Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten
Wij zijn bereikbaar! | Bel voor een afspraak
Bel direct 085-8001123
Tips & adviezen

Schimmels

Er zijn in totaal wel duizenden schimmels. Schimmels worden ook wel zwammen genoemd. Sommige schimmels zijn eencellig, andere schimmels zijn meercellig. Zwammen kom je in allerlei gedaantes tegen.

Afspraak maken

Schimmelsbestrijder inschakelen
of zelf proberen?

 Er bestaan best veel beestjes die zelf niet veilig (of helemaal niet) te bestrijden zijn!
Waarom zou je kiezen voor ons? Onze bestrijder Jijzelf
Zeer ervaren plaagdierbeheerser
Gediplomeerd bestrijdingstechnicus
Verzekerd tegen gevolgschade
Beste bestrijdingsmiddel en/of methode
De (milieu)vriendelijkste oplossing
  Maak een afspraak Wij bellen jou

In het kort

 • Schimmels zijn er in verschillende vormen.
 • Schimmels groeien op donkere en vochtige plekken.
 • Zwarte schimmel komt het meest in huis voor, voornamelijk in vochtige ruimtes, zoals de badkamer.
 • De huiszwam is schadelijk voor de fundering van je huis en slecht voor de gezondheid.
 • We raden het zelf verwijderen van schimmel niet aan. Grote overlast of een moeilijk te bereiken plek vraagt om de hulp van een ongediertebestrijder.

Tips

 1. Zorg voor voldoende ventilatie.
 2. Zorg ervoor dat er genoeg licht de ruimte binnenkomt.
 3. Laat na het douchen de douchedeur open staan.
 4. Probeer de was buiten te drogen.

Wat zijn schimmels?

Schimmel is een natuurlijke bron die zorgt voor de afbraak van organisch materiaal. Schimmel kent vele gedaantes. Er zijn schimmels die een positieve bijdrage leveren aan bepaalde producten, maar er zijn ook schimmels die ontzettend schadelijk zijn voor de omgeving, deze zijn vaak kenmerkend aan de witte, groene, of rode kleur. Schimmels, gisten en zwammen zijn eukaryotische organismen en worden door de wetenschap Fungi genoemd. Als je fungi hoort, denk je misschien gelijk aan een paddenstoel. Dit is geen gekke gedachte, een paddenstoel is namelijk een meercellige schimmel.

Schimmels herkennen

Schimmels zijn vrij makkelijk te herkennen. De meest kenmerkende schimmel is die op etenswaren. Deze schimmel ontwikkelt zich als een grijze of witte laag op het bedorven product. Schimmels met bovengrondse vruchtlichamen, zijn de herkenbare paddenstoelen. Andere schimmels zoals die op organische stoffen zitten ontwikkelen zich als donzige of pluizige plekken met een witte, groene, of rode kleur.

Schimmel met vruchtlichamen op dode stamSchimmel op etenswaren

Soorten schimmels

Er zijn wel duizenden soorten schimmels. Schimmels kunnen eencellig of meercellig zijn. Meercellige schimmels leven op een vaste ondergrond, de lange schimmeldraden groeien ondergronds uit tot een groot netwerk. De sporen die aan het uiteinde van de schimmeldraden zitten, worden door de lucht meegevoerd en komen zo op andere plekken terecht. Tot de meercellige schimmels behoren de paddenstoelen, dit zijn de bovengrondse vruchtlichamen. Gisten behoren tot de eencellige schimmels.

Schimmel in huis

Paddenstoelen zijn schimmels met een vruchtlichaam, maar die witte laag op een bedorven sinaasappel is ook een schimmel. Schimmels groeien wonderbaarlijk goed op vochtige ondergronden. Dat is ook de reden dat je schimmel in huis vaak aantreft, zoals in kelders en kruipruimtes. Je treft schimmel echter ook aan op voedsel waar het thuishoort, zoals brie en camembert.

Schade door schimmel

Schimmel kan voor een heleboel problemen zorgen. Wanneer je zwarte vlekken op je muur ziet zitten, moet je zo snel mogelijk actie ondernemen. Deze zwarte vlekken kunnen zich uitbreiden en uiteindelijk dieper in de constructie van de woning trekken. Wanneer de schimmel de constructie bereikt, ben je ver van huis, de schimmel maakt de constructie broos en deze zal dan uiteindelijk in elkaar storten.

Giftige schimmel op de muur

Functie van schimmels

Schimmels hebben verschillende functies, vaak denken we negatief over schimmels, maar ze kunnen ook hele positieve eigenschappen hebben. Sommige schimmels vormen paddenstoelen en helpen bij de voortplanting van de schimmel. Schimmels kunnen gebruikt worden in onze voedingsmiddelen, zoals in yoghurt en verschillende kazen en dragen bij aan de specifieke smaak van bijvoorbeeld brie of camembert. Andere schimmels bleken zeer bruikbaar te zijn voor penicilline en antibiotica. 

De andere kant van schimmels is dat ze veel schade veroorzaken aan bijvoorbeeld hout, constructies van gebouwen en de vochtige ruimtes in ons huis. Daarbij zijn de schimmels op ons eten niet allemaal gezond. Schimmels op ons eten die wij er niet bewust aan hebben toegevoegd, zijn zeer schadelijk voor de gezondheid. 

Het verwijderen van de schimmel van ons etenswaar is niet meer mogelijk, maar het verwijderen van schimmel uit je huis is zeker wel mogelijk! Wij raden aan een professionele bestrijder in te schakelen, de schimmels kunnen namelijk giftige stoffen uitscheiden.

Gezondheid en schimmels

Schimmel in je huis kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Schimmels in je badkamer worden week door de warme/hete damp van de douche/bad, hier komen gevaarlijke stoffen door vrij en tasten je luchtwegen aan. Voor sommige mensen kan dit zelfs dodelijk zijn. Ook als je slaapt in een kamer waar veel schimmel op de muren zit, kunnen de stoffen je lichaam binnenkomen en je luchtwegen aantasten. Veel voorkomende klachten zijn:

 • Hoesten
 • Niezen
 • Oog irritaties 
 • Astma
 • Bronchitis
 • Allergieën

Schimmels zelf bestrijden

Het zelf bestrijden van schimmels is niet iets dat we van harte aanraden. De giftige dampen kunnen makkelijk je lichaam binnenkomen als je niet de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Het is daarom belangrijk dat je altijd handschoenen en een gezichtsmasker draagt. Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen op de markt die ook bepaalde voorzorgsmaatregelen eisen, lees dus altijd goed de aanwijzingen op de verpakking.

Professionele bestrijding van schimmels

Onze bestrijders hebben veel ervaring met het professioneel bestrijden van schimmels. Vakkundige kennis is vereist bij het bestrijden van giftige schimmels. Heb je schimmel in je huis en laat je het bestrijden liever over aan een professional? Neem dan contact op met een bestrijder bij jou in de buurt!

Wij vertellen het

Veelgestelde vragen over schimmels

Hoe kan ik schimmel in de badkamer voorkomen?

Goede ventilatie is heel belangrijk in een badkamer. Daarnaast kan je de douchedeur open laten staan na het douchen, muren even afnemen met een droge doek en geen wasgoed in de badkamer laten drogen.

Ik heb schimmel in huis. Hoe kan ik dit het beste oplossen?

Afhankelijk waar de schimmel precies zit, kan je schimmel zelf bestrijden met bleekwater of azijn bijvoorbeeld. Zorg wel altijd voor een mondkapje wanneer je deze klus aangaat. Heb je veel last van schimmels of lukt de zelf bestrijding niet, schakel dan direct een specialist in.

Kan ik ziek worden van schimmels in huis?

Ja, je kunt zeker ziek worden van schimmels in huis. Schimmels zorgen voor problemen met de luchtwegen waardoor ademhalingsproblemen en luchtweginfecties kunnen ontstaan. Sommige mensen hebben schimmelallergie en mensen met astma krijgen verergerde symptomen door schimmels.

Waarom is het beter om een professional in te schakelen om schimmels te verwijderen?

Wanneer schimmels opdrogen ontstaat er een soort stuifmeel dat in de lucht gaat zweven. Dit kunnen wij inademen waardoor we ziek worden, maar de schimmel kan zich hierdoor ook gaan verspreiden in je huis. Schimmel verwijderen lijkt een makkelijke klus, maar dat is het zeker niet. Specialisten verwijderen schimmels in speciale kleding, met de juiste middelen en op effectieve wijze.

Bestaat er een natuurlijke manier om zelf schimmels te verwijderen?

Wanneer je niet met chemische of zware middelen wilt werken om schimmel aan te pakken, kan je een oplossing van baking soda in water maken. Dit is een natuurlijke manier om schimmels te verwijderen.

Feiten over schimmels

Risico's van zelf bestrijden

Wanneer je zelf bestrijdt gaat dit lang niet zoals een vakkundige bestrijder dit doet. Je bespaart jezelf misschien wat geld, maar neemt daardoor meer risico.

Laat schimmels bestrijden

Activiteit

Schimmels zijn heel actief op dit moment in Nederland.

Gezondheid

Schimmels zijn zeer schadelijk voor de gezondheid.

Schade

De kans bestaat dat schimmels schade aan kunnen brengen.

Populatie

Schimmels kunnen zich razendsnel vermenigvuldigen.

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!