Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Zwammen

Schimmels zijn ook wel bekend onder de noemer zwammen. Er vallen meerdere organismen onder deze categorie. Een paddenstoel is bijvoorbeeld een meercellige zwam, maar gisten zijn weer een eencellige zwam. Zwammen groeien goed op vochtige ondergronden, maar je treft ze aan op allerlei verschillende bodems. Sommige zwammen worden enorm groot, anderen blijven weer klein. Veel zwammen hebben bovengronds een vruchtlichaam, terwijl veel andere schimmels slechts een grijze of witte laag teweegbrengen.

Tips

  1. Zorg voor goede verlichting en ventilatie
  2. Zet je meubels niet strak tegen de muur
  3. Zet je raam open wanneer je gaat douchen
  4. Droog je was buiten in plaats van binnen

Soorten zwammen

De zwammen zijn in te delen in vele verschillende categorieën. Elke zwam heeft zijn eigen stam en het is dan ook moeilijk om een duidelijke onderverdeling te hanteren. De makkelijkste onderverdeling voor zwammen is de verdeling tussen eencellige zwammen en meercellige zwammen. Paddenstoelen behoren bijvoorbeeld tot de meercellige zwammen en gisten behoren tot de eencellige zwammen. Sommige zwammen worden enorm groot, terwijl andere zwammen microscopisch kleine afmetingen hebben. De een kan ook weinig kwaad, terwijl andere zwammen, zoals de huiszwam, enorme schades kunnen aanrichten.

Zwammen herkennen

Meercellige zwammen leven op een ondergrond, vaak op een vochtige bodem. Zwammen kunnen echter ook op stukken hout van bomen overleven. Ondergronds bezitten deze zwammen vaak vele schimmeldraden. Deze zwammen kan je gemakkelijk herkennen aan de bovengrondse vruchtlichamen. Deze vruchtlichamen kennen wij beter als paddenstoelen. Ze kunnen allerlei vormen aannemen en dienen voor de voortplanting van de zwammen. Heel veel zwammen maken deze vruchtlichamen echter niet aan. Het bovengrondse deel vormt dan een witte laag. Deze witte of grijze laag tref je bijvoorbeeld aan op bedorven eten, dan heb je zwam in huis. Veel zwammen kom je echter ook gewoon in het bos tegen. De meeste mensen kennen deze zwammen beter als paddenstoelen.

Levenscyclus

Zwammen planten zich op twee manieren voort: geslachtelijk en ongeslachtelijk. Als zwammen zich geslachtelijk voortplanten, doen ze dit door middel van sporen. Als het via schimmeldraden gaat, dan noemt men dat ongeslachtelijk. Over het algemeen planten zwammen zich echter voort via de sporen. De vruchtlichamen die ontstaan bij sommige zwammen ontstaan door de bevruchting die eraan voorafgaat. Omdat schimmels zeer complexe samenstellingen en genen hebben, is het reproductieproces zeer ingewikkeld. Meer dan één derde van de schimmels kan zich op meer dan één manier reproduceren. Omgevingsomstandigheden hebben ook een grote invloed op de reproductie en voortplanting van de zwammen.

Wil je meer weten over zwammen? Lees dan deze weetjes over zwammen!

Heb je vragen?

We helpen je graag op weg. Van maandag tot en met vrijdag zijn we tussen 08.00 en 17.00 bereikbaar per chat.