Bedwantsen

HomeOngedierteBedwantsen

De wetenschappelijke naam voor bedwants is Cimex Lectularius. In de volksmond worden ze ook wandluis of bedluis genoemd. In het Engels heten ze Bedbug, in het Frans worden ze Punaise genoemd en in het Italiaans heten ze Cimice. Ook in Spanje hebben ze een naam, namelijk Chinche.

Hoe zien bedwantsen eruit?

Bedwantsen zijn roodbruin van kleur en hebben een plat ovaal lichaam. Een volwassen bedwants is ongeveer vijf millimeter lang. Na een bloedmaaltijd zijn ze donkerder van kleur.

Tips

  • Verplaats zo min mogelijk spullen in een door bedwantsen besmette omgeving.
  • Was verdacht beddengoed en kleren op minimaal 60ºC om bedwantsen te doden.
  • Bestrijd nooit zélf met doe-het-zelf bestrijdingsmiddelen, vanwege de kans op resistentieontwikkeling en bijwerkingen (bron: RIVM)
  • Ben je ergens gebeten door bedwantsen? Laat je spullen dan buiten staan (niet in de auto) en doe ze in een vuilniszak. Doe ook buiten je kleding uit.
  • Pas op met het in huis halen van tweedehands meubels. Voor je het weet, haal je voor een prikkie bedwantsen in huis.
  • Controleer je hotelkamer op de aanwezigheid van bedwantsen vóór je jouw spullen in de kamer zet.

Levenscyclus van de bedwants

Na elke bloedmaaltijd gaat de bedwants terug naar de schuilplaats om eitjes te leggen. Het mannetje bevrucht het vrouwtje door een gat in haar te prikken. Het vrouwtje legt ongeveer tien eitjes per dag. Na twee weken komen de nimfen uit de eitjes. Na een paar vervellingen zijn de nimfen na zes weken volwassen en geslachtsrijp. Voor je het weet, heb je dus een bedwantsenplaag.

Hoe gaat een bedwants te werk?

Bedwantsen reizen vanuit accommodaties als hotels, B&B’s, hostels en motels in je bagage en kleding mee naar jouw huis. Daar verstoppen ze zich in de naden en kieren in en rondom jouw bed en matras. ’s Nachts komen ze tevoorschijn, aangetrokken door jouw warmte en de koolstofdioxide die je uitademt. Met hun steeksnuit prikken ze een gat in jouw huid. Terwijl ze een verdovende vloeistof inspuiten die er tevens voor zorgt dat het bloed niet stolt, zuigen ze zich vol met jouw bloed. Als ze gestoord worden, stoppen ze even om direct een paar centimeter verderop nogmaals te prikken. Een bedwantsenbeet laat een jeukende, rode, op een muggenbult lijkende, bult achter. Heb je drie of meer rode bultjes op een rij, dan ben je waarschijnlijk gestoken door een bedwants.

Heb ik bedwantsen?

Word je ’s nachts meerdere keren gestoken en word je ’s ochtends wakker met meerdere rode bultjes op met je lichaam? En heb je het afgelopen half jaar in een accommodatie overnacht? Vooral als je steeds vaker en steeds meer wordt gestoken tijdens je slaap, is de kans groot dat je bedwantsen hebt. Roodbruine stipjes op de lakens, vooral ter hoogte van de benen, wijzen ook op de aanwezigheid van bedwantsen in je huis.

Hoe kom ik van bedwantsen af?

Als je bedwantsen hebt, zorg dan dat je ten eerste de volgende voorzorgsmaatregelen neemt. Laat alle spullen, dus ook het beddengoed en kleding, in de besmette ruimte liggen. Versleep geen spullen naar andere ruimtes in het huis, ook niet naar de wasmachine. Het probleem breidt zich anders alleen maar verder uit. Ga liever ook niet uit logeren en neem ook geen logés in huis. Probeer niet zelf bedwantsen te bestrijden, grote kans dat het niet goed gebeurt en je nog verder van huis bent. Voor het beste resultaat schakel je een professionele bedwantsenbestrijder in.

Schakel een professionele bedwantsenbestrijder uit de buurt in!

Als je niet zeker weet of je bedwantsen in huis hebt, neem je contact op met een ongediertebestrijder in de buurt of je laat dit onderzoeken door de lokale GGD, maar ook het KAD kan jou hierbij helpen. Onze lokale bedwantsenbestrijders bestrijden binnen 24 uur op professionele wijze de bedwantsen in jouw huis. Vind hier jouw ongediertebestrijder bij jou uit de buurt!

Wist je dat...

Alléén échte
ongediertebestrijders uit jouw buurt!