Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Bedwantsen

Steeds vaker krijgen ongediertebestrijders meldingen van bedwantsenoverlast. Het aantal bedwantsen wereldwijd groeit enorm. Toch weten velen niet precies wat bedwantsen zijn, behalve dat je bedwantsen bestrijden moet.

Let op! Gebeten door een bedwants? De beten van de bedwants (jeuk, irritatie van huid, bulten) komen overeen met de effecten van de processierups. Raadpleeg onze bestrijders voor meer informatie.

Bedwantsen direct laten bestrijden

call 085 - 800 1123

96% beveelt ons aan

Bedwantsen bestrijden?

 • Altijd een lokale bestrijder
 • Vrijblijvend advies
 • Afspraak binnen 24 uur
 • Zónder voorrijkosten
 • Particulier en zakelijk
085 - 800 1123

96% beveelt ons aan

Tips

 1. Verplaats zo min mogelijk spullen in een door bedwantsen besmette omgeving.
 2. Was verdacht beddengoed en kleren op minimaal 60ºC om bedwantsen te doden.
 3. Bestrijd nooit zélf met doe-het-zelf bestrijdingsmiddelen, vanwege de kans op resistentieontwikkeling en bijwerkingen.
 4. Ben je ergens gebeten door bedwantsen? Laat je spullen dan buiten staan (niet in de auto) en doe ze in een vuilniszak. Doe ook buiten je kleding uit.
 5. Pas op met het in huis halen van tweedehands meubels. Voor je het weet, haal je voor een prikkie bedwantsen in huis.
 6. Controleer je hotelkamer op de aanwezigheid van bedwantsen vóór je jouw spullen in de kamer zet.

Wat zijn bedwantsen?

De wetenschappelijke naam voor bedwants is Cimex Lectularius. In de volksmond worden ze ook wandluis of bedluis genoemd. In het Engels heten ze Bedbug, in het Frans worden ze Punaise genoemd en in het Italiaans heten ze Cimice. Bedwantsen zijn ectoparacieten die zich voeden met bloed. Bedwantsen zijn ongeveer vijf millimeter lang, roodbruin van kleur en hebben een plat ovaal-vormig lichaam met zes pootjes.

Comeback van bedwantsen

Vroeger kwamen bedwantsen heel algemeen voor over de hele wereld. Na de Tweede Wereldoorlog waren de bedwantsen, door het gebruik van zeer effectieve, maar ongezonde bestrijdingsmiddelen, bijna geheel uitgeroeid. Na een verbod op het gebruik van deze bestrijdingsmiddelen tegen bedwantsen, nam het aantal meldingen van bedwantsen in huis weer explosief toe. Helaas voor ons zijn ze bezig met een ware comeback. Zeker door het toenemende internationale reisverkeer van mensen.

Hoe leven bedwantsen?

Bedwantsen houden zich schuil in de naden en kieren in en rondom jouw bed. ’s Nachts komen ze tevoorschijn, aangetrokken door jouw warmte en de koolstofdioxide die je uitademt. Met hun steeksnuit prikken ze in jouw huid en spuiten een verdovende vloeistof in je. Dit zorgt er tevens voor dat bloed niet stolt en vervolgens zuigen ze zich vol met jouw bloed. Als ze gestoord worden, stoppen ze even om je daarna nogmaals te bijten. Na elke bloedmaaltijd gaat de bedwants terug naar de schuilplaats om eitjes te leggen. Het mannetje bevrucht het vrouwtje door een gat in haar te prikken.

Hoe snel ontstaat een bedwantsenplaag?

Bedwantsen vermenigvuldigen en verspreiden zich snel, daarom moet je bedwantsen snel bestrijden als je ze in huis hebt. Je hebt het misschien niet meteen door als een bedwantsenplaag in je huis aan het ontstaan is. Bedwantsen leggen na elke bloedmaaltijd ongeveer tien eitjes, waar na twee weken nimfen uitkomen. Na een paar vervellingen zijn de nimfen na zes weken volwassen en geslachtsrijp. Door deze snelle manier van voortplanten, ontstaat binnen de kortste keren een echte bedwantsenplaag.

Hoe kom je aan bedwantsen?

Bedwantsen reizen graag met je mee om zo bij jou thuis in bed te belanden. Bedwantsen vind je wereldwijd en door het vele internationale reisverkeer verspreiden bedwantsen zich snel. Bedwantsen vind je voornamelijk op de volgende plekken:

 • In hotels, B&B’s, hostels en andere accommodaties waar mensen verblijven.
 • In treinen, bussen, vliegtuigen en andere soorten openbaar vervoer waarmee mensen reizen.
 • In banken, matrassen, vintage kleding en andere tweedehands spullen die mensen in huis halen.

Een overnachting in een hotelkamer met bedwantsen is genoeg. Zelfs een ritje in de trein is voldoende om bedwantsen in je huis te krijgen. Bedwantsen zijn erg klein en verstoppen zich in je bagage of kleding. Eenmaal weer thuis, kruipen ze eruit en zoeken een schuilplaats in je huis. Een goede schuilplaats en voldoende voedsel; dan gaan bedwantsen niet snel meer weg.

Heb ik bedwantsen in huis?

Als je ’s ochtend wakker wordt met meerdere jeukende, rode bultjes bij elkaar, dan ben je gebeten door bedwantsen. Een bedwantsenbeet lijkt op een muggenbult, maar vaak vind je er drie bij elkaar wat ook wel ontbijt-lunch-diner wordt genoemd. Andere signalen van bedwantsen in huis zijn bloedvlekjes, uitwerpselen en schilfertjes in je bed. Bedwantsen zelf zitten vaak:

 • in naden en kieren van je bed;
 • bij stopcontacten;
 • achter plinten.

Zo voorkom je bedwantsen!

Ga je binnenkort weer op reis, wees dan voorbereid! Check de reviews van een accommodatie op bedwantsen voordat je hem boekt. Als je bij jouw accommodatie bent aangekomen, moet je eerst deze onderzoeken. Laat dan je bagage buiten de kamer staan en leg dit nooit direct op bed of in de kast. Doorzoek het bed, matras en de lakens op de aanwezigheid van bedwantsen. Als je geen sporen van bedwantsen kunt vinden, dan kun je je bagage pakken en in de kamer verblijven.

Hoe kom ik van bedwantsen af?

Als je bedwantsen hebt, zorg dan dat je alle spullen, dus ook je beddengoed en kleding, in de besmette ruimte laat liggen. Versleep geen spullen naar andere ruimtes in het huis, ook niet naar de wasmachine. Het probleem breidt zich dan alleen maar verder uit. Bij het bestrijden van bedwantsen is het belangrijk dat zowel alle bedwantsen als alle nimfen en eitjes worden meegenomen. Als er immers eentje overleeft, dan begint de hele plaag van bedwantsen weer van voren af aan. Probeer dus niet zelf bedwantsen te bestrijden, de kans is groot dat je ze niet succesvol bestrijdt, maar schakel professionele bedwantsenbestrijding in.