Ratten

HomeOngedierteRatten

Ratten zijn zoogdieren en behoren tot de orde van de knaagdieren. In Nederland komen vooral de Bruine Rat (Rattus norvegicus) en in mindere, maar steeds grotere mate, de Zwarte Rat (Rattus rattus).

De Bruine rat

Hoe ziet een Bruine rat eruit?

Het lichaam van de bruine rat is twintig tot dertig centimeter lang, de staart niet meegerekend. De staart is altijd korter dan het lichaam, ongeveer vijftien tot drieëntwintig centimeter. De bruine rat is grijsbruin van kleur, de vacht op de buik heeft een lichtere kleur.

Tips

  • Ruim rommel in en rondom je huis op. Opgestapelde spullen vormen de ideale leefomgeving voor ratten.
  • Neem een kat.
  • Houd afvalbakken goed gesloten en leeg ze dagelijks.

Voortplanting van de Bruine rat

Bruine ratten planten zich het hele jaar voort. Bruine ratten zijn drie weken zwanger en werpen één tot vijftien jongen per keer. De jongen worden naakt en blind geboren en drinken bij hun moeder. Na vier tot vijf weken zijn de jongen geslachtsrijp. Een paartje bruine ratten kan in een jaar voor tweeduizend nakomelingen zorgen. Bruine ratten worden in het wild tot drie jaar oud.

Leefomgeving van de Bruine rat

Bruine ratten houden van een vochtige, niet te warme leefomgeving. Ze leven graag, maar niet uitsluitend, in de buurt van mensen. Je vindt ze langs slootkanten, in kelders, riolen, kruipruimtes, hooizolders, schuren, stallen en opslagplaatsen. Hun nest bouwen ze in de buurt van hun voedselbronnen. Bruine ratten zijn goede zwemmers en vooral ’s nachts actief. In de winter trekken ze naar de warmte van onze huizen.

Wat eet de Bruine rat?

Bruine ratten zijn alleseters en eten dus allerlei soorten voedsel, van granen, noten en zaden tot slakken, kikkers en kleine zoogdieren. Zogende vrouwtjes leggen soms voedselvoorraden aan.

De Zwarte rat

Hoe ziet een Zwarte rat eruit?

De zwarte rat is iets kleiner dan de bruine rat, ongeveer vijftien tot vierentwintig lang, zonder de staart. De staart is even lang of langer dan het lichaam. De zwarte rat is meestal zwart, met op de buik een lichtere kleur, maar de zwarte rat komt in allerlei kleuren voor. De zwarte rat heeft grotere oren dan de bruine rat.

Voortplanting van de Zwarte rat

Zwarte ratten planten zich in Europa van maart tot november voort. De draagtijd van zwarte ratten is drie tot vier weken. Ook de jongen van de zwarte rat worden naakt en blind geboren en worden gezoogd door hun moeder. Na twaalf weken zijn de jongen geslachtsrijp. Eén vrouwtje kan in een jaar tot zesenvijftig jongen krijgen. Zwarte ratten worden in het wild tot vier jaar oud.

Leefomgeving van de Zwarte rat

Zwarte ratten zijn goede klimmers en leven graag in hogere gebouwen. Ze maken geen ondergrondse gangen. Zwarte ratten leven graag in schepen, havens en pakhuizen. De Zwarte rat wordt ook wel scheepsrat genoemd. Ook zwarte ratten zijn met name ’s nachts actief.

Wat eet de Zwarte rat?

Zwarte ratten zijn ook alleseters, maar hebben wel een voorkeur voor plantaardig voedsel zoals zaden, noten en vruchten. Beide rattensoorten zijn knaagdieren, met grote snijtanden die continu doorgroeien. Ze moeten blijven knagen om hun tanden kort en scherp te houden. Ratten knagen dus voortdurend aan alles wat los en vast zit.

Meest voorkomende soorten ratten in Nederland

De bruine rat komt in Nederland veel voor. Zwarte ratten zijn lange tijd niet waargenomen, maar vanuit het zuiden worden ook zwarte ratten steeds regelmatiger gesignaleerd. Waar bruine ratten leven, leven géén zwarte ratten! Andere soorten ratten die in Nederland voorkomen zijn de muskusrat en de woelrat (waterrat).

Ziektes door ratten overgedragen

De zwarte rat is is de veroorzaker geweest van de pest. Vlooien op het lijf van de zwarte rat brachten de pestbacterie over van rat naar naar mens. Ook zijn zwarte ratten drager van het Hantavirus, een virus dat ernstige schade aan de nieren veroorzaakt. Bruine ratten zijn drager van de bacterie die de Ziekte van Weil veroorzaakt. Zwemmen in water waar ook bruine ratten zwemmen, is dan ook geen goed idee.

Wist je dat...

Alléén échte
ongediertebestrijders uit jouw buurt!