Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Processierups

De eikenprocessierups komt steeds vaker voor in Nederland en kan voor enorme overlast zorgen. Daarnaast bezorgen deze rupsen enorme jeuk, huiduitslag of zelf ontstekingen aan slijmvliezen van de ogen, neus en mond van onschuldige slachtoffers.

Processierups direct laten bestrijden

call 085 - 800 1123

96% beveelt ons aan

Processierups bestrijden?

 • Altijd een lokale bestrijder
 • Vrijblijvend advies
 • Afspraak binnen 24 uur
 • Zónder voorrijkosten
 • Particulier en zakelijk
085 - 800 1123

96% beveelt ons aan

Tips

 1. Verwijder de processierupsen nooit zelf, vermijd elk contact!
 2. Draag lichaamsbedekkende kleding om irritatie te voorkomen.
 3. Na contact nooit wrijven of krabben, spoel goed met water.
 4. Gebruik geen gif tegen de rupsen, na uitval van brandharen verspreid ook gif zich in de omgeving, welke vaak schadelijk is voor mens en het milieu.

Is de eikenprocessierups gevaarlijk?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, ja! Een processierups bevat al gauw 700.000 minuscule brandharen die hij letterlijk af kan schieten. Deze brandharen (circa 0,3 milimeter groot) verspreiden zich door de wind en veroorzaken op die manier overlast in grote straal rondom de plaag.

Deze haartjes dringen door tot in de luchtwegen, huid en ogen en veroorzaken serieuze problemen. Van irritante jeuk tot huidirritatie, misselijkheid en algehele malaise, de klachten verschillen per persoon. De brandharen zorgen ervoor dat het menselijk lichaam direct reageert, omdat deze een eiwit (thaumetopoiene) afgeven wat de aanmaak van histamine stimuleert. Mensen met astma zijn overgevoelig voor histamine en kunnen hierdoor ernstige reacties ervaren. Wanneer je hier niets aan doet kan dit overgaan in een ontsteking.

Wanneer je contact maakt met brandharen kun je last hebben van de volgende symptomen:

 • Jeuk
 • Huidirritatie
 • Hoesten
 • Loopneus
 • Duizeligheid
 • Koorts
 • Rode gezwollen ogen

Neem direct contact op met je huisarts wanneer je hier last van hebt. Wanneer je vaker in contact komt met de brandharen van de processierups kan er een allergie ontstaan. Middels onderzoek kan dit uitgesloten worden.

Welke soorten processierupsen zijn er?

In Nederland hebben we voornamelijk te maken met de eikenprocessierups. Deze bevinden zich, zoals de naam al verklapt, in eikenbomen. De rupsen vreten de eikenbomen kaal en tasten bij gebrek aan voedsel ook andere boomsoorten aan.
Tegenwoordig krijgen wij ook veel meldingen van de dennenprocessierups. Door de verandering van het klimaat (stijgende temperaturen), vind ook deze rups zijn weg naar Nederland.

Wat is het nut van de processierups?

De processierups is een larve en moet in dit stadium genoeg voedsel (eikenbladeren) binnen krijgen om zich te ontpoppen tot een nachtvlinder. Natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zijn (sluip)wespen, sluipvliegen en koolmezen. De koolmezen eten de rupsen en poppen, hierdoor zijn de rupsen nuttig voor koolmezen.

Wanneer komt de processierups voor?

In de maanden mei, juni en juli tref je de processierups in bomen. In de eerste maanden lopen de rupsen uit om hun voedsel te halen. In juni worden de rupsen vaak opgemerkt doordat de bomen kaalgevreten zijn en de rups volwassen is. In juli (soms ook in augustus) verpoppen de rupsen zich tot nachtvlinders.

Kun je de eikenprocessierups bestrijden?

De processierups is goed te bestrijden, maar dit is wel een intensieve klus. Middels stofzuigers worden deze rupsen opgezogen en opgeslagen in een grote tank. Nadat deze tank vol raakt worden de rupsen verbrand in een speciale oven. Probeer dit nooit zelf, een professionele bestrijder is op de hoogte van de laatste methoden om de rupsen te verwijderen en dragen hiervoor beschermende kleding.
Na verwijdering duurt het ongeveer 5 jaar voordat de haren zijn vergaan, problemen kunnen hierdoor dus nog aan de orde zijn nadat de eikenprocessierups is verwijderd.

Oma weet raad

Last van processierupsen? Processierupsen zijn lastige beestjes en wereldwijd een probleem. Oma heeft altijd een oplossing voor je problemen met haar huismiddeltjes. Wil je eerst proberen zelf processierups te bestrijden met huismiddeltjes? Hier een aantal methodes:

 • Plakband – Strip je kleding of huid met plakband en trek hiermee de brandharen uit je lichaam.
 • Pluisjesrol – De pluisjesrol heeft dezelfde werking als het plakbank, hiermee trek je de brandharen ook uit je lichaam.
 • After Sun – Als je je kleding of huid hebt behandelt met plakband of de pluisjesrol smeer dan met after sun (met Aloë Vera). Dit werkt enorm goed tegen de jeuk!