Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Oma weet raad – Mieren

Last van mieren? Oma weet raad met haar huismiddeltjes tegen mieren. Als jij deze huismiddeltjes toepast, heb je binnen no-time geen mieren meer in huis.

Mieren zelf bestrijden

Overlast van mieren in huis of in je tuin is erg vervelend. Het is mogelijk om op een natuurlijke manier mieren zelf te bestrijden. Er zijn een aantal huismiddeltjes die mogelijk helpen bij de bestrijding. Uiteraard speelt de omvang van de mierenplaag een rol bij het wel of niet slagen van de bestrijding. Maar als je graag mieren wilt bestrijden op een milieuvriendelijke manier, dan is het zeker het proberen waard.

Aan welke geuren hebben mieren een hekel?

Mieren houden niet van bepaalde geuren. Deze specifieke geuren houden mieren direct op afstand. Hieronder een aantal trucs om van mieren af te komen door middel van geur:

  • Lavendel, bieslook, afrikaantjes, mint-planten en goudsbloemen verspreiden een geur waar mieren niet van houden.
  • Mieren houden niet van een kaneelgeur. Als je overlast van mieren hebt in bijvoorbeeld je keuken, zorg dan dat de geur van kaneel sterk aanwezig is.
  • Een kruid als nootmuskaat houdt mieren ook op afstand.

Kaneel en nootmuskaat zijn aanvullend in te zetten, namelijk door het te verspreiden over de looppaden van de mieren. Dit werkt extra goed.

Gaan mieren dood van gist?

De werksters van de mierenkolonie zijn altijd op zoek naar voedsel. Een goede truc is om meel, witte bloem of bakpoeder met honing te mengen. De werksters komen op de zoetigheid van de honing af. Ze nemen het voedsel dan mee naar het mierennest. Daar eten alle mieren van het mengsel. Vervolgens overleven ze het niet omdat mieren niet tegen gist kunnen. Mieren zetten namelijk uit van gist.

Mieren en kokend water

Een goede truc is om herhaaldelijk kokend water over een mierennest gieten. Hiervoor moet je uiteraard wel het mierennest weten te vinden. Een mierennest is namelijk een complex bouwwerk met vele lange gangen. Het kokende water moet alle mieren bereiken, daarom is herhaling noodzakelijk. Extra goed werkt deze truc als je aan het kokende water een mix van citroenschillen toevoegt.

Mieren en koffiedik

De truc met koffiedik is een echt “oma-weet-raadje”. Ken je de paden die de mieren elke keer bewandelen voordat ze in je huis komen of naar een bepaalde plek in je tuin of terras? Zorg ervoor dat je koffiedik op deze paden strooit. Hiervoor gebruik je de koffiedik uit het filter nadat je koffie hebt gezet. Na een tijdje kun je het koffiedik met de dode mieren opvegen. Weet je het mierennest te vinden? Maak dan een gaatje in het nest en laat het koffiedik hierin lopen.

Effectieve mierenbestrijding

Met al deze tips van oma kun je proberen mieren te bestrijden. Het nadeel van deze huismiddeltjes is echter dat het niet altijd werkt. Voor een effectieve mierenbestrijding schakel je hier direct een professionele ongediertebestrijder in.