Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Vogels

Vogels zijn een klasse van de chordadieren. Er zijn enorm veel verschillende soorten vogels op deze aarde. Al die verschillende soorten hebben echter allemaal twee gemeenschappelijke kenmerken: ze hebben vleugels en veren.

Vogels direct laten bestrijden

call 085 - 800 1123

96% beveelt ons aan

Vogels bestrijden?

  • Altijd een lokale bestrijder
  • Vrijblijvend advies
  • Afspraak binnen 24 uur
  • Zónder voorrijkosten
  • Particulier en zakelijk
085 - 800 1123

96% beveelt ons aan

Tips

  1. Plaats een vogelnet over de plek waar je geen last van vogels wilt hebben.
  2. Last van vogelpoep op je balkon? Plaats vogelpinnen!
  3. Vogels hebben een hekel aan harde, vreemde geluiden. Harde muziek jaagt vogels weg!
  4. Strooi peper, kaneel of andere specerijen. Vogels hebben een hekel aan sterke geuren!
  5. Plaats een vogelverschikker met ingebouwde lichten en geluiden om vogels weg te jagen.

Kenmerken van vogels

Ondanks deze overeenkomst zijn er tussen de verschillende soorten wel grote verschillen. Sommige vogels kunnen nauwelijks vliegen, terwijl sommige vogels met het grootste gemak de lucht in gaan. Vogels hebben nog een paar andere specifieke kenmerken. Net als veel andere zoogdieren zijn ook vogels warmbloedig. Ze lopen op 2 poten en de eieren van vogels hebben een harde schaal.

Soorten vogels

Er zijn enorm veel soorten vogels. Binnen de categorie moderne vogels bestaan onder andere zangvogels, spechtvogels, papegaaiachtigen, ooievaarachtigen en eendvogels. Er zijn ook veel types die op zichzelf een categorie zijn, zoals duiven, pinguïns en flamingo’s. Er zijn in totaal meer dan 10.000 verschillende soorten vogels. Al deze soorten zijn verspreid over de hele wereld, van tropische regenwouden tot gortdroge woestijnen aan toe. De meeste wetenschappers gaan ervan uit dat dinosauriërs vogels werden toen ze veren ontwikkelden.

Vogels in Nederland

In Nederland zijn er ook veel verschillende soorten vogels. De meest voorkomende soort is een merel, maar ook de huismus, de spreeuw en de vink komen in grote getale voor in Nederland. De merel valt op door zijn zachte, zwarte veren en zijn oranje-gele snavel. Van deze vogel zijn er meer dan een miljoen exemplaren aanwezig in Nederland. Andere voorbeelden van vogels die in Nederland te vinden zijn, zijn onder andere de zwarte kraai, de kievit en de meerkoet.

Bijzonder zicht

Wat je waarschijnlijk nog niet wist, is dat vogels een beter zicht hebben dan de mens. Vogels hebben zelfs het meest ontwikkelde gezichtsvermogen van alle dieren. Dit ver ontwikkelde zicht hebben de vogels hard nodig bij het vliegen en het zichzelf in leven houden. Een groot verschil in zicht tussen de vogels en andere vormen van leven zit ‘m in het waarnemen van licht. Vogels hebben namelijk een speciale klier rondom hun ogen die licht zeer specifiek waarneemt. Mensen hebben een driekleurig gezichtsvermogen en vogels hebben zelfs een vierkleurig gezichtsvermogen. Dit stelt vogels in staat om zelfs Uv-licht waar te nemen!