Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten
Wij zijn bereikbaar! | Bel voor een afspraak
Bel direct 085-8001123
Tips & adviezen

Zwammen

Schimmels staan ook wel bekend als zwammen. Paddenstoelen en gisten vallen ook onder dezelfde categorie, maar deze verdelen we weer onder eencellige en meercellige zwammen.

Afspraak maken

Zwammenbestrijder inschakelen
of zelf proberen?

 Er bestaan best veel beestjes die zelf niet veilig (of helemaal niet) te bestrijden zijn!
Waarom zou je kiezen voor ons? Onze bestrijder Jijzelf
Zeer ervaren plaagdierbeheerser
Gediplomeerd bestrijdingstechnicus
Verzekerd tegen gevolgschade
Beste bestrijdingsmiddel en/of methode
De (milieu)vriendelijkste oplossing
  Maak een afspraak Wij bellen jou

Belangrijk

Zwammen en schimmels zijn hetzelfde, wetenschappelijk gezien hebben ze dezelfde naam; Fungi!

In het kort

 • Zwammen groeien op een vochtige ondergrond
 • Er bestaan meercellige (paddenstoelen) en eencellige (gisten) zwammen
 • De huiszwam en kelderzwam zijn de meest schadelijke zwammen in huis
 • Zwammen zitten vaak in kelders en kruipruimtes
 • Zwammen kunnen problemen aan je luchtwegen veroorzaken
 • Instortingsgevaar van je huis is een mogelijk gevolg van zwammen
 • Laat het bestrijden van zwamen over aan een ongediertebestrijder. Zelf bestrijden is gevaarlijk!

Tips

 1. Zorg voor goede verlichting en ventilatie.
 2. Zet je meubels niet strak tegen de muur.
 3. Zet je raam open wanneer je gaat douchen.
 4. Droog je was buiten in plaats van binnen.

Wat zijn zwammen?

Als je zwammen hoort, denk je misschien wel meteen aan die mooie herfstwandeling met her en der een donkerbruine zwam aan een oude boom. Helaas zijn de zwammen in je huis niet zo’n mooie gedachten. De zwammen die wij als ongedierte zien, tasten de fundering van je huis aan. Ze hoeven niet eens als zwam eruit te zien om schade aan te richten, de lange schimmeldraden zitten al in het hout en zijn niet te zien met het blote oog, later ontwikkelen ze de bovengrondse vruchtlichamen. Een echte sluipmoordenaar dus.

De huiszwam en de kelderzwam zijn de gevaarlijkste zwammen in huis en vragen om directe professionele bestrijding.

Levenscyclus zwammen

Zwammen beginnen als sporen, deze zitten aan de uiteinden van schimmeldraden. Met het blote oog zijn de sporen niet te zien en vallen dus niet op. Omdat de sporen zo klein zijn, worden ze door de lucht meegenomen naar andere plekken en besmetten zo een groot oppervlakte. De neergedaalde sporen ontwikkelen weer schimmeldraden en deze groeit uit tot zwam. Deze manier van verspreiding noemen we geslachtelijk. Ongeslachtelijk gaat via de schimmeldraden en komt eigenlijk bijna niet voor, de meeste reproductie komt door geslachtelijk. Daarbij hebben verschillende omgevingsomstandigheden een grote invloed op de reproductie en voortplanting van de zwammen.

Herkennen zwammen

Zwammen leven op vochtige ondergronden. Bomen en bos-gronden zijn dus hele fijne plekken voor zwammen om te groeien. Elke zwam heeft ondergronds een heel netwerk aan schimmeldraden en bovengronds een vruchtlichaam. Wij kunnen een zwam het makkelijkst herkennen aan de vruchtlichamen, aangezien deze met het blote oog te zien zijn. Zwammen kunnen allerlei vormen aannemen, denk maar is aan een paddenstoel met een rode bovenkant en witte stippen, of die met een hele lange stengel en een bruin kapje. Zwammen zonder vruchtlichaam vormen bovengronds een witte laag, deze tref je vooral aan op bedorven eten. 

Hoe zien zwammen eruit?

De huis- en kelderzwam komen in huis het meest voor en zien eruit als grote, uitgelopen, bruine pannenkoeken. Wat specifieker: bruine vruchtlichamen met een witte rand eromheen. Soms zijn de schimmeldraden te zien, deze noemen we ook wel wortels en zijn vaak roodbruin of doorzichtig van kleur.

huiszwam herkennen

Soorten zwammen

Er zijn veel verschillen tussen zwammen. Ten eerste; we kunnen de zwammen indelen in verschillende categorieën: eencelligen en meercelligen. Paddenstoelen bijvoorbeeld, behoren tot de meercellige zwammen en gisten behoren tot de eencellige zwammen. Ten tweede; sommige zwammen kunnen enorm groot worden, terwijl andere microscopisch klein blijven. Ten derde; de één doet weinig kwaad, de ander, zoals de huiszwam, richt enorme schade aan. 

De meest voorkomende en schadelijke zwammen in huis:

 • De huiszwam: komt het meest voor in de vochtige ruimtes van gebouwen/panden/huizen en wordt ook wel de bruine zwam of de droogrotschimmel genoemd. Ze verspreiden als een bruine plak met witte randen over de vloer.
 • De kelderzwam: deze soort schimmel ziet er vergeleken met de huiszwam compleet anders uit, maar wel even onsmakelijk. Eerst zijn het onregelmatig gevormde, gelige plakken met lichte randen, na enige tijd kunnen ze groen of grijzig kleuren.
 • De poriënzwam: net een wolkje, maar dan anders. Deze zwam dankt zijn naam aan de buisachtige poriën op een witte wolkachtige zwam en komt in huis, vaak in kelders voor.

Andere soorten zwammen die in huis voorkomen, zijn: bruine eikenzwam, geurige schubzwam, waaierzwam en doolhogzwam.

Verschil zwammen, schimmels en paddestoelen

Wij kennen schimmels als die witte/groene plekken op ons etenswaar en de zwammen als de paddenstoelen in het bos, maar in feite zijn zwammen en schimmels hetzelfde. Beide gaan ze schuil onder de wetenschappelijke naam Fungi en verspreiden op dezelfde manier. De paddenstoel is het vruchtlichaam dat voortkomt uit een schimmel.

Zwammen in huis

Veel mensen hebben last van zwammen in huis. Meestal komt dit doordat ze op plekken groeien waar je als bewoner niet vaak komt, kelders en kruipruimten bijvoorbeeld. Het is hier vochtig en dus een perfecte plek voor een zwam om te groeien. Daarbij groeien zwammen tussen de 3 en 38 graden, de meeste huishoudens komen niet lager of hoger dan deze temperaturen en daardoor kan je het hele jaar door last hebben van zwammen. De zwammen herken je het snelst aan de stank die ze verspreiden. Snel handelen als je zwammen ziet/ruikt is noodzakelijk, naast dat de zwammen de structuur en stevigheid van je huis kunnen aantasten, tasten ze ook je gezondheid aan. Sommigen mensen, maar vooral kinderen hebben last van een schimmelallergie en kunnen heftig reageren op de aanwezige zwammen. 

Locaties waar zwammen in huis het meest voorkomen

 • Kelder
 • Kruipruimte
 • Zolder
 • Afgesloten ruimte
 • Badkamers

huiszwam tast hout aan

Schade door zwammen

Je ziet zwammen zoals een muis of kakkerlak niet snel bewegen en verspreiden, maar dit is misleidend. Een zwam verspreidt zich net zo snel door het schimmeldraden netwerk, deze kunnen gauw 10 meter lang worden. Dit netwerk is niet met het blote oog te zien en daardoor erg schadelijk. Ook kunnen ze in hout zitten, waarvan je het bestaan niet eens wist. Zie je een zwam? Schakel dan zo snel mogelijk een bestrijder in, bij het niet op tijd bestrijden van zwammen kunnen hoge kosten gepaard gaan. De kosten kunnen oplopen tot zelfs €100.000,-.

Houtschade: instortingsgevaar door zwammen

Houtschade door zwammen komt het meeste voor. De huiszwam en de kelderzwam zijn de schadelijkste vormen in huis en verspreiden zich snel. De zwammen groeien goed op vochtige ondergronden, met hout in het bijzonder. Door de schimmeldraden kunnen de zwammen zich vanuit het hout snel verspreiden en ander droog hout infecteren. De cellulose in het hout wordt door deze zwammen afgebroken en hierdoor ontstaan bruine plekken en soms zelfs zwarte plekken. Doordat de schimmels zich snel kunnen verspreiden, wordt het hout in hoog tempo afgebroken en wordt het instortingsgevaar van je huis alleen maar groter, zeker als de steunbalken zijn aangetast. Dus nogmaals; zie je zwammen in huis? Twijfel dan niet te lang en schakel een bestrijder in!

Zwammenplaag

Zwammen in je huis zijn al gauw een plaag. Mede doordat het schimmeldraden netwerk niet met het blote oog te zien is en pas aan het licht komt wanneer de vele grote vruchtlichamen tevoorschijn komen. De sporen aan het uiteinde van deze schimmeldraden zijn zo licht en klein dat ze door de wind op andere plekken terechtkomen. Maar, niet alleen de wind is het transport van deze sporen, ook insecten en bijvoorbeeld goederen die je woning worden binnengebracht kunnen de sporen meenemen. 

Hoe ontstaat een zwammenplaag?

Wanneer de sporen hun vochtige plekje gevonden hebben, gaan ze kiemen. Lange schimmeldraden groeien uit als een soort netwerk en verspreiden zo door het hout op zoek naar voedingsstoffen, zoals cellulose en vocht. Zolang er voedingsstoffen aanwezig zijn, kan het vruchtlichaam groeien.

witte draden zwammen op hout

De kans op zwammen in huis of bedrijf is erg groot bij:

 1. Vochtproblemen; zoals lekkage of rioolproblemen
 2. Slechte isolatie of ventilatie
 3. Hoge luchtvochtigheid
 4. Donkere en warme plekken
 5. Constructies van loofhout en naaldhout

Gezondheid en zwammen

Bij zwammen denk je waarschijnlijk niet zo snel aan je gezondheid, we eten toch ook paddenstoelen? Toch is er een groot verschil tussen alle zwammen, vooral die we in huis hebben. De huiszwam en de kelderzwam tasten niet alleen de fundering van je huis aan, maar zijn net zo gevaarlijk voor jou en je gezin. 

Ademhalingsproblemen en luchtweginfecties

Wanneer je de lucht van zwammen ruikt beneemt het letterlijk je adem. Zwammen hebben een direct effect op je luchtwegen en zijn daardoor erg gevaarlijk. Als je al ziek bent kan het je toestand alleen maar verslechteren. Je krijgt zoveel last van je luchtwegen, doordat de sporen die de zwam verspreid, makkelijk in te ademen zijn. Deze sporen in je luchtwegen kunnen leiden tot een luchtweginfectie. 

Schimmelallergie

Mensen, maar vooral kinderen kunnen last hebben van een allergie voor schimmels. Is dit bij jou het geval? Dan kunnen zwammen een groot gevaar vormen voor je gezondheid. Allergische reacties kunnen bestaan uit:

 • Rode en jeukende huid
 • Geïrriteerde huid
 • Ademhalingsproblemen

Zelf zwammen bestrijden

We vallen maar gelijk met de deur in huis; bestrijd zwammen niet zelf! Het lijkt ontzettend simpel, maar de gevolgen zijn vaak niet te overzien. Wanneer zwammen niet op de juiste manier verwijderd worden ben je nog verder van huis. Laat deze klus aan een specialist over!

Zwammen verwijderen

Bij het verwijderen van zwammen kan je helaas niet alleen het vruchtlichaam weghalen. Het grote netwerk aan schimmeldraden loopt door een groot stuk (of helemaal) van de ondergrond. Het aangetaste hout kan niet meer gebruikt worden en dient vervangen te worden, zeker als het gaat om steunbalken. Een ongediertebestrijder kan de situatie goed inschatten en de zwammen op een effectieve en efficiënte manier bestrijden. De bestrijder maakt een plan van aanpak en kan op deze manier de bestrijding stapsgewijs aanpakken. Ook is het vaak lastig inschatten om welke zwam het gaat, hierdoor kan je als leek niet de juiste voorzorgsmaatregelen treffen. Wil je jezelf niet op kosten jagen? Dan is het zeker geen goed idee om de zwammen zelf te bestrijden, op lange termijn gaat dit meer geld kosten, aangezien ze alsmaar terugkomen.

Risico’s zwammen zelf bestrijden

Wil je toch zelf zwammen bestrijden? Houdt dan rekening met de volgende risico’s:

 1. Verspreiding van de sporen; ze zijn bijna niet te zien, maar zorgen voor meer ellende dan je kan overzien
 2. Ernstige gezondheidsklachten; draag dus altijd beschermende kleding!
 3. De oorzaak niet opmerken; waarom groeien er zwammen in je huis? Pak het probleem aan bij de kern
 4. Vaak zijn de bestrijdingsmiddelen uit de winkel niet effectief genoeg; de zwammenplaag kan zomaar weer oplaaien.

Professionele bestrijding zwammen

Zwammen in je omgeving zijn geen pretje, naast de stank zien ze er ook niet heel appetijtelijk uit. Zelf zwammen bestrijden is eigenlijk geen optie als je kijkt naar de gevolgen. Een professionele ongediertebestrijder bij jou in de buurt kan je snel en effectief helpen. Ze weten niet alleen precies wat ze moeten doen, maar hebben ook de juiste middelen om de zwammen definitief te verwijderen. Daarnaast kunnen ze na de bestrijding tips meegeven om de zwammen in de toekomst te voorkomen.

Na een inspectie, stelt de ongediertebestrijder een plan van aanpak op en neemt jou hierin mee. Er zijn namelijk verschillende situaties en plekken waar de bestrijder rekening mee moet houden. Aarzel niet te lang met het inschakelen van een ongediertebestrijder, wanneer jij de zwam ziet, is het al een plaag.

Wij vertellen het

Veelgestelde vragen over zwammen

Hoe zien zwammen er precies uit?

Huiszwammen zien eruit als grote oranjeachtige plakkaten, soms ook wel vergeleken met dikke pannenkoeken. De kleur varieert van oranje tot bruin en de zwammen hebben een witte rand. Je kunt last hebben van kleine zwammen of hele grote zwammen. Meercellige zwammen leven vaak op een vochtige bodem.

Is het mogelijk om zwammen in huis zelf te bestrijden?

Het is niet aan te raden om zwammen zelf te bestrijden. Het lijkt onschuldig en een gemakkelijke taak, maar wanneer er een verkeerde methode wordt toegepast loop je kans dat de sporen van de zwam verspreiden. Bovendien zijn zwammen erg schadelijk voor de gezondheid.

Zijn zwammen gevaarlijk of schadelijk voor je gezondheid?

Zwammen in huis brengen grote risico’s voor de condities van je huis, maar ook voor je gezondheid met zich mee. Hout kan ernstig worden aangetast door zwammen, zelfs tot instortingsgevaar. Ook kunnen zwammen voor ademhalingsproblemen en luchtweginfecties zorgen. Jeukende huid en geïrriteerde ogen zijn andere symptomen door zwammen in huis.

Hoe ontstaan zwammen onder een houten vloer en hoe ontdek ik dit?

Huiszwammen leven in een vochtige omgeving met een ideale temperatuur van tussen de 5 en de 25 graden Celsius. Een zwam kan dan makkelijk enkele millimeters per dag groeien. Onder houten vloeren is vaak een ideale plek voor zwammen om zich te ontwikkelen. Zwammen onder een vloer scheiden vochtdruppels af met een herkenbare geur.

Waarom moet je zwammen verwijderen? Is het noodzakelijk om dit door een specialist te laten doen?

Zwammen zijn schimmels die ontstaan door vocht en vaak op hout groeien. Ze zijn slecht voor je gezondheid, maar zorgen ook voor houtzwakte. Dit kan uiteindelijk gevaarlijke situaties opleveren in huis. Doordat verspreiding van zwammen geweken moet worden kan je deze klus beter overlaten aan een professionele ongediertebestrijder. Zelf loop je namelijk kans dat de sporen ergens anders in huis terecht komen.

Feiten over zwammen

Risico's van zelf bestrijden

Wanneer je zelf bestrijdt gaat dit lang niet zoals een vakkundige bestrijder dit doet. Je bespaart jezelf misschien wat geld, maar neemt daardoor meer risico.

Laat zwammen bestrijden

Activiteit

Zwammen zijn super actief op dit moment in Nederland.

Gezondheid

Zwammen zijn zeer schadelijk voor de gezondheid.

Schade

De kans is zeer groot dat zwammen schade aan kunnen brengen.

Populatie

Zwammen kunnen zich razendsnel vermenigvuldigen.

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!