Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

Wat zijn de gevolgen van vochtproblemen?

Door Isabelle 2 min leestijd25 januari 2021
Wat zijn de gevolgen van vochtproblemen?

Vochtproblemen in je huis zijn om meerdere redenen niet fijn. Het is vaak vrij eenvoudig om de oorzaak te herleiden, maar het oplossen hiervan kan nog wel is in de papieren lopen. Hoewel je voor hoge kosten kan komen te staan, is het niet verstandig om vocht te laten voor wat het is. Schimmels, zwammen en instortingsgevaar zijn ernstige gevolgen van langdurige vochtproblemen. 

Oorzaken van vochtproblemen

Om een vochtprobleem te voorkomen is kennis van de oorzaak essentieel. Vochtproblemen hoeven niet alleen op te treden als het stevig heeft geregend. Ook door het niet goed waterdicht maken van voegen in bijvoorbeeld de badkamer, kan voor vochtophoping zorgen. Lekkage komt het meeste voor en komt vaak door veroudering van de woning en bouwfouten. Tot slot is het ook mogelijk dat vocht in huis optreed door doorslaand vocht. Doordat de buitenkant van het huis poreus is geworden, kan vocht naar binnen toe trekken. In alle genoemde scenario’s is het belangrijk dat het probleem zo snel mogelijk wordt opgelost, anders kunnen ernstige gevolgen zich voordoen. 

Gevolgen van vochtproblemen

  • Schimmels
  • Zwammen
  • Hoge stookkosten
  • Instortingsgevaar

Sommige gevolgen liggen erg voor de hand, zoals vochtplekken op het plafond, muren en grond. Dit zijn echter pas de eerste visuele gevolgen van een vochtprobleem. Wanneer vocht zich ophoopt, ontstaan er schimmels. Vochtige, organische ondergronden zijn de perfecte plek voor schimmels en zij zullen zich hier snel verspreiden. Als ook schimmels niet op tijd worden aangepakt, kunnen zwammen zich vormen. Zwammen zijn de vruchtlichamen van schimmels en hebben meestal hun schimmeldraden tot wel 10 meter verspreid. De kans dat de schimmel ook de houten constructie van het huis heeft bereikt, is vrij groot, met instortingsgevaar als gevolg. Ook hoge stookkosten is een gevolg van vochtproblemen. Door de hoge luchtvochtigheid, zal de verwarming blijven verwarmen. 

Wat te doen bij vochtproblemen?

Ik hoor je denken; ‘’wat kunnen we dan doen tegen vochtproblemen?’’ Het antwoord is vrij simpel: zie je lekkage? Zoek dan gelijk naar de oorzaak en los dit op. Als het vochtprobleem zo snel mogelijk wordt opgelost zal dit geen lange termijn gevolgen hebben. Maak ook de voegen van ramen en kozijnen, badkamer en keuken tegels waterdicht. Als vocht zich niet kan ophopen op organisch materiaal, zullen schimmels en zwammen geen kans krijgen. Heb je echter al last van schimmels of zwammen? Schakel direct een professionele ongediertebestrijder in. Het zelf bestrijden van schimmels en zwammen kan erg gevaarlijk zijn, doordat deze giftige stoffen uitscheiden. Ook kunnen de gevolgen veel groter worden als een schimmel of zwammen probleem niet volledig wordt aangepakt.

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!