Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Zwammen

Schimmels zijn ook wel bekend onder de noemer zwammen. Er vallen meerdere organismen onder deze categorie. Een paddenstoel is bijvoorbeeld een meercellige zwam, maar gisten zijn weer een eencellige zwam.

Zwammen direct laten bestrijden

call 085 - 800 1123

96% beveelt ons aan

Zwammen bestrijden?

 • Altijd een lokale bestrijder
 • Vrijblijvend advies
 • Afspraak binnen 24 uur
 • Zónder voorrijkosten
 • Particulier en zakelijk
085 - 800 1123

96% beveelt ons aan

Tips

 1. Zorg voor goede verlichting en ventilatie
 2. Zet je meubels niet strak tegen de muur
 3. Zet je raam open wanneer je gaat douchen
 4. Droog je was buiten in plaats van binnen

Wat zijn zwammen?

Zwammen groeien goed op vochtige ondergronden, maar je treft ze aan op allerlei verschillende bodems. Sommige zwammen worden enorm groot, anderen blijven weer klein. Veel zwammen hebben bovengronds een vruchtlichaam, terwijl veel andere schimmels slechts een grijze of witte laag teweegbrengen.

Soorten zwammen

De zwammen zijn in te delen in vele verschillende categorieën. Elke zwam heeft zijn eigen stam en het is dan ook moeilijk om een duidelijke onderverdeling te hanteren. De makkelijkste onderverdeling voor zwammen is de verdeling tussen eencellige zwammen en meercellige zwammen. Paddenstoelen behoren bijvoorbeeld tot de meercellige zwammen en gisten behoren tot de eencellige zwammen. Sommige zwammen worden enorm groot, terwijl andere zwammen microscopisch kleine afmetingen hebben. De een kan ook weinig kwaad, terwijl andere zwammen, zoals de huiszwam, enorme schades kunnen aanrichten.

Zwammen herkennen

Meercellige zwammen leven op een ondergrond, vaak op een vochtige bodem. Zwammen kunnen echter ook op stukken hout van bomen overleven. Ondergronds bezitten deze zwammen vaak vele schimmeldraden. Deze zwammen kan je gemakkelijk herkennen aan de bovengrondse vruchtlichamen. Deze vruchtlichamen kennen wij beter als paddenstoelen. Ze kunnen allerlei vormen aannemen en dienen voor de voortplanting van de zwammen. Heel veel zwammen maken deze vruchtlichamen echter niet aan. Het bovengrondse deel vormt dan een witte laag. Deze witte of grijze laag tref je bijvoorbeeld aan op bedorven eten, dan heb je zwam in huis. Veel zwammen kom je echter ook gewoon in het bos tegen. De meeste mensen kennen deze zwammen beter als paddenstoelen.

Levenscyclus

Zwammen planten zich op twee manieren voort: geslachtelijk en ongeslachtelijk. Als zwammen zich geslachtelijk voortplanten, doen ze dit door middel van sporen. Als het via schimmeldraden gaat, dan noemt men dat ongeslachtelijk. Over het algemeen planten zwammen zich echter voort via de sporen. De vruchtlichamen die ontstaan bij sommige zwammen ontstaan door de bevruchting die eraan voorafgaat. Omdat schimmels zeer complexe samenstellingen en genen hebben, is het reproductieproces zeer ingewikkeld. Meer dan één derde van de schimmels kan zich op meer dan één manier reproduceren. Omgevingsomstandigheden hebben ook een grote invloed op de reproductie en voortplanting van de zwammen.

Zijn zwammen schadelijk voor je gezondheid?

Zwammen verspreiden zich met een ongekende snelheid door de omgeving. Zodra zwammen in je huis zitten, brengt dit risico’s met zich mee. Niet alleen voor de conditie van je huis, maar ook voor je gezondheid.

Gevolgen van zwammen in huis

Velen zijn bang dat de structuur en stevigheid van het huis eronder komt te lijden. Behalve instortingsgevaar zijn zwammen in sommige gevallen ook schadelijk voor de gezondheid. De zwammen veroorzaken ademhalingsproblemen en voor mensen met een schimmelallergie zijn de zwammen al helemaal funest. Wil je voorkomen dat zwammen opnieuw je huis binnendringen? Zorg dan voor zo min mogelijk vochtige plekken in huis. Hier worden zwammen namelijk massaal door aangetrokken.

Instortingsgevaar

Instortingsgevaar van een huis wordt vaak niet gezien als een gezondheidsrisico. Dat verandert natuurlijk direct zodra het huis instort. Als je zwammen in je huis hebt, laat ze dan direct verwijderen voordat de fundering van je huis wordt aangetast. Haal niet slechts de voorwerpen uit je huis die duidelijk onder de schimmel zetten, maar zorg voor grondige bestrijding. Vaak hebben de zwammen zich veel verder verspreidt dan voor het blote oog zichtbaar is. Professioneel zwammen bestrijden? Neem contact met ons op!

Ademhalingsproblemen en luchtweginfecties

Zwammen zijn niet in alle gevallen schadelijk voor de gezondheid. Er zijn echter een paar zwammen die wel degelijk je gezondheid aantasten. De huiszwam is hier een voorbeeld van. Deze huiszwam kan in je kelder, je schuur of gewoon in je huis zitten. De huiszwam staat erom bekend dat hij zorgt voor ademhalingsproblemen. Als je al problemen hebt met je luchtwegen, blijf dan zover mogelijk uit de buurt van deze zwammen. Deze zwam zorgt tevens voor luchtweginfecties in sommige gevallen. Onderneem dus direct actie als je te maken krijgt met zwamoverlast in je huis.

Schimmelallergie

Zwammen vormen vooral een groot gevaar voor je gezondheid wanneer je last hebt van een schimmelallergie. Als er zwammen in je huis zitten kan je hier heel heftig op reageren. Voorbeelden hiervan zijn:

 • rode en jeukende huid
 • geïrriteerde ogen
 • ademhalingsproblemen

Als je hier last van krijgt, schakel dan direct medische hulp in. Ga niet zelf zwammen bestrijden, maar schakel professionele hulp in. Speciale bestrijders weten precies hoe de zwammen op een deskundige manier verwijderd moeten worden.

Wil je meer weten over zwammen? Lees dan deze weetjes over zwammen!