Wespen

HomeOngedierteWespen

Wespen komen in Nederland veel voor en komen graag even kijken wat je allemaal voor lekkers mee naar buiten hebt genomen. In het voorjaar beginnen wespen met de bouw van het wespennest, maar met name in de nazomer beginnen wespen hinderlijk en vervelend gedrag te vertonen. Wanneer je hierop reageert, worden ze agressief en zullen de wespen jou steken.

Hoe zien wespen eruit?

Wespen zijn geel met zwarte strepen. Hun lichaam bestaat uit drie delen; de kop, het borststuk en het achterlijf. Het achterlijf eindigt in een scherpe punt, waar de angel uit komt als ze steken. Tussen het borststuk en het achterlijk zit de voor wespen kenmerkende “wespentaille”. Wespen hebben drie paar poten en twee vleugels.

Tips

  • Als kinderen limonade knoeien, trek ze dan direct schone kleding aan. Zorg ook dat de handen en monden van kinderen steeds goed schoon zijn. Laat kinderen door een rietje drinken.
  • Dek etenswaren buiten altijd af. Wespen eten er graag van en brengen zo schimmels en bacteriën over op je eten.
  • Raak niet in paniek als er een wesp in je buurt vliegt. De kans dat ze zich bedreigd voelen en juist gaan steken is dan vele malen groter.

Levenscyclus van wespen

De koningin begint in het voorjaar met de bouw van het wespennest. Uit de eerste eitjes komen de werksters, die het nest verder uitbouwen en voor de larven zorgen. De koningin legt nu alleen nog maar eitjes, tot wel duizend per dag en komt het nest niet meer uit. Uit de laatste eitjes komen de jonge koninginnen. Deze laten zich door meerdere mannetje bevruchten en overwinteren dan. De rest van het wespenvolk sterft zodra het winter wordt.

Ontwikkeling van wespen

In de zeshoekige raten in het wespennest legt de wespenkoningin haar eitjes. Voordat ze ging overwinteren zijn alle vijftigduizend eitjes in haar lijf bevrucht. Uit de eitjes komen de wespenlarven die door de werksters worden gevoed. Na verpopping van de larven zijn de wespen volledig ontwikkeld. De wespenkoningin legt ook onbevruchte eitjes, daaruit komen de mannelijke wespen.

Wespennesten

Wespen leven in een wespennest. Ze bouwen dit nest helemaal zelf door houtvezels zeer fijn te kauwen tot papierachtige pulp. De plaatsen waar ze hun nest bouwen zijn heel verschillend. Van oude muizenholen in de grond tot in de spouwmuur van je huis of onder je dakpannen. Een wespennest heeft meerdere ingangen. Wespen hebben vaste aanvliegroutes naar het nest.

Wat eten wespen?

Wespen zijn vanaf zonsopgang tot zonsondergang steeds in de weer om eten voor de wespenlarven te halen. Een gevoede larve scheidt een druppel vloeistof af wat dient als eten voor de werkster. Wespen vangen veel insecten en houden van suikerhoudende producten. Ook eten ze graag eiwitrijk voedsel als vlees en vis. Echter al het eten dat de wespen verzamelen, is voor de larven.

Meest voorkomende soorten wespen

Limonadewespen zijn de in Nederland meest voorkomende wespen. Er zijn twee soorten limonadewespen, namelijk de gewone wesp en de Duitse wesp. Andere veel voorkomende wespen in Nederland zijn de hoornaar en de graafwesp. Hoornaars zijn groter dan de limonadewespen en bouwen hun nest altijd boven de grond. Graafwespen leven alleen en komen alleen samen om een nest te maken. Ze maken hun nest in de grond of in holle stengels.

Professionele wespenbestrijding

Als je niet zeker weet of je last van wespen hebt, neem je contact op met een ongediertebestrijder in de buurt of je laat dit onderzoeken door de lokale GGD, maar ook het KAD kan jou hierbij helpen. Onze lokale wespenbestrijders bestrijden binnen 24 uur op professionele wijze de wespen bij jou thuis. Vind hier jouw ongediertebestrijder bij jou uit de buurt. Voor lokale wespenbestrijding kun je ook de website van wespen-bestrijden.nl bezoeken.

Wist je dat...

Alléén échte
ongediertebestrijders uit jouw buurt!