Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Vlooien

Vlooien behoren tot de orde van de gevleugelde insecten. Vlooien hebben echter geen vleugels. Deze zijn verloren gegaan tijdens hun evolutie. Vlooien zijn bloedparasieten en zijn hierdoor in de omgeving van mens of dier een van de belangrijkste soorten ongedierte.

Vlooien direct laten bestrijden

call 085 - 800 1123

96% beveelt ons aan

Vlooien bestrijden?

  • Altijd een lokale bestrijder
  • Vrijblijvend advies
  • Afspraak binnen 24 uur
  • Zónder voorrijkosten
  • Particulier en zakelijk
085 - 800 1123

96% beveelt ons aan

Tips

  1. Behandel je huisdier periodiek tegen vlooien. Ook het ontwormen van je huisdier is erg belangrijk.
  2. Wees voorzichtig met het in huis nemen van logeerhuisdieren.
  3. Stofzuig dagelijks en was de slaapplaats van je huisdier regelmatig op minimaal zestig graden.

Hoe zien vlooien eruit?

De vleugels van de vlo zijn dan wel verloren gegaan, maar ze beschikken nog wel over krachtige springpoten. Hiermee verplaatsen vlooien zich razendsnel van de ene naar de andere plek. Een volwassen vlo is zo’n één tot drie millimeter groot en is donkerrood van kleur. Hun eitjes zijn amper te zien, deze zijn slechts een halve millimeter groot.

Vlooienbeten

Vlooien voeden zich met het bloed van warmbloedige gewervelden met een vacht of veren. Huisdieren zijn dus vaak de dupe van vlooienbeten. Vlooien bespringen hun gastheer wanneer ze gaan eten. Ze bijten het slachtoffer en zuigen zijn bloed op. Daarna verlaten ze hun gastheer weer. Vlooien gebruiken mensen in principe niet als gastheer, wel doen ze soms een proefbeet bij mensen.

Levenscyclus van vlooien

De vlo kent meerdere levensstadia. Allereerst het ei-stadium waaruit na twee tot vier dagen een larve tevoorschijn komt. Na twee tot drie weken verpopt de larve zich. Het popstadium duurt ongeveer zes weken, waarna de volwassen vlo tevoorschijn komt. Na elke bloedmaaltijd leggen de vlooien eitjes, tot wel honderd eitjes per dag.

Verlengd popstadium

De volgroeide vlo in een pop weet, voordat hij uit de pop kruipt, of er een gastheer in de buurt is die hij kan bespringen. Is die gastheer er niet, dan blijft de vlo in de pop zitten. De vlo kan dit tot een jaar lang volhouden. Door trillingen in de omgeving weet de vlo in de pop dat er een gastheer is. Snel werkt hij zich uit de pop en bespringt direct zijn gastheer voor een bloedmaaltijd. Daarna leggen ze meteen eitjes.

Vlooienplaag

Natuurlijk is die ene vlo niet de enige, dus een vlooienplaag is het gevolg. Dit verschijnsel treedt vaak op als na tijdelijke afwezigheid, bijvoorbeeld in verband met een vakantie, een huis weer betreden wordt door haar bewoners.

Leefomgeving van vlooien

Het grootste deel van het leven van een vlo speelt zich buiten de gastheer af. Dat wil zeggen dat zowel de eitjes, de larven en de volwassen vlooien voornamelijk leven op de grond, verstopt in naden en kieren van je huis en de slaapplaats van je huisdier. Ze bespringen hun gastheer wanneer ze een bloedmaaltijd nodig hebben. Na het eten verlaten ze hun gastheer weer. De eitjes die ze daarna leggen, laten ze gewoon vallen.

Soorten vlooien

Er bestaan wereldwijd meer dan tweeduizend verschillende soorten vlooien. In Nederland komen ongeveer vijftig soorten vlooien voor. De meest voorkomende soort in Nederland is de kattenvlo. De kattenvlo leeft zowel op katten als op honden. De mensenvlo en de hondenvlo komen nog zeer zelden voor in Nederland.

Professionele vlooienbestrijding

Vermoed je dat je vlooien in je huis hebt en wil je hier graag van af? Weet je niet zeker of de bultjes op je lichaam afkomstig zijn van vlooien, neem dan eens contact op met een ongediertebestrijder. Blijken het inderdaad vlooien te zijn, dan laat je het best een effectieve vlooienbestrijding uitvoeren. Hier vind je een professionele ongediertebestrijder bij jou uit de buurt die dat graag voor je doet.