Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

Azijn als bestrijdingsmiddel

Door Isabelle 3 min leestijd11 januari 2021
Azijn als bestrijdingsmiddel: welk ongedierte is gevoelig voor azijn?

Azijn heeft veel doeleinden. Van het mals maken van kip tot het wieden van onkruid, een echt wondermiddel dus. Je zal er dan ook niet van opkijken als we jou zouden vertellen dat azijn als bestrijdingsmiddel ook zeer effectief is. Onder andere fruitvliegjes en mieren houden niet van de hoge pH waarde van azijn. 

Hoe werkt het bestrijden met azijn?

De manier waarop azijn gebruikt moet worden ligt natuurlijk aan welk ongedierte je wilt bereiken. Wil je liever meteen weten hoe je bijvoorbeeld fruitvliegjes kunt bestrijden met azijn? Scroll dan verder naar beneden. 

Azijn is een zuurhoudende oplossing, met een pH waarde van 2.0 – 3.0. Je kan hieruit concluderen dat azijn dus een vrij zure vloeistof is. Wanneer insecten in aanraking komen met dit soort zure culturen, zullen zij onmiddellijk sterven. Daarnaast heeft azijn nog veel meer voordelen, het is:

  • goedkoop;
  • lang houdbaar;
  • veilig in de omgeving van kinderen en huisdieren;
  • natuurlijk en milieuvriendelijk;
  • niet giftig, het is zelfs eetbaar;
  • een veelzijdig product.

Azijn is handig en veilig in gebruik, maar je moet ook oppassen met het gebruik van azijn. Door de lage pH waarde kan hout en marmer aangetast worden.

Ongedierte bestrijden met azijn

Fruitvliegjes, vliegen, mieren, muggen, spinnen en zelfs schimmels kunnen bestreden worden met azijn als bestrijdingsmiddel. Hoewel het ongedierte hiermee bestreden kan worden, betekent het niet dat ze voor altijd weg blijven. 

Fruitvliegjes, vliegen en mieren

Voor fruitvliegjes dien je een val te maken, hetzelfde geldt voor mieren, en vliegen. Fruitvliegjes, vliegen en mieren komen graag af op zoete geuren. Als je alleen een bakje met azijn neerzet, zal geen fruitvlieg daar naartoe vliegen. Door een beetje zeep toe te voegen, maak je het aantrekkelijker voor de vliegen en zullen ze graag een kijkje nemen.

Voeg 2 delen azijn en 1 deel zeep toe aan een laag bakje en zet dit op een plek waar je veel vliegen ziet vliegen en mieren ziet lopen. 

Muggen

Het is bekend dat muggen de geur van citroenzuur verschrikkelijk vinden. Azijnzuur kan echter hetzelfde effect hebben. Smeer jezelf lichtjes in met azijn of leg een doekje met azijn in de kamer. De muggen blijven nu graag op afstand. 

Spinnen

Spinnen sterven direct als zij in aanraking komen met azijnzuur. Door een bakje met azijn in je kamer te zetten of een waterspuit te vullen met aangelengde azijn, houd je spinnen op afstand!

Schimmels

Dat je schimmels helemaal kan bestrijden met azijn is misschien een beetje overdreven. Azijn dood voor 90% alle pathogenen en mag daardoor geen desinfectant genoemd worden (dit mag pas als een vloeistof 99% van alle pathogenen dood). Als je azijn aanlengt met water en hier schimmels mee inwrijft, zullen de schimmels oppervlakkig wegtrekken. Echter, het probleem met schimmels is dat ze ongezien nog een heel groot netwerk aan schimmeldraden (mycelium) hebben. De kans dat schimmels na een tijdje gewoon weer terugkeren is dus onoverkomelijk. Voor een grondige schimmelbestrijding zul je altijd een ongediertebestrijder in moeten schakelen.

 

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!