Hoe zien vlooien eruit?
De vleugels van de vlo zijn dan wel verloren gegaan, maar ze beschikken nog wel over krachtige springpoten. Hiermee verplaatsen ze zich razendsnel van de ene naar de andere plek. Een volwassen vlo is zo’n één tot drie millimeter groot en is donkerrood van kleur. Hun eitjes zijn amper te zien, deze zijn slechts een halve millimeter groot.
Vlooienbeten
Vlooien voeden zich met het bloed van warmbloedige gewervelden met een vacht of veren. Huisdieren zijn dus vaak de dupe van vlooienbeten. Vlooien bespringen hun gastheer wanneer ze gaan eten. Ze bijten het slachtoffer en zuigen zijn bloed op. Daarna verlaten ze hun gastheer weer. Vlooien gebruiken mensen in principe niet als gastheer, wel doen ze soms een proefbeet bij mensen.
Levenscyclus van vlooien
De vlo kent meerdere levensstadia. Allereerst het ei-stadium waaruit na twee tot vier dagen een larve tevoorschijn komt. Na twee tot drie weken verpopt de larve zich. Het popstadium duurt ongeveer zes weken, waarna de volwassen vlo tevoorschijn komt. Na elke bloedmaaltijd leggen de vlooien eitjes, tot wel honderd eitjes per dag.
Verlengd popstadium
De volgroeide vlo in een pop weet, voordat hij uit de pop kruipt, of er een gastheer in de buurt is die hij kan bespringen. Is die gastheer er niet, dan blijft de vlo in de pop zitten. De vlo kan dit tot een jaar lang volhouden. Door trillingen in de omgeving weet de vlo in de pop dat er een gastheer is. Snel werkt hij zich uit de pop en bespringt direct zijn gastheer voor een bloedmaaltijd. Daarna leggen ze meteen eitjes.
Vlooienplaag
Natuurlijk is die ene vlo niet de enige, dus een vlooienplaag is het gevolg. Dit verschijnsel treedt vaak op als na tijdelijke afwezigheid, bijvoorbeeld in verband met een vakantie, een huis weer betreden wordt door haar bewoners.
Leefomgeving van vlooien
Het grootste deel van het leven van een vlo speelt zich buiten de gastheer af. Dat wil zeggen dat zowel de eitjes, de larven en de volwassen vlooien voornamelijk leven op de grond, verstopt in naden en kieren van je huis en de slaapplaats van je huisdier. Ze bespringen hun gastheer wanneer ze een bloedmaaltijd nodig hebben. Na het eten verlaten ze hun gastheer weer. De eitjes die ze daarna leggen, laten ze gewoon vallen.
Soorten vlooien
Er bestaan wereldwijd meer dan tweeduizend verschillende soorten vlooien. In Nederland komen ongeveer vijftig soorten vlooien voor. De meest voorkomende soort in Nederland is de kattenvlo. De kattenvlo leeft zowel op katten als op honden. De mensenvlo en de hondenvlo komen nog zeer zelden voor in Nederland.
Professionele vlooienbestrijding
Vermoed je dat je vlooien in je huis hebt en wil je hier graag van af? Weet je niet zeker of de bultjes op je lichaam afkomstig zijn van vlooien, neem dan eens contact op met een ongediertebestrijder. Ook kun je dit laten onderzoeken door de lokale GGD of het KAD. Blijken het inderdaad vlooien te zijn, dan laat je het best een effectieve vlooienbestrijding uitvoeren. Hier vind je een professionele ongediertebestrijder bij jou uit de buurt die dat graag voor je doet.