Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Houtwormen

De term houtworm is een verzamelnaam voor verschillende soorten houtborende kevers. Wanneer we over houtworm spreken, dan bedoelen we de larven van houtwormkevers. De volwassen houtwormkevers leven namelijk niet in het hout, het zijn de larven van de houtworm die zich door het hout boren.

Houtwormen direct laten bestrijden

call 085 - 800 1123

96% beveelt ons aan

Houtworm bestrijden?

 • Bescherm je investering
 • Altijd een lokale bestrijder
 • Vrijblijvend advies
 • Afspraak binnen 24 uur
 • Zónder voorrijkosten
 • Particulier en zakelijk
085 - 800 1123

96% beveelt ons aan

Tips

 1. Voordat je een (oud) huis koopt, laat je eerst een inspectie op houtworm en boktor uitvoeren.
 2. Alleen het door houtworm aangetaste hout vervangen is niet voldoende. Schakel direct een vakkundige houtwormbestrijder in.
 3. Het door houtworm aangetaste hout insmeren met terpentine is géén goede tip.

Soorten houtworm

Er bestaan verschillende soorten houtwormkevers, maar de Gewone Houtwormkever en de Grote Houtwormkever zijn de meest voorkomende soorten die hout aantasten. De Gewone Houtwormkever wordt ook wel Doodskloppertje genoemd. En de Grote Houtwormkever staat ook wel bekend als de Bonte Knaagkever. Zowel de Gewone Houtwormkever als de Grote Houtwormkever behoren tot de drooghoutboorders, wat een verzamelnaam is voor kevers waarvan de larven droog hout aanvreten. Deze larven zijn schadelijk voor (onbehandelde) houten voorwerpen. Hout dat behandeld is, laten de meeste soorten houtworm met rust.

De Gewone Houtwormkever

De Gewone Houtwormkever is te herkennen aan zijn donkerbruine kleur en is 3 tot 4 millimeter groot. De Het dekschild is gegroefd. De larven van de houtwormkever zijn te herkennen aan hun crèmekleur en zijn ongeveer 6 millimeter lang.

De Grote Houtwormkever

De Grote Houtwormkever herken je aan zijn harige, donkerbruine dekschild met gele vlekken. Deze Bonte Knaagkever wordt 6 tot 8 millimeter groot. De larven van de Grote Houtwormkever zijn ook crème van kleur, maar worden ongeveer 11 millimeter lang.

Hoe leeft houtworm?

De volwassen houtwormkever legt haar eitjes op het hout. Meestal is dit op hetzelfde hout als waar ze zelf geboren is. Wanneer de eitjes uitkomen, boren de larven zich direct in het hout. Om te groeien eten de larven hout. Ze boren lange gangen in het hout, meestal in de bovenste, zachte lagen. De houtwormlarven blijven tot wel tien jaar lang in het hout zitten, waarna ze zich verpoppen. Als volgroeide houtwormkever komen ze uit het hout tevoorschijn, hierbij laten ze een rond gaatje achter in het hout. De volwassen kevers paren, waarna de vrouwtjes hun eitjes weer op het hout leggen. Een houtwormplaag is binnen de kortste keren een feit.

Schade door houtworm

Houtworm tast de draagkracht van houtwerk aan, wat kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Houten draagconstructies, maar ook houten meubels en vloeren worden niet ontzien. Schade door houtworm bestaat vooral uit verzwakking van de constructie, doordat de houtwormlarven honderden gangen boren in het hout. Draagconstructies worden hierdoor uiteindelijk onbetrouwbaar en er dreigtinstortingsgevaar. Meubels en vloeren worden gammel en krijgen duizenden ontsierende kleine gaatjes. Om meer schade door houtworm en hoge herstelkosten te voorkomen, is houtworm bestrijden noodzakelijk.

Heb ik last van (actieve) houtworm?

Je weet dat je last van houtworm hebt als je allemaal kleine, ronde gaatjes in het hout ziet van enkele millimeters breed. Dit zijn zogenoemde ‘uitvliegopeningen’ in het hout die ontstaan nadat de volwassen houtwormkevers uitvliegen. Als er boormeel uit de gaatjes komt, heb je last van actieve houtworm in hout. Dit zijn kleine hoopjes zaagsel die achterblijven tijdens het uithollen van de uitvliegopeningen door houtworm. Houtworm laat ziet niet gauw zien, maar als je een klein, wit wormpje van een paar millimeters groot ziet, moet je je toch zorgen gaan maken. Kortom, houtworm in hout herken je zo:

 • Kleine gaatjes in het hout, ook wel de uitvliegopeningen;
 • Boormeel onder de uitvliegopeningen;
 • Eitjes van houtworm, houtwormlarven of volwassen houtwormkervers.

Houtworm of boktor?

Voor de bestrijding is het belangrijk of er sprake is van houtworm of boktor, een ander houtborend insect. De leefwijze en dus ook de bestrijding van boktor verschilt op cruciale punten van de bestrijding van houtworm. Houtworm bevindt zich net onder het oppervlak van het hout, terwijl boktor hout tot in de kern aantast. De uitvliegopeningen van houtworm zijn kleiner dan die van boktor en de gaatjes van houtworm zijn rond van vorm, terwijl boktor ovale gaatjes in hout achterlaat.

Wanneer moet ik een houtwormspecialist inschakelen?

Als je vermoedt dat je houtworm in huis hebt, schakel dan zo snel mogelijk een houtwormspecialist in! Je wilt toch niet dat jouw houten vloer, meubels of complete houten constructie onherstelbaar wordt aangetast door houtworm? Onze houtwormspecialist komt eerst langs voor een grondige houtworminspectie. Op basis van de inspectie brengen wij een offerte uit om houtworm te bestrijden. Als je ons vraagt om de houtworm te bestrijden, dan ontvang je na de effectieve houtwormbestrijding een garantiecertificaat.