Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten
Wij zijn bereikbaar! | Bel voor een afspraak
Bel direct 085-8001123
Tips & adviezen

Wespen

Wespen komen in Nederland veel voor en kunnen je barbecue in de tuin flink verpesten. In de zomer zijn de wespen op zoek naar voedsel voor zichzelf of voor de larven in het wespennest en komen daarom graag even kijken wat je allemaal voor lekkers mee naar buiten hebt genomen. Wanneer je hierop reageert, worden ze agressief en zullen de wespen jou steken.

Afspraak maken

Wespenbestrijder inschakelen
of zelf proberen?

 Er bestaan best veel beestjes die zelf niet veilig (of helemaal niet) te bestrijden zijn!
Waarom zou je kiezen voor ons? Onze bestrijder Jijzelf
Zeer ervaren plaagdierbeheerser
Gediplomeerd bestrijdingstechnicus
Verzekerd tegen gevolgschade
Beste bestrijdingsmiddel en/of methode
De (milieu)vriendelijkste oplossing
  Maak een afspraak Wij bellen jou

In het kort

  • Wespen leven in de zomermaanden.
  • Een wesp kan je herkennen aan zijn zwart gele strepen.
  • Ze houden van zoetigheid en kunnen gemeen steken.
  • Een wespennest is gemaakt van wespenpapier en kan je onder andere tegenkomen op zolder of in de schuur.
  • Zelf wespen bestrijden is een gevaarlijke klus.
  • Last van een wespenplaag? Bestrijding inschakelen!

Tips

  1. Als kinderen limonade knoeien, trek ze dan direct schone kleding aan. Zorg ook dat de handen en monden van kinderen steeds goed schoon zijn. Laat kinderen door een rietje drinken.
  2. Dek etenswaren buiten altijd af. Wespen eten er graag van en brengen zo schimmels en bacteriën over op je eten.
  3. Raak niet in paniek als er een wesp in je buurt vliegt. De kans dat ze zich bedreigd voelen en juist gaan steken is dan vele malen groter.

Hoe zien wespen eruit?

Wespen, iedereen kent ze wel! Maar hoe zien wespen er nu precies uit? Dit elegante beestje kan je herkennen door zijn geel met zwarte strepen. Hun lichaam bestaat uit drie delen; de kop, het borststuk en het achterlijf. Het achterlijf eindigt in een scherpe punt, waar de angel uit komt als ze steken. Tussen het borststuk en het achterlijf zit de voor wespen kenmerkende “wespentaille”. Wespen hebben drie paar poten en twee vleugels.

gewone-wesp-uiterlijk

Meest voorkomende soorten wespen

Limonadewespen zijn in Nederland de meest voorkomende wespen. Er zijn twee soorten limonadewespen, namelijk de gewone wesp (Vespula Vulgaris) en de Duitse wesp (Vespula Germanica). Deze twee wespensoorten lijken veel op elkaar, alleen de Duitse wesp onderscheidt zich door drie karakteristieke zwarte stippen op de kop. Ook heeft de Duitse wesp zwarte puntjes op elk van de zes segmenten op het achterlijf, ook wel abdomen genoemd. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar je zult het direct zien als je de Duitse wesp van dichtbij bekijkt.

Andere wespensoorten die in Nederland voorkomen zijn de hoornaar (Vespa Crabro), de graafwesp (uit de Crabronidae familie) en de Franse veldwesp (Polistes Dominula). De hoornaar wordt soms ook wel een paardenwesp genoemd. Waarschijnlijk kan je dan al raden dat deze wesp iets gemener is dan andere wespen. De hoornaars zijn groter dan de limonadewespen en hun steken zijn dan ook pijnlijker. Ze bouwen hun nest altijd boven de grond, terwijl de Graafwesp graag kiest voor een nest in zandgrond. Een kuiltje of een gat in een opgeworpen hoop aarde kan het nest van de graafwesp verraden. Graafwespen leven alleen en komen alleen samen om een nest te maken. De meeste graafwespen lijken heel erg op de limonadewesp en zijn daarom moeilijk te onderscheiden. Toch zijn er een aantal wespen uit deze familie rood-zwart van kleur, waardoor je direct de wesp kunt onderscheiden. Een belangrijk verschil met gewone wespen is dat de graafwesp niet kan steken.

gewone-wesp-blad

Gewone wesp

Duitse-wesp-blad

Duitse wesp

hornaar-wesp-blad

Hornaar

graafwesp-wesp-blad

Graafwesp

De Franse veldwesp

De Franse veldwesp is pas sinds de laatste jaren veel voorkomend in Nederland. Mede door de hoge temperaturen heeft de veldwesp zich kunnen vestigen in Nederland. Vergeleken met de limonadewesp, is de Franse veldwesp helemaal niet agressief. Ze zullen alleen steken wanneer er serieus gevaar dreigt voor het nest. Ook een groot verschil tussen de andere soorten wespen, is dat de Franse veldwesp koningin meerdere nesten bij elkaar in de buurt bouwt. Elk nest heeft ruimte voor ongeveer 10 wespen. Dit is een heel groot verschil met de grote nesten van de limonadewesp, waar wel honderden wespen in kunnen leven.

Franse veldwesp

Franse veldwesp

Last van wespen?

Wacht niet te lang en laat wespen snel en vakkundig bestrijden.

  • 100% seizoensgarantie
  • Altijd een vooraf gesproken prijs
  • Binnen 24 uur geholpen

Wat eten wespen?

Wespen zijn vanaf zonsopgang tot zonsondergang druk bezig om voedsel voor de wespenlarven te bemachtigen. Een gevoede larve scheidt een druppel vloeistof af wat dient als eten voor de werkster. Wespen vangen veel insecten en zijn dol op suikerhoudende producten. Je zou het niet snel verwachten, maar de wesp eet ook graag eiwitrijk voedsel als vlees en vis. Alles dat wespen verzamelen is echter eerst voor de larven. Het zoete braaksel van de larven is waar de wesp zich dan uiteindelijk mee voedt.

Plantaardige lekkernijen van de wesp

Dat wespen van nectar leven wist je misschien al. Maar wist je ook dat wespen naast nectar ook van stuifmeel, plantensap, vruchtvlees, honingdauw van luizen (ook een soort nectar) en sap van rijpe of rottende vruchten leven? Wespen houden ook van alle vloeibare zoete voedingsstoffen die mensen nuttigen. Denk maar aan limonade, stroop of een ijsje.

Dierlijke voedsel

Eiwitten zijn belangrijk voor wespen. Deze voedingsstof is niet alleen goed voor de instandhouding van het lichaam van de wesp, maar ook voor de groei van de larven. Eiwitten zitten in de insecten die wespen vangen. Zowel verschillende vliegensoorten als spinnen en cicaden worden met genoegen gevangen. Als het insect aanbod aan de lage kant is, zal de wesp op zoek gaan naar vleesafval in prullenbakken, honden of kattenvoer of zelfs kadavers. In dit laatste geval zal de huid van de kadaver wel beschadigd moeten zijn, aangezien wespen niet door huid heen kunnen bijten.

Voortplanting en ontwikkeling van de wesp

Het is belangrijk om de levenscyclus van wespen te weten. Voor de ongediertebestrijders, maar ook voor ons. We kunnen hier dan op inspelen om ervoor te zorgen zo min mogelijk last te hebben van deze dieren. Als we dit beestje beter begrijpen, kunnen we ook beter handelen.

De indrukwekkende voortplanting van wespen

De manier waarop de wesp leeft is erg interessant. De koningin begint in het voorjaar met de bouw van het wespennest. Uit de eerste eitjes komen de werksters, die het nest verder uitbouwen en voor de nieuwe larven zorgen. De koningin legt nu alleen nog maar eitjes, tot wel duizend per dag en komt het nest niet meer uit. Uit de laatste eitjes komen de jonge koninginnen. Deze laten zich door meerdere mannetjes bevruchten en overwinteren dan. De rest van het wespenvolk sterft zodra het winter wordt. De levenscyclus van de wesp wordt dus voortgezet door de nieuwe koninginnen.

Ontwikkeling van de wesp

In de zeshoekige raten in het wespennest legt de wespenkoningin haar eitjes. Voordat ze ging overwinteren zijn alle vijftigduizend eitjes in haar lichaam bevrucht.Uit de eitjes komen de wespenlarven die door de werksters worden gevoed. Na verpopping van de larven zijn de wespen volledig ontwikkeld. De wespenkoningin legt ook onbevruchte eitjes, daaruit komen de mannelijke wespen.

Waarom wespen bestrijden?

Wespen zijn imponerende beesten, maar soms ook echte lastpakken. Helaas kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan die je liever niet wilt meemaken. Heb je last van een wespenplaag of ben je erg bang voor deze vliegende objecten? Je loopt dan kans op pijnlijke wespensteken, soms ook met hele nare bijverschijnselen. Schakel daarom een professionele ongediertebestrijder in die op een effectieve manier de wespen bestrijdt.

Verschil wespen, bijen en hommels

Ze lijken erg op elkaar, maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een wesp een bij en een hommel? Een opvallend verschil is dat de wesp nauwelijks beharing heeft in tegenstelling tot de bij en de hommel. Deze beharing wordt gebruikt om stuifmeel te verzamelen. Ze eten alleen nectar en stuifmeel uit bloemen, echte vegetariërs dus. De wesp houdt wel van een lekker insect en is dan ook een vleeseter.

Wespen en hommels kunnen meerdere keren steken. Dit kan de bij niet vanwege de weerhaakjes aan haar angel, hun verdedigingswapen waarmee ze je steken. Wanneer de bij na de steek haar angel terug haalt, scheurt de angel, compleet met gifblaas, van haar achterlijf af. De bij gaat dan dood. Je zou het een kamikaze aanval kunnen noemen.

Insect Kleur Bouw Beharing Steekgedrag
Wesp Geelzwart Slanke taille Nauwelijks behaard Kan zonder duidelijke aanleiding
Bij Bruinzwart Slank Licht behaard Alleen indien bedreigd
Hommel Zwart, vaak met gele strepen Fors gebouwd Flink behaard Alleen indien bedreigd
wesp-bloem

Wesp

bij-bloem

Bij

hommel-bloem

Hommel

Bestrijding wespen, bijen en hommels

Het is belangrijk om in bepaalde situaties de bestrijding tegen wespen in te zetten. Wanneer er overlast is of er gevaar dreigt, kunnen ongediertebestrijders de wespen bestrijden. Bij bijen en hommels geldt dit niet! Deze soorten zijn beschermd en mogen niet bestreden worden.

Wespennest

Wespen leven in een wespennest en dit is vaak een knap staaltje bouwwerk. Ze bouwen dit nest helemaal zelf door houtvezels zeer fijn te kauwen tot papierachtige pulp. De plaatsen waar ze hun nest bouwen zijn heel verschillend. Van oude muizenholen in de grond tot in de spouwmuur van je huis of onder je dakpannen. Een wespennest heeft meerdere ingangen. Wespen hebben vaste aanvliegroutes naar het nest.

Hoe ziet een wespennest eruit?

Als je een wespennest ziet, zou je zeggen dat dit van papier is gemaakt. Dit klopt dan ook helemaal, aangezien wespen hout gebruiken om het nest te bouwen. Nesten van een gewone wesp of een hoornaar zijn roodbruin van kleur. Het nest van de Duitse wesp ziet er grijzig uit, omdat deze alleen droog verweerd hout gebruiken. Een wespennest heeft meestal een diameter van twintig tot veertig centimeter met wanden die wel meer dan twee centimeter dik zijn. Het wespennest is bijna geheel gevuld met raten die zeshoekig van vorm zijn voor een stevige constructie. Vaak zijn er meerdere in – en uitvliegopeningen in een wespennest.

wespennest-raten

Locaties wespennest

Om wespen te bestrijden, moet je weten waar het wespennest zit. Een bevruchte koningin zoekt in het voorjaar een geschikt plek om haar eitjes te leggen. Om haar nest goed te beschermen, is dit vaak op een moeilijk bereikbare plek. Wespen zijn slimme beesten en hebben maar een kleine ingang nodig om in een holle ruimte een wespennest te bouwen. Je kunt het wespennest vinden door de aanvliegroute te ontdekken. Zodra je wespen continue naar een bepaald punt ziet vliegen, dan heb je waarschijnlijk de ingang van het nest gevonden.

Dus waar vind je nu precies een wespennest? Dit zijn de meest voorkomende plekken voor een wespennest:

  • Op zolder
  • In de schuur of zelfs in huis
  • In de grond
  • In de spouwmuur
  • Tussen houten balken
  • In de schoorsteen
  • Onder dakpannen of de dakgoot
  • In een boomholte

wespennest-papier

Wanneer wordt een wespennest gemaakt?

In het voorjaar begint voor velen de ellende weer. De wespenkoninginnen gaan weer op zoek naar een mooi plekje voor hun wespennest. Hierbij begint de nieuwe cyclus voor wespen en wil jij misschien weer dekking gaan doeken voor deze zoemende beesten. Wanneer het in april droog, zonnig en warm is, komen er meer nesten dan wanneer dit niet het geval is.

Wespennest bestrijden

Een wespennest bestrijden is een gevaarlijke klus. Wanneer het wespennest makkelijk te bereiken is kan je eventueel zelf, met een goede voorbereiding, deze bestrijden. Durf jij het aan? Of bel je liever een professionele ongediertebestrijder die deze spannende taak van je overneemt.

Materiaal wespennest

Een wespennest ziet er soms ontzettend kunstig uit. De materialen die wespen gebruiken om hun nest te bouwen zijn gemaakt van droge en verrotte houtvezels of vezels van planten. Ze knagen aan oude bomen of boomstammen voor houtvezels. Helaas kunnen ze ook je mooie houten tuinhek op het oog hebben. Zelfs je kartonnen dozen in de schuur zijn niet veilig wanneer de wesp op zoek is naar materiaal voor het bouwen van een nest.

Wespenpapier

Het bouwmateriaal dat de wesp maakt wordt ook wel ‘wespenpapier’ genoemd. Een wespenkoningin begint het bouwproces met het zoeken naar bronnen van houtvezels, waarbij ze met haar sterke kaken stukjes afschraapt. Met haar speeksel breekt ze de houtvezels af tot zachte papierpulp. In het nest wordt de papierpulp dan in dunne lagen aangebracht aan een cel. Met dit wespenpapier ontstaan er zo steeds nieuwe lagen in het nest.

Nut van wespen

Het zomerseizoen is begonnen en daarmee ook de komst van de wesp. Grote kans dat je je cola op het terras moet delen met dit mooie zwart gele beestje. Wegrennen of bewonderen? De meeste mensen vinden de wesp heel vervelend. Toch is de wesp nuttiger dan je in eerste instantie denkt.

Wespen, super nuttig voor de mens

De wesp is heel behulpzaam zonder dat we het echt door hebben. Het nut van de wesp voor de mens is dat de wesp veel insecten vangt, zoals muggen en vliegen. Niet meer wakker worden dus van gezoem van muggen rondom je hoofd en geen vliegen meer die je broodje aan het verkennen zijn als je net even weg kijkt.

Essentieel voor de landbouw

In de landbouw zijn wespen heel nuttig. De wesp ruimt namelijk alle insecten op die het voedsel dat mensen verbouwen, in gevaar brengen. Wist je dat wespen dan ook gebruikt als natuurlijk bestrijdingsmiddel, voor de teelt in kassen? Op deze manier kan een insectenplaag worden voorkomen en de oogst worden behouden.

Wesp als vijand?

Wespen zijn voor veel mensen enge beesten, maar ze hoeven geen vijanden te zijn. Als we ze beter begrijpen kunnen we ons aanpassen aan hun gedrag om zo een wespensteek te vermijden.

  1. Sla nooit om je heen, want dan heb je kans dat de wesp agressief wordt. Hij zal namelijk het gevoel hebben dat jij de aanval hebt gestart. Je kunt het beste rustig blijven zitten en dan druipt de wesp vanzelf af.
  2. Bedek je drankje als er een wesp in de buurt is. Voornamelijk zoete drankjes zijn het doelwit van de wesp.
  3. Word je toch aangevallen? Zoek een ruimte waar je jezelf kunt afsluiten van de wespen en zorg vooral dat je onderweg niet gaat roepen. Een wesp kan zo in je mond vliegen en een wespensteek in je mond is gevaarlijk.
  4. Ga je de natuur in? Vermijd kleding in felle kleuren en sterk ruikende parfum. Het is vrij uitzonderlijk, maar wespen kunnen in de war raken door jouw geuren en kleuren en reageren dan agressief.

Wespen bestrijden?

Wespen zijn dan wel heel nuttig, maar als je veel last hebt van wespen in je buurt of zelfs in je huis, dan wil je hier vanzelfsprekend snel vanaf. Je zult alleen wel eerst het wespennest moeten vinden als je de wespen wilt gaan bestrijden. Wespen zelf bestrijden is een lastige en gevaarlijke klus. Voor een effectieve wespenbestrijding schakel je een professionele wespenbestrijder in.

Wespenseizoen

Het wespenseizoen begint in het voorjaar en eindigt in het najaar. Mensen zijn dus niet de enigen die van het mooie weer houden.

wespenseizoen

Wespen in het voorjaar

Rond de maand april worden de wespenkoninginnen weer actief en beginnen ze met bouwen van hun nesten. Zonnige temperaturen in deze maand kunnen ervoor zorgen dat er veel wespennesten ontstaan, maar veel wespen zie je nu nog niet. Dit is dan ook een goed moment om een wespennest te verwijderen.

Wespen halverwege de zomer

In de zomer is het weer tijd voor een terras of lekker aan het meer zitten. Laat dit nu ook precies de tijd zijn dat de wespennesten helemaal klaar zijn en alle wespen op zoek moeten naar voedsel. In de maand juli zullen de eerste wespen het nest verlaten en kunnen er al langzaam lastige situaties ontstaan. Wespen vliegen dan ook alleen overdag.

Wespen in de maand augustus

De wespenoverlast is in de maand augustus het grootst. Er komen steeds meer wespen die allemaal op zoek gaan naar voedsel, zowel insecten als planten. Het voedsel wordt daardoor schaarser en zullen de wespen zich agressiever op gaan stellen. De kans dat ze hierdoor steken is groter dan voorheen. Schakel een professionele ongediertebestrijder in als je last hebt van een wespenplaag in je buurt.

Het einde van het wespenseizoen

Gaan wespen nu vanzelf dood? Het einde van het wespenseizoen is rond de maand september. Zodra het koud begint te worden, zullen de eerste wespen doodgaan. Vanaf de maand oktober zie je bijna geen wespen meer. Alleen de wespenkoningin kan de winter overleven, maar maak je geen zorgen, je zult haar niet zo snel zien. Ze zoekt een plekje om te overwinteren om in het volgende voorjaar weer een nieuw nest te bouwen.

nut-wespen

Wespenplaag

In de zomer kunnen wespen voor enorme overlast zorgen. Het kan zelfs zo erg zijn dat er sprake is van een wespenplaag. Ontzettend lastig als je een kinderfeestje in de tuin hebt georganiseerd en de wespen vliegen in het rond of erachter komt dat je een wespennest op zolder hebt en de wespen vliegen plotseling binnen.

Herken een wespenplaag

Als je last hebt van wespen in je tuin of zelf in huis, dan is de kans groot dat er ergens een wespennest is? Als de wespen in grote aantallen rondvliegen kan je gerust praten over een wespenplaag. Heel vervelend als je net al je vrienden hebt uitgenodigd voor een barbecue in de tuin.

Wespenplaag voorkomen? Zoek de aanvliegroute

Niemand zit te wachten op een wespenplaag. Om de kans op een serieuze wespenplaag zo klein mogelijk te maken, zal je in het voorjaar al alert moeten zijn op wespen. Heb je een wesp in het vizier? Volg deze dan! De aanvliegroute van wespen kan verklappen waar de wespen hun nest aan het opbouwen zijn. Dit kan in de grond zijn, tussen de muren van je woning of ergens in een boom bijvoorbeeld. Hoe eerder je het wespennest opmerkt, hoe makkelijker het wordt om het wespennest te verwijderen.

Hoe ontstaat een wespenplaag?

Je hebt meestal een wespenplaag bij een actief wespennest. Een actief wespennest begint in het voorjaar wanneer de koningin ontwaakt en op zoek gaat naar de perfecte plek om haar nest te bouwen. Tijdens de bouw van het nest legt ze voortdurend eitjes. Uit deze eitjes ontstaan larven. De wespenkoningin is er maar druk mee en heeft vaak in de zomer een grote zoemende familie gecreëerd.

Is een wespensteek gevaarlijk?

Een wespensteek is ondanks de pijn meestal onschuldig. Toch is het even schrikken wanneer een wesp je steekt. Wespen steken alleen wanneer ze zich bedreigd voelen of als jij een bedreiging vormt voor het wespennest. Ze steken dus voornamelijk uit verdediging. De angel van een wesp heeft geen weerhaakjes en blijft niet achter in je huid. Als je pech hebt kan een wesp dus meerdere keren steken. Tijdens het steken wordt een kleine hoeveelheid gif in het slachtoffer gespoten. Dit gif werkt ook als lokstof voor de andere wespen van de kolonie. Bij een grote bedreiging vallen ze massaal aan. Denk maar aan een tekenfilm, waarbij er een zwarte wolk van wespen achter je aan kan komen. Gelukkig is wespengif ‘in principe’ voor de meeste mensen niet schadelijk voor de gezondheid.

wespensteek

Wespensteek behandelen

Als je bent gestoken zijn er een aantal dingen die je kunt doen om een wespensteek te behandelen:

  • Het is echt waar wat ze zeggen: Probeer het gif er meteen uit te zuigen met je mond. Let er wel op dat dit direct na de steek gebeurt en dat je het gif niet doorslikt.
  • Houd de plek waar je gestoken bent goed in de gaten. Wordt de zwelling heel erg groot en rood? Schakel dan een dokter in.
  • Koel de plek met ijs. Hierdoor kan je de zwelling verminderen.
  • Leg een nat aspirientje op de plek waar je bent gestoken. Dit zorgt ervoor dat het gif in het tablet trekt en de stoffen van het aspirientje juist in de wond. Hierdoor wordt de pijn minder.
  • Heb je azijn in huis? Wrijf de plek in met azijn, zodat het gif zich niet verder in het lichaam verspreidt. De jeuk wordt dan minder heftig.

Symptomen allergische reactie wespensteek

Een wespensteek kan verschillende gevolgen hebben. Het gif is in principe niet gevaarlijk voor je gezondheid, maar iedereen reageert verschillend op een steek. Het kan zijn dat je allergisch bent voor het gif. De steek heeft dan een extreme werking. Voor sommige mensen met een allergie voor wespen, is een wespensteek mogelijk dodelijk. Symptomen van de allergische reactie zijn:

  1. Rode vlekken, hevige jeuk en het opzwellen van lippen en/of ogen.
  2. Benauwdheid, kortademigheid of piepende ademhaling.
  3. Onwel worden of (dreigend) verlies van bewustzijn.

De symptomen van een allergische reactie op het wespengif treden meestal binnen een kwartier van de steek op. Dit wordt een anafylactische shock genoemd.

allergie-wespensteekwespensteek-wespenallergie

Wat moet ik doen bij een allergische reactie?

Raak niet in paniek, maar handel wel snel als je een allergische reactie hebt van een wespensteek. Het Rode Kruis vertelt op hun website meer over eerste hulp bij een wespensteek, maar in feite zijn dit de belangrijkste stappen:

  • De mensen waarvan bekend is dat zij allergisch zijn voor wespen, hebben meestal een adrenaline-pen bij zich. Het is belangrijk dat de dosis adrenaline zo snel mogelijk wordt toegediend, door met de pen in het been te prikken.
  • Mensen waarbij voor het eerst een allergische reactie ontstaat na een wespensteek, hebben zo snel mogelijk medische hulp nodig. Bel dan onmiddellijk 112.
  • Ook als je niet bekend bent met een allergie voor wespengif, is het soms verstandig om toch de huisarts te bezoeken. Bijvoorbeeld als je in je mond, keel, neus, hals of tong gestoken bent of als er zwellingen optreden op andere plaatsen dan daar waar je gestoken bent.

Voedselvergiftiging door wespen

Dat lekkere biefstukje dat je van plan bent om buiten op te eten kan je beter goed afdekken als je er even van weg loopt. Wespen vinden dat stukje vlees namelijk net zo lekker als jij en zullen hun kansen grijpen. De beestjes dragen bacteriën en ziekteverwekkers bij zich en kunnen hun urine en uitwerpselen op je eten achterlaten. Wanneer we dit opeten, kan dit een voedselvergiftiging veroorzaken. Dek daarom al je eten en drinken buiten goed af.

Wespen verjagen

Niet iedereen kiest voor het bestrijden van wespen om van deze ongenode gasten af te komen. Wespen kunnen dan wel irritant zijn, maar het zijn ten slotte ook hele fascinerende beesten. Zorg er wel voor dat de wesp simpelweg uit je buurt blijft. Laat wespen je kampeervakantie niet verstoren.

Naast het verspreiden van verschillende geuren als azijn, kruidnagel, wierook en de rook van aangestoken filterkoffie, zijn er een aantal andere dingen die je kunt doen om wespen mogelijk te verjagen. Maar let op! Eerlijk is eerlijk…het zijn nooit garanties dat wespen echt helemaal uit je buurt blijven.

Wespenval

Een wespenval is snel gemaakt. Snij een frisdrankfles doormidden, vul de bodem met iets zoetigs en zet de bovenkant van de fles ondersteboven in het onderste deel. De opening hangt nu naar beneden, zodat de wespen er gemakkelijk in kunnen vliegen, maar niet meer uit. De wespen raken enthousiast over deze gratis lekkernij en zullen met grote getalen richting je val vliegen. Houd er wel rekening mee dat dit dus ook meer wespen uit de omgeving kan aantrekken. Deze vallen zal je dan ook ver uit je buurt moeten plaatsen.

wespenval-zelf-bestrijden

Nep wespennest

Ooit gehoord van de Waspinator? Het klinkt ontzettend stoer, maar in feite is het een nep wespennest dat je kunt ophangen aan een boom of ergens op je terras. Doordat wespen territoriaal zijn, kunnen ze door de Waspinator denken dat ze in het territorium van een andere familie zijn. Hierdoor blijven ze op afstand.

Waterzak tegen wespen

Een andere creatieve manier om wespen te verjagen is de waterzak. Vul een stevige doorzichtige afvalzak met water en hang deze op waar de wespen vliegen. De schittering van het water is een soort licht waarmee je de wespen weg jaagt. Je kunt ook aluminiumfolie gebruiken.

Wesp weg roller

Het kan nog simpeler. De wesp weg roller kan je aanschaffen en meenemen als je de natuur in gaat. Deze roller bevat oliën van kruidnagel en citronella, de geuren waren wespen echt niet van houden.

Wespennest verwijderen

Een wespennest verwijderen klinkt heel logisch, maar dit mag je zeker niet onderschatten. Een actief wespennest mag je dan ook nooit verwijderen. Je zult het nest eerst moeten bestrijden of laten bestrijden, voordat je het kunt verwijderen.

Moet je een wespennest verwijderen?

Na de bestrijding van het wespennest heb je de keuze om het nest te verwijderen of lekker te laten zitten. In sommige gevallen zit het nest op een plek waar je niet bij kunt of is het nest verweven met bijvoorbeeld je dakconstructie. Als je er geen last van hebt, dan is het ook niet noodzakelijk deze te verwijderen. Wespen hergebruiken nesten nooit, dus er is geen gevaar voor het volgende wespenseizoen. Althans niet op dezelfde plek.

Zelf verwijderen of hulp van een deskundige

Als het wespennest niet meer actief is kan je het nest uiteindelijk zelf verwijderen. Vind je dit toch spannend of zit het nest op een lastige plek waar je nauwelijks zelf bij kunt? Schakel dan hulp in van een deskundige. Bel de ongediertebestrijder bij jou in de buurt. Misschien heb je al wel een afspraak staan met de ongediertebestrijder die het nest heeft bestreden.

Zelf wespen bestrijden

Wespen bestrijden is een gevaarlijke klus. Wil je het toch zelf proberen? Het is zeker mogelijk, maar je zult je heel goed moeten voorbereiden.

Tips om zelf wespen te bestrijden

Het is heel belangrijk om goede voorzorgsmaatregelen te treffen wanneer je begint aan het bestrijden van wespen. Deze tips zullen je helpen, maar wees voorzichtig met deze gemene en onvoorspelbare vliegende insecten.

  1. Probeer een wespennest zo vroeg mogelijk in het voorjaar te bestrijden. De wespenfamilie is dan nog niet zo groot.
  2. Begin ‘s avonds met de bestrijding. Je kunt het wespennest in de gaten houden. Zodra de zon ondergaat, zullen alle wespen naar het nest terugkeren. Als alle wespen thuis zijn kan jij beginnen met de bestrijding.
  3. Blokkeer nooit de in- en uitgang van het nest.
  4. Ga na met welke type wespennest je te maken hebt om te weten hoe je deze het beste kunt gaan bestrijden. Hoe ziet het nest eruit en waar zitten de ingangen?
  5. Kies voor het juiste bestrijdingsmiddel. Laat je goed informeren en lees de gebruiksaanwijzing zorgvuldig voordat je aan de slag gaat.
  6. Zorg voor volledig bedekte kleding. Vergeet je handen en gezicht niet af te dekken. Eenmaal bedekt? Nu kan je beginnen met het zelf wespen bestrijden.
  7. Doe het niet alleen of laat iemand in je omgeving weten dat je begint met een wespenbestrijding.
  8. Plan een ontsnappingsroute. Als je van tevoren precies weet waar je naartoe kunt rennen scheelt dat een hele hoop…steken.

Waarschuwingen bij zelf bestrijden wespen!

  • Als je weet dat je allergisch bent voor wespen, begin dan niet aan deze klus en laat de ongediertebestrijding de wespen voor je bestrijden.
  • Wespen communiceren met elkaar door middel van feromonen. Dit zijn signaalmoleculen waarmee ze informatie aan elkaar overdragen. Ze kunnen ook stoffen gebruiken waarmee ze hun aanvaller, dat ben jij dus, te markeren. Als één van de wespen erin slaagt jou te steken, dan komt de rest van de familie ook in actie. In dit geval kan je alleen maar maken dat je wegkomt.
  • Vernietig alleen een nest dat relatief klein is. Je moet het nest helemaal kunnen zien en binnen het bereik van de spuitbus die je in je hand hebt. Als dit allemaal niet het geval is kan je er beter niet aan beginnen. Het is te gevaarlijk! Vraag in dit geval een wespenbestrijder aan die de bestrijding voor je kan doen.
  • Ga nooit op een ladder staan om een wespennest op een hoger gelegen plek te bestrijden. Als er ineens een zwerm wespen op je af komt, is de kan groot dat je door de paniek van de ladder valt en gewond raakt.
  • Als je een bestrijdingsmiddel gebruikt, zorg dan dat kinderen en huisdieren minimaal 24 uur ver uit de buurt blijven. Sommige middelen kunnen namelijk erg giftig zijn.

Zelf wespen bestrijden: doe dit nooit!

  • Gooi geen water op een wespennest. Door deze methode zullen niet alle wespen doodgaan. De overlevenden zullen direct de aanval inzetten en agressief op je af komen. Met water kan je een wespennest niet verdrinken, maar misschien wel je eigen huis beschadigen.
  • Steek een wespennest nooit in de brand. Ook bij deze methode zullen niet alle wespen sterven en een zwarte wolk van de boze overgebleven wespen zullen gegarandeerd op je af komen. Met vuur loop je ook risico dat je de boom of je eigen huis per ongeluk in de fik steekt. Dan ben je pas echt ver van huis.
  • Sloop nooit een wespennest met een knuppel of ander voorwerp. Heel eerlijk gezegd is dit dan ook het domste dat je kunt doen. Je kunt waarschijnlijk ook wel raden wat er gebeurd als je dit doet…

De beste middelen om wespen te bestrijden

Er bestaan veel verschillende middelen om de wespen in jouw omgeving uit te roeien, maar je wilt natuurlijk wel het middel dat het beste werkt. De meest voorkomende en effectieve middelen zijn wespen schuimspray en wespenpoeder.

Wespen schuimspray zit in een spuitbus en kan je direct gebruiken. De spray kan je het beste gebruiken wanneer de opening van het wespennest aan de onderkant zit. Het wespenpoeder zit in een strooibus of stuif flacon en is het beste te gebruiken wanneer je het poeder in de ingang van het nest kunt strooien.

Lukt het niet? Schakel professionele wespenbestrijding in

Lijkt het je toch te ingewikkeld of is je poging tot bestrijden mislukt, helemaal niet erg, je kunt uiteraard alsnog de ongediertebestrijding inschakelen voor een succesvolle wespenbestrijding.

Professionele wespenbestrijding

Heb je last van wespen in je omgeving? Wacht niet te lang, het is tijd voor actie! Neem contact op met een ongediertebestrijder in de buurt en laat hen jouw probleem overnemen en oplossen. Onze lokale wespenbestrijders bestrijden binnen 24 uur op professionele wijze de wespen bij jou thuis. Vind hier jouw ongediertebestrijder bij jou uit de buurt.

wespenbestrijding

Wij vertellen het

Veelgestelde vragen over wespen

Er vliegt een wesp in huis, heb ik nu een wespennest ergens in de buurt?

Het hoeft niet direct zo te zijn, maar het is wel verstandig om dit te controleren. Vooral in het voorjaar gaan wespen bezig met het bouwen van nesten. Kom je steeds meer wespen tegen? Probeer de wespen dan te volgen om te zien waar ze naartoe vliegen of achter kruipen. Op deze manier kan je bij een eventueel nest uitkomen.

Kan ik zelf wespen bestrijden?

Ja, je kunt wespen zelf bestrijden. Dit is alleen geen gemakkelijke klus en zeker ook niet ongevaarlijk. Een goede voorbereiding is noodzakelijk bij het zelf bestrijden van wespen. Schuimspray en wespenpoeder worden veel gebruikt bij een wespenbestrijding.

Kan ik het wespennest niet gewoon kapot maken?

Nee, dit moet je nooit doen! De wespen worden dan zeer agressief en zullen je meerdere malen gaan steken. De gevolgen zijn nu niet meer te overzien.

Is het mogelijk om wespen te bestrijden door de opening van het nest dicht te maken?

Het dichtmaken van de in- en uitvliegopening van het wespennest is geen optie. Het lijkt een goed idee, maar dat is het niet. De wespen zullen namelijk gewoon een andere opening zoeken en knagen door de meeste materialen heen. Het kan maar zo zijn dat ze dan in huis uitkomen en dat wil je echt niet. De wespen zijn nu zeer agressief.

Wat zijn symptomen van een allergische reactie na een wespensteek?

Bij een allergische reactie van een wespensteek ontstaat er vaak een grote rode vlek, hevige jeuk en zwellingen van lippen of ogen. Sommige mensen worden benauwd en kunnen moeilijk ademhalen. Bij een dreigend verlies van bewustzijn zal direct medische hulp ingeschakeld moeten worden.

Feiten over wespen

Risico's van zelf bestrijden

Wanneer je zelf bestrijdt gaat dit lang niet zoals een vakkundige bestrijder dit doet. Je bespaart jezelf misschien wat geld, maar neemt daardoor meer risico.

Laat wespen bestrijden

Activiteit

Wespen zijn super actief op dit moment in Nederland.

Gezondheid

Wespen zijn zeer schadelijk voor de gezondheid.

Schade

De kans is zeer groot dat wespen schade aan kunnen brengen.

Populatie

Wespen kunnen zich razendsnel vermenigvuldigen.

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!