Wij zijn bereikbaar! | Bel voor een afspraak
Bel direct 085-8001123
Foto van Zwammen Tips & adviezen

Zwammen

Schimmels zijn ook wel bekend onder de noemer zwammen. Zo vallen er meerdere organismen onder deze categorie. Een paddenstoel is bijvoorbeeld een meercellige zwam, maar gisten zijn weer eencellige zwammen.

Foto van Zwammen

Belangrijk

Zwammen en schimmels zijn hetzelfde, ze kunnen dus synoniemen genoemd worden. Wetenschappelijk gezien hebben ze dezelfde naam, namelijk Fungi.

In het kort

 • Zwammen groeien op een vochtige ondergrond.
 • Er bestaan meercellige (paddenstoelen) en eencellige (gisten) zwammen.
 • De huiszwam (en kelderzwam) zijn de meest schadelijke zwammen in huis.
 • Zwammen zitten vaak in kelders en kruipruimtes.
 • Zwammen kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken, maar ook instortingsgevaar van je huis.
 • Zelf zwammen bestrijden is gevaarlijk. Bestrijding van zwammen overlaten aan een ongediertebestrijder.

Tips

 1. Zorg voor goede verlichting en ventilatie.
 2. Zet je meubels niet strak tegen de muur.
 3. Zet je raam open wanneer je gaat douchen.
 4. Droog je was buiten in plaats van binnen.

Wat zijn zwammen?

Zwammen groeien goed op vochtige ondergronden, maar je treft ze aan op allerlei verschillende bodems. Sommige zwammen worden enorm groot, anderen blijven weer klein. Veel zwammen hebben bovengronds een vruchtlichaam, terwijl veel andere schimmels slechts een grijze of witte laag teweegbrengen.

Levenscyclus zwammen

Zwammen planten zich op twee manieren voort: geslachtelijk en ongeslachtelijk. Als zwammen zich geslachtelijk voortplanten, doen ze dit door middel van sporen. Als het via schimmeldraden gaat, dan noemt men dat ongeslachtelijk. Over het algemeen planten zwammen zich echter voort via de sporen. De vruchtlichamen ontstaan bij sommige zwammen door de bevruchting die eraan voorafgaat. Omdat deze schimmels een zeer complexe samenstellingen en genen hebben, is het reproductieproces zeer ingewikkeld. Meer dan één derde van de schimmels kan zich op meer dan één manier reproduceren. Omgevingsomstandigheden hebben ook een grote invloed op de reproductie en voortplanting van de zwammen.

Herkennen zwammen

Meercellige zwammen leven op een ondergrond, vaak op een vochtige bodem. Zwammen kunnen echter ook op stukken hout van bomen overleven. Ondergronds bezitten deze zwammen vaak vele schimmeldraden. Deze zwammen kan je gemakkelijk herkennen aan de bovengrondse vruchtlichamen. Deze vruchtlichamen kennen wij beter als paddenstoelen. Ze kunnen allerlei vormen aannemen en dienen voor de voortplanting van de zwammen. Heel veel zwammen maken deze vruchtlichamen echter niet aan. Het bovengrondse deel vormt dan een witte laag. Deze witte of grijze laag tref je bijvoorbeeld aan op bedorven eten, dan heb je zwam in huis. Veel zwammen kom je echter ook gewoon in het bos tegen. De meeste mensen kennen deze zwammen beter als paddenstoelen.

Hoe zien zwammen eruit?

De meest voorkomende zwammen in huis (de huiszwam) zien eruit als een grote bruine mislukte pannenkoek. Dit zijn brede bruine vruchtlichamen met witte randen. Aan elk vruchtlichaam zitten roodbruine tot soms zelfs onzichtbare draadjes, ook wel wortels genoemd. De zwammen kunnen soms wel tot een meter breed worden en een centimeter dik.

huiszwam herkennen

Soorten zwammen

Zwammen zijn in te delen in vele verschillende categorieën. Elke zwam heeft zijn eigen stam en het is dan ook moeilijk om een duidelijke onderverdeling te hanteren. De makkelijkste onderverdeling voor zwammen is de verdeling tussen eencellige zwammen en meercellige zwammen. Paddenstoelen behoren bijvoorbeeld tot de meercellige zwammen en gisten behoren tot de eencellige zwammen. Sommige zwammen worden enorm groot, terwijl andere zwammen microscopisch kleine afmetingen hebben. De een kan ook weinig kwaad, terwijl andere zwammen, zoals de huiszwam, enorme schades kunnen aanrichten.

De meest voorkomende zwammen in huis die grote schade kunnen aanrichten:

 • De huiszwam. Deze zwam komt het meeste voor in vochtige huizen of panden en wordt ook wel eens de bruine zwam of droogrotschimmel genoemd. De huiszwam ziet eruit als een grote bruine plak met witte randen eromheen.
 • De kelderzwam. Dit is een andere zwam die veel in huis (veel in kelders) voorkomt en er ook heel vies uit ziet. Het zijn onregelmatig gevormde gelige plakken met lichte randen. Na enige tijd verkleuren deze plakken en kunnen ze groen of grijzig worden.
 • De poriënzwam. Deze zwam heeft zijn naam gekregen doordat er op de zwam wijde buisachtige poriën te zien zijn. De poriënzwam is een witte wolkachtige zwam die in huis (veel in kelders) voorkomt.

Andere soorten zwammen die in huis kunnen ontstaan zijn de bruine eikenzwam, geurige schubzwam, waaierzwam en de doolhogzwam.

Verschil zwammen, schimmels en paddestoelen

In feite zijn zwammen en schimmels hetzelfde. Ze hebben beide de wetenschappelijke naam Fungi. Tot de zwammen (schimmels) behoren zowel meercellige organismen, zoals paddenstoelen, maar ook eencellige organismen, zoals gisten. Een paddestoel is het vruchtlichaam van een zwam (schimmel).

Zwammen in huis

Zwammen in huis zien er niet alleen heel erg smerig uit, maar is ook nog eens gevaarlijk en ongezond. De eerste signalen van zwammen in huis is de stank die ze afgeven. Zwammen in huis? Vele mensen zijn bang dat de structuur en stevigheid van het huis eronder komt te lijden. Behalve instortingsgevaar zijn zwammen slecht voor de gezondheid, omdat deze ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken. Sommige mensen hebben zelfs een schimmelallergie en kunnen daar erg last van krijgen. Zwammen in huis bestrijden is dus zeer noodzakelijk. Vaak ontwikkelen zwammen zich op vochtige plekken in het huis waar je in eerste instantie niet komt. Controleer je huis dus regelmatig op plekken zoals kelders en kruipruimtes.

Locaties waar zwammen in huis het meest voorkomen:

 • Kelder
 • Kruipruimte
 • Zolder
 • Afgesloten ruimtes
 • Badkamers

huiszwam tast hout aan

Schade door zwammen

Het kruipt dan wel niet, maar zwammen vallen wel degelijk onder ongedierte waar een bestrijding voor nodig is. Zwammen zijn ook levende organismen en kunnen tot enorme problemen leiden en grote schade veroorzaken waar je niet snel bij stil staat.

Houtschade: Instortingsgevaar door zwammen

Zwammen veroorzaken bruinrot, ofwel houtschade. De huiszwam en de kelderzwam zijn hierbij de grootste boosdoeners. Als een huiszwam zich op een stuk vochtig hout heeft gevestigd, kan deze zwam zich vanuit daar snel verspreiden en ander droog hout infecteren. De cellulose in het hout wordt door deze zwammen afgebroken en hierdoor ontstaan bruine plekken en soms zelfs hele zwarte plekken. Bruinrotschimmels zijn in staat om in snel tempo hout af te breken en daarmee loopt een huis heel snel instortingsgevaar op als het gaat om bijvoorbeeld steunbalken. Het hout wordt zacht en er komen langzaam scheuren in. In een ver stadium gaat het hout zich helemaal verpulveren. Bestrijding van zwammen is dus heel belangrijk om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Zwammenplaag

Er wordt snel van een zwammenplaag gesproken aangezien zwammen vaak pas ontdekt worden als deze al enorm zijn gegroeid en vaak op een plek zitten waar je niet of nauwelijk komt. Zwammen beginnen als sporen die in de lucht zweven en op vochtig hout terecht komen. Deze vrijwel onzichtbare deeltjes worden verspreid in de lucht, maar kunnen ook worden verspreid door insecten of goederen die een woning of bedrijf worden binnengebracht.

Hoe ontstaat een zwammenplaag?

De zwevende sporen gaan kiemen wanneer deze een vochtige houten oppervlakte gevonden hebben. Als eerste ontstaan er schimmeldraden en daarna het vruchtlichaam. De schimmeldraden dringen zich door het hout voor voedingsstoffen als cellulose en vocht. Hiervan kan het vruchtlichaam groeien, net zolang als er voedingsstoffen beschikbaar zijn.

witte draden zwammen op hout

De kans op zwammen in huis of bedrijf is erg groot bij:

 1. Vochtproblemen (denk aan lekkages of rioolproblemen)
 2. Slechte isolatie of ventilatie
 3. Hoge luchtvochtigheid
 4. Donkere en warme plekken
 5. Constructies van loofhout en naaldhout (erg geliefd bij zwammen)

Gezondheid en zwammen

Zwammen verspreiden zich met een ongekende snelheid door de omgeving. Zodra zwammen in je huis zitten, brengt dit risico’s met zich mee. Niet alleen voor de conditie van je huis, maar ook voor je gezondheid. Zwamoverlast is heel vervelend.

Ademhalingsproblemen en luchtweginfecties

Niet alle zwammen zijn schadelijk voor je gezondheid, maar voor sommige zwammen moet je wel degelijk uitkijken. De huiszwam is hier een voorbeeld van. Deze huiszwam kan in je kelder, schuur of gewoon ergens in je huis zitten. De huiszwam staat erom bekend dat hij zorgt voor ademhalingsproblemen. Als je al problemen hebt met je luchtwegen, blijf dan zover mogelijk uit de buurt van deze zwammen of nog beter, pak het probleem aan en schakel een ongediertebestrijder in. Deze zwam kan namelijk ook zorgen voor luchtweginfecties.

Schimmelallergie

Last van schimmelallergie? Zwammen vormen dan een groot gevaar voor je gezondheid. Als er zwammen in je huis zitten kan je hier heel heftig op reageren. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Rode en jeukende huid
 • Geïrriteerde ogen
 • Ademhalingsproblemen

Zelf zwammen bestrijden

Het lijkt zo simpel, maar het is echt niet slim om zelf zwammen te bestrijden. het voorkomen van zwammen kan je zelf in de hand houden, maar als de zwammen er eenmaal zitten zal je deze vieze klus echt aan een specialist over moeten laten om grotere problemen te vermijden.

Zwammen verwijderen

Het verwijderen van zwammen is geen gemakkelijke klus. Er komt heel veel meer bij kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo hangt het ook af van de hoeveelheid zwammen in je huis, maar ook van de plek waar ze zich bevinden. Wanneer het hout helemaal is aangetast door de zwammen zal deze misschien ook wel vervangen moeten worden. Het hout waar de zwammen op gezeten hebben is in ieder geval niet meer bruikbaar. Een ongediertebestrijder kan de situatie goed inschatten en zal een plan van aanpak gaan maken voor het verwijderen van zwammen. Zelf zwammen verwijderen is dus zeer onverstandig, je hebt de hulp van een deskundige echt wel nodig als je in ieder geval volledig van de zwammen af wilt komen en geen gezondheidsproblemen wilt riskeren.

Risico’s zwammen zelf bestrijden

Besluit je toch zelf zwammen te bestrijden, dan zal je rekening moeten houden met de volgende risico’s:

 1. Verspreiding van sporen van de zwam. Je kunt ze bijna niet zien, dus deze verspreiding zal je niet merken.
 2. Ernstige gezondheidsklachten als je geen beschermende kleding draagt bij de bestrijding.
 3. Over het hoofd zien van de oorzaken van de zwammen. Waarom groeien er zwammen in je huis? Dat probleem zal ook aangepakt moeten worden.
 4. Vaak zijn de bestrijdingsmiddelen uit de winkel niet effectief genoeg voor de bestrijding van zwammen. Voor je het weet begint de zwammenplaag weer opnieuw.

Professionele bestrijding zwammen

Zwammen in je omgeving zijn enorm smerig en helemaal als deze zich in je huis of bedrijf bevinden. Om zwammenoverlast op te lossen, zit er maar 1 ding op en dat is een professionele ongediertebestrijder bellen. Door de kennis en ervaring van de bestrijders kom je van deze ongezonde situatie af. Ze weten niet alleen precies wat ze moeten doen, maar hebben ook de juiste middelen om ervoor te zorgen dat de zwammen verdwijnen. Misschien ook maar beter zo, want anders zou je zelf in een donkere kruipruimte of enge spinnen kelder moeten kruipen om zwammen te verwijderen.

Na een inspectie kan de ongediertebestrijder een plan van aanpak opstellen hoe de klus het beste geklaard kan worden. Er zijn namelijk verschillende situaties en plekken hoe en waar de zwammen zich kunnen bevinden en welke methode gebruikt moet gaan worden. We hebben het hier over een zwammenplaag, maar daar is ook meestal wel sprake van aangezien zwammen vaak niet eerder worden ontdekt.

Wij vertellen het

Veelgestelde vragen over zwammen

Hoe zien zwammen er precies uit?

Huiszwammen zien eruit als grote oranjeachtige plakkaten, soms ook wel vergeleken met dikke pannenkoeken. De kleur varieert van oranje tot bruin en de zwammen hebben een witte rand. Je kunt last hebben van kleine zwammen of hele grote zwammen. Meercellige zwammen leven vaak op een vochtige bodem.

Is het mogelijk om zwammen in huis zelf te bestrijden?

Het is niet aan te raden om zwammen zelf te bestrijden. Het lijkt onschuldig en een gemakkelijke taak, maar wanneer er een verkeerde methode wordt toegepast loop je kans dat de sporen van de zwam verspreiden. Bovendien zijn zwammen erg schadelijk voor de gezondheid.

Zijn zwammen gevaarlijk of schadelijk voor je gezondheid?

Zwammen in huis brengen grote risico’s voor de condities van je huis, maar ook voor je gezondheid met zich mee. Hout kan ernstig worden aangetast door zwammen, zelfs tot instortingsgevaar. Ook kunnen zwammen voor ademhalingsproblemen en luchtweginfecties zorgen. Jeukende huid en geïrriteerde ogen zijn andere symptomen door zwammen in huis.

Hoe ontstaan zwammen onder een houten vloer en hoe ontdek ik dit?

Huiszwammen leven in een vochtige omgeving met een ideale temperatuur van tussen de 5 en de 25 graden Celsius. Een zwam kan dan makkelijk enkele millimeters per dag groeien. Onder houten vloeren is vaak een ideale plek voor zwammen om zich te ontwikkelen. Zwammen onder een vloer scheiden vochtdruppels af met een herkenbare geur.

Waarom moet je zwammen verwijderen? Is het noodzakelijk om dit door een specialist te laten doen?

Zwammen zijn schimmels die ontstaan door vocht en vaak op hout groeien. Ze zijn slecht voor je gezondheid, maar zorgen ook voor houtzwakte. Dit kan uiteindelijk gevaarlijke situaties opleveren in huis. Doordat verspreiding van zwammen geweken moet worden kan je deze klus beter overlaten aan een professionele ongediertebestrijder. Zelf loop je namelijk kans dat de sporen ergens anders in huis terecht komen.

Meer verdieping

Artikelen over zwammen

Hieronder lees je onze artikelen en informatie om je op weg te helpen met het uitvoeren van een bestrijding. Wekelijks voegen we nieuwe artikelen toe of brengen we informatie up-to-date.


Feiten over zwammen

Risico's van zelf bestrijden

Wanneer je zelf bestrijdt gaat dit lang niet zoals een vakkundige bestrijder dit doet. Je bespaart jezelf misschien wat geld, maar neemt daardoor meer risico.


Activiteit

Zwammen zijn super actief op dit moment in Nederland.

Gezondheid

Zwammen zijn zeer schadelijk voor de gezondheid.

Schade

De kans is zeer groot dat zwammen schade aan kunnen brengen.

Populatie

Zwammen kunnen zich razendsnel vermenigvuldigen.

Bekijk ook dit