Wespensteek

Ongetwijfeld dat je al eens last hebt gehad van wespen. Misschien ben je zelfs al een keer gestoken! Dan weet je dat dit flink pijn kan doen en niet zomaar over gaat. Wat gebeurt er precies als je door dit gele insect bent gestoken? Waarom doen wespen dit en kan je een wespensteek ook voorkomen?

Hoe voorkom je een wespensteek?

Een wespensteek krijg je niet zomaar. Een wesp steekt namelijk alleen uit verdediging. Het is mogelijk dat een wesp jou als bedreiging ziet. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je te kort bij het wespennest komt of als je wild om je heen gaat slaan. Het is dan ook belangrijk om rustig te blijven als een wesp op je af komt. Het insect vliegt dan vanzelf weer weg. Zorg dat je zoete drankjes afdekt en als je uit blikjes of flesjes drinkt, doe dit dan door een rietje. Een wesp kan vast komen te zitten in je drankje en zo in je mond belanden. Een steek in je mond is extra pijnlijk en gevaarlijk.

Gestoken door een wesp

In tegenstelling tot bijen, blijft de angel van een wesp niet achter als deze heeft gestoken. Dit komt omdat de angel van een wesp vlijmscherp is en geen weerhaakjes heeft. Daardoor kan een wesp meerdere malen steken zonder hier aan dood te gaan. Als je gestoken wordt, brengt een wesp een beetje gif in je lichaam. Dit gif veroorzaakt de blijvende pijn die je voelt. Een wespensteek kan verschillende gevolgen hebben. Het gif is in principe niet schadelijk voor je gezondheid, maar iedereen reageert verschillend op een steek. Het kan zijn dat je allergisch bent voor het gif. De steek heeft dan een extreme werking. Merk je dat je benauwd wordt of dat je hals begint te zwellen, bel dan direct 112. Een wespensteek kan in zo’n geval levensbedreigend zijn!

Wespensteek behandelen

Als je bent gestoken zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de wespensteek te behandelen:

  • Probeer het gif er meteen uit te zuigen, let erop dat dit direct na de steek gebeurt. Dit kan gewoon met je mond. Let er wel op dat je het gif niet inslikt.
  • Houd de plek waar je gestoken bent goed in de gaten. Wordt de zwelling te rood en groot? Schakel dan een dokter in.
  • Koel de plek met ijs, dit vermindert de zwelling.
  • Leg een nat aspirientje op de plek waar je bent gestoken. Dit zorgt ervoor dat het gif in het tabletje trekt en de stoffen in het aspirientje juist in het wondje. Hierdoor wordt de pijn minder en gaat deze sneller over.
  • Wrijf de plek in met azijn. Dit zorgt ervoor dat het gif zich niet verder in je lichaam verspreidt. De jeuk wordt dan minder heftig.

Het Rode Kruis vertelt op hun website meer over eerste hulp bij een steek.

Wespennest bestrijden

Ondanks bovenstaande tips kunnen de wespen nog voor veel overlast zorgen. De kans is dan groot dat er een wespennest in de buurt zit. Schroom niet om hier onze professionele ongediertebestrijder bij jou uit de buurt in te schakelen voor een effectieve wespenbestrijding om een volgende wespensteek te voorkomen.

Alléén échte
ongediertebestrijders uit jouw buurt!