Wij zijn bereikbaar! | Bel voor een afspraak
Bel direct 085-8001123
Foto van Schimmels Tips & adviezen

Schimmels

Er zijn in totaal wel duizenden schimmels. Schimmels worden ook wel zwammen genoemd. Sommige schimmels zijn eencellig, andere schimmels zijn meercellig. Zwammen kom je in allerlei gedaantes tegen.

Foto van Schimmels

Wil je schimmels zelf bestrijden? Bekijk de risico's.

In het kort

  • Schimmels worden ook wel zwammen genoemd en zijn er in verschillende gedaantes.
  • Schimmels groeien in donkere en vochtige omgevingen.
  • Zwarte schimmel komt het meest in huis voor, voornamelijk in vochtige ruimtes zoals de badkamer.
  • De huiszwam is schadelijk voor de fundering van je huis en slecht voor de gezondheid.
  • Schimmel zelf verwijderen is geen fijne klus. Bij grote overlast of moeilijke locaties is het noodzakelijk om de hulp van een ongediertebestrijder in te schakelen.

Tips

  1. Zorg voor voldoende ventilatie.
  2. Zorg ervoor dat er genoeg licht de ruimte binnenkomt.
  3. Laat na het douchen de douchedeur open staan.
  4. Probeer de was buiten te drogen.

Schimmels herkennen

Schimmels zijn vrij makkelijk om te herkennen. Schimmel ontwikkelt zich bijvoorbeeld als donzige of pluizige plekken op organische stoffen. Schimmels nestelen zich pas als de ondergrond vochtig genoeg is om verteerd te worden. Sommige schimmels hebben bovengrondse vruchtlichamen. Die vruchtlichamen kennen wij als paddenstoelen. Andere schimmels komen op een andere manier tevoorschijn. Als je bedorven fruit of voedsel in huis hebt, zie je een grijze of witte laag. Ook dat is schimmel. Schimmel kan veel verschillende kleuren aannemen, maar is meestal wit, grijs of zwart.

Schimmel in huis

Paddenstoelen zijn schimmels met een vruchtlichaam, maar die witte laag op een bedorven sinaasappel is ook een schimmel. Schimmels groeien wonderbaarlijk goed op vochtige ondergronden. Dat is ook de reden dat je schimmel in huis vaak aantreft, zoals in kelders en kruipruimtes. Je treft schimmel echter ook aan op bedorven etenswaren en soms zorgen schimmels er juist voor dat een product eetbaar wordt.

Soorten schimmels

In totaal zijn er wel duizenden soorten schimmels. Schimmels kunnen eencellig of meercellig zijn. Meercellige schimmels verspreiden zich door zogenoemde schimmeldraden. Schimmels zie je meestal in de buurt van bedorven voedsel. Schimmels zijn een natuurlijke bron die zorgen voor de afbraak van organisch materiaal. Ze zijn dus erg belangrijk in de ecologie. Toch zorgen sommige schimmels voor houtrot en voor instorting van gebouwen. In dat geval is het verstandig om de desbetreffende schimmels direct te laten verwijderen door een professioneel bedrijf.

Functie van schimmels

Schimmels verschillen sterk van elkaar op het gebied van welke functie ze hebben. Sommige schimmels vormen paddenstoelen en worden bijvoorbeeld opgegeten. Dit geldt ook voor yoghurt en kaas. Andere schimmels bleken in het verleden zeer bruikbaar voor penicilline en antibiotica. Schimmels zoals de huiszwam zijn weer enorm schadelijk voor hout. Deze schimmel kan houtrot veroorzaken en zo zorgen voor instorting van gebouwen. Als je deze schimmel ziet, schakel dan hier zo snel mogelijk professionele bestrijding in. Deze bestrijding helpt jou op een effectieve manier met het verwijderen van schimmel.

Wij vertellen het

Veelgestelde vragen over schimmels

Hoe kan ik schimmel in de badkamer voorkomen?

Goede ventilatie is heel belangrijk in een badkamer. Daarnaast kan je de douchedeur open laten staan na het douchen, muren even afnemen met een droge doek en geen wasgoed in de badkamer laten drogen.

Ik heb schimmel in huis. Hoe kan ik dit het beste oplossen?

Afhankelijk waar de schimmel precies zit, kan je schimmel zelf bestrijden met bleekwater of azijn bijvoorbeeld. Zorg wel altijd voor een mondkapje wanneer je deze klus aangaat. Heb je veel last van schimmels of lukt de zelf bestrijding niet, schakel dan direct een specialist in.

Kan ik ziek worden van schimmels in huis?

Ja, je kunt zeker ziek worden van schimmels in huis. Schimmels zorgen voor problemen met de luchtwegen waardoor ademhalingsproblemen en luchtweginfecties kunnen ontstaan. Sommige mensen hebben schimmelallergie en mensen met astma krijgen verergerde symptomen door schimmels.

Waarom is het beter om een professional in te schakelen om schimmels te verwijderen?

Wanneer schimmels opdrogen ontstaat er een soort stuifmeel dat in de lucht gaat zweven. Dit kunnen wij inademen waardoor we ziek worden, maar de schimmel kan zich hierdoor ook gaan verspreiden in je huis. Schimmel verwijderen lijkt een makkelijke klus, maar dat is het zeker niet. Specialisten verwijderen schimmels in speciale kleding, met de juiste middelen en op effectieve wijze.

Bestaat er een natuurlijke manier om zelf schimmels te verwijderen?

Wanneer je niet met chemische of zware middelen wilt werken om schimmel aan te pakken, kan je een oplossing van baking soda in water maken. Dit is een natuurlijke manier om schimmels te verwijderen.

Meer verdieping

Artikelen over schimmels

Hieronder lees je onze artikelen en informatie om je op weg te helpen met het uitvoeren van een bestrijding. Wekelijks voegen we nieuwe artikelen toe of brengen we informatie up-to-date.


Feiten over schimmels

Risico's van zelf bestrijden

Wanneer je zelf bestrijdt gaat dit lang niet zoals een vakkundige bestrijder dit doet. Je bespaart jezelf misschien wat geld, maar neemt daardoor meer risico.


Activiteit

Schimmels zijn super actief op dit moment in Nederland.

Gezondheid

Schimmels zijn zeer schadelijk voor de gezondheid.

Schade

De kans bestaat dat schimmels schade aan kunnen brengen.

Populatie

Schimmels kunnen zich razendsnel vermenigvuldigen.

Bekijk ook dit