Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

Hoe gevaarlijk zijn schimmels?

Door Isabelle 3 min leestijd21 december 2020
Hoe gevaarlijk zijn schimmels

Vaak wordt bij alle soorten schimmels gedacht dat ze ongewenst zijn, dit is gelukkig niet het geval. Onze geliefde kazen zoals brie, camembert en blauwaderkaas zouden anders niet bestaan. Maar, hoe gevaarlijk zijn schimmels dan eigenlijk? Sommige schimmels kunnen wel degelijk ernstige gevolgen hebben en onze gezondheid aantasten. Het is dus belangrijk om de verschillen tussen de soorten schimmels te kennen. 

Dodelijke schimmels

Schimmels komen op verschillende plekken voor in de natuur, hoewel de schimmels niet altijd even giftig en dodelijk zijn, er moet toch altijd rekening mee gehouden worden. Schimmels kunnen namelijk gevaarlijk zijn voor onze gezondheid. 

Schimmels in huis

Schimmels in huis kunnen zorgen voor ernstige gezondheidsklachten, vooral bij mensen met al bekende gezondheidsklachten, zoals luchtwegproblemen. Kinderen hebben ook sneller last van schimmels, zeker als zij astma hebben. Klachten kunnen zich voordoen als allergische reacties, luchtwegproblemen, rode en jeukende ogen en huid en luchtweginfecties. Welke klachten je ervaart verschilt natuurlijk heel erg per persoon, maar dit zijn wel de meest voorkomende.

Schimmels in ons lichaam

Ook in je lichaam kunnen schimmels voorkomen en zijn veelal ongewenst. In Hong Kong is er een nieuwe schimmel opgewaaid die met een kans van 40-60% dodelijk is. Dit is een schimmel die huishoudt in het menselijk lichaam en moeilijk te bestrijden is. De schimmel penicilline is echter wel goed voor ons lichaam en helpt het stoppen van de groei van bepaalde bacteriën.

Ziek persoon op ziekenhuisbed

Schimmels in de natuur

Schimmels zijn een natuurlijke verschijning, niet zo raar dus dat ze ook veel in de natuur voorkomen. Zwammen en paddenstoelen zijn de schimmels die wij het snelst zien. Door er langs te lopen zal het zeker geen dodelijke afloop hebben, maar je moet ze zeker niet gaan eten. Vandaar dat je niet zomaar paddenstoelen mag plukken in het bos. 

Zwam op boom

Schimmels op etenswaren

Schimmels op etenswaren kunnen goed en slecht zijn. Een champignon is een schimmel en is heel goed voor onze gezondheid, ze bevatten zelfs de belangrijke vitaminen B, C en D. Ook camembert, brie en blauwaderkaas kunnen niet bestaan zonder schimmels en krijgen juist die kenmerkende smaak en geur door de schimmel. Andere schimmels die op ons eten te vinden zijn door bederf zijn minder goed. Als je deze schimmel per ongeluk eet, hoeft dit geen dodelijke afloop te hebben, maar kan wel resulteren in voedselvergiftiging. 

Schimmel op etenswaren

Gevaarlijke schimmel in de badkamer

Schimmel in de badkamer is misschien wel de meest voorkomende plek in je huis waar je schimmel kan vinden. Deze ruimte is vaak warm en vochtig en dus de ideale plek voor een schimmel om te groeien. Hoe kan je voorkomen dat deze schimmels in je badkamer groeien?

  • Ventileer de ruimte door een raam te openen nadat je de douche of het bad gebruikt hebt. 
  • Gebruik een wisser om de wanden af te nemen.
  • Doe de badkamer deur niet meteen open, dan zal de rest van het huis ook vochtig worden.
  • Schakel een professionele ongediertebestrijder in om schimmel veilig te verwijderen!

Heb je veel last van schimmels in je huis? Wacht dan niet te lang en schakel een gecertificeerde ongediertebestrijder in. Bij te lange blootstelling aan schimmels kun je ernstige gezondheidsklachten krijgen.

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!