Foto van Zwammen Tips & adviezen

Zwammen

Schimmels zijn ook wel bekend onder de noemer zwammen. Er vallen meerdere organismen onder deze categorie. Een paddenstoel is bijvoorbeeld een meercellige zwam, maar gisten zijn weer een eencellige zwam.

Tips

  1. Zorg voor goede verlichting en ventilatie.
  2. Zet je meubels niet strak tegen de muur.
  3. Zet je raam open wanneer je gaat douchen.
  4. Droog je was buiten in plaats van binnen.

Wat zijn zwammen?

Zwammen groeien goed op vochtige ondergronden, maar je treft ze aan op allerlei verschillende bodems. Sommige zwammen worden enorm groot, anderen blijven weer klein. Veel zwammen hebben bovengronds een vruchtlichaam, terwijl veel andere schimmels slechts een grijze of witte laag teweegbrengen.

Soorten zwammen

De zwammen zijn in te delen in vele verschillende categorieën. Elke zwam heeft zijn eigen stam en het is dan ook moeilijk om een duidelijke onderverdeling te hanteren. De makkelijkste onderverdeling voor zwammen is de verdeling tussen eencellige zwammen en meercellige zwammen. Paddenstoelen behoren bijvoorbeeld tot de meercellige zwammen en gisten behoren tot de eencellige zwammen. Sommige zwammen worden enorm groot, terwijl andere zwammen microscopisch kleine afmetingen hebben. De een kan ook weinig kwaad, terwijl andere zwammen, zoals de huiszwam, enorme schades kunnen aanrichten.

Zwammen herkennen

Meercellige zwammen leven op een ondergrond, vaak op een vochtige bodem. Zwammen kunnen echter ook op stukken hout van bomen overleven. Ondergronds bezitten deze zwammen vaak vele schimmeldraden. Deze zwammen kan je gemakkelijk herkennen aan de bovengrondse vruchtlichamen. Deze vruchtlichamen kennen wij beter als paddenstoelen. Ze kunnen allerlei vormen aannemen en dienen voor de voortplanting van de zwammen. Heel veel zwammen maken deze vruchtlichamen echter niet aan. Het bovengrondse deel vormt dan een witte laag. Deze witte of grijze laag tref je bijvoorbeeld aan op bedorven eten, dan heb je zwam in huis. Veel zwammen kom je echter ook gewoon in het bos tegen. De meeste mensen kennen deze zwammen beter als paddenstoelen.

Levenscyclus

Zwammen planten zich op twee manieren voort: geslachtelijk en ongeslachtelijk. Als zwammen zich geslachtelijk voortplanten, doen ze dit door middel van sporen. Als het via schimmeldraden gaat, dan noemt men dat ongeslachtelijk. Over het algemeen planten zwammen zich echter voort via de sporen. De vruchtlichamen die ontstaan bij sommige zwammen ontstaan door de bevruchting die eraan voorafgaat. Omdat schimmels zeer complexe samenstellingen en genen hebben, is het reproductieproces zeer ingewikkeld. Meer dan één derde van de schimmels kan zich op meer dan één manier reproduceren. Omgevingsomstandigheden hebben ook een grote invloed op de reproductie en voortplanting van de zwammen.

Gevolgen van zwammen in huis

Velen zijn bang dat de structuur en stevigheid van het huis eronder komt te lijden. Behalve instortingsgevaar zijn zwammen in sommige gevallen ook schadelijk voor de gezondheid. De zwammen veroorzaken ademhalingsproblemen en voor mensen met een schimmelallergie zijn de zwammen al helemaal funest. Wil je voorkomen dat zwammen opnieuw je huis binnendringen? Zorg dan voor zo min mogelijk vochtige plekken in huis. Hier worden zwammen namelijk massaal door aangetrokken.

Instortingsgevaar

Instortingsgevaar van een huis wordt vaak niet gezien als een gezondheidsrisico. Dat verandert natuurlijk direct zodra het huis instort. Als je zwammen in je huis hebt, laat ze dan direct verwijderen voordat de fundering van je huis wordt aangetast. Haal niet slechts de voorwerpen uit je huis die duidelijk onder de schimmel zetten, maar zorg voor grondige bestrijding. Vaak hebben de zwammen zich veel verder verspreidt dan voor het blote oog zichtbaar is. Professioneel zwammen bestrijden? Neem contact met ons op!

Zijn zwammen schadelijk voor je gezondheid?

Zwammen verspreiden zich met een ongekende snelheid door de omgeving. Zodra zwammen in je huis zitten, brengt dit risico’s met zich mee. Niet alleen voor de conditie van je huis, maar ook voor je gezondheid.

Ademhalingsproblemen en luchtweginfecties

Zwammen zijn niet in alle gevallen schadelijk voor de gezondheid. Er zijn echter een paar zwammen die wel degelijk je gezondheid aantasten. De huiszwam is hier een voorbeeld van. Deze huiszwam kan in je kelder, je schuur of gewoon in je huis zitten. De huiszwam staat erom bekend dat hij zorgt voor ademhalingsproblemen. Als je al problemen hebt met je luchtwegen, blijf dan zover mogelijk uit de buurt van deze zwammen. Deze zwam zorgt tevens voor luchtweginfecties in sommige gevallen. Onderneem dus direct actie als je te maken krijgt met zwamoverlast in je huis.

Schimmelallergie

Zwammen vormen vooral een groot gevaar voor je gezondheid wanneer je last hebt van een schimmelallergie. Als er zwammen in je huis zitten kan je hier heel heftig op reageren. Voorbeelden hiervan zijn:

  • rode en jeukende huid
  • geïrriteerde ogen
  • ademhalingsproblemen

Bestrijding

Als je hier last van krijgt, schakel dan direct medische hulp in. Ga niet zelf zwammen bestrijden, maar schakel professionele hulp in. Speciale bestrijders weten precies hoe de zwammen op een deskundige manier verwijderd moeten worden.

Wil je meer weten over zwammen? Lees dan deze weetjes over zwammen!

Wij vertellen het

Veelgestelde vragen over zwammen

Hoe zien zwammen er precies uit?

Huiszwammen zien eruit als grote oranjeachtige plakkaten, soms ook wel vergeleken met dikke pannenkoeken. De kleur varieert van oranje tot bruin en de zwammen hebben een witte rand. Je kunt last hebben van kleine zwammen of hele grote zwammen. Meercellige zwammen leven vaak op een vochtige bodem.

Is het mogelijk om zwammen in huis zelf te bestrijden?

Het is niet aan te raden om zwammen zelf te bestrijden. Het lijkt onschuldig en een gemakkelijke taak, maar wanneer er een verkeerde methode wordt toegepast loop je kans dat de sporen van de zwam verspreiden. Bovendien zijn zwammen erg schadelijk voor de gezondheid.

Zijn zwammen gevaarlijk of schadelijk voor je gezondheid?

Zwammen in huis brengen grote risico’s voor de condities van je huis, maar ook voor je gezondheid met zich mee. Hout kan ernstig worden aangetast door zwammen, zelfs tot instortingsgevaar. Ook kunnen zwammen voor ademhalingsproblemen en luchtweginfecties zorgen. Jeukende huid en geïrriteerde ogen zijn andere symptomen door zwammen in huis.

Hoe ontstaan zwammen onder een houten vloer en hoe ontdek ik dit?

Huiszwammen leven in een vochtige omgeving met een ideale temperatuur van tussen de 5 en de 25 graden Celsius. Een zwam kan dan makkelijk enkele millimeters per dag groeien. Onder houten vloeren is vaak een ideale plek voor zwammen om zich te ontwikkelen. Zwammen onder een vloer scheiden vochtdruppels af met een herkenbare geur.

Waarom moet je zwammen verwijderen? Is het noodzakelijk om dit door een specialist te laten doen?

Zwammen zijn schimmels die ontstaan door vocht en vaak op hout groeien. Ze zijn slecht voor je gezondheid, maar zorgen ook voor houtzwakte. Dit kan uiteindelijk gevaarlijke situaties opleveren in huis. Doordat verspreiding van zwammen geweken moet worden kan je deze klus beter overlaten aan een professionele ongediertebestrijder. Zelf loop je namelijk kans dat de sporen ergens anders in huis terecht komen.

Meer verdieping

Artikelen over zwammen

Hieronder lees je onze artikelen en informatie om je op weg te helpen met het uitvoeren van een bestrijding. Wekelijks voegen we nieuwe artikelen toe of brengen we informatie up-to-date.


Feiten over zwammen

Risico's van zelf bestrijden

Wanneer je zelf bestrijdt gaat dit lang niet zoals een vakkundige bestrijder dit doet. Je bespaart jezelf misschien wat geld, maar neemt daardoor meer risico.


Activiteit

Zwammen zijn super actief op dit moment in Nederland.

Gezondheid

Zwammen zijn zeer schadelijk voor de gezondheid.

Schade

De kans is zeer groot dat zwammen schade aan kunnen brengen.

Populatie

Zwammen kunnen zich razendsnel vermenigvuldigen.