Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Wespennest

Heb jij last van een wespennest? Of eigenlijk van de af- en aanvliegende wespen in jouw looproutes? Neem dan contact op met een professionele ongediertebestrijder om een effectieve wespenbestrijding uit te voeren.

Wespennest

Wespen zelf bestrijden

Het is absoluut af te raden om zelf wespen te bestrijden. Wespen worden namelijk erg agressief wanneer ze zich bedreigd voelen en dit merk je door hun wespensteken. Een ervaren wespenbestrijder bestrijdt een nest snel, effectief en bovenal veilig. Om dit te doen, moeten de bestrijders wel weten waar het wespennest zich bij jou thuis bevindt. Daarom lees je hier hoe een nest wordt gebouwd en waar je deze het snelst aantreft.

Wespenplaag

Wespen kunnen voor enorme overlast zorgen. Vooral als je in de warme zomermaanden lekker buiten zit met je eten en drinken, zijn ze al snel niet meer weg te denken. Het kan zelfs zo erg zijn dat er sprake is van een wespenplaag. In het voorjaar begint de koningin al met het bouwen van haar wespennest. Dit doet ze vaak op plekken waar het wespennest dus goed beschermd is. Denk hierbij aan plaatsen in of rondom je huis, zoals in de spouwmuur of onder je dakgoot. Als de wespennesten klaar zijn, gaan de werksters op zoek naar voedsel. Dit is de periode dat je de meeste last hebt van wespen. In juli en augustus is de overlast van wespenplagen vaak het grootst. Te merken door af en aan vliegende wespen en de beruchte wespensteken.

Agressieve wespen

Soms bestaat een wespennest wel uit meer dan duizend wespen. Dan wordt gesproken over een wespenplaag. Wespen hoef je in principe niet te bestrijden als ze geen overlast veroorzaken. Zodra je echter het wespennest verstoort, zullen de wespen in grote aantallen aanvallen. Op dat moment zijn de wespen erg agressief en twijfelen niet om jou te steken. Helaas is een wespensteek bijna altijd raak en zorgt voor een zeer pijnlijk gevoel. Schadelijk voor de gezondheid zijn wespensteken niet, tenzij je allergisch bent. Sommige mensen zijn zelfs zo gevoelig voor het gif wat uit de angel komt, dat ze naar de huisarts moeten om het te laten behandelen.

Waar zitten wespennesten?

Om wespen te bestrijden, moet je het nest hebben gevonden. Dus waar vind je een wespennest? De bevruchte koningin zoekt in het voorjaar een geschikte plek om haar eitjes te leggen. Om haar nest goed te beschermen, vind je dit nest vaak op een moeilijk bereikbare plek. Wespen zijn maar een kleine ingang nodig om in een holle ruimte een nest te bouwen. Je vindt het nest door de aanvliegroute van de wespen te volgen. Zodra je wespen continu naar een bepaald ziet vliegen, dan heb je waarschijnlijk de ingang van het wespennest gevonden. Wespennesten vind je vaak op de volgende plekken:

  • Wespennest in de grond
  • Wespennest in de schuur
  • Wespennest in huis
  • Wespennest in de spouwmuur
  • Wespennest in de struiken

De bouw van het wespennest

Vaak begint een wespenplaag al in het voorjaar. Op dat moment worden de koninginnen wakker uit hun winterslaap. Als de koningin een geschikte plek gevonden heeft, begint ze daar met de bouw van haar wespennest en legt haar eitjes. it deze eitjes komen allereerst larven die uitgroeien tot volwassen wespen, de werksters. De werksters nemen vanaf dan de bouw van het wespennest over. En de koninginnen beperken zich weer tot het leggen van eitjes. Zo groeit het nest tot de zomer naar zijn uiteindelijke omvang. Vervolgens komen ook nog darren uit, de mannelijke wespen, gevolgd door nog meer vrouwelijke wespen. Deze zijn wel vruchtbaar in tegenstelling tot de werksters. En zij worden de toekomstige koninginnen doordat ze bevrucht worden door de darren. De bouw van het wespennest is in de zomer klaar en vanaf dan is een wespenplaag goed te merken.

Waar wordt een wespennest van gemaakt?

Als je een wespennest ziet, zou je zeggen dat dit van papier is gemaakt. Wespen gebruiken hout om het nest te bouwen. Van houten voorwerpen knagen ze stukjes hout af die worden fijngekauwd. Dit wordt vervolgens gebruikt om het nest mee op te bouwen. Vaak zie je dit goed terug op schuttingen of ongeverfde planken in de tuin. Het nest van een Duitse wesp ziet er grijzig uit, omdat deze alleen droog verweerd hout gebruiken. Nesten van een gewone wesp of een hoornaar zijn roodbruin van kleur. Een nest heeft meestal een diameter van twintig tot veertig centimeter met wanden die wel meer dan twee centimeter dik zijn. Vaak zijn er meerdere in- en uitvliegopeningen in een nest.

Wespen bestrijden

Een actief wespennest moet je nooit verwijderen. Voordat je het wespennest kan verwijderen, moet je eerst de wespen bestrijden. Je kunt echter het wespennest ook laten zitten. In dit geval moeten de wespen wel bestreden zijn, zodat je geen overlast ondervindt. Een niet actief wespennest kan eigenlijk geen kwaad. In veel gevallen zitten wespennesten op lastige plekken en levert het verwijderen van het nest veel gedoe op. De overlast van een wespennest komt door de actieve wespen. Als deze wespen bestreden zijn, is het ongemak ook verholpen. Een wespennest wordt nooit door wespen opnieuw gebruikt, dus je hoeft niet bang te zijn dat de wespen terugkomen.

Zelf wespennest verwijderen

Zodra alle wespen bestreden zijn, betreft het nest een niet actief wespennest en kan het verwijderd worden. Dit is in sommige gevallen net zo lastig als het bestrijden van de wespen zelf. Dit komt omdat de locaties van wespennesten vaak lastig te bereiken zijn. Het is moeilijk om erbij te komen en de wespen hebben het nest zo gebouwd dat het verweven is met bijvoorbeeld de dakconstructie. Het is aan te raden om het verwijderen van het nest met iemand samen te doen. Zit het nest op een erg lastige plek? Kies dan voor een professioneel bedrijf.

Wespenplaag bestrijden

Heb je last van een wespenplaag in of rondom je huis? De kans is groot dat er een wespennest in de buurt zit. Laat vooral het wespennest zoveel mogelijk met rust. Wil je de wespenplaag bestrijden?

  • Wat je vooral niet moet doen: de uitgang van het wespennest dichtmaken. Hoe dan ook komen de wespen naar buiten en eenmaal bevrijd en agressief geworden, willen ze maar een ding: jou steken.
  • Wat je vooral wel moet doen: als je de wespenplaag wilt bestrijden, schakel je het beste een professionele ongediertebestrijder in. Ervaren wespenbestrijders hebben de kennis, kunde en middelen in huis om wespen snel en effectief te bestrijden en indien gewenst het wespennest te verwijderen.

Vind hier jouw lokale wespenbestrijder die het nest voor je zal bestrijden en verwijderen.