Grote kans dat je weleens zilvervisjes bent tegenkomen. Of weet je niet zeker of het zilvervisjes of papiervisjes waren? Veel mensen houden deze twee visjes niet uit elkaar. De visjes lijken namelijk erg veel op elkaar. Toch zijn er verschillen. Zijn zilvervisjes en papiervisjes schadelijk voor onze gezondheid? Nee, daar hoef je niet bang voor te zijn. Wel brengen ze schade aan op je behang, boeken en archieven. Reden genoeg om ervoor te zorgen dat je deze visjes buiten je huis houdt.
Een zilvervisjes is, zoals de naam al doet vermoeden, zilverachtig. Het papiervisje heeft spikkels op het lijfje en is licht grijs. Qua formaat zijn papiervisjes groter. Deze visjes worden ongeveer 1,5 centimeter lang. Een zilvervisje is kleiner, namelijk tussen de 7 millimeter en 12 millimeter klein. De voelsprieten van een zilvervisje zijn korter dan het visje zelf. De sprieten bij een papiervisje zijn even lang als het papiervisje zelf. Daarnaast zit er een verschil in de leefomgeving van de beestjes. Zilvervisjes wonen het liefste in badkamers. Papiervisjes hangen graag rond bij papier, zoals een boekenkast. De levensduur van een papiervisje is een kleine 10 jaar, terwijl het zilvervisje vaak niet ouder wordt dan 3 jaar.
Voor zowel zilvervisjes als papiervisjes is het heel verstandig om het vocht in je huis zo laag mogelijk te houden. Schaf vochtvreters aan voor in je badkamer. Ventileer de ruimte na het douchen. En wat helemaal goed is om te doen, is het plaatsen van vloerisolatie in vochtige ruimtes, zoals in de kruipruimte en kelder. De luchtvochtigheid moet onder de 50% komen als je geen last wilt hebben van zilvervisjes. De eitjes komen namelijk pas uit als de luchtvochtigheid meer dan 75% bedraagt. Een hygrometer is ideaal om de luchtvochtigheid te monitoren. Het apparaat toont aan waar in huis het vochtprobleem zit.
Heb je een nieuwbouwwoning en last van zilver- of papiervisjes? Dat is niet heel gek. In het cement en beton zit veel bouwvocht. Bouwvocht heeft een ontzettende aantrekkingskracht op de kleine beestjes. Probeer zo veel mogelijk te ventileren in je nieuwbouwwoning. En plaats een aantal vochtvreters.
Heb je een grote boekenkast? Zorg dat je de boeken heel goed uitschudt voordat je ze in de kast zet. Zorg er vervolgens voor dat je regelmatig je boeken controleert. Als je dit niet doet, dan kunnen papiervisjes binnen no-time enorme schade aanrichten in je boeken. Het verzamelen van oud papier is heel verstandig. Zorg alleen dat je de verzamelbak niet in huis hebt staan. Het is beter om deze bak buiten of in de garage te zetten. Tot slot; heb je behang thuis of ga je behangen? Zorg dan dat je naadloos behangt. Zodra er ook maar een hoekje los komt te zitten, is het een ideaal plekje voor een papiervisje.
Heb je losse papieren en boeken? Of misschien vroeger van school veel schriftjes? Zorg dan dat je deze in afgesloten bakken opbergt. Hetzelfde geldt als met de boekenkast. Voordat je de spullen opbergt in de bak eerst zorgvuldig uitkloppen. En controleer de bak met spulletjes eens in de zoveel tijd.
Uiteraard moet je huis ook comfortabel voor jezelf blijven, maar papiervisjes houden niet van een temperatuur onder de 22 graden. Het visje heeft dan geen plezier en plant zich niet tot heel weinig voort. Zo komen de eitjes van de papiervisjes niet uit als de temperatuur onder de 20 graden ligt. En is het nog kouder, zoals 18 graden? Dan vindt het papiervisje het echt niet meer prettig en gaat op zoek naar een nieuwe leefomgeving.
Heb je helaas niet kunnen voorkomen dat er zilvervisjes in je huis zitten, dan kun je deze oma weet raad tip eens proberen. Snijd een aardappel doormidden. Leg de aardappel in een geopend plastic zakje. Doe dit ’s avonds. De zilvervisjes gaan ’s avonds richting de aardappel en ’s ochtends knoop je het zakje dicht met daarin de zilvervisjes. Meer tips vind je hier.
Heb je echt te maken met een plaag? Ga dan zelf niet aan de gang, maar neem contact op met onze professionele bestrijdingsdienst.
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.
Géén haast? Wij bellen jou!