Tips & adviezen

Steenmarter

Steenmarters zijn roofdieren uit de familie van marterachtigen. De steenmarter komt voor in een groot gedeelte van Europa en wordt steeds vaker rondom woningen gesignaleerd. De steenmarter staat bekend om zijn uitstekende aanpassingsvermogen.

Foto van Steenmarter

Wil je steenmarter zelf bestrijden? Bekijk de risico's.

Belangrijk

Let op! Het is illegaal om de steenmarter zelf te vangen of te doden. De steenmarter valt onder de Flora en Fauna wet. Schakel een ongediertebestrijder in als je last hebt van deze dieren.

Tips

  1. Steenmarters hebben een hekel aan ultrasoon geluid.
  2. Dicht gaten en kieren van 5 cm en groter.
  3. Verwijder composthopen en planten waar fruit aan groeit.

Hoe ziet een steenmarter eruit?

Zonder de staart is de steenmarter zo’n halve meter lang. De staart van de steenmarter is meestal rond de 25 centimeter lang. Steenmarters hebben een bruine vacht en wegen tussen de 0,7 en de 2 kilo. De vrouwtjesmarters zijn een stuk lichter dan de mannetjes en wegen maximaal 1,7 kilo.

Hoe herken je steenmarters?

De steenmarter is te herkennen aan de bruine vacht en de witte keelvlek. Steenmarters worden vaak door de war gehaald met boommarters. Er zijn echter een paar essentiële verschillen tussen deze beide marters. De keelvlek van de boommarter heeft namelijk een veel gelere kleur dan bij de steenmarter. De keelvlek van de boommarter heeft ook een onregelmatige vorm. De steenmarter heeft ook veel meer contrast in de kleur van zijn huid, terwijl de boommarter een vlakke, bruine huid heeft. Er zit ook een verschil in de stand en de grootte van de oren. De steenmarter heeft kleine oren die naar buiten gericht staan. De boommarter heeft grotere oren die hoger op het hoofd staan.

Leefwijze

De steenmarter wordt de laatste tijd veelal gesignaleerd rondom woningen. Dit komt omdat dit dier graag vlakbij mensen is. De steenmarter woont vaak zelfs in huizen of in schuren. Steenmarters in de natuur leven vaak bij bosranden en bij rotsheuvels. In grote gedeeltes van Europa komt de steenmarter voor. Zelfs op eilanden in de Middellandse Zee wordt de steenmarter gespot.

Steenmarters geur en geluid

Steenmarters zorgen voor enorme overlast door de geuren en de geluiden die ze produceren. De geluidsoverlast bestaat uit krabgeluiden en uit het geluid van beweging. Als je dit in huis hoort, is er een grote kans dat je een steenmarter in huis hebt. Op het gebied van geuren kan je ook overlast van steenmarters krijgen. Ze laten hun uitwerpselen namelijk overal slingeren en dat veroorzaakt uiteindelijk grote stankoverlast.

Steenmarters schade

Steenmarters veroorzaken niet alleen maar overlast door hun geur en geluid. De auto is ook een geliefde schuilplaats voor de steenmarter. Als ze eenmaal onder je motorkap zitten, richten steenmarters schade aan doordat ze je autokabels bijvoorbeeld doorbijten. Neem contact met ons op voor professionele bestrijding van deze steenmarters.

Steenmarter beschermde diersoort

Veel mensen hebben last van steenmarters in huis of in de tuin. In sommige gevallen vertoeven steenmarters zelfs onder je motorkap. Hier wil je vanzelfsprekend direct vanaf, maar helaas zijn steenmarters een beschermde diersoort.

Steenmarter zelf bestrijden

Mensen willen de steenmarters dan vaak verdrijven met licht of harde geluiden. Hier zijn ze echter immuun voor geworden. Het zelf bestrijden van steenmarters met schoonmaakmiddelen blijkt vaak nutteloos te zijn. Deze middelen tasten alleen je materiaal aan, maar hebben geen effect op de steenmarter. Bovendien is het illegaal om de steenmarter zelf te bestrijden of te vangen.

Verboden te doden

Een tijdje terug was de steenmarter een geliefd dier. Er werd in groten getale jacht op dit beest gemaakt vanwege de vacht. Vanaf toen is er besloten dat de steenmarter een beschermde diersoort werd. De steenmarter valt onder de Flora en Fauna wet. Het is dan ook illegaal om de steenmarter te vangen of te doden. Inmiddels nemen de aantallen steenmarters weer flink toe. Hierdoor ondervinden ook steeds meer mensen overlast van deze dieren. Ze zitten in tuinen, op zolders, in schuurtjes en zelfs onder motorkappen van auto’s met autoschade als gevolg. Zorg direct voor professionele bestrijding als je last hebt van deze dieren.

Steenmarteroverlast voorkomen

Het is het beste om overlast van steenmarters zo goed mogelijk te voorkomen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat alle openingen en kieren in je huis dicht zijn. Hierdoor wordt het voor de steenmarter vrijwel onmogelijk om naar binnen te dringen. Steenmarters zitten ook vaak onder de motorkap. Zet je auto bijvoorbeeld in een schuur of op een andere plek waar de steenmarters sowieso niet bij kunnen. Als je last hebt van steenmarters in je tuin, zorg dan dat je kippenhok beschermd is met gaas. Fruit is ook zeer aantrekkelijk voor de steenmarter. Pas dus op als er bessen of appels in je tuin groeien.

Professionele bestrijding

De steenmarter is dus een beschermde diersoort. Veel mensen willen steenmarters zelf verjagen. Het vangen of doden van deze beesten is echter illegaal. Als je dus last hebt van steenmarters, neem dan direct contact met ons op om de steenmarter te bestrijden. Wij leveren een effectieve en gecertificeerde bestrijding. Wacht niet te lang met hulp inschakelen voordat de overlast van de steenmarter toeneemt. De geluidsoverlast en stankoverlast lopen in dat geval uit de hand.

Wij vertellen het

Veelgestelde vragen over steenmarter

Welke schade richten steenmarters aan?

Wanneer je steenmarters in je buurt hebt, kan je last hebben van stank en irritant geluid. Het meest vervelende is dat steenmarters graag onder de motorkap van een auto kruipen. Ze bijten dan allerlei kabels kapot en slopen dus je auto. Steenmarters kunnen ook schade richten aan je huis, zoals aan de dakisolatie.

Zijn steenmarters geen beschermde diersoorten?

Volgens de Wet natuurbescherming is de steenmarter een beschermd diersoort. Steenmarters mogen dus niet gevangen, bestreden of gedood worden. Wel mogen deze dieren op vriendelijke manier verjaagd worden en dat is in sommige gevallen ook noodzakelijk.

Mijn kippenren wordt steeds geplunderd, kan dit een steenmarter zijn?

Steenmarters zijn alleseters en zijn inderdaad dol op eieren. Het kan heel goed zijn dat steenmarters de eieren stelen uit een kippenren. Helaas kunnen ze ook kippen doden die dan in hun weg staan. Zorg er daarom voor dat je kippenren goed is afgesloten met bijvoorbeeld gaas.

Hoe kan ik steenmarters wegjagen?

Er bestaan apparaatjes met ultrasone geluiden. Hier hebben steenmarters een hekel aan en blijven dan uit de buurt. Een andere manier om steenmarters te verjagen is een speciale spray met verschillende geuren waar ze niet van houden. Of dit echt werkt is alleen wel de vraag. Het beste is om hulp in te schakelen van een specialist voordat er veel schade ontstaat.

Ik heb overlast van steenmarters in mijn tuin. Wat kan ik hieraan doen?

Je kunt proberen je tuin zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor steenmarters door zo min mogelijk voedsel voor deze beesten te hebben liggen. Ze lusten namelijk graag fruit (wat van fruitbomen en planten af komt, maar ook wat in composthopen kan liggen) en eten ook de eieren van kippen en soms zelfs de kippen zelf.

Meer verdieping

Artikelen over steenmarter

Hieronder lees je onze artikelen en informatie om je op weg te helpen met het uitvoeren van een bestrijding. Wekelijks voegen we nieuwe artikelen toe of brengen we informatie up-to-date.


Feiten over steenmarter

Risico's van zelf bestrijden

Wanneer je zelf bestrijdt gaat dit lang niet zoals een vakkundige bestrijder dit doet. Je bespaart jezelf misschien wat geld, maar neemt daardoor meer risico.


Activiteit

Steenmarter zijn super actief op dit moment in Nederland.

Gezondheid

Steenmarter zijn zeer schadelijk voor de gezondheid.

Schade

De kans is zeer groot dat steenmarter schade aan kunnen brengen.

Populatie

Steenmarter kunnen zich snel vermenigvuldigen.