Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

Hoe herken je een giftige zwam?

Door Isabelle 3 min leestijd14 december 2020
Giftige zwam

Weet jij hoe een giftige zwam eruit ziet? Veel mensen hebben schimmels in hun badkamer, kelders en kruipruimtes, maar dit wordt vaak als onschuldig gezien. Toch kunnen deze schimmels uitgroeien tot grote giftige zwammen en onze gezondheid aantasten. Een kleine zwam in een woning in Amsterdam heeft voor ernstige gezondheidsklachten gezorgd en als dat nog niet genoeg is, €70.000,- aan schade. Het is dus ontzettend belangrijk dat een beginnende zwam snel wordt gezien en bestreden, maar hoe herken je een giftige zwam eigenlijk?  

Hoe ziet een giftige zwam eruit?

Het herkennen van een giftige zwam is eigenlijk vrij eenvoudig, zeker in je huis. Een klein paddenstoeltje dat je in je huis ziet staan is al geen goed teken. De meest voorkomende giftige zwammen in huis, zijn de kelder-, huis- en poriënzwam. 

De kelderzwam

De kelderzwam groeit in omgevingen met een hoge luchtvochtigheid. Slecht verlichte omgevingen met een temperatuur tussen de 5 en 45 graden is perfect voor de kelderzwam. De zwam lijkt heel erg op een schimmel en kan je het snelst herkennen aan de bruine plekken met de vele schimmeldraden.

Giftige kelderzwam

De huiszwam

De huiszwam is vrij makkelijk te herkennen. Net zoals de kelderzwam gedijt de huiszwam goed in een vochtige omgeving. De huiszwam is te herkennen aan een grote bruine plak met een witte rand, die zich verspreid over de grond en/of muur. Zie je de zwam niet zo snel, maar ruik je wel een olie-achtige geur? Dan zit er waarschijnlijk wel een huiszwam in je huis.

Giftige huiszwam

De poriënzwam

De poriënzwam is wit en heeft soms wat weg van een bloemkool. Deze zwam vind je vooral op hout. 

witte draden zwammen

Alle bovengenoemde zwammen zijn giftig als we hier langdurig aan worden blootgesteld. Dit is zeker het geval als de zwam in je eigen woning zit en je hier geen weet van hebt.

Wat is het verschil tussen een giftige zwam en zoutaanslag?

Zwammen kunnen ook beton aantasten. Dit wordt echter vaak verward met zoutuitbloeiing. Zoutschade wordt veroorzaakt door kristallisatie van opgeloste zouten in beton en kan ertoe leiden dat beton afbrokkelt. Is dit het geval? Dan is een ander soort bestrijding en behandeling nodig. Beton aantasting door zout en zwammen lijkt heel erg op elkaar en is moeilijk te onderscheiden. Twijfel je hierover? Laat je dan altijd adviseren door een professionele ongediertebestrijder.

Hoe herken je de geur van een giftige zwam?

Doordat zwammen grotendeels veroorzaakt worden door vochtoverlast, ruikt de ruimte met een zwam vooral erg muf. Sommigen zullen de geur omschrijven als erg zuur, maar dit is natuurlijk persoonlijk. Waar we het over eens kunnen zijn: het ruikt niet lekker!

Gezondheidsklachten

Bij langdurige blootstelling aan zwammen kunnen er gezondheidsklachten opspelen. Aan het uiteinde van het mycelium (schimmeldraden) zitten sporen. Deze sporen worden door de wind meegenomen en vliegen zo ongemerkt rond. Wanneer je deze sporen inademt kan je ontzettend nare klachten krijgen.Dit is bij ieder persoon anders. De een zal er veel meer last van hebben dan de ander. Ook speelt je eigen gezondheid een grote rol. Heb je astma? Dan zal je eerder last ondervinden dan wanneer je helemaal gezond bent. 

Dit zijn de meest voorkomende gezondheidsklachten:

  • Irritatie van de luchtwegen
  • Ademhalingsproblemen

Ook is het mogelijk dat je een allergie hebt voor schimmels. Vooral bij kinderen is dit een veel voorkomend probleem en kan vervelende klachten geven, onder andere:

  • Rode en jeukende ogen
  • Geïrriteerde huid
  • Ademhalingsproblemen

Heb jij last van schimmels en/of zwammen? Aarzel niet te lang en schakel een professionele ongediertebestrijder in! Zij kunnen je helpen met een veilige en snelle bestrijding.

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!