Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

Zilvervisjes en papiervisjes: voorkom schade in huis

Door Fleur 4 min leestijd10 november 2019
zilvervisjes en papiervisjes

Zilvervisjes en papiervisjes lijken erg op elkaar, maar richten beide verschillende schade aan. Daarom is het belangrijk om het verschil tussen deze twee beestjes te weten. Het zilvervisje is zilverkleurig, terwijl het papiervisje iets lichter grijs is en wat spikkels op de schubben heeft. Zilvervisjes zijn ongeveer 7 tot 12 mm lang, terwijl papiervisjes zo’n 15 mm meten. De voelsprieten van het papiervisje zijn even lang als het insect zelf, terwijl die van het zilvervisje wat korter zijn. Het zilvervisje kom je tegen in de badkamer, maar het papiervisje woont liever in de boekenkast. Het papiervisje kan zo’n acht jaar oud worden en het zilvervisje ongeveer drie jaar.

Voorkom vocht in huis

Vocht mag geen kans krijgen in huis aangezien dit zilvervisjes aantrekt. Denk hierbij aan het ventileren van de badkamer na het douchen. Beschikt je huis over een vochtige kelder, plaats dan een vochtvreter. Bij een vochtige kelder en/of kruipruimte is ook goede vloerisolatie aan te raden. Zilvervisjes en papiervisjes zijn vaak in nieuwbouwwoningen te vinden: bouwvocht in het cement en beton oefent namelijk een onweerstaanbare aantrekkingskracht op ze uit. Door goed te ventileren en in verschillende ruimtes een vochtvreter te plaatsen, kun je de luchtvochtigheid naar beneden brengen. Zilvervisjes gaan dood als de luchtvochtigheid onder de 50 procent komt. Hun eitjes komen pas uit als de luchtvochtigheid minstens een maand 75 procent of hoger bedraagt. Heb je veel last van zilvervisjes, koop dan een hygrometer om de luchtvochtigheid op verschillende plekken in huis te monitoren. Zo kom je erachter waar het vochtprobleem zit en kun je er iets aan doen.

Zilvervisjes en papiervisjes buiten houden

Er zijn een aantal manieren om te voorkomen dat zilvervisjes of papiervisjes buiten te houden. Klop bijvoorbeeld de boeken van de bibliotheek eerst even goed uit voordat je ze mee naar binnen neemt. Verzamel oud papier in de schuur en niet in huis. Als je gaat behangen zorg je ervoor dat je dit naadloos doet, want papiervisjes zijn dol op loszittende stukjes behang. Controleer of er geen vreet schade is aan en rondom boekenkasten en schilderijen. De papiervisjes en zilvervisjes verspreiden zich via naden en kieren door het huis, het is dus zaak deze goed dicht te kitten.

Koele temperaturen in huis

Papiervisjes houden van warmte, de zolder met een warme cv-ketel is dan ook een ideale leefomgeving. Als de papiervisjes geluk hebben, heb je daar ook nog wel een paar kartonnen dozen met boeken staan. Warmte én voedsel: het kán niet beter voor dit kruipende ongedierte. Berg boeken en andere spullen gemaakt van papier op zolder op in afsluitbare plastic boxen. Als je de temperatuur overal in huis onder de 22 graden houdt en goed ventileert, heeft het papiervisje het niet naar zijn zin en plant hij zich minder snel voort. Bij temperaturen onder de 20°C komen de eitjes niet meer uit en onder de 18°C ontwikkelt het papiervisje zich niet goed meer. Overigens kunnen de beestjes zo’n honderd dagen zonder voedsel. Lage temperaturen zorgen er dus vooral voor dat een klein aantal papiervisjes niet in een plaag verandert. Zorg ervoor dat cv-leidingen die door kasten en holle ruimtes lopen goed geïsoleerd zijn, zodat het ook in die ruimtes niet te warm wordt.

Bij een plaag…

Er zijn verschillende huismiddeltjes om zilvervisjes te vangen. Je kunt bijvoorbeeld ’s avonds een doorgesneden aardappel in een half geopend plastic zakje neer leggen. De zilvervisjes komen af op de geur en kruipen in het zakje. ’s morgens knoop je het zakje met de beestjes dicht en gooi je deze weg. Er zijn ook verschillende chemische middelen te koop waarmee je de zilvervisjes en papiervisjes bestrijdt. Let wel op: de actieve stof van dit type middelen is vaak giftig voor bijen, andere insecten en vissen. Heb je vissen, dek dan hun kom of aquarium goed af voor je met zo’n bestrijdingsmiddel aan de slag gaat. Wanneer je een echte plaag van zilvervisjes of papiervisjes hebt, rest je weinig anders dan een professionele ongediertebestrijder in te huren. Denk er dan ook aan om de buren in te lichten. Deze razendsnelle insecten laten zich namelijk in de meeste gevallen niet door een muur of een voordeur tegenhouden.

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!