Maak een afspraak
 • Zonder voorrijkosten
 • Ruim 400.000 tevreden klanten
 • Alleen lokale bestrijder
 • In Nederland & België

Tips & adviezen

Duiven

Duiven komen bijna over de gehele wereld voor. Alleen op extreem koude of extreem hete plekken kom je ze niet tegen. Duiven zijn tevens de enige vogels die water kunnen opzuigen via hun snavel. Alle duiven stammen af van de rotsduif, maar inmiddels zijn er al 11 duivensoorten uitgestorven. De meest voorkomende duiven zijn de stadsduiven en de verwilderde postduiven.

Feiten over duiven

Waarom niet zelf bestrijden

Wanneer je zelf bestrijdt gaat dit lang niet zoals een vakkundige bestrijder dit doet. Je bespaart jezelf misschien wat geld, maar neemt daardoor meer risico.


Activiteit

Duiven zijn redelijk actief op dit moment in Nederland.

Gezondheid

Duiven zijn zeer schadelijk voor de gezondheid.

Schade

De kans is zeer groot dat duiven schade aan kunnen brengen.

Populatie

Duiven kunnen zich snel vermenigvuldigen.

Wij vertellen het

Veelgestelde vragen over duiven

Wat kan ik doen tegen overlast van duiven?

Duiven komen graag terug naar dezelfde plek waar ze al eens eerder een nest hebben gehad. Zorg ervoor dat er geen voedsel of water te vinden is. Zet eventueel duivenpinnen neer of span een groot net over de plek waar ze steeds komen. Lukt dit allemaal niet, dan kan je het beste de ongediertebestrijding bellen.

Zijn duiven gevaarlijk voor de gezondheid?

Ja, duiven kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Niet zozeer de vogel zelf, maar wel de duivenpoep die ze overal achterlaten. Daarin zitten allerlei bacteriën waar wij ziek van kunnen worden.

Waarom is het verstandig om duiven te bestrijden?

Als duiven eenmaal jouw balkon gevonden hebben, komen ze steeds weer terug. Duiven kan je beter bestrijden omdat duivenpoep slecht voor je gezondheid is, maar ook omdat de duivenpoep schade aanricht aan je spullen door de hoge zuurgraad in de poep.

Hoe houd ik de duiven op afstand?

Door duivenpinnen neer te zetten kunnen duiven niet landen. Ook netten, loshangende draden, zakjes of een paar onstabiele gespannen touwtjes op te hangen blijven duiven vaak ook wel op afstand.

Hoeveel nesten maken duiven?

Een duivenpaar maakt jaarlijks twee nesten, waarin 2 of 3 eieren worden uitgebroed. De eieren komen vaak uit tussen de twee en de drie weken.

Kennisbank

Alles over duiven

Hier lees je alles over duiven en wat je nodig hebt om zelf een bestrijding aan te gaan. Lukt het niet, dan helpen we je graag!


Tips

 1. Verwijder eventueel voedsel en water uit je tuin of van je balkon.
 2. Door duivenpinnen te plaatsen op tactische plekken kunnen duiven hier niet landen.
 3. Duiven zijn bang voor roofvogels. Plaats neppe roofvogels om duiven af te schikken.

Duiven herkennen

Duiven zijn middelgrote compacte vogels. De veelvoorkomende houtdief weegt gemiddeld 500 gram. Je herkent duiven aan de ronde, volle borst en het relatief kleine hoofd wat eraan vastzit. Duiven zijn te herkennen aan hun rechtlijnige en snelle vlucht waarmee ze zich ongekend snel voortbewegen. Je kan een duivennest herkennen aan de rommeligheid die ermee gepaard gaat. Doordat duiven hun nest onzorgvuldig bouwen, sneuvelt er ook weleens een ei.

Stadsduiven

Net zoals vrijwel alle andere duiven is de stadsduif ook een afstammeling van de rotsduif. Stadsduiven worden niet gedomesticeerd, er is dus sprake van een natuurlijke selectie bij de stadsduif. In de grote steden bereiken deze duiven een hoge populatiedichtheid. De duiven zitten graag in grote steden vanwege het vele voedsel dat voorhanden is. In Nederland geldt een voederverbod om de snelle voortplanting van duiven tegen te gaan. Ook in andere landen zijn er regels opgesteld om de explosieve groei van de duivenpopulatie tegen te gaan.

Verwilderde postduiven

Vroeger werden postduiven gebruikt om boodschappen over enorm grote afstanden af te leveren. Een groot deel van die postduiven is inmiddels verwilderd geraakt. De duiven vlogen namelijk niet meer regelrecht naar huis, maar gingen hun eigen weg. Hierdoor zijn ze verwilderd geraakt. Dergelijke verwilderde duiven blijken goed te overleven op zowel het platteland als in de stad. Dat is ook de reden dat je veel van deze verwilderde postduiven tegenkomt als je in een grote stad loopt.

Is duivenpoep schadelijk?

Van zichzelf zijn duiven eigenlijk ongevaarlijke dieren. De ontlasting die ze overal achterlaten is echter wel besmettelijk en is gelinkt aan diverse ziektes, zoals de papegaaienziekte. De papegaaienziekte houdt besmetting met een bacterie in met als gevolg een ontsteking in de longen.

nog meer verdieping

Artikelen over duiven

Hieronder lees je onze artikelen en informatie om je op weg te helpen met het uitvoeren van een bestrijding. Wekelijks voegen we nieuwe artikelen toe of brengen we informatie up-to-date.


Hulp nodig?

Onze bestrijders staan voor je klaar van maandag tot en met zondag, de hele dag!


Persoonlijk contact Bellen met bestrijder
 • Zónder voorrijkosten
 • Vrijblijvend advies
 • Lokale vakman
 • Bestrijder direct aan de lijn
 • 24/7 bereikbaar
Snel geholpen Contactformulier
 • Zónder voorrijkosten
 • Vrijblijvend advies
 • Lokale vakman
 • Binnen 48 uur reactie
 • Tijdens kantooruren