In het kort
- Klustervliegen lijken veel op de bekende kamervlieg (huisvlieg), maar zijn een stuk groter van formaat.
- De klustervlieg valt op door zijn gouden haren.
- Klustervliegen eten nectar van bloemen en geen rottend afval of etensresten.
- Doordat klustervliegen klusteren, ontstaat er snel een vliegenplaag.
- Klustervliegen zelf bestrijden mogelijk door vliegenlampen of vliegenstrips.
- Grote overlast klustervliegen? Bestrijding nodig door een professionele ongediertebestrijder.
Tips
- Dicht kieren en gaten in de buitenmuur, zodat klustervliegen niet naar binnen kunnen komen.
- Gebruik de stofzuiger om de klustervliegen op te zuigen die in hun winterslaap zitten.
- Zet een vliegenlamp in de kamer waar de vliegen zitten en ruim de dode vliegen altijd op.
Wat zijn klustervliegen?
Klustervliegen (Pollenia rudis) lijken heel veel op kamervliegen, maar zijn een stukje groter. Klustervliegen vormen in het najaar grote zwermen als ze op zoek gaan naar een geschikte plaats om te overwinteren. Klustervliegen zijn een bijzondere soort vlieg.
Hoe zien klustervliegen eruit?
Klustervliegen zijn te herkennen aan de gouden haren op het voorste gedeelte van het lichaam. De rest van de vlieg is bruingrijs van kleur. De klustervlieg kan wel 10 millimeter lang worden. De kop van een vlieg bestaat uit twee facetogen. Dit zijn ogen met enkele duizenden kleine oogjes die gezamenlijk een groot oog vormen. Ook heeft de kop van een klustervlieg twee voelsprieten en een zuigspriet. Met de zuigspriet drinkt de vlieg nectar uit bloemen. Aan het borststuk van de vlieg zitten twee vleugels en 6 poten.
Ontwikkeling en leefwijze klustervliegen
De ontwikkeling van vliegen kent 4 stadia: ei, larve, pop en volwassen vlieg. Dit wordt een volledige gedaanteverwisseling genoemd. De eitjes worden door de vrouwtjes in kieren in de grond gelegd. De larven van klustervliegen leven op regenwormen en eten deze wormen van binnenuit op. Het larvestadium duurt ongeveer 3 weken, waarna het popstadium begint. Het popstadium duurt dan nog eens bijna 2 weken.
In het najaar komen alle klustervliegen bij elkaar en gaan ze op zoek naar een fijne plek om te overwinteren. Zo worden ze veel gezien in holle bomen, spouwmuren of onder de dakpannen bijvoorbeeld. Ook zitten klustervliegen graag in hooggelegen zolders of dichtbij ramen in leegstaande kamers van huizen. Trappenhuizen en liftschachten in flatgebouwen of kantoren zijn ook geliefde plekken van klustervliegen om te overwinteren. Wanneer de zon weer langzaam gaat schijnen in het voorjaar, worden de vliegen weer actief. Ze blijven dan nog wel een tijdje hangen rond de plek waar ze hebben overwinterd.
Klustervlieg of kamervlieg?
Een klustervlieg lijkt dan wel veel op de gewone kamervlieg (ook wel huisvlieg genoemd), maar er zit wel degelijk verschil tussen deze twee vliegen. Ook de kleine kamervlieg is een ander soort vlieg. Maar, wat is nu precies het verschil tussen deze vliegen?
Klustervlieg | Kamervlieg (huisvlieg) | Kleine kamervlieg |
---|---|---|
|
|
|
Soorten vliegen
Naast de klustervlieg en de kamervlieg (huisvlieg) bestaan er ook nog andere soorten vliegen. Dit zijn bijvoorbeeld fruitvliegen, grauwe vleesvliegen, latrinevliegen, drekvliegen, stalvliegen en grasvliegen. Waarschijnlijk heb je wel eens last gehad van fruitvliegjes, maar nooit gehoord van de andere soorten vliegen. Dat komt omdat deze soorten veel minder voorkomen in Nederland of dat de verschillende vliegen voor veel mensen hetzelfde lijken en dus gewoon ‘vliegen’ genoemd worden.
Klustervlieg in huis
Niks is vervelender dan gezoem van vliegen om je heen. Klustervliegen in huis wil je niet, want deze vliegen komen vaak in grote aantallen je huis binnen. Wanneer je ergens in huis een kamer of ruimte hebt die niet verwarmd wordt, is dat een uitstekende plek voor klustervliegen om daar in ruststand de winter door te brengen.
Tuin vol met klustervliegen
De lente begint weer en langzaam schijnt het zonnetje steeds vaker. Klustervliegen worden wakker door deze warmte en de ellende voor ons begint weer. Zit je net lekker in je tuin, zoemen de vliegen om je oren. Vooral als je veel bloemen in je tuin hebt staan, heb je last van klustervliegen. Deze vliegen eten namelijk graag de nectar van bloemen. De huisvlieg komt graag af op jouw boterham en zit veel op afval. Een tuin vol klustervliegen is erg vervelend en kan grote overlast veroorzaken.
Klustervliegen bestrijden in huis
Wanneer klustervliegen in ruststand zijn, kan je ze gemakkelijk met de stofzuiger opzuigen. Maar wanneer deze vliegen actief zijn, kan je eigenlijk niet anders dan de insecten bestrijden om van ze af te komen. Een vliegenmepper helpt namelijk helemaal niks, aangezien ze met zoveel zijn en zich ook nog eens snel voortplanten. Dan blijf je meppen! Klustervliegen kunnen het beste bestreden worden door een professionele ongediertebestrijder. Zij hebben alle kennis die nodig is om ervoor te zorgen dat alle vliegen in huis verdwijnen. Met een goed advies is de kans zeer aannemelijk dat de vliegen ook niet meer terugkomen.
Seizoen klustervliegen
Zo heb je nergens last van en zo heb je ineens honderden irritante vliegen om je heen. Klustervliegen leven in groepen. Ze houden gezamenlijk een winterslaap en worden allemaal tegelijk weer wakker. Geen wonder dat er ineens zoveel zijn.
Klustervliegen in de herfst
In de herfst begint de voortplanting van de klustervliegen en leggen de vrouwtjes eitjes in de grond. Binnen drie weken zijn deze eitjes uitgegroeid in volwassen klustervliegen. Nu gaan alle volwassen vliegen gezamenlijk op zoek naar een plek waar ze de winter kunnen gaan overleven.
Klustervliegen in de winter
De klustervliegen zijn in ruststand in de winter. Mocht de ruimte waarin ze zitten ineens verwarmd worden, worden de vliegen langzaam wakker en zijn ze versuft en langzaam. Je hebt vast wel eens een slome vlieg kunnen oppakken. Grote kans dus dat deze vlieg net is ontwaakt uit zijn winterslaap. Niet heel gunstig voor de vlieg zelf, want nu verspild hij zijn energie die hij in de lente nodig heeft.
Klustervliegen in de lente
Door de warmte en het licht van de eerste zonnestralen in de lente worden de klustervliegen wakker. Langzaam zijn alle vliegen weer actief en hebben wij weer last van grote zwermen vliegen. Afhankelijk van de locatie waar ze zitten vertrekken ze naar buiten.
Klustervliegen in de zomer
In de zomer zijn klustervliegen het meest actief en genieten ze volop van de warmte van de zon. Het voedsel dat ze eten bestaat voornamelijk uit plantensap en nectar van bloemen. Klustervliegen zijn dus niet die vervelende strontvliegen die eerst op afval of dode dieren gaan zitten en vervolgens op jouw boterham. In de zomer beginnen de klustervliegen weer met de voorbereiding op de voortplanting.
Overlast van klustervliegen
De overlast van klustervliegen ontstaat vooral op twee momenten in het jaar, in de herfst en in de lente. In de herfst ontstaat er overlast doordat alle klustervliegen bij elkaar komen om gezamenlijk te gaan overwinteren (clusteren) en in de lente worden ze allemaal weer wakker. De grote groepen vliegen zorgen voor irritatie en overlast.
Vliegen kunnen erg vervelend gevonden worden, deze zoemende insecten kunnen dan ook zorgen voor grote overlast. Vooral bedrijven zoals restaurants kunnen zich geen klustervliegen in hun omgeving permitteren. Een vlieg wordt meestal direct als onhygiënisch bestempeld en helemaal als ze rond etenswaren vliegen. De uitwerpselen van de vliegen kunnen bacteriën bevatten.
Klustervliegenplaag
Klustervliegen zijn al snel een plaag. De muur op zolder kan soms helemaal zwart zien van de klustervliegen.
Voorkomen van klustervliegen mogelijk?
Om een klustervliegenplaag te voorkomen, zal het binnendringen in huizen en gebouwen onmogelijk gemaakt moeten worden. Gaten en kieren dichtmaken of speciaal gaas gebruiken helpt tegen een klustervliegenplaag. Tochtstrippen of kit kan hierbij helpen. Helaas zijn klustervliegen slimme insecten en vinden vaak wel een opening om naar binnen te komen. Het 100% voorkomen van deze vliegen is dus erg lastig.
Klustervliegen zelf bestrijden
Vliegen zijn onwijs vervelend. Dat gezoem om je heen, soms landen ze zelfs plotseling op je neus. Heb je last van klustervliegen, dan kan het maar zo zijn dat je zolderkamer helemaal zwart ziet van deze vliegen omdat ze uiteindelijk allemaal bij elkaar komen om te gaan overwinteren. Gelukkig zijn er een aantal manieren om deze ongedierte zelf te bestrijden. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag gaan met insecticide. Kijk hierbij wel goed uit voor je eigen gezondheid.
Vliegen zelf bestrijden zonder gif
- Vliegenlampen. Door vliegenlampen te plaatsen in de ruimte waar de klustervliegen zich bevinden kan je gemakkelijk veel vliegen doden. Ze vliegen simpelweg tegen de warme lamp en worden geëlektrocuteerd.
- Vliegenstrips. Deze plakstrips kan je ophangen in de ruimte waar de vliegen zich voornamelijk bevinden. Wanneer de vliegen tegen de vliegenstrips vliegen, zitten ze vastgeplakt en gaan dood.
- Opzuigen met de stofzuiger. Wanneer de vliegen in winterslaap zijn of langzaam ontwaken, zijn ze sloom genoeg om ze gemakkelijk met de stofzuiger op te zuigen. Dit wordt wel lastig als ze zich ergens in de hoogte hebben samengevoegd.
- Gaten en kieren dichtmaken. Klustervliegen komen na de zomer je huis binnen om een fijn plekje te zoeken. Wanneer je ervoor zorgt dat deze gaten en kieren allemaal gedicht zijn, is de kans groot dat ze een ander huis opzoeken. Soms is dit lastig aangezien ze ook via kieren in dakpannen naar binnen kunnen komen. Voor goede preventie heb je hulp nodig van een ongediertebestrijder.
- Vliegenmepper. De ouderwetse manier, maar het werkt nog steeds erg goed. Mits er zoveel vliegen zijn dat je er niet meer tegenaan kunt meppen.
Professionele bestrijding klustervliegen
Last van klustervliegen? Deze vliegensoort kan voor ontzettend veel overlast zorgen, omdat ze met grote groepen bij elkaar komen en soms op de meest onmogelijk plekken. Klustervliegen gaan het liefst de hoogte in, voor de mens moeilijk te bereiken. Ongedierte bestrijders hebben de middelen om op deze hoogtes te komen en helpen jou daardoor snel van je probleem af. Heb je last van terugkerende vliegen? Neem dan ook contact op met een professionele ongediertebestrijder. Met preventieve maatregelen zal dit in de toekomst voorkomen worden.