Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

8 diervriendelijke tips tegen mieren!

Door Fleur 4 min leestijd1 mei 2020
mierenroute

Mieren in huis of in je tuin kan heel vervelend zijn. Je wilt graag van deze kleine beestjes af, maar toch wil je ze liever niet dood maken of onnodig laten lijden. Gelukkig zijn er een aantal diervriendelijke tips tegen mieren die je kunt proberen om mieren uit je omgeving te verjagen. Oma weet raad!

Mieren zijn hele bijzondere en intelligente beestjes. Ze zijn dan misschien wel klein, maar saai zijn ze zeker niet. Wistjedat mieren wel 14 jaar kunnen worden en dat ze zo’n 50 keer hun eigen gewicht kunnen dragen?

1. Houd je huis schoon

Om mieren te verjagen zal je eerst moeten beginnen met het schoonmaken van je huis. Voornamelijk de keuken zou een goede schoonmaakbeurt kunnen gebruiken, want mieren komen vaak af op voedselresten. Soms is het heel duidelijk waar de mieren op af komen en kan je die plek even goed reinigen, zodat de beestjes een andere plek gaan zoeken.

2. Leg kruiden op de route van de mieren

Mieren hebben een hekel aan een bepaalde kruiden. Zo lopen ze hard weg van kruidnagel, munt, lavendel en kaneel. Ook salie, basilicum, rozemarijn, boerenwormkruid, nootmuskaat en peper vinden ze heel vies. Een hele waslijst dus en heel handig om de mieren een andere kant op te sturen. Wanneer je deze kruiden op hun looproute of bij hun ingang naar je huis strooit, heb je grote kans dat ze niet meer binnen komen.

3. Gebruik azijn bij schoonmaak

Lopen de mieren over je vloer heen? Gooi een scheut azijn in een emmer water en maak de vloer goed schoon met dit water. Mieren houden helemaal niet van azijn en zullen direct rechtsomkeert gaan. Deze truc van oma werkt niet alleen goed tegen mieren, maar ook andere ongedierte zullen op afstand blijven door de azijngeur op de vloer. Je huis zal niet gaan stinken naar azijn, mits je er teveel van gaat gebruiken.

4. Leg koperen muntjes op de plek waar mieren lopen

Mieren vinden koper ook maar niks. Ze zullen hier met een grote boog omheen lopen. Zo kan je koperen muntjes neerleggen voor de ingang van je huis. Koperen draadjes (of andere materialen gemaakt van koper) werkt ook goed. Ze zullen er simpelweg niet overheen lopen, maar kunnen er eventueel wel omheen lopen. Let daarom goed op hoe je de koperen muntjes gebruikt ter bestrijding van mieren.

5. Schaf planten aan waar mieren een hekel aan hebben

Het zijn maar kleine beestjes, maar ze weten wel precies waar ze wel en niet van houden. Onder diervriendelijke tips tegen mieren valt ook zeker de aanschaf van bepaalde planten. Zo is de lavendelplant, boerenwormkruid en de bieslook ook al eerder genoemd waar mieren niet van houden. Zet je Afrikaantjes of goudbloemen in je tuin, dan blijven de kleine insecten ook op afstand. De geur van deze planten doet de mieren weglopen.

6. Strooi krijt of talk over de mierenroutes

Onder andere diervriendelijke tips tegen mieren, hoort het strooien van krijt of talk. Hierin zitten bepaalde stoffen dat de mier op afstand houdt. Je kunt een schoolboordkrijtje gebruiken, maar babypoeder of talkpoeder werkt ook heel goed. Als je dit buiten gebruikt, houd er dan wel rekening mee dat de krijt of talk wegspoelt als het regent.

7. Gooi koffiedik in je tuin

Mieren verjagen kan je ook doen door koffiedik in je tuin te gooien. Strooi dit op de plekken waar de mieren veel lopen en je zult merken dat de mieren een andere route gaan kiezen en verdwijnen. Koffiedik vinden ze namelijk verschrikkelijk en blijven ze het liefste ver bij uit de buurt. Je kunt dit ook in huis strooien, het is namelijk vrij gemakkelijk op dit later weer op te ruimen.

8. Verplaats het mierennest met behulp van een bloempot

Je kunt het mierennest verplaatsen door een terracotta bloempot (oranje stenen bloempot) met stro te vullen en deze op zijn kop op het mierennest te zetten. De mieren gaan daar hun nieuwe nest in maken en na een paar dagen kun je de pot ergens anders neerzetten, ver weg van jouw huis en tuin.

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!