Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Steenmarter

Steenmarters zijn roofdieren uit de familie van marterachtigen. De steenmarter komt voor in een groot gedeelte van Europa en wordt steeds vaker rondom woningen gesignaleerd. De steenmarter staat bekend om zijn uitstekende aanpassingsvermogen. Zonder de staart is de steenmarter zo’n halve meter lang. De staart van de steenmarter is meestal rond de 25 centimeter lang. Steenmarters hebben een bruine vacht en wegen tussen de 0,7 en de 2 kilo. De vrouwtjesmarters zijn een stuk lichter dan de mannetjes en wegen maximaal 1,7 kilo.

Tips

  1. Steenmarters hebben een hekel aan ultrasoon geluid
  2. Dicht gaten en kieren van 5 cm en groter
  3. Verwijder composthopen en planten waar fruit aan groeit

Hoe herken je steenmarters?

De steenmarter is te herkennen aan de bruine vacht en de witte keelvlek. Steenmarters worden vaak door de war gehaald met boommarters. Er zijn echter een paar essentiële verschillen tussen deze beide marters. De keelvlek van de boommarter heeft namelijk een veel gelere kleur dan bij de steenmarter. De keelvlek van de boommarter heeft ook een onregelmatige vorm. De steenmarter heeft ook veel meer contrast in de kleur van zijn huid, terwijl de boommarter een vlakke, bruine huid heeft. Er zit ook een verschil in de stand en de grootte van de oren. De steenmarter heeft kleine oren die naar buiten gericht staan. De boommarter heeft grotere oren die hoger op het hoofd staan.

Leefwijze

De steenmarter wordt de laatste tijd veelal gesignaleerd rondom woningen. Dit komt omdat dit dier graag vlakbij mensen is. De steenmarter woont vaak zelfs in huizen of in schuren. Steenmarters in de natuur leven vaak bij bosranden en bij rotsheuvels. In grote gedeeltes van Europa komt de steenmarter voor. Zelfs op eilanden in de Middellandse Zee wordt de steenmarter gespot.

Steenmarters geur en geluid

Steenmarters zorgen voor enorme overlast door de geuren en de geluiden die ze produceren. De geluidsoverlast bestaat uit krabgeluiden en uit het geluid van beweging. Als je dit in huis hoort, is er een grote kans dat je een steenmarter in huis hebt. Op het gebied van geuren kan je ook overlast van steenmarters krijgen. Ze laten hun uitwerpselen namelijk overal slingeren en dat veroorzaakt uiteindelijk grote stankoverlast.

Steenmarters schade

Steenmarters veroorzaken niet alleen maar overlast door hun geur en geluid. De auto is ook een geliefde schuilplaats voor de steenmarter. Als ze eenmaal onder je motorkap zitten, richten steenmarters schade aan doordat ze je autokabels bijvoorbeeld doorbijten. Neem contact met ons op voor professionele bestrijding van deze steenmarters.

Heb je vragen?

We helpen je graag op weg. Van maandag tot en met vrijdag zijn we tussen 08.00 en 17.00 bereikbaar per chat.