbrengen. Boktorlarven knagen zich een weg door houten constructies om zich te voeden. Denk aan houten meubels, je houten vloer of de houten dakconstructie van je huis. In het ergste geval moeten dergelijke constructies voor een gedeelte of volledig hersteld worden. Reden om snel een inspectie op boktor te laten uitvoeren en boktor te laten bestrijden om verdere schade te voorkomen.

Wil je meer tips of wil je dat wij je helpen? Wacht niet te lang en neem direct contact op.

 

bestrijding boktor

Boktorren herkennen


De schade die een boktor aanricht is vergelijkbaar met dat van een houtworm. Vaak zijn er kleine gaatjes zichtbaar in de houten constructie van uw woning, meubels of vloeren. In veel gevallen is het ook goed mogelijk dat je zaagsel vindt. De boktor duwt namelijk net als de houtworm het aangevreten zaagsel via de gaatjes naar buiten. Vind je dus zaagsel of gaatjes in het hout? Schakel dan direct een boktorrenbestrijder in. Als je te lang wacht, loop je het risico dat houten constructies zodanig beschadigd raken dat deze onbruikbaar en onveilig worden.

Boktor op hout

Wanneer is een boktor schadelijk?


Een volwassen boktor is een kever die alleen leeft met als nut om zich voort te planten. Na de paring sterft het mannetjes vrijwel direct. Het vrouwtje zoekt naar een geschikte plek in het hout om gemiddeld 200 eitjes te leggen. Het vrouwtje sterft niet lang daarna en in een warme omgeving komen de eitjes snel uit. De larven banen zich direct een weg door het hout. Dit levert veel schade op. De larven leven vaak vier tot vijf jaar, maar kunnen tot wel twaalf jaar dwars door alle houten constructie vreten. Daarna zullen de larven volwassen worden en alle vrouwtjes zullen opnieuw ongeveer 200 eitjes leggen. Je kunt je voorstellen dat de boktorren met deze grote getalen erg veel schade aanbrengen.

larve boktor in hout

Wanneer schakel je een boktorrenbestrijder in?


Aanwezigheid van boktorren is te herkennen aan gaatjes of zaagsel bij houten constructies. Zodra je dit opmerkt is het zaak om direct aan de bel te trekken. Maak een afspraak met een boktorrenbestrijder die zo snel mogelijk de situatie komt inschatten en de boktor bestrijdt. Zoals eerder genoemd, brengt de boktor veel schade aan. Je wilt voorkomen dat je woning onbewoonbaar verklaard wordt door zwakke constructies. Wacht dus niet, maar schakel direct hulp in.

Boktor op een boomstam

HOE ONZE BESTRIJDERS DIT DOEN

Professionele boktorrenbestrijding

Heb je last van boktorren in je houten constructies? Wacht niet te lang, het is tijd voor actie! Neem contact op met een ongediertebestrijder in de buurt en laat hen jouw probleem overnemen en oplossen. Onze lokale boktorrenbestrijders bestrijden binnen 24 uur op professionele wijze de boktorren bij jou thuis.

  • Inventarisatie boktorrenplaag

    Onze bestrijders maken een analyse van de situatie. Op welke plekken kunnen zich boktorren bevinden en hoeveel schade hebben deze aangericht? De boktor tast bij voorkeur deze soorten hout aan:

    • vurenhout
    • grenenhout dennenhout

    Maar hij eigenlijk is in iedere houtsoort te vinden. Ze kunnen zich vele meters door houten constructies verplaatsen.

    Boktor
  • Plan van aanpak

    Nadat de situatie inzichtelijk is gemaakt, zet de bestrijder een plan van aanpak op. Deze zal altijd met jou besproken worden. De bestrijder kiest voor een aanpak met optimaal resultaat. Het is daarbij van groot belang dat je boktor grondig bestrijdt, dus zowel de eitjes, de boktorlarven als de volwassen boktorren moet je bestrijden. Ook moet er rekening worden gehouden met het feit dat de eitjes na een aantal weken zullen uitkomen en als larven weer het werk voortzetten. Ook deze zal de bestrijder aanpakken.

    Boktorlarve in hout
  • Bestrijding van boktorren

    Het bestrijden van de boktor kan middels drie technieken. De bestrijder zal de situatie inschatten en de mogelijkheden met jou bespreken. 

    Oppervlaktebehandeling

    Bij een oppervlaktebehandeling behandelen boktorspecialisten aangetast hout door boktor met een speciaal bestrijdingsmiddel. Det bestrijdingsmiddel trekt in het hout en doodt de boktor die in het hout zit. Ook zorgt dit bestrijdingsmiddel dat heraantasting door boktor binnen vijf jaar niet mogelijk is.

    Heteluchtmethode

    Bij de heteluchtmethode sluiten boktorspeciasten een ruimte af om met een warmtepomp de temperatuur in die ruimte te verhogen. De volwassen boktor, maar ook boktorlarven kunnen namelijk niet tegen hogere temperaturen. Het voordeel van de heteluchtmethode is dat er geen gif nodig is om de boktor te bestrijden.

    Injectietechniek

    Bij de injectietechniek worden allereerst alle gangenstelsels die zijn aangericht door boktorlarven blootgelegd. Nadat dit is gedaan, worden deze boorgangen met een bestrijdingsmiddel geïnjecteerd. Zodra de boktor en boktorlarven in aanraking komen met dit bestrijdingsmiddel, gaan ze dood.

    bestrijding boktor
  • Boktor voorkomen

    Echt voorkomen is helaas niet mogelijk. Het is echter wel goed om regelmatig je houten constructies te controleren op gaatjes of losliggend zaagsel. Zodra je dit merkt, schakel dan direct een bestrijder in. Je kunt er ook voor kiezen om deze controle regelmatig door een professionele boktorrenbestrijder te laten doen. Zelf kan je kiezen voor verduurzaamd naald- en loofhout, waarbij de kans op de aanwezigheid van een boktor kleiner is dan bij andere houtsoorten. Laat het hout nooit lang buiten je woning liggen.

     

     

Heb je in je leefomgeving last van boktor? Het bestrijden van boktor is niet eenvoudig, waardoor je dit het beste kunt overlaten aan een professionele boktorspecialist. Hierdoor weet je zeker dat de eitjes, larve en de volwassen boktorren effectief worden bestreden. Ook als je niet zeker bent of je last hebt van boktor, kan je een ongediertebestrijder inschakelen voor een inspectie.

Vraag inspectie aan

Veel gestelde vragen over boktor

Hoe kan je boktor herkennen?

De huisboktor is het ongedierte dat je graag wilt herkennen aangezien deze veel schade in huis kan aan aanrichten. De kever is bruin zwart van kleur en is ongeveer 2 centimeter groot. Het beestje heeft 2 kleine scharen en 2 lange sprieten aan zijn kop zitten. De larven van boktor zijn geribbeld en crème van kleur. Boktor in hout kan je herkennen aan de kleine gaatjes die je ziet.

Is de boktor schadelijk of zijn het de larven van de boktor die schade aanrichten?

De larven van de boktor richten schade aan houten voorwerpen. De kleine crème kleurige larven zien eruit als wormen en knagen zich een weg door het hout heen. Door deze boorgangen verzwakt het houten voorwerp en kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.

Kan een boktor vliegen?

Ja, een boktor kan vliegen. Je zult het niet snel zien, maar een volwassen kever komt door de uitvliegopeningen van het hout naar buiten en vliegt dan weg.

Kan ik boktor in huis voorkomen?

Boktor voorkomen is lastig, maar je kunt nieuwe houten voorwerpen goed controleren op boktor voordat je ze in huis neemt. Ook kan je houten voorwerpen bewerken met bijvoorbeeld verf, beits, lak of was. Boktor houdt namelijk niet van bewerkt hout.

Is een boktorbestrijding noodzakelijk?

Ja, een boktorbestrijding is noodzakelijk om gevaarlijke situaties te voorkomen. Wanneer je boktor hebt ontdekt, kan het maar zo zijn dat het hout van binnen al helemaal is aangetast door de larven van de boktor. Zit er boktor in de houten dakconstructies van je huis, dan kan er instortingsgevaar dreigen.

NEEM CONTACT OP

Direct contact met onze boktorbestrijder


  • Transparant over de kosten en bestrijding

  • Verzekerd tegen schade

  • Altijd een vooraf afgesproken prijs

  • Vakkundig wespenbestrijder

  • Gediplomeerd en gecertificeerd

Liever direct telefonisch contact?

085-8001123
Jouw gegevens zijn hier veilig
Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!