Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten
Wij zijn bereikbaar! | Bel voor een afspraak
Bel direct 085-8001123
Home / Mieren / Vliegende mieren

Vliegende mieren

Ineens zie je zwermen vliegende mieren. Hoe kan dit? Dit is het teken van de paarperiode.

Vliegende mieren

De paarperiode van mieren

Per soort mier is de paarperiode anders. De mieren in huis die wij zien lopen, de mieren zonder vleugels, zijn de werksters. De vliegende mieren zijn gevleugelde mannen mieren en koninginnen. Jonge koninginnen vliegen de lucht in op zoek naar een man. Deze zwerm vliegende mieren wordt ook wel paringszwermen genoemd. De mannetjes sterven na een paring en de jonge bevruchte koninginnen gaan op zoek naar een nieuw mierennest.

Hoe zien vliegende mieren eruit?

Gevleugelde mieren zien er anders uit dan de werksters. Ze zijn namelijk veel groter. Hun taille is erg smal en het grootste uiterlijke verschil tussen werksters en de vliegende mier is dat ze vleugels hebben. Dan zit er ook nog verschil tussen een koningin en de mannetjes mier. De koningin heeft geknikte antennes en de antennes van het mannetje zijn recht.

Waarom hebben mieren vleugels?

De enige reden dat bepaalde mieren vleugels hebben, is het zorgen voor nageslacht. Werksters zijn mieren die geboren zijn zonder vleugels. De mieren met vleugels zijn automatisch koninginnen of mannetjes mieren. De mannetjes mier heeft maar één taak, namelijk de koningin bevruchten. Hoe gaat dit?

  1. Zodra de paringstijd is aangebroken, vliegen de mannetjes en jonge koninginnen de lucht in.
  2. Als de jonge koningin haar mannetje heeft uitgekozen, bevrucht het mannetje de koningin.
  3. Na de paring sterven de mannetjes mieren. De bevruchte jonge koningin vliegt terug naar de grond om te zoeken naar een geschikte plek voor het mierennest.

Waarom paren mieren in de lucht?

Een voordeel van vliegende mieren is dat de koninginnen een mannetje kunnen zoeken dat ergens anders leeft dan het nest waar de koningin uit komt. Lopend op zoek gaan naar een mannetje vergroot de kans op een mannetje uit dezelfde kolonie. Het vliegen helpt de koninginnen dus bij het vinden van een mannetjes mier uit een ander nest. Zodra een bevruchte koningin een nieuwe plek gevonden heeft, dan zitten haar vleugels eigenlijk in de weg. De koninginnen bijten dan zelf de vleugels af, omdat dit meer bewegingsvrijheid geeft. En vanaf dat moment gaat ze dus ongevleugeld verder.

Vliegende mieren bestrijden

Om van de vliegende mieren in je omgeving af te komen, moet het mierennest bestreden worden. Voor een effectieve mierenbestrijding schakel je een professionele mierenbestrijder in. Het handigst is om een ervaren ongediertebestrijder uit de buurt in te schakelen, welke je hier vindt.

Snel geholpen Bel onze bestrijder
  • Snel van je probleem af
  • Eerlijk & transparant
  • Vrijblijvend advies
  • Bestrijding door een vakman
  • Binnen 24 uur geholpen
085-8001123
Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!