Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten
Wij zijn bereikbaar! | Bel voor een afspraak
Bel direct 085-8001123
Tips & adviezen

Processierups

De eikenprocessierups komt steeds vaker voor in Nederland en kan voor enorme overlast zorgen. Door de brandharen van deze rupsen krijg je vreselijke jeuk en vervelende huiduitslag. Daarnaast zijn irritaties en zelfs ontstekingen aan de ogen en luchtwegen van het slachtoffer een groot risico.

Afspraak maken

Processierupsbestrijder inschakelen
of zelf proberen?

 Er bestaan best veel beestjes die zelf niet veilig (of helemaal niet) te bestrijden zijn!
Waarom zou je kiezen voor ons? Onze bestrijder Jijzelf
Zeer ervaren plaagdierbeheerser
Gediplomeerd bestrijdingstechnicus
Verzekerd tegen gevolgschade
Beste bestrijdingsmiddel en/of methode
De (milieu)vriendelijkste oplossing
  Maak een afspraak Wij bellen jou

In het kort

 • De processierups leeft in de zomer.
 • Deze rups schiet giftige brandharen af die voor jeuk en huidirritatie zorgen.
 • De nesten van de processierups zitten aan eiken -en dennenbomen.
 • Vermijd elk contact met deze rups.
 • Blijf uit de buurt van een aangetaste boom.
 • Irritatie en jeuk? Behandel de huid met Aloë Vera na spoelen met lauw water.
 • Processierups in je tuin? Bestrijding inschakelen!

Tips

 1. Draag lichaamsbedekkende kleding om irritatie te voorkomen.
 2. Na contact nooit wrijven of krabben, spoel goed met water.
 3. Gebruik geen gif tegen de rupsen, na uitval van brandharen verspreid ook gif zich in de omgeving, welke vaak schadelijk is voor mens, dier en het milieu.
 4. Processierupsen kun je zelf bestrijden met het biologisch afbreekbare fixeermiddel, Catefix.

Wat is een processierups?

Ooit eerder gehoord van een processierups, ofwel eikenprocessierups? Dit beestje werd voorheen niet veel besproken, maar wordt nu steeds meer gezien als belangrijk gespreksonderwerp als het gaat over plaaginsecten.

De eikenprocessierups is de rups van een eikenprocessievlinder of eikenprocessierupsvlinder (Thaumetopoea Processionea). Je struikelt bijna over de namen, maar in feite gaat het om één en hetzelfde beestje. Een rups dat zich tot nachtvlinder ontpopt. Deze nachtvlinder legt haar eitjes in boomtoppen. Na het uitkomen van de eitjes doorlopen de rupsen een aantal vervellingen en daarna komen ze in groepen samen in grote nesten op de stam van de boom.

De processie van de rups

De naam zegt het al, de processierupsen bewegen zich massaal voort (in processie) over bladeren en over boomstammen. De rupsen verplaatsen zich ‘s nachts om voedsel te zoeken en kruipen dan net als een optocht achter elkaar aan, vaak in meerdere rijen naast elkaar. Deze voedseltocht ziet er best spectaculair uit, maar vergeet niet dat deze beesten voor heel veel overlast kunnen zorgen.

processie van de processierupsen op boomstam

Processierups, eten en gegeten worden

De eikenprocessierupsen eten de bladeren van de eikenbomen waar ze in leven. Nederland heeft verschillende soorten eikenbomen, wel heeft de processierups min of meer een voorkeur voor de zomereik (Quercus Robur). Bij gebrek aan voedsel van eikenbomen, zijn de bladeren van andere boomsoorten ook goed genoeg voor deze rups. De processierups staat bij een aantal natuurlijke vijanden op het menu. Dit zijn onder andere de koolmees, sluipwesp en sluipvliegen. Deze beesten trekken zich niets aan van de angstaanjagende haren en voeden zich met deze rups. Dit is alleen niet voldoende om van de overlast af te komen. Bestrijding is dus nog steeds noodzakelijk.

Hoelang leeft de processierups?

De levenscyclus van de processierups begint in het voorjaar. De eitjes van de vrouwtjes vlinders komen dan uit, tegelijk met de bladeren van de eikenboom. De nieuwe rupsen kunnen dan ook gelijk beginnen aan het verorberen van deze bladeren. De processierups leeft ongeveer 2 maanden voordat de verpopping naar een vlinder gaat plaatsvinden. Eenmaal een vlinder? Dan gaat de tijd tikken, want een processievlinder leeft namelijk maar een paar dagen tot een week. Precies genoeg tijd om te paren en weer eitjes te leggen voor het volgende seizoen.

Moet je de eikenprocessierups bestrijden?

Ja! Processierupsen zijn niet alleen gevaarlijk voor mens en dier, maar vreten ook alle eikenbomen kaal. Om grote overlast van deze beesten te voorkomen kan je het beste de ongediertebestrijding inschakelen wanneer je deze rups in je buurt hebt gesignaleerd.

Hoe ziet een processierups eruit?

De processierupsen zijn vrij makkelijk te herkennen. De rupsen zijn oranjeachtig wanneer ze net uit het eitje zijn gekomen, maar veranderen snel van kleur. Volwassen processierupsen hebben een grijsgrauwe kleur met lichtgekleurde zijden. Je ziet eigenlijk een zwarte fluweelachtige lijn over de lengte van de rups. Ze zijn versierd met veel lange grijze haren die recht overeind op roodachtige wratten staan ingepland. De kop is zwartachtig bruin. Het beestje is ongeveer 3,5 centimeter lang en zijn haren ongeveer 3 millimeter.

De eikenprocessierupsvlinder, een mooi beestje?

Als je aan een vlinder denkt, dan zal je een sierlijk en mooi gekleurd beestje voor ogen hebben. Helaas, de eikenprocessierupsvlinder (ofwel; eikenprocessievlinder of processievlinder) is niet de knapste thuis. Het is eigenlijk een grijze mot met een dik lichaam en een behaard uiterlijk. De voorvleugellengte ligt tussen de 14 en de 17 millimeter. Op deze voorvleugels kan je enkele zwartachtige naar binnen toe versmallende dwarslijnen zien. Als je goed kijkt zie je ook een kleine onduidelijk middenstip in de vorm van een komma.

grijsbruine processierupsvlinder

De brandharen van de processierups

Eikenprocessierupsen hebben ontzettend veel haren op hun rug. De lange grijze haren die recht overeind staan, maar ook hele kleine zwarte haren die als een soort borstel op hun rug zitten. Een enkele rups heeft wel 700.000 brandharen, een enorme hoeveelheid voor zo’n klein beestje. Voor de mens zijn deze haren niet allemaal zichtbaar. Een haar is pijlvormig, bevat weerhaakjes en zijn 3 millimeter lang.

De brandharen zijn de boosdoeners

De kleine zwarte haren van de eikenprocessierups zijn de brandharen en ook de boosdoeners, niet de lange witte opvallende haren wat velen denken. Ze zien er dan wel angstaanjagend uit, maar deze witte haren zijn onschadelijk.

Om zich te beschermen tegen vijanden schieten de processierupsen zijn brandharen simpelweg van zich af. Door de wind worden deze haren gemakkelijk verspreid en kunnen dan tot wel honderd meter rondom het nest tot overlast zorgen. Deze rondzwevende brandharen dringen bij mensen in de huid, ogen en luchtwegen. Hierdoor kan je enorme jeuk, geïrriteerde ogen of een benauwd gevoel krijgen. Voor sommige mensen kan dit zelfs voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen.

Irritatie voorkomen? Bestrijden is de beste optie

Om overlast en irritatie van de eikenprocessierups te voorkomen, kan je deze rups het beste bestrijden. Heb je een eikenboom met deze inwoners in je tuin? Schakel dan direct een ongediertebestrijder in bij jou in de buurt.

Soorten processierupsen

De processierups behoort tot de familie tandvlinders (Notodontidae). Een enorme familie met wel 3800 verschillende soorten, waarvan er 32 in Nederland zijn waargenomen. De vlinders hebben allemaal een dik lichaam, behaard uiterlijk en onopvallende kleuren zoals grijs en bruin. Door deze tinten en hun warrige vleugelpatroon vormen de vlinders één geheel met de ondergrond van schors of bladeren.

kleine hermelijn vlinder op tak

Kleine hermelijn vlinder

esdoorntandvlinder op tak

Esdoorntandvlinder

roestbruine wapendrager

Roestbruine wapendrager

snuitvlinder op een tak

Snuitvlinder

Eikenprocessierups

De meest gevreesde processierups in Nederland is de eikenprocessierups. Je hoort er steeds meer over en misschien heeft deze vervelende kruiper jou ook al te pakken gehad. Deze beestjes leven in eikenbomen en wordt voornamelijk gesignaleerd in zomereiken langs lanen in steden en dorpen, in tuinen, tussen beplanting rondom campings en in bosrijke omgevingen. De eikenprocessierups is de rups van de eikenprocessievlinder.

Dennenprocessierups, de nieuwe dreiging?

De dennenprocessierups leeft in dennenbomen en komt op dit moment voor in Zuid en midden Europa. Door de verandering van het klimaat is de kans erg groot dat deze rups nu ook naar Nederland komt. Door onze zachte winters kunnen deze beestjes beter overleven. Laten we toch hopen dat ze wegblijven (als ze er al niet zijn), want de dennenprocessierups heeft namelijk nog veel meer brandharen dan de eikenprocessierups. Nog meer gevaar dus!

Processierups Hoeveelheid brandharen Leefgebied Processie
Eikenprocessierups +- 700.000 per rups Eikenbomen Meerdere rupsen breed
Dennenprocessierups +- 1 miljoen per rups Dennenbomen Slechts 1 rups breed
processierupsen in processie op boomstam

Eikenprocessierupsen

dennenprocessierupsen op boomstam in processie

Dennenprocessierupsen

Nesten eikenprocessierups

Een nest van de eikenprocessierups bestaat uit een dicht spinsel van draden, vervellingshuidjes, brandharen en uitwerpselen. Zo’n nest ziet er best griezelig uit, het lijkt namelijk wel een beetje op een enorme spinnenweb. De processierups leeft in deze gesponnen nesten en bevinden zich meestal aan de zonnige kant van de boomstammen, echte zonaanbidders dus. In dichte bossen zal je dan ook minder processierupsen tegenkomen.

Overdag zitten de processierupsen in hun nesten en ‘s avonds gaan ze met z’n alle op pad voor voedsel.

processierupsen nest op boom

Grondnesten van de processierups

Eikenprocessierupsen maken (net als de dennenprocessierups) tegenwoordig ook bodemnesten, ofwel grondnesten. Grondnesten zijn moeilijker te vinden dan een nest aan een boomstam en maakt het daarom extra gevaarlijk wanneer je bijvoorbeeld wilt gaan grasmaaien of tuinieren.

Bestrijding nest processierups

De bestrijding van grondnesten heeft een andere aanpak dan wanneer een nest aan de boomstam zit. In beide gevallen is bestrijding belangrijk en noodzakelijk om overlast te voorkomen. Een ongediertebestrijder weet precies welke methoden en veiligheidsmaatregelen hij moet toepassen voor het bestrijden van de processierups.

Wanneer komt de processierups voor?

In de maanden mei, juni en juli kan je de processierupsen op de eiken -en dennenbomen tegenkomen.

Processierups: De ellende begint in het voorjaar

In de maand april komen de eitjes van de vrouwtjes processierupsvlinders uit. Deze eitjes komen gespreid uit om zo eventuele extreme weersomstandigheden te overleven. Hele slimme beestjes dus.

Volop processierupsen in het hoogseizoen

Na het uitkomen van de eitjes doorlopen de processierupsen een aantal vervellingen. Pas na de derde vervelling krijgen de rupsen de gevaarlijke en giftige brandharen. In de maanden mei en juni is de plaag van de gevaarlijke processierupsen het grootst, want in juli beginnen de rupsen zich langzaam tot processievlinders te verpoppen.

Eitjes processierupsen in augustus en september

De processievlinders die uitgekomen zijn hebben maar een aantal dagen te leven. Ze zullen snel een maatje moeten vinden om te paren, zodat ze hun eitjes kunnen leggen voor het volgende processierupsen seizoen. In augustus en september leggen deze vlinders de eitjes in pakketten van 20 tot 50 stuks in de boomtoppen.

Ontwikkeling Overlast
September tot april ei weinig
Half april tot half mei jonge processierups beperkt
Half mei tot eind juni volwassen processierups veel
Half juni tot eind augustus pop veel (door de brandharen in de lege nesten)
Augustus tot eind september processievlinder veel (door de brandharen in de lege nesten)

De beste tijd voor de bestrijding van de processierups is in de maanden april en mei, voordat de rupsen volwassen zijn. De hoeveelheid brandharen zijn dan nog beperkt. Vind hier een ongediertebestrijder bij jou in de buurt.

Is de eikenprocessierups gevaarlijk?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, ja! Een processierups bevat duizenden minuscule brandharen die hij letterlijk kan afschieten. Deze brandharen verspreiden zich door de wind en veroorzaken grote overlast in een grote straal rondom de plaag.

brandharen processierupsen in nest

Het gevaar van de processierups

De brandharen van de eikenprocessierups dringen bij mensen in de huid, ogen en luchtwegen en leiden tot serieuze klachten. Van irritante jeuk tot huidirritatie, misselijkheid en algehele malaise of zelfs ontstekingen. De klachten en symptomen verschillen per persoon. De brandharen zorgen ervoor dat het menselijk lichaam direct reageert, omdat deze een eiwit (thaumetopoiene) afgeven wat de aanmaak van histamine stimuleert. Als je astma hebt, zal je extra voorzichtig moeten zijn om ernstige reacties te voorkomen. Mensen met astma zijn namelijk overgevoelig voor histamine. Wanneer je klachten van deze akelige rups negeert kunnen ontstekingen het resultaat zijn.

Eikenprocessierups gevaar voor dieren

Dieren lopen ook gevaar door de processierups. Veel klachten die de mensen krijgen van deze rups gelden ook voor dieren, maar in sommige gevallen kan de irritatie dodelijk zijn voor een dier. Vooral honden lopen gevaar, omdat ze graag overal aan ruiken en door beplantingen banjeren. Maar ook voor katten, paarden en zelfs koeien zijn de processierupsen een gevaar.

Zijn alle harige rupsen gevaarlijk?

Rupsen met haren zien er best eng uit, maar lang niet alle harige rupsen zijn gevaarlijk. In feite zijn er maar drie harige rupsen waarvan de haren gevaarlijk zijn en waar je dus voor moet uitkijken:

 • Eikenprocessierups
 • Bastaardsatijnvlinder
 • Donsvlinder

De eikenprocessierups en de bastaardsatijnvlinder zijn de twee die voor grote overlast kunnen zorgen, doordat deze soorten in groepen leven. Door de grote aantallen is de kans groter dat je met de brandharen in contact komt. De rupsen van de donsvlinder leven solitair. De haren van deze rupsen hebben ook een irriterende werking, maar de kans is heel klein dat je met die haren in contact komt.

Daarom bestrijden!

Ooit wel eens door de brandnetels gelopen? De irritatie van de brandharen van de eikenprocessierups is enigszins vergelijkbaar, alleen duurt deze veel langer. Je kunt wel 2 weken zoet zijn met deze jeuk en huidirritatie. Ook bouw je geen resistentie op tegen de jeuk en is een volgende keer zelfs nog heftiger. Brandharen die jaren oud zijn kunnen ook nog jeuk veroorzaken. Allemaal goede redenen dus om de eikenprocessierups te bestrijden.

De processierups en honden

De processierups is erg gevaarlijk voor honden. De brandharen kunnen namelijk tot nare verschijnselen leiden en zijn soms zelfs dodelijk bij een allergische reactie.

Symptomen bij honden

De lijst met symptomen die bij honden kunnen optreden is helaas erg lang. De symptomen die bij honden kunnen voorkomen zijn:

 • jeuk;
 • zwelling en roodheid lippen en het slijmvlies in de bek;
 • zwelling van de tong;
 • baren in de bek;
 • moeite met slikken;
 • hoesten;
 • ontstoken ogen;
 • diarree;
 • koorts.

Een hele waslijst aan symptomen die honden kunnen krijgen van de brandharen van de processierups. Kortom, houd je huisdieren uit de buurt van besmette bomen en voorkom dat je hond gaat ruiken aan spinsels die in de bermen zijn gevallen.

Honden met brandharen processierups. Wat te doen?

Heeft je hond aan de spinsels van de processierups gesnuffeld? Of is je hond rond een besmette boom door de struiken gelopen? Houd je viervoeter dan goed in de gaten of er andere gedragingen zijn of symptomen van de brandharen die processierups kan veroorzaken. Dit kan acuut tot binnen enkele uren na contact optreden bij honden. Spoel dan als eerste de bek goed uit met lauw water om zo de brandharen te verwijderen. Neem contact op met een dierenkliniek om de symptomen te overleggen. Het is mogelijk dat je hond een injectie tegen allergie nodig heeft.

Jeuk van de eikenprocessierups

Jeuk is verschrikkelijk! De jeuk die je krijgt van brandharen van de eikenprocessierups is ook heel intens. Je wilt niets liever dan alleen maar krabben en het kan zelfs je dagelijks leven gaan beïnvloeden. Heb je wel eens door de brandnetels gelopen? Deze irritatie en jeuk is vergelijkbaar met de jeuk van de processierups. Als je pech hebt krijg je er ook allerlei bultjes en huiduitslag bij. Echt geen pretje dus. Het goede nieuws is dat de jeuk na ongeveer twee weken vanzelf weer verdwijnt. Vergeet in de tussentijd niet je huid goed schoon te houden en eventueel te smeren met crèmes waar Aloë Vera in zit. Dit verkoelt de huid en neemt veel jeuk weg.

Klachten eikenprocessierups

Last van jeuk en huidirritatie? Je kunt klachten krijgen van de processierups zonder in contact te zijn geweest met het beestje zelf. Het kan zelfs zo zijn dat je niet eens weet dat er een nest van eikenprocessierupsen bij jou in de buurt is. De brandharen van deze beestjes zweven namelijk in de lucht of hangen in de planten of lang gras waar jij doorheen bent gelopen. Deze haartjes kan je met het blote oog niet zien.

Symptomen na contact brandharen

Wanneer je contact hebt gehad met brandharen van de processierups, kun je last hebben van de volgende symptomen:

 • Jeuk
 • Huidirritatie zoals bultjes, blaasjes of rode huid
 • Hoesten
 • Loopneus
 • Duizeligheid
 • Rode gezwollen ogen
 • Benauwd gevoel
 • Overgeven
 • Koorts

Herken je deze symptomen? Neem dan direct contact op met je huisarts. Wanneer je vaker in contact komt met brandharen van de processierups kan er een allergie ontstaan. Door middel van onderzoek kan dit uitgesloten worden.

Irritatie eikenprocessierups voorkomen

Zweven er giftige brandharen van processierupsen bij jou in de buurt? Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je in contact komt met de brandharen van deze gemene beesten. Voorkomen is tenslotte altijd beter dan genezen.

 1. Draag lange mouwen, lange broeken en handschoenen als je gaat tuinieren of de natuur in gaat. Dit geldt zeker voor kinderen die buiten spelen in de buurt van een aangetaste boom.
 2. Laat je was in de zomermaanden niet buiten drogen.
 3. Was de groenten uit je tuin zorgvuldig voordat je ze eet.
 4. Gras maaien? Sproei het gras met water een paar dagen voordat je gaat maaien. De brandharen kunnen dan de grond in zakken.
 5. Wanneer eikenprocessierupsen dicht in de buurt van je huis zijn, voorkom dan dat de haartjes je woning binnenvliegen. Maak gebruik van een hor en sluit zoveel mogelijk de ramen en deuren.
 6. Voorkom elk contact met de rupsen en hun nest. Ook in een oud nest kunnen nog miljoenen brandharen zitten.
 7. Heb je een eikenboom met processierupsen in je tuin? Deze kun je zelf bestrijden met het fixeermiddel Catefix. Houdt ook hierbij rekening met de voorzorgsmaatregelen en je eigen veiligheid.

Het voorkomen van een tweede contact met de brandharen van de processierups is zeer belangrijk. Bij elke nieuwe aanraking van deze haren, kunnen de reacties heviger worden. Bij zeer ernstige klachten kan je het beste direct naar een huisarts gaan.

Behandeling irritatie eikenprocessierups

Niks is vervelender dan intense jeuk. Door de irritatie van de brandharen van de eikenprocessierups wil je ook niets liever dan alleen maar krabben en ervoor zorgen dat de jeuk verdwijnt. Om te voorkomen dat je je hele huid kapot maakt, kan je verschillende middeltjes proberen om de jeuk te stoppen.

Verwijder haren processierups met plakband

Plakband kan de kleine brandhaartjes van de processierups op je huid te verwijderen. Deze methode is vrij simpel. Plak de plakband op de huid waar de jeuk is en trek het dan weer los. De haartjes zullen dan meekomen met het plakband.

Processierups: Gebruik een pluisjesrol

De pluisjesrol (of kledingroller) heeft dezelfde werking als het plakband. Je trekt hiermee de brandharen van je huid af.

After Sun, Aloë Vera: helpt bij irritatie processierups

Misschien heb je het al wel in huis, After Sun. Deze crème is niet alleen verkoelend voor de huid na een dag zon, maar ook na contact met de processierups. Crèmes met Aloë Vera, menthol of calendula erin werken ook goed tegen de jeuk. Smeer jezelf goed in met deze crème, nadat je met plakband of de pluisjesrol de brandhaartjes van de huid hebt verwijderd.

Bestrijding processierups

De processierups is goed te bestrijden, maar dit is wel een intensieve klus die goed uitgevoerd moet worden.

Zelf processierups bestrijden, is dat mogelijk?

De processierups kun je eenvoudig zelf bestrijden met Catefix. Catefix is een volledig biologisch afbreekbaar fixeermiddel die uitsluitend uit natuurlijke, plantaardige en hernieuwbare grondstoffen bestaat. Het fixeermiddel dien je met een lage drukspuit over het gehele nest te spuiten. Na droging, vormt Catefix een hard kapsel om het nest, waardoor de rupsen en brandharen het nest niet meer kunnen verlaten. Doordat Catefix biologisch afbreekbaar is, hoeft het behandelde nest niet verwijderd te worden. Micro-organismen en insecten nestelen zich in het nest en vogels zien het nest dan als voedsel.

Het blijft belangrijk dat je jezelf beschermt tegen de brandharen. Voordat je aan de slag gaat met het zelf bestrijden van de processierups, dien je een compleet bedekkend overall, handschoenen, mond- en oogbescherming aan te trekken. Processierupsen schieten namelijk hun brandharen af wanneer er gevaar dreigt.

eikenprocessierupsen van dichtbij

Wat doet de gemeente tegen de processierups?

De ongediertebestrijders van de gemeente zijn in de zomermaanden ontzettend druk met het bestrijden van de processierups. Ze kunnen alleen niet alle nesten verwijderen en focussen zich dan ook alleen op plekken waar veel mensen komen, zoals scholen. Voor eikenprocessierupsen op je eigen terrein komt de gemeente niet. Je zult dan zelf een ongediertebestrijder moeten inschakelen.

Professionele bestrijding processierups

Onze bestrijders hebben de beschikking over Catefix, maar gebruiken ook speciale stofzuigers voor de bestrijding van de processierups. Met deze stofzuiger zuigen zij de rupsen op, deze worden meteen opgeslagen in een grote tank. Achteraf worden de rupsen in een afgezonderde oven verbrand. Een professionele bestrijder is op de hoogte van de laatste methoden om deze rupsen te verwijderen en dragen hiervoor beschermende kleding. Schakel een ongediertebestrijder in bij jou in de buurt voor de bestrijding van de eikenprocessierups.

Wij vertellen het

Veelgestelde vragen over processierups

Zijn processierupsen en eikenprocessierupsen twee verschillende beestjes?

Nee het gaat hier om hetzelfde beestje. Een harige rups die giftige brandharen afschiet waar je jeuk en huidirritatie door krijgt. De naam eikenprocessierups geeft al aan dat deze rups voornamelijk in eikenbomen leeft. Vooral de zomereik is target van dit insect.

Wanneer komt de eikenprocessierups het meeste voor?

De eikenprocessierups plaagt ons in de zomermaanden, net wanneer wij lekker aan het genieten zijn van het mooie weer. In de maanden juli en augustus zweven de meeste brandharen van deze beestjes in de lucht en loop je de meeste kans op jeuk en huiduitslag door aanraking van deze haartjes.

De processierups heeft zoveel haren, zijn dat de brandharen waar wij jeuk van krijgen?

De processierups zit helemaal vol met lange grijze haren, toch zijn dit niet de brandharen waar wij voor moeten oppassen. Wanneer je een processierups van dichtbij zou bekijken zie je dat deze rups ook nog hele kleine zwarte haartjes op zijn rug heeft. Dit lijken net kleine borsteltjes. Dit zijn de boosdoeners en niet de lange haren die je goed ziet.

Waar leven processierupsen van?

Processierupsen eten de bladeren van de eikenbomen waar ze in leven. Daarmee is deze rups niet alleen schadelijk voor de mens, maar de bomen hebben ook zeker te leiden onder deze beestjes. Vooral zomereiken kunnen helemaal kaal gegeten worden door de processierupsen.

Kan ik de processierupsen zelf bestrijden?

Processierupsen kun je zelf bestrijden met het natuurlijke fixeermiddel, Catefix. Dit fixeermiddel is eenvoudig en veilig in gebruik. Het blijft belangrijk dat je jezelf beschermt tegen de brandharen, trek daarom beschermende kleding aan. Hangt het nest te hoog, of wil je toch een professional het nest laten bestrijden? Neem dan contact op met een bestrijder bij jou in de buurt. Al onze bestrijders hebben de beschikking over Catefix.

 

 

Feiten over processierups

Risico's van zelf bestrijden

Wanneer je zelf bestrijdt gaat dit lang niet zoals een vakkundige bestrijder dit doet. Je bespaart jezelf misschien wat geld, maar neemt daardoor meer risico.

Laat processierups bestrijden

Activiteit

Processierups zijn heel actief op dit moment in Nederland.

Gezondheid

Processierups zijn schadelijk voor de gezondheid.

Schade

De kans is zeer klein dat processierups schade aan kunnen brengen.

Populatie

Processierups kunnen zich niet zo snel vermenigvuldigen.

Ook interessant
Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!