Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten
Wij zijn bereikbaar! | Bel voor een afspraak
Bel direct 085-8001123
Home / Wespen / Wespennest verwijderen

Wespennest verwijderen

Heb jij last van wespen? Dan zit er ergens in of rondom jouw woning een wespennest. Zo’n wespennest kan overal zitten. Met een wespennest in de buurt heb je last van aan- en afvliegende wespen. Wat moet je doen als je last van een wespennest hebt?

Wespennest verwijderen

Wanneer wordt een wespennest gemaakt?

In het voorjaar begint de koningin met het bouwen van haar wespennest. Op dat moment worden de koninginnen wakker uit hun winterslaap. Als de koningin een geschikte plek gevonden heeft, begint ze daar met de bouw van haar wespennest en legt haar eitjes. Uit deze eitjes komen allereerst larven die uitgroeien tot volwassen wespen, de werksters. De werksters nemen vanaf dan de bouw van het wespennest over. De koninginnen beperken zich weer tot het leggen van eitjes. Zo groeit het wespennest tot de zomer naar zijn uiteindelijke omvang. Vervolgens komen ook nog darren uit, de mannelijke wespen, gevolgd door nog meer vrouwelijke wespen. Deze zijn wel vruchtbaar in tegenstelling tot de werksters. Zij worden de toekomstige koninginnen doordat ze bevrucht worden door de darren. De bouw van het wespennest is in de zomer klaar en vanaf dan krijg je last van wespen.

Hoe ziet een wespennest er uit?

Als je een wespennest ziet, zou je zeggen dat dit van papier is gemaakt. Wespen gebruiken hout om het nest te bouwen. Van houten voorwerpen knagen ze stukjes hout af die worden fijngekauwd. Dit wordt vervolgens gebruikt om het wespennest mee op te bouwen. Het nest van een Duitse wesp ziet er grijzig uit, omdat deze alleen droog verweerd hout gebruiken. Nesten van een gewone wesp of een hoornaar zijn roodbruin van kleur. Een wespennest heeft meestal een diameter van twintig tot veertig centimeter met wanden die wel meer dan twee centimeter dik zijn. Het wespennest is bijna geheel gevuld met raten die zeshoekig van vorm zijn voor een stevige constructie. Vaak zijn er meerdere in- en uitvliegopeningen in een wespennest.

Waar vind je een wespennest?

Om wespen te bestrijden, moet je weten waar het wespennest zit. Dus waar vind je een wespennest? De bevruchte koningin zoekt in het voorjaar een geschikte plek om haar eitjes te leggen. Om haar nest goed te beschermen, vind je dit nest vaak op een moeilijk bereikbare plek. Wespen zijn maar een kleine ingang nodig om in een holle ruimte een wespennest te bouwen. Je vindt het wespennest door de aanvliegroute van de wespen te volgen. Zodra je wespen continu naar een bepaald punt ziet vliegen, dan heb je waarschijnlijk de ingang van het wespennest gevonden. Wespennesten vind je vaak op de volgende plekken:

Wespennest in de grond

Wespen maken ook regelmatig een wespennest in de grond. Wespen maken hun nest in een oud muizenholletje of gewoon in een holle ruimte dat rondom plantenwortels zit. Juist omdat we dit niet verwachten, is een wespennest in de grond extra gevaarlijk. Ben je bijvoorbeeld aan het ruinieren, dan kun je zomaar het wespennest verstoren en agressieve wespen achter je aan krijgen. Hetzelfde kan gebeuren als jouw kinderen lekker in de tuin aan het spelen zijn.

Wespennest in huis of in de schuur

Een wespennest in huis of een wespennest in de schuur wordt regelmatig gevonden. Wespen bouwen hun nest onder je dakrand, tegen balken of maken hun wespennest boven je plafond. Je moet absoluut geen invliegopeningen dichtmaken, want wespen vinden hoe dan ook een weg naar buiten.

Wespennest in de spouwmuur

ZIe je wepsen af en aan vliegen naar je huis, maar begrijp je niet waar ze blijven? Dan zit er vast een wespennest in de spouwmuur. Als wespen hun wespennest in de spouwmuur hebben, dan blijft er niets van het isolatiemateriaal over. Dat moet immers plaatsmaken voor het wespennest. Ook hierbij geldt dat het niet de oplossing is om de invliegopening dicht te stoppen, ze knagen net zolang totdat ze uit de spouw komen. Ook komen onze bestrijders regelmatig wespennesten tegen in een boom of in de struiken. Als een plek beschut is en moeilijk te bereiken, dan voldoet het al gauw als een goede plek voor de bouw van een wespennest. Op dit soort plekken kun je een wespennest vinden.

Veroorzaakt een wespennest overlast?

Een wespennest kan voor enorme overlast zorgen als het wespennest in of rondom jouw huis zit. Soms bestaat een wespennest wel uit meer dan duizend wespen. Vooral als je in de warme zomermaanden lekker buiten zit met je eten en drinken, zijn ze al snel niet meer weg te denken. Koninginnen beginnen in het voorjaar met bouwen van een wespennest. In juli en augustus is de overlast van wespen vaak het grootst. Dan zijn de de wespennesten klaar en gaan de werksters op zoek naar voedsel. Dit merk je door af en aan vliegende wespen, waardoor velen om zich heen gaan slaan. Zodra wespen zich bedreigd voelen, zullen ze steken. Een wespensteek is erg pijnlijk, maar ongevaarlijk tenzij je allergisch bent.

Een wespennest zelf bestrijden, kan dat?

Een wespennest zelf bestrijden, raden wij aboluut af. Wespen worden namelijk erg agressief wanneer ze zich bedreigd voelen en dit merk je door hun wespensteken. Daarbij zijn de locaties van wespennesten vaak lastig te bereiken, waardoor het gevaarlijk wordt. Als je een wespennest zelf bestrijden wlt, dan moet je allereerst het wespennest vinden. Als je het wespennest gevonden hebt en denkt dat je het wespennest zelf bestrijden kan, begin dan eerst met een wespenspray en eventueel nog wat wespenpoeder en volg deze stappen:

  • Trek beschermende kleding aan, zodat je niet gestoken wordt.
  • Begin ’s avonds met de wespenbestrijding, dan zitten vaak alle wepen in het wespennest.
  • Spuit de wespenspray of strooi de wespenpoeder in de ingang van het wespennest.

Moet je een wespennest verwijderen?

Een wespennest verwijderen dat nog actief is, moet je nooit doen. Voordat je het wespennest verwijderen kan, moet je eerst de wespen bestrijden. Je kunt daarna het wespennest ook laten zitten. Een niet (meer) actief wespennest kan geen kwaad. In veel gevallen zitten wespennesten op lastige plekken en levert het wespennest verwijderen veel gedoe op. De overlast van een wespennest komt door de actieve wespen. Als deze wespen bestreden zijn, is het ongemak ook verholpen. Een wespennest wordt nooit door wespen opnieuw gebruikt, dus je hoeft niet bang te zijn dat de wespen terugkomen. Een wespennest verwijderen is soms noodzakelijk, omdat het op een vervelende plek zit. Dit is in sommige gevallen net zo lastig als het bestrijden van de wespen zelf. Dit komt omdat de locaties van wespennesten vaak lastig te bereiken zijn. Het is moeilijk om erbij te komen en de wespen hebben het nest zo gebouwd dat het verweven is met bijvoorbeeld de dakconstructie. Het is aan te raden om het wespennest verwijderen samen met iemand te doen. Zit het nest op een erg lastige plek? Kies dan voor een professioneel bedrijf die het wespennest verwijderen wil.

Wespennest bestrijden

Heb je last van een wespennest in of rondom je huis? Laat vooral het wespennest zoveel mogelijk met rust. Wil je het wespennest bestrijden?

  • Niet doen: de uitgang van het wespennest dichtmaken. Hoe dan ook komen de wespen naar buiten en eenmaal bevrijd en agressief geworden, willen ze maar een ding: jou steken.
  • Wel doen: als je de wespenplaag wilt bestrijden, schakel je het beste een professionele ongediertebestrijder in. Ervaren wespenbestrijders hebben de kennis, kunde en middelen in huis om wespen snel, effectief en bovenal veilig te bestrijden en indien gewenst het wespennest te verwijderen.

Om een wespennest te bestrijden, moet je wel weten waar het wespennest zit. Alleen dan kan een ongediertebestrijder een wespennest bestrijden. Vind hier jouw lokale wespenbestrijder die het wespennest bestrijden kan.

Snel geholpen Bel onze bestrijder
  • Snel van je probleem af
  • Eerlijk & transparant
  • Vrijblijvend advies
  • Bestrijding door een vakman
  • Binnen 24 uur geholpen
085-8001123
Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!