Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Ovenvisjes

Ovenvisjes zijn vleugelloze insecten en behoren tot de groep van de franjestaarten. Hun naam danken ze aan de visachtige manier van bewegen en de warme plekken waar ze graag zitten.

Ovenvisjes direct laten bestrijden

call 085 - 800 1123

96% beveelt ons aan

Ovenvisjes bestrijden?

  • Altijd een lokale bestrijder
  • Vrijblijvend advies
  • Afspraak binnen 24 uur
  • Zónder voorrijkosten
  • Particulier en zakelijk
085 - 800 1123

96% beveelt ons aan

Tips

  1. Verlaag de temperatuur en verhoog de luchtvochtigheid in de ruimtes waar ovenvisjes zich bevinden.
  2. Ventileer dagelijks je huis.
  3. Heb je ovenvisjes? Vang er eentje en laat bepalen of het daadwerkelijk een ovenvisje is. Het is waarschijnlijker dat het papiervisjes of zilvervisjes betreft.

Hoe zien ovenvisjes eruit?

Ovenvisjes zijn donkergrijs van kleur en zijn bedekt met schubben. Ook zijn ovenvisjes licht behaard. Ovenvisjes zijn iets groter dan zilvervisjes, 0,7 tot 1,2 centimeter, en hebben langere antennen en staartdraden dan het zilvervisje. Verder hebben ovenvisjes drie paar poten en hebben ze geen vleugels

Levenscyclus van ovenvisjes

Ovenvisjes worden ongeveer twee tot drie jaar oud. De snelheid waarin ovenvisjes zich ontwikkelen is afhankelijk van de leefomstandigheden. Het vrouwtje legt gedurende haar leven honderd eitjes, steeds in groepjes van drie. Deze eitjes verstopt ze in donkere naden en kieren. De eitjes zijn kleiner dan een millimeter en komen na enkele weken uit. Na enkele weken tot maanden is een ovenvisje geslachtsrijp.

Levensstadia van ovenvisjes

Ovenvisjes kennen een onvolledige gedaanteverwisseling. Dat wil zeggen dat er drie levensstadia zijn voor ovenvisjes. De eerste fase is de ei-stadium. Uit het ei komt vervolgens de nimf, een ovenvisjes dat wat vorm betreft eruitziet als een volwassen ovenvis. De nimfen zijn wit van kleur en groeien door steeds te vervellen. Na een aantal weken krijgt het ovenvisje zijn uiteindelijke kleur en is het imago-stadium (volwassen stadium) bereikt. Alle franjestaarten blijven hun hele leven vervellen, dit is uitzonderlijk voor insecten.

Leefomgeving ovenvisjes

Ovenvisjes leven graag in een warme omgeving. Plekken met een temperatuur van dertig graden of meer vormen voor ovenvisjes de ideale leefomgeving. Bij lagere temperaturen staat de ontwikkeling van ovenvisjes stil. Ook houden ovenvisjes van droge plaatsen en zijn ze lichtschuw. Ovenvisjes komen in woonhuizen eigenlijk niet meer voor. Wel zien we ovenvisjes soms in bakkerijen, uiteraard in de buurt van de ovens.

Wat eten ovenvisjes?

Ovenvisjes eten vooral koolhydraten. Ovenvisjes hebben een orgaan in hun endeldarm waarmee ze vocht kunnen onttrekken aan hun omgeving. Ovenvisjes eten, net als zilvervisjes en papiervisjes, aan papier en textiel.

Meest voorkomende soorten ovenvisjes

Het ovenvisjes is een soort dat behoort tot de groep van de franjestaarten. Andere soorten franjestaarten zijn het papiervisje en het zilvervisje. In tegenstelling tot ovenvisjes, komen zilvervisjes en papiervisjes wel regelmatig voor in woonhuizen.