Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten
Wij zijn bereikbaar! | Bel voor een afspraak
Bel direct 085-8001123
Home / Mieren / Mieren zelf bestrijden

Mieren zelf bestrijden

Mieren weten de weg naar een woning snel te vinden. Eén mier maakt de weg ernaar toe en alle werksters van de kolonie volgen. Wellicht heb je ze in de keuken als eerste gezien, dit is de meeste favoriete plek van de mier.

Mieren zelf bestrijden

Mieren bestrijden op natuurlijke manier

Wil je mieren zelf bestrijden op een natuurlijke manier? Dat kan! Bij geen van deze manieren worden chemische middelen gebruikt.

  • Heet water; mieren vinden het vervelend om kokend water over zich heen te krijgen. Zeepsop kan extra goed werken. Een scheutje afwasmiddel in het kokende water en vervolgens over de mieren gieten. Zorg ervoor dat je dit een aantal keren herhaalt.
  • Mix van citroenschillen; mix de schillen van een citroen in de blender en schenk het vervolgens over de mieren. Het beste is om de mix in het mierennest te gieten.

Lees meer over deze manier van bestrijden in ‘Oma weet raad‘.

Mierenbestrijdingsmiddelen

Het schenken van heet water of een mix van citroenschillen is niet altijd even effectief. Een keuze voor het aanschaffen van een bestrijdingsmiddel biedt dan uitkomst. Er zijn veel verschillende bestrijdingsmiddelen te koop. Lees goed welk middel het beste overeenkomt met jouw probleem. De bestrijdingsmiddelen hebben namelijk allemaal specifieke eigenschappen. Bij veel last van mieren, dus een grote kolonie, werkt een mierenbuffet het beste. Zitten de mieren op een lastige plek? Dan is de mierenspray een logische keuze. De spray komt op plekken waar een mierenlokdoosje niet neergezet kan worden. Een opsomming van mogelijke bestrijdingsmiddelen:

  • Mierenkorrels
  • Mierenpoeder
  • Mierenspray
  • Mierenlokdoosjes
  • Mierenbuffet

Mierenkorrels

De mierenkorrels bestaan uit een lokstof met veel suiker, want mieren zijn immers dol op zoetigheid. Mierenkorrels werken als volgt:

  1. De werksters nemen de zoete korrels mee het nest in. Hierdoor komen de korrels vanzelfsprekend in de bron terecht.
  2. De mieren eten allemaal van de korrels. Naast de zoetige stof zit er uiteraard een bestrijdingsmiddel in de korrel.
  3. De mieren overlijden na het eten van de korrels. Waarschijnlijk ga je niet veel dode mieren zien, de mieren overlijden namelijk in het nest.

Meestal duurt het 1 tot 2 weken totdat het nest is uitgeroeid. Zie je toch nog mieren lopen na 2 weken? Strooi dan nogmaals met de korrels.

Mierenpoeder

In de mierenpoeder zit een lokstof waar de mieren, de werksters van de kolonie, op afkomen zodra ze op zoek zijn naar eten. De mieren lopen elke dag dezelfde route. Zorg dus ook dat je de poeder strooit op deze plekken. Er zijn verschillende soorten mierenpoeders, namelijk chemische en biologische poeders:

  • De chemische poeders doden de mieren gelijk. Hierdoor komt de poeder soms niet in het mierennest terecht, omdat de werksters al dood zijn voordat ze in het nest terug zijn. De mieren die nog in het nest zitten, gaan dan niet dood.
  • De biologische poeders zorgen ervoor dat de werksters de weg naar het mierennest niet meer terugvinden, ze raken gedesoriënteerd. Na een tijdje overlijden de werksters doordat ze geen voedsel meer vinden. De rest van de mierenkolonie overleeft het ook niet, omdat de werksters geen voedsel meer brengen.

Mierenspray

Mierenspray is een bestrijdingsmiddel voor mieren in huis. Het is niet te gebruiken bij mierenoverlast buiten. De spray is effectief bij kleine tot middelgrote mierenplagen. De spray zit in een handige bus met een spuitlans. Spuit de spray op looppaden van de mieren, schuilplekken en bij de ingangen van het mierennest. Je kunt zelfs sprayen in het mierennest zelf. Zodra de werksters van de mierenkolonie in aanraking komen met de spray, overlijden ze. Hierdoor komen de werksters niet meer terug naar het mierennest. De overige mieren in het nest worden niet meer voorzien van voedsel en gaan dan ook dood.

Mierenlokdoosjes

Een mierenlokdoosje is één van de bestrijdingsmiddelen die te koop is als je mieren zelf bestrijden wilt in huis of tuin. Alle mierenlokdoosjes verspreiden een geur, mieren ruiken deze geur en komen er op af. Vervolgens betreden de mieren de lokdoos en de werkzame stof die hierin zit, blijft aan hen plakken. De werksters van de kolonie nemen de werkzame stof mee het mierennest in. Op deze manier komen alle andere mieren ook in aanraking met de stof en wordt de kolonie, het mierennest, langzaam uitgeroeid. Zet mierenlokdoosjes neer op plekken waar je de meeste mieren ziet. Plaats een doosje bij de ingang van het mierennest en bijvoorbeeld op de plek waar de werksters geregeld komen.

Mierenbuffet

Het mierenbuffet werkt hetzelfde als een mierenlokdoosje. De werksters van de mierenkolonie zoeken via de vaste route hun voedsel. Als het buffet op de juiste locatie is geplaatst, vinden de werksters automatisch het buffet. Ze komen in aanraking met de vloeistof en nemen dit vervolgens mee naar het mierennest. In het nest zitten alle andere mieren te wachten op voedsel. Op deze manier gaan alle mieren in het nest dood en heb je geen overlast van de mieren meer.

Professionele mierenbestrijding

Mieren maken van hun mierennesten complexe bouwwerken. De werksters graven heel snel nieuwe zijgangen. Door de complexiteit van de nesten is het bestrijden van een dergelijk mierennest ook een uitdaging. De uitgang van het nest blokkeren, heeft geen zin. De mieren hebben snel weer een nieuwe uitgang gecreëerd. Dit alles maakt het bestrijden van mieren zonder een professionele mierenbestrijder. Wil je een effectieve mierenbestrijding? Neem dan hier contact op met jouw lokale ongediertebestrijder.

Snel geholpen Bel onze bestrijder
  • Snel van je probleem af
  • Eerlijk & transparant
  • Vrijblijvend advies
  • Bestrijding door een vakman
  • Binnen 24 uur geholpen
085-8001123
Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!