Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Duiven

Duiven komen bijna over de gehele wereld voor. Alleen op extreem koude of extreem hete plekken kom je ze niet tegen. Duiven zijn tevens de enige vogels die water kunnen opzuigen via hun snavel. Alle duiven stammen af van de rotsduif, maar inmiddels zijn er al 11 duivensoorten uitgestorven. De meest voorkomende duiven zijn de stadsduiven en de verwilderde postduiven, beiden stammen ook af van de rotsduif.

Duiven direct laten bestrijden

call 085 - 800 1123

96% beveelt ons aan

Duiven bestrijden?

  • Altijd een lokale bestrijder
  • Vrijblijvend advies
  • Afspraak binnen 24 uur
  • Zónder voorrijkosten
  • Particulier en zakelijk
085 - 800 1123

96% beveelt ons aan

Tips

  1. Verwijder eventueel voedsel en water uit je tuin of van je balkon
  2. Door duivenpinnen te plaatsen op tactische plekken kunnen duiven hier niet landen
  3. Duiven zijn bang voor roofvogels. Plaats neppe roofvogels om duiven af te schikken

Duiven herkennen

Duiven zijn middelgrote compacte vogels. De veelvoorkomende houtdief weegt gemiddeld 500 gram. Je herkent duiven aan de ronde, volle borst en het relatief kleine hoofd wat eraan vastzit. Duiven zijn te herkennen aan hun rechtlijnige en snelle vlucht waarmee ze zich ongekend snel voortbewegen. Je kan een duivennest herkennen aan de rommeligheid die ermee gepaard gaat. Doordat duiven hun nest onzorgvuldig bouwen, sneuvelt er ook weleens een ei.

Stadsduiven

Net zoals vrijwel alle andere duiven is de stadsduif ook een afstammeling van de rotsduif. Stadsduiven worden niet gedomesticeerd, er is dus sprake van een natuurlijke selectie bij de stadsduif. In de grote steden bereiken deze duiven een hoge populatiedichtheid. De duiven zitten graag in grote steden vanwege het vele voedsel dat voorhanden is. In Nederland geldt een voederverbod om de snelle voortplanting van duiven tegen te gaan. Ook in andere landen zijn er regels opgesteld om de explosieve groei van de duivenpopulatie tegen te gaan.

Verwilderde postduiven

Vroeger werden postduiven gebruikt om boodschappen over enorm grote afstanden af te leveren. Een groot deel van die postduiven is inmiddels verwilderd geraakt. De duiven vlogen namelijk niet meer regelrecht naar huis, maar gingen hun eigen weg. Hierdoor zijn ze verwilderd geraakt. Dergelijke verwilderde duiven blijken goed te overleven op zowel het platteland als in de stad. Dat is ook de reden dat je veel van deze verwilderde postduiven tegenkomt als je in een grote stad loopt.

Is duivenpoep schadelijk?

Van zichzelf zijn duiven eigenlijk ongevaarlijke dieren. De ontlasting die ze overal achterlaten is echter wel besmettelijk en is gelinkt aan diverse ziektes, zoals de papegaaienziekte. De papegaaienziekte houdt besmetting met een bacterie in met als gevolg een ontsteking in de longen.