Er bestaan best veel beestjes die zelf niet veilig (of helemaal niet) te bestrijden zijn!
Steenmarters zijn roofdieren uit de familie van marterachtigen. De steenmarter komt in een groot gedeelte van Europa voor en wordt steeds vaker rondom woningen gesignaleerd. De steenmarter staat bekend om zijn uitstekende aanpassingsvermogen.
Afspraak makenEr bestaan best veel beestjes die zelf niet veilig (of helemaal niet) te bestrijden zijn!
Waarom zou je kiezen voor ons? | Onze bestrijder | Jijzelf |
Zeer ervaren plaagdierbeheerser | ||
Gediplomeerd bestrijdingstechnicus | ||
Verzekerd tegen gevolgschade | ||
Beste bestrijdingsmiddel en/of methode | ||
De (milieu)vriendelijkste oplossing | ||
Maak een afspraak | Wij bellen jou |
Let op! Het is illegaal om de steenmarter zelf te vangen of te doden. De steenmarter is een beschermd dier en valt onder de Flora en Fauna wet. Schakel een ongediertebestrijder in als je last hebt van deze dieren.
Steenmarters (Martes Foina) zijn roofdieren die in het grootste gedeelte van Europa leven en steeds vaker rondom onze huizen voorkomen. Steenmarters behoren tot de familie marterachtigen en worden ook wel Fluwijn genoemd. Je hoort vaak dat steenmarters onder de motorkap van je auto schuilen. De beesten zien er schattig uit, maar bezorgen flink wat overlast.
Een steenmarter is zonder de staart zo’n halve meter lang. De staart van de steenmarter is meestal rond de 25 centimeter lang. Steenmarters hebben een bruine vacht, een witte gevorkte keelvlek en een roze snuit. Ze wegen tussen de 0,7 en de 2 kilo. De vrouwtjes steenmarters zijn een stuk lichter dan de mannetjes en wegen maximaal 1,7 kilo.
Steenmarters zijn echte alleseters, ofwel omnivoor, en eten dus zowel plantaardig voedsel als dierlijk voedsel. Toch staat een stukje vlees vaker op het menu van de steenmarter. Zo eten ze bijvoorbeeld muizen, ratten, eekhoorns en kikkers. Mensen met kippen zullen hun dieren moeten beschermen tegen de steenmarters. Ze lusten namelijk wel een kippetje en hun eieren laten ze ook zeker niet liggen. Ook de kleinere beestjes smaken blijkbaar goed, want rupsen, regenwormen en andere insecten zijn niet veilig als er een steenmarter in de buurt is.
Het patroon van de loopsporen verschillen van de steenmarters. Dit komt door het verschil in lopen en rennen. Toch zijn de sporen te herkennen aan de kussentjes in de voetzolen. Bij steenmarters zijn die zo groot dat ze dicht tegen elkaar aanliggen. In een pootafdruk van de steenmarter kan je sowieso wel 5 voetzolen zien (bij een kat is dit bijvoorbeeld 4). Elke voet heeft 5 tenen met hele scherpe nagels eraan.
Steenmarters zijn eigenaardige dieren die soms wel eens worden vergeleken met katten. Ze weten precies wat ze willen en leven graag dichtbij de mensen.
In de zomer paren steenmarters, maar de jongen worden pas weer in de lente geboren. Dit komt doordat de steenmarter een verlengde draagtijd hebben (de bevruchte eicel stopt met groeien voor een aantal maanden). De jongen worden blind geboren en de zoogtijd duurt zo’n 8 weken. Hierna verlaten de jonge steenmarters het nest en kunnen zich dan na 1 a 2 jaar weer voortplanten.
De steenmarter wordt veel gesignaleerd rondom woningen. Dit komt omdat dit dier graag vlakbij mensen is. De steenmarter woont vaak zelfs in huizen of in schuren. Steenmarters in de natuur leven vaak bij bosranden en bij rotsheuvels. In grote gedeelten van Europa komt de steenmarter voor. Zelfs op eilanden in de Middellandse Zee wordt de steenmarter gespot.
De steenmarter is een nachtdier en wordt langzaam actief wanneer het begint te schemeren. In de zomer zijn ze meer actief dan in de winter. Bij kou blijven ze lekker in hun schuilplaatsen en komen ze alleen naar buiten om eten te zoeken. Deze schuilplaatsen zijn vaak oude konijnenholen, maar boomholten of vervallen schuurtjes vinden ze ook fijne plekjes.
Steenmarters worden vaak door de war gehaald met boommarters (Martes Martes). Toch zijn er een paar essentiële verschillen te noemen tussen deze beide soorten marters.
De steenmarter is te herkennen aan de bruine vacht en de witte keelvlek. De keelvlek van de boommarter heeft een veel gelere kleur. Ook heeft de keelvlek van de boommarter heeft een onregelmatige vorm. De steenmarter heeft veel meer contrast in de kleur van zijn huid, terwijl de boommarter een vlakke, bruine huid heeft. Steenmarters hebben een roze snuit en de boommarters een donkerbruine tot zwartachtige snuit. Er zit ook een verschil in de stand en de grootte van de oren. De steenmarter heeft kleine oren die naar buiten gericht staan. De boommarter heeft grotere oren die hoger op het hoofd staan. Als laatste kan je de twee dieren uit elkaar halen door te kijken naar de poten. De voetzolen van steenmarters zijn namelijk minder behaard dan die van de boommarter.
Steenmarters veroorzaken enorme overlast en heb je liever niet in de buurt van je huis. De auto is een geliefde schuilplaats voor de steenmarter. Als ze eenmaal onder je motorkap zitten, richten steenmarters schade aan doordat ze je auto kabels bijvoorbeeld doorbijten. Om de dieren weg te krijgen kan je het beste contact opnemen met een deskundige. Zij kunnen je helpen bij het verjagen van de steenmarters.
De grootste overlast door steenmarters zijn de geuren en geluiden die ze produceren. Het geluidsoverlast bestaat uit krab geluiden en de bewegingen die ze maken. Het zijn tenslotte ook geen kleine beestjes. Als je deze geluiden in huis hoort, is er een grote kans dat je een steenmarter in huis hebt. Op het gebied van geuren kan je ook overlast van steenmarters krijgen. Ze laten hun uitwerpselen namelijk overal slingeren en dat veroorzaakt uiteindelijk grote stankoverlast.
Wist je dat steenmarters in principe niet gevaarlijk zijn? Ze leven graag dichtbij de mensen, terwijl ze toch nog best schuw zijn voor mensen. Ze zullen jou in ieder geval niet zomaar aanvallen, tenzij ze in een benarde positie terecht komen. De voornaamste gevaren van de steenmarters is de schade die ze kunnen aanrichten aan bijvoorbeeld je huis of auto. Ook bestaat er een kans dat ze de ziekte Rabiës (hondsdolheid) met zich meedragen en overbrengen op de mens via een bijt bijvoorbeeld. In een ander bijzonder geval kan er door de aanwezigheid van steenmarters brand veroorzaakt worden.
Last van steenmarters in huis? Of zijn het toch misschien ratten? Soms is het lastig te ontdekken of je nu last hebt van een steenmarter of ratten in huis. Hoor je hard stommelend geluid en lijkt het net alsof er een inbreker bezig is, dan heb je hoogstwaarschijnlijk last van een steenmarter. Ratten en muizen maken namelijk veel minder geluid en dit klinkt meer trippelend.
Overdag vertoeven steenmarters in hun schuilplekken. Ze danken hun naam aan de schuilplekken waar ze het liefste zitten, namelijk steenachtige plekken zoals rots heuvels of gebouwen. Onze schuren, spouwmuren, zolders, dakruimtes en garages zijn vaak fijne schuilplekken voor de steenmarter. Oude vossen- en konijnenhollen worden ook veel gebruikt door dit prachtige dier en een goede boomholte wil ook wel gebruikt worden als rustplek overdag. Soms verschuilen de dieren zich in houtstapels of in een flinke takkenhoop.
De steenmarter staat bekend als het dier dat vaak de auto als eigenaardige schuilplek kiest. Helemaal niet slim van de steenmarter en heel vervelend voor ons. Steenmarters zijn dol op de bekabeling van automotoren en kunnen met gemak via de onderkant naar binnen kruipen. Als je pech hebt knagen ze alle kabels kapot en zit je met enorme kosten. Er bestaan mogelijkheden om de steenmarter van je auto te weren door speciaal gaas te spannen of een systeem te plaatsen dat ultrasoon geluid afgeeft. Hier kunnen steenmarters en wezels niet tegen en zullen dan ver uit de buurt blijven.
Veel mensen hebben last van steenmarters in huis of in de tuin. Soms verschuilen steenmarters zich zelfs onder de motorkap van je auto. Vanzelfsprekend wil je direct van deze dieren af, maar helaas zijn steenmarters een beschermde diersoort volgens de wet natuurbescherming en kan je niet veel doen. Steenmarters mogen dus niet gevangen of gedood worden. Bij ernstige overlast mogen de dieren wel verjaagd worden door een deskundige.
Steenmarters zijn beschermde dieren en mogen dus niet gedood worden. Het voorkomen van steenmarters is daarom de beste optie. Zorg er bijvoorbeeld voor dat alle openingen en kieren in je huis dicht zijn. Hierdoor wordt het voor de steenmarter vrijwel onmogelijk om naar binnen te dringen. Steenmarters zitten ook vaak onder de motorkap. Zet je auto in een schuur of op een andere plek waar de steenmarters niet bij kunnen. Als je last hebt van steenmarters in je tuin, zorg dan dat je kippenhok beschermd is met gaas. Fruit is ook zeer aantrekkelijk voor de steenmarter. Pas dus op als er bessen of appels in je tuin groeien.
Het verjagen van steenmarters is een lastige klus, aangezien je het dier absoluut geen kwaad mag doen omdat deze op de lijst van de beschermde diersoorten staat. Toch wil je bij overlast graag van ze af. Steenmarters verjagen kan je bijvoorbeeld doen met behulp van een speciaal apparaat dat ultrasone geluiden afgeeft. Deze geluiden hoort de mens niet, maar houdt de steenmarter op afstand. Lukt dit niet? Schakel dan de hulp in van een professionele ongediertebestrijder. Zij hebben de kennis en middelen om het dier op een vriendelijke wijze uit jouw buurt te verjagen.
Het is volgens de wet verboden om steenmarters te bestrijden met gif of op andere manieren te doden. De overtreding hiervan wordt dan ook zeer hard beboet en kan tot gerechtelijke vervolgingen leiden. Bovendien heeft het ook helemaal geen zin, want zijn soortgenoot zal hoogstwaarschijnlijk de plaats gaan innemen.
De bestrijding van steenmarters bestaat eigenlijk alleen uit een noodzakelijk professionele verjaging of de wering van het prachtige dier. Vaak is het een combinatie, want als de steenmarter een andere woning heeft gevonden, wil je niet dat zijn broertje ervoor in de plaats komt. Deskundig advies om de steenmarter te voorkomen is ook van groot belang.
Volgens de Flora en Fauna wet is de steenmarter een beschermd diersoort en mag deze niet gevangen of gedood worden. De bestrijding van steenmarters is dus illegaal. Wie de dieren toch probeert te bestrijden, kan een flinke boete krijgen met strafrechtelijke vervolgingen. Het zijn bovendien hele mooie beesten die ook best nuttig kunnen zijn. Ze eten de muizen, ratten en andere ongedierte bij jouw in de buurt. Dat scheelt weer!
Wanneer je steenmarters in je buurt hebt, kan je last hebben van stank en irritant geluid. Het meest vervelende is dat steenmarters graag onder de motorkap van een auto kruipen. Ze bijten dan allerlei kabels kapot en slopen dus je auto. Steenmarters kunnen ook schade richten aan je huis, zoals aan de dakisolatie.
Volgens de Wet natuurbescherming is de steenmarter een beschermd diersoort. Steenmarters mogen dus niet gevangen, bestreden of gedood worden. Wel mogen deze dieren op vriendelijke manier verjaagd worden en dat is in sommige gevallen ook noodzakelijk.
Steenmarters zijn alleseters en zijn inderdaad dol op eieren. Het kan heel goed zijn dat steenmarters de eieren stelen uit een kippenren. Helaas kunnen ze ook kippen doden die dan in hun weg staan. Zorg er daarom voor dat je kippenren goed is afgesloten met bijvoorbeeld gaas.
Er bestaan apparaatjes met ultrasone geluiden. Hier hebben steenmarters een hekel aan en blijven dan uit de buurt. Een andere manier om steenmarters te verjagen is een speciale spray met verschillende geuren waar ze niet van houden. Of dit echt werkt is alleen wel de vraag. Het beste is om hulp in te schakelen van een specialist voordat er veel schade ontstaat.
Je kunt proberen je tuin zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor steenmarters door zo min mogelijk voedsel voor deze beesten te hebben liggen. Ze lusten namelijk graag fruit (wat van fruitbomen en planten af komt, maar ook wat in composthopen kan liggen) en eten ook de eieren van kippen en soms zelfs de kippen zelf.
Wanneer je zelf bestrijdt gaat dit lang niet zoals een vakkundige bestrijder dit doet. Je bespaart jezelf misschien wat geld, maar neemt daardoor meer risico.
Laat steenmarter bestrijdenSteenmarter zijn heel actief op dit moment in Nederland.
Steenmarter zijn zeer schadelijk voor de gezondheid.
De kans is zeer groot dat steenmarter schade aan kunnen brengen.
Steenmarter kunnen zich snel vermenigvuldigen.
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.
Géén haast? Wij bellen jou!