Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten
Wij zijn bereikbaar! | Bel voor een afspraak
Bel direct 085-8001123
Tips & adviezen

Ovenvisjes

Ovenvisjes zijn kleine langwerpige insecten die tot de groep Franjestaarten behoren, een groep van primitieve ongevleugelde insecten. Ovenvisjes hebben hun naam te danken aan de visachtige manier waarop ze voortbewegen en de warme plekken waar ze graag zitten. Verwanten waarmee ovenvisjes kunnen worden verward zijn zilvervisjes en papiervisjes.

Afspraak maken

Ovenvisjesbestrijder inschakelen
of zelf proberen?

 Er bestaan best veel beestjes die zelf niet veilig (of helemaal niet) te bestrijden zijn!
Waarom zou je kiezen voor ons? Onze bestrijder Jijzelf
Zeer ervaren plaagdierbeheerser
Gediplomeerd bestrijdingstechnicus
Verzekerd tegen gevolgschade
Beste bestrijdingsmiddel en/of methode
De (milieu)vriendelijkste oplossing
  Maak een afspraak Wij bellen jou

Belangrijk

Let op! Ovenvisjes, zilvervisjes en papiervisjes lijken erg veel op elkaar. Het is belangrijk te weten welke van deze drie varianten bij jou in huis rond kruipt.

In het kort

 • Ovenvisjes zijn kleine langwerpige donkergrijze insecten.
 • Ovenvisjes danken hun naam aan hun visachtige manier van bewegen.
 • Een warme leefomgeving is ideaal voor ovenvisjes, bijvoorbeeld achter de CV ketel of oven.
 • Zilvervisjes en papiervisjes lijken veel op ovenvisjes, maar zijn wel iets kleiner.
 • Ovenvisjes zijn niet direct schadelijk voor de gezondheid, maar wel schadelijk voor spullen als boeken en fotoalbums.
 • Last van een ovenvisjesplaag? Bestrijding noodzakelijk!

Tips

 1. Verlaag de temperatuur en verhoog de luchtvochtigheid in de ruimtes waar ovenvisjes zich bevinden.
 2. Ventileer dagelijks je huis.
 3. Heb je ovenvisjes? Vang er eentje en laat bepalen of het daadwerkelijk een ovenvisje is. Het is waarschijnlijker dat het om een papiervisje of zilvervisje gaat.

Wat zijn ovenvisjes?

Ovenvisjes (Thermobia domestica) zijn kleine insecten die behoren tot de orde van primitieve insecten. De ovenvisjes behoren tot de Franjestaarten, de verzamelnaam voor onder meer de ovenvisjes, zilvervisjes en papiervisjes. Ze worden omschreven als afgeplatte, langwerpige insecten met drie lange aanhangsels aan het uiteinde van het achterlijf. Deze grijzige beestjes vinden we in Nederland veel terug op warme plekken, zoals dichtbij ovens in de keuken.

ovenvisje-lepismatidae

Hoe ziet een ovenvisje eruit?

Ovenvisjes zijn donkergrijs van kleur en zijn iets groter dan zilvervisjes, namelijk zo’n 12 millimeter. Ovenvisjes hebben een langwerpig plat lichaam met voorop twee antennes en aan het achterlichaam drie aanhangsels die lijken op sprieten. De kleine beestjes hebben geen vleugels, maar wel 6 poten. De voorkant van het ovenvisje is breder dan de achterkant die zelfs een beetje afloopt in een punt. De eitjes van een ovenvisje zijn rondachtig en ongeveer 0.8 millimeter groot. Een ovenvisje lijkt erg op een zilvervisje. Ovenvisjes zijn alleen wat donkerder van kleur en lijken soms wat spikkels te hebben op de rug.

Wat eten ovenvisjes?

Ovenvisjes eten vooral koolhydraten. Ovenvisjes hebben een orgaan in hun endeldarm waarmee ze vocht kunnen onttrekken aan hun omgeving. Ovenvisjes eten, net als zilvervisjes en papiervisjes, aan papier en textiel.

ovenvisje-eten

Voortplanting en levenscyclus van ovenvisjes

De voortplanting en levenscyclus staat vrijwel gelijk aan zijn broers en zusjes, de zilvervisjes en papiervisjes. Ovenvisjes worden alleen iets minder oud, namelijk 2 tot 3 jaar. De snelheid waarin ovenvisjes zich ontwikkelen is afhankelijk van de leefomstandigheden. Het vrouwtje legt gedurende haar leven honderd eitjes, steeds in groepjes van drie. Deze eitjes verstopt ze in donkere naden en kieren. De eitjes zijn kleiner dan een millimeter en komen na enkele weken uit. Daarna kan het nog een paar weken tot maanden duren voordat een ovenvisje geslachtsrijp is.

De levensstadia van ovenvisjes

Ovenvisjes kunnen zo’n honderd eitjes in hun leven leggen. Deze eitjes zijn minuscuul en hebben een witte kleur. Uit de eitjes komt een klein ovenvisje die qua vorm lijkt op een volwassen ovenvisje, maar waarbij de kleur pas na ongeveer 6 weken komt. Om te groeien moeten papiervisjes vervellen. Alle Franjestaarten (een groepsbenaming voor onder andere ovenvisjes) vervellen hun hele leven door, dit is vrij uitzonderlijk voor insecten.

Leefomgeving ovenvisjes

Wist je dat ovenvisjes graag leven in een warme omgeving? Plekken met een temperatuur van dertig graden of meer vormen voor ovenvisjes de ideale leefomgeving. Bij lagere temperaturen staat de ontwikkeling van ovenvisjes stil. Ook houden ovenvisjes van droge plaatsen en zijn ze lichtschuw. Ovenvisjes komen in woonhuizen eigenlijk niet meer voor. Wel zien we ovenvisjes soms in bakkerijen, uiteraard in de buurt van de ovens. Andere plaatsen waar ovenvisjes gesignaleerd worden zijn restaurants en water- of hete luchtleidingen. 

Verschil ovenvisjes, zilvervisjes en papiervisjes

Ovenvisjes komen dan wel bijna niet meer voor in woonhuizen, toch worden deze insecten heel snel vergeleken met zijn broertjes en zusjes, de zilvervisjes en de papiervisjes. Alledrie de beestjes vallen onder de groep Franjestaarten en hebben dus veel gemeen. Gelukkig zijn er ook opvallende verschillen te noemen om deze grijzige insecten uit elkaar te houden. Voor de ongediertebestrijding is dit van groot belang.

Insect Kleur Lichaam Leefomgeving
Zilvervisjes Zilver/donkergrijs
 • 7-12 millimeter
 • achtersprieten korter dan lijf,
 • geen beharing
Vochtige plekken, zoals badkamers
Papiervisjes Grijsbruin
 • tot 12 millimeter
 • achtersprieten zolang als lijf
 • licht behaard
Donkere, droge plekken, zoals tussen boeken of behang
Ovenvisjes Grijs met vlekken
 • tot 12 millimeter
 • achtersprieten zolang als lijf
 • licht behaard
Warme plekken, zoals dichtbij ovens
ovenvisje-oven

Ovenvisje

zilvervisje

Zilvervisje

Papiervisje

Papiervisje

Ovenvisjes in huis

Ooit wel eens gehoord van ovenvisjes? Dit zijn eigenlijk de broertjes van de zilvervisjes en de papiervisjes. Allemaal kleine langwerpige grijzige beestjes die ineens kunnen opduiken in je huis. In eerste instantie lijken ze onschuldig, maar dat zijn ze zeker niet. Ze kunnen grote schade aan je spullen aanrichten. Ovenvisjes wil je liever niet in je huis hebben lopen.

Hoe komen ovenvisjes in huis terecht?

Ovenvisjes komen dan wel veel minder vaak voor dan zilvervisjes en papiervisjes, maar ze kunnen op dezelfde manier het huis binnen komen. Ovenvisjes zitten namelijk ook graag verstopt tussen boeken, kranten en kartonnen verhuisdozen bijvoorbeeld. Ze kunnen met gemak meeliften zonder dat je het door hoeft te hebben. Ovenvisjes houden van warme plaatsen en zitten daarom ook graag tussen kleding verstopt. Wanneer je tweedehands kleding meeneemt naar huis, is het slim om deze even goed te controleren op ovenvisjes. Soms lopen ze simpelweg over van de buren.

Ovenvisjes en ovens

De naam zegt het al, ovenvisjes zitten graag achter ovens. Dat komt omdat ovenvisjes van hele warme temperaturen houden. Een oven is dus de perfecte leefruimte voor deze kleine beestjes. Ook CV ketels worden vaak heel erg warm en trekken ovenvisjes aan.

Bestrijding ovenvisjes in huis

De bestrijding van ovenvisjes zal door een professionele ongediertebestrijder gedaan moeten worden wil je er echt helemaal vanaf komen. Zij beschikken namelijk over de juiste bestrijdingsmiddelen en weten op welke manier ze deze het beste kunnen toedienen om de ovenvisjes uit te roeien. Het is niet verstandig om zelf aan de slag te gaan, vooral als de ovenvisjes in de keuken zijn gesignaleerd. Daar wil je niet zelf experimenteren met giftige middelen.

Schade door ovenvisjes

Ovenvisjes leven niet alleen rond ovens! In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kunnen ovenvisjes behoorlijke schade aanrichten op verschillende plekken in huis. Net als zilvervisjes en papiervisjes vreten ovenvisjes aan papier en textiel. Schade aan boeken, kleding en je behang kan je dus verwachten wanneer je ovenvisjes in je buurt hebt gesignaleerd. Toch is deze schade vaak kleiner dan zijn verwanten.

ovenvisje-boek

Ovenvisjes: gevaarlijk voor de gezondheid?

Ovenvisjes zijn niet direct schadelijk voor je gezondheid. De beestjes komen vooral af op warme omgevingen, zoals rondom de oven in de keuken. Doordat ze in huis weinig voorkomen, zijn ze gelukkig meestal onschuldig. Maar heb je bijvoorbeeld een bakkerij en last van een ovenvisjesplaag? Laat ze dan direct bestrijden voordat dit ongedierte bacteriën gaan overbrengen.

Ovenvisjesplaag

Elk ongedierte in grote getalen is vervelend. Bij een ovenvisjesplaag krioelen er overal van die kleine grijze beestjes waar je toch de rillingen van krijgt bij het idee alleen al. Bovendien is het onhygiënisch dat er veel kleine insecten in je omgeving rondkruipen. Het bestrijden van een ovenvisjesplaag is de enige manier om ervan te komen.

De onbekendheid van ovenvisjes

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van zilvervisjes of papiervisjes, maar nog nooit van ovenvisjes. De reden hiervoor is simpel, want ovenvisjes komen veel minder voor in Nederland en België dan zijn broertjes en zusjes. Vaak zijn het bedrijven met apparaten die veel warmte afgeven die te maken krijgen met ovenvisjes. Toch is het altijd verstandig, ten aanzien van de bestrijding, om te controleren of je last hebt van zilvervisjes, papiervisjes of ovenvisjes. Ze lijken dan misschien erg op elkaar, maar ze zijn zeker te onderscheiden.

Voorkomen van ovenvisjes

Ovenvisjes houden erg van warmte. Houdt daarom de temperatuur in je huis onder de 22 graden en controleer regelmatig achter apparatuur die warmte afgeven. Er zijn nog een aantal andere dingen waar je op kunt letten bij het voorkomen van ovenvisjes in huis:

 1. Ventileer je huis goed, zorg voor een lage luchtvochtigheid (vooral in de keuken).
 2. Maak alle mogelijke naden en kieren dicht met kit (dit helpt overigens ook tegen ander ongedierte).
 3. Lucht af en toe je kledingkast goed door.
 4. Verwijder oud papier zoals bijvoorbeeld kranten, of laat dit in ieder geval niet te lang slingeren. Dit zijn fijne en smakelijke schuilplekken voor ovenvisjes.
 5. Zorg ervoor dat je behang goed op de muur geplakt zit, zodat ovenvisjes hier niet makkelijk achter kunnen kruipen.
 6. Heb je veel boeken op zolder liggen? Stop deze in afsluitbare plastic dozen.

Zelf bestrijden van ovenvisjes

Last van ovenvisjes? Het eerste wat vaak gedaan wordt is een poging om de beestjes zelf te bestrijden. Dit lukt dan ook prima wanneer er een paar rondkruipen. Ovenvisjes zijn erg gemakkelijk te pletten (als je snel genoeg bent), maar er bestaan ook verschillende middelen waar je ovenvisjes mee kunt bestrijden. Zelf bestrijden van ovenvisjes is dus zeker mogelijk, tenzij je toch ineens last hebt van een ovenvisjesplaag. Dan zal er een professionele ongediertebestrijder aan te pas moeten komen wil je er volledig vanaf komen.

Spray tegen ovenvisjes

Met ovenvisjesspray kan je ovenvisjes in je huis bestrijden. Door in alle kieren en gaten te spuiten waar je het ongedierte hebt zien lopen, kan je veel ovenvisjes doden. Let wel op bij het gebruik van deze middelen aangezien het bepaalde stoffen bevat die slecht zijn voor onze gezondheid. Lees daarom altijd goed de gebruiksaanwijzing en ventileer de ruimte na gebruik. Ovenvisjes komen veel voor in keukens, let met het gebruik van ovenvisjesspray daarom ook goed op dat je niet in de buurt van eten (of waar eten bereid wordt) gaat spuiten.

Ovenvisjesvallen, effectieve bestrijding?

Een gifvrije manier om ovenvisjes zelf te bestrijden is de ovenvisjesval. Dit is een doosje die je neer kunt zetten op de plek waar de ovenvisjes veel gezien zijn. De doosjes bevatten een bepaalde lokstof waar de beestjes op af komen. Door een lijmlaag blijven ze vastplakken en gaan ze uiteindelijk dood. Ovenvisjesvallen werken goed, maar het kan wel lang duren voordat je helemaal van je ovenvisjes af bent.

Professionele bestrijding ovenvisjes

Heb je al van alles zelf geprobeerd, maar blijven de kleine grijze insecten in je huis opduiken? Een professionele ongediertebestrijder kan je helpen om van je ovenvisjesplaag af te komen. Zij hebben bestrijdingsmiddelen die in de winkel niet te verkrijgen zijn en weten ook precies hoe ze deze moeten gebruiken om het ongedierte te bestrijden. Grote kans dat je ook nog eens veel geld en moeite bespaard wanneer je een specialist inschakelt. Vind een ongediertebestrijder bij jou in de buurt.

ongediertebestrijder-huis-ovenvisjes

Wij vertellen het

Veelgestelde vragen over ovenvisjes

Ovenvisjes behoren tot de Franjestaarten. Wat zijn dat?

Franjestaarten is de verzamelnaam voor ovenvisjes, zilvervisjes en papiervisjes, allemaal afgeplatte langwerpige insecten met drie lange aanhangsels aan het uiteinde van het achterlijf.

Hoe kan je ovenvisjes bestrijden?

Ovenvisjes kan je zelf bestrijden met speciale vallen en sprays. Let hierbij wel op je gezondheid bij gebruik van deze middelen. Heb je last van een ovenvisjesplaag? Grote kans dat alleen een specialist je kunt helpen bij de bestrijding van deze kleine beestjes.

Wat is het verschil tussen ovenvisjes, zilvervisjes en papiervisjes?

Het is allemaal familie, maar ze leven net even anders en zien er heel iets anders uit van elkaar. Ovenvisjes zitten erg graag bij warme plekken, achter ovens bijvoorbeeld, vandaar de naam. Wat veel mensen niet weten is dat ovenvisjes net zo schadelijk zijn als papiervisjes. Ze lusten namelijk ook erg graag papier en textiel.

Waar komen ovenvisjes veel voor?

Ovenvisjes komen niet zo heel veel meer voor in woonhuizen. Ze worden meer gevonden in bedrijven of fabrieken, zoals bakkerijen bijvoorbeeld.

Zijn ovenvisjes gevaarlijk en zijn ze makkelijk te bestrijden?

Ovenvisjes zijn niet direct gevaarlijk voor je gezondheid, maar zeker gevaarlijk voor je spullen. De beestjes knagen alles kapot wat los en vast zit. De bestrijding is dan ook noodzakelijk, maar dit is geen gemakkelijke klus aangezien de beestjes zich in de kleinste kieren, naden en gaten kunnen verstoppen. Een ongediertebestrijder kan je hierbij helpen.

Feiten over ovenvisjes

Risico's van zelf bestrijden

Wanneer je zelf bestrijdt gaat dit lang niet zoals een vakkundige bestrijder dit doet. Je bespaart jezelf misschien wat geld, maar neemt daardoor meer risico.

Laat ovenvisjes bestrijden

Activiteit

Ovenvisjes zijn heel actief op dit moment in Nederland.

Gezondheid

Ovenvisjes zijn niet schadelijk voor de gezondheid.

Schade

De kans is zeer klein dat ovenvisjes schade aan kunnen brengen.

Populatie

Ovenvisjes kunnen zich razendsnel vermenigvuldigen.

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!