Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten
Wij zijn bereikbaar! | Bel voor een afspraak
Bel direct 085-8001123
Tips & adviezen

Vogels

Vogels zijn een klasse van de chordadieren. Er zijn enorm veel verschillende soorten vogels op deze aarde. Al die verschillende soorten hebben echter allemaal twee gemeenschappelijke kenmerken: ze hebben vleugels en veren.

Afspraak maken

Vogelsbestrijder inschakelen
of zelf proberen?

 Er bestaan best veel beestjes die zelf niet veilig (of helemaal niet) te bestrijden zijn!
Waarom zou je kiezen voor ons? Onze bestrijder Jijzelf
Zeer ervaren plaagdierbeheerser
Gediplomeerd bestrijdingstechnicus
Verzekerd tegen gevolgschade
Beste bestrijdingsmiddel en/of methode
De (milieu)vriendelijkste oplossing
  Maak een afspraak Wij bellen jou

In het kort

 • Er bestaan enorm veel verschillende vogels in de wereld. In Nederland hebben we het meeste overlast van meeuwen, duiven, mussen en spreeuwen.
 • Vogelpoep is schadelijk voor verschillende materialen, zoals bijvoorbeeld de lak van je auto.
 • Vogelpoep is slecht voor onze gezondheid, met name duivenpoep.
 • Overlast van vogels kan worden verholpen door de dieren op een vriendelijke manier te verjagen en te weren.
 • Veel vogels zijn beschermde diersoorten en mogen niet bestreden worden.

Tips

 1. Plaats een vogelnet over de plek waar je geen last van vogels wilt hebben.
  Last van vogelpoep op je balkon? Plaats vogelpinnen!
 2. Vogels hebben een hekel aan harde, vreemde geluiden. Harde muziek jaagt vogels weg!
 3. Strooi peper, kaneel of andere specerijen. Vogels hebben een hekel aan sterke geuren!
 4. Plaats een vogelverschikker met ingebouwde lichten en geluiden om vogels weg te jagen.

Kenmerken van vogels

Ondanks deze overeenkomst zijn er tussen de verschillende soorten wel grote verschillen. Sommige vogels kunnen nauwelijks vliegen, terwijl sommige vogels met het grootste gemak de lucht in gaan. Vogels hebben nog een paar andere specifieke kenmerken. Net als veel andere zoogdieren zijn ook vogels warmbloedig. Ze lopen op 2 poten en de eieren van vogels hebben een harde schaal.

Soorten vogels

Er zijn enorm veel soorten vogels. Binnen de categorie moderne vogels bestaan onder andere zangvogels, spechtvogelspapegaaiachtigenooievaarachtigen en eendvogels. Er zijn ook veel types die op zichzelf een categorie zijn, zoals duiven, pinguïns en flamingo’s. Er zijn in totaal meer dan 10.000 verschillende soorten vogels. Al deze soorten zijn verspreid over de hele wereld, van tropische regenwouden tot gortdroge woestijnen aan toe. De meeste wetenschappers gaan ervan uit dat dinosauriërs vogels werden toen ze veren ontwikkelden.

Vogels in Nederland

In Nederland zijn er ook veel verschillende soorten vogels. De meest voorkomende soort is een merel, maar ook de huismus, de spreeuw en de vink komen in grote getale voor in Nederland. De merel valt op door zijn zachte, zwarte veren en zijn oranje-gele snavel. Van deze vogel zijn er meer dan een miljoen exemplaren aanwezig in Nederland. Andere voorbeelden van vogels die in Nederland te vinden zijn, zijn onder andere de zwarte kraai, de kievit en de meerkoet.

Bijzonder zicht

Wat je waarschijnlijk nog niet wist, is dat vogels een beter zicht hebben dan de mens. Vogels hebben zelfs het meest ontwikkelde gezichtsvermogen van alle dieren. Dit ver ontwikkelde zicht hebben de vogels hard nodig bij het vliegen en het zichzelf in leven houden. Een groot verschil in zicht tussen de vogels en andere vormen van leven zit ‘m in het waarnemen van licht. Vogels hebben namelijk een speciale klier rondom hun ogen die licht zeer specifiek waarneemt. Mensen hebben een driekleurig gezichtsvermogen en vogels hebben zelfs een vierkleurig gezichtsvermogen. Dit stelt vogels in staat om zelfs Uv-licht waar te nemen!

Wij vertellen het

Veelgestelde vragen over vogels

Ik wil geen vogelpoep meer in mijn tuin. Hoe kan ik vogels weren?

Er zijn een aantal manieren waarop je vogels kunt weren of wegjagen uit je tuin. Zo kan je een groot net spannen waar ze altijd zitten of vogelpinnen plaatsen waar ze altijd landen. Ook hebben vogels een hekel aan sterke geuren van kruiden zoals peper bijvoorbeeld.

Mogen vogels wel bestreden worden?

Veel vogelsoorten zijn beschermde diersoorten en mogen niet bestreden worden. De verwilderde postduif hoort daar niet bij en kan bij grote overlast worden afgeschoten. Vogelbestrijding bestaat voor een groot deel uit preventieve maatregelen.

Kan ik ziek worden van een vogelnest onder de carport?

Je kunt erg ziek worden door de bacteriën die in vogelpoep zit. Wanneer er veel vogelpoep in je buurt is door bijvoorbeeld een vogelnest rondom je huis, loop je dus risico om ziek te worden. De vogelpoep droogt op en komt als een soort stof in de lucht die jij weer kunt inademen.

Hoe jaag ik het beste vogels weg van mijn balkon?

Er is een hele simpele manier om vogels van je balkon weg te houden. Je kunt namelijk een paar slappe touwtjes spannen. Wanneer vogels hierop proberen te landen, verliezen ze hun evenwicht maar ook hun interesse om eventueel een nest te gaan bouwen op jouw balkon. Geen garantie, maar wel het proberen waard.

Welke vogels veroorzaken de grootste overlast?

In Nederland zijn er ontzettend veel verschillende vogels. De meest bekende soorten zijn mussen, merels, kraaien en spreeuwen. Toch staat de duif vrijwel bovenaan als het gaat om vogeloverlast.

Feiten over vogels

Risico's van zelf bestrijden

Wanneer je zelf bestrijdt gaat dit lang niet zoals een vakkundige bestrijder dit doet. Je bespaart jezelf misschien wat geld, maar neemt daardoor meer risico.

Laat vogels bestrijden

Activiteit

Vogels zijn redelijk actief op dit moment in Nederland.

Gezondheid

Vogels zijn schadelijk voor de gezondheid.

Schade

De kans bestaat dat vogels schade aan kunnen brengen.

Populatie

Vogels kunnen zich snel vermenigvuldigen.

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!