Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Kakkerlakken

Er bestaan wereldwijd verschillende soorten kakkerlakken. De kakkerlakkensoort die in Nederland het meest voorkomt is de Duitse Kakkerlak. Hier vind je alle informatie over deze kakkerlak.

Tips

  1. Een goede hygiëne is erg belangrijk. Houd je huis goed schoon.
  2. Laat geen voedsel onbedekt liggen. Laat ook de vaat niet een nacht op het aanrecht staan.
  3. Houd de stop in je bad zodat kakkerlakken niet door de afvoer naar boven kunnen kruipen.
  4. Leg mottenballen verspreid door je huis. Kakkerlakken haten deze geur.

Hoe zien kakkerlakken eruit?

De Duitse kakkerlak is ongeveer één tot twee en halve centimeter groot en is roodbruin van kleur. Op hun kop hebben ze twee antennen en ze hebben drie paar poten. De Duitse kakkerlak kan niet vliegen, maar wel erg snel lopen. Het vangen van een kakkerlak is daardoor haast onmogelijk. Door hun afgeplatte lichaam kunnen de kakkerlakken zich in heel smalle kieren verstoppen.

Meest voorkomende soorten kakkerlakken

De soort kakkerlak die in Nederland het meeste voorkomt is de Duitse Kakkerlak. Daarnaast komt de Amerikaanse kakkerlak, een grotere kakkerlakkensoort, ook regelmatig voor. Uitheemse soorten als de Oosterse kakkerlak en de Australische kakkerlak zijn hier heen gekomen door middel van internationaal transport en komen alleen in zeer warme omgevingen voor, zoals bakkerijen en broeikassen. Daarnaast komen nog een aantal kakkerlakkensoorten voor in het bos. Deze soorten komen we echter niet tegen in onze huizen.

Voortplanting van kakkerlakken

Kakkerlakken planten zich voort door middel van het dragen een eipakket. Hoeveel nimfen in het eipakket zitten, verschilt per soort kakkerlak. In het eipakket van de Duitse kakkerlak zitten dertig eitjes. In een half jaar tijd zet de kakkerlak ongeveer vier tot acht eipakketten af. De nimfen zijn binnen twee maanden ook geslachtsrijp en beginnen zich dan ook voort te planten. Deze extreem snelle manier van voortplanten zorgt ervoor dat er binnen de kortste keren een kakkerlakkenplaag ontstaat.

Ontwikkelingsstadia van kakkerlakken

Kakkerlakken hebben een onvolledige gedaanteverwisseling. Dat wil zeggen dat uit het eitje een nimf komt. Een nimf is een mini-kakkerlakje en ziet er al net zo uit als een volwassen kakkerlak. Om te kunnen groeien tot volwassen kakkerlak moeten ze een aantal keer vervellen. Deze vellen afkomstig van kakkerlakken zijn schadelijk voor onze gezondheid, net als de uitwerpselen en de speekselsporen van kakkerlakken.

Leefomgeving van kakkerlakken

Kakkerlakken in je huis? Kakkerlakken stellen niet veel eisen aan hun leefomgeving. Ze zijn lichtschuw en houden van warme, vochtige plaatsen. Een temperatuur van twintig tot dertig graden is voor kakkerlakken de ideale leefomgeving. Kakkerlakken hebben een groot aanpassingsvermogen en kunnen in veel omstandigheden overleven en hun soort in stand houden. Zo kunnen kakkerlakken makkelijk een maand zonder eten. Kakkerlakken zijn alleseters. Van rijp, zoet fruit tot een gewone vetdruppel, alles eten ze op.

Heb ik kakkerlakken in huis?

Als je kakkerlakken in huis hebt, dan zie je zeker af en toe een kakkerlak lopen. Ook vind je hun sporen in huis, zoals koffiedik-achtige uitwerpselen en vervellingshuidjes. Als je ergens plotseling het licht aan doet en je ziet ze snel ergens onder schieten, dan heb je zeer waarschijnlijk een kakkerlakkenplaag. Daarnaast verspreiden kakkerlakken een zeer onaangename geur, die overal waar ze mee in aanraking komen aan blijft hangen.

Zijn kakkerlakken schadelijk voor je gezondheid?

Het hebben van kakkerlakken in je huis is niet zonder risico’s. Kakkerlakken zijn dragers van allerlei ziekten, zoals salmonella, dysenterie en tyfus, en brengen deze op ons over. Vooral kinderen, ouderen of zieke mensen hebben hier een grote kans op. Ook veroorzaken de uitwerpselen van kakkerlakken allergieën, eczeem en astma.

Hoe krijg je een kakkerlakkenplaag?

Kakkerlakken verstoppen zich in donkere naden, kieren en spleetjes. Vaak neem je kakkerlakken zelf mee je huis in. Ze zitten tussen de boodschappen of andere spullen die je naar binnen brengt. Soms zit de bron van de kakkerlakkenplaag bij buren verderop. De plaag breidt zich steeds verder uit en bezet ook jouw huis. Een kakkerlakkenplaag ontstaat voornamelijk door de snelle voortplanting van kakkerlakken. De vrouwtjes van de kakkerlakken dragen een eipakket bij zich met soms wel 30 eitjes per pakket. Uit de eitjes komen nimfen, die na vijf keer vervellen volwassen zijn. Zo groeit de plaag explosief door.

Schakel een professionele kakkerlakkenbestrijder uit de buurt

Als je niet zeker weet of je kakkerlakken in huis hebt, neem je contact op met een ongediertebestrijder uit de buurt of je laat dit onderzoeken door de lokale GGD, maar ook het KAD kan jou hierbij helpen. Onze lokale kakkerlakkenbestrijders bestrijden binnen 24 uur op professionele wijze de kakkerlakken in jouw huis. Vind hier jouw ongediertebestrijder bij jou uit de buurt.