Volgens het Kenniscentrum Dierplagen in Wageningen zien we in Nederland steeds vaker en steeds meer papiervisjes. We worden geadviseerd regelmatig te controleren of de boeken in onze boekenkast nog onaangetast zijn. En heb je tweedehands eindelijk dat favoriete boek op de kop getikt? Klop ‘m dan uit voor je ‘m in de boekenkast zet.
Directeur Nico Vonk geeft aan dat papiervisjes vooral in stedelijke gebieden voorkomen en daar in boekenkasten grote schade aanrichten. De kleine insecten zijn moeilijk te bestrijden. Hij bevestigt daarmee de inhoud van een artikel over papiervisjes in het AD. Papiervisjes leven van cellulose, een stof die vooral in papier voorkomt. Oude boeken, behang, foto’s en schilderijen zijn geliefd voedsel. Als reden voor de opmars noemt Vonk de steeds beter geïsoleerde huizen. “Het papiervisje heeft een voorkeur voor droge en warme ruimtes. Daar planten ze zich in rap tempo voort.” Ook de stijgende temperatuur is mogelijk van invloed op de opmars van het ongedierte.
Volgens Vonk zijn veel mensen zich niet bewust van de schade die een papiervisje aanricht. “Dat komt omdat de gevolgen pas na langere tijd zichtbaar zijn. Een papiervisje doodslaan is niet de oplossing. Om papiervisjes te verwijderen, is de hulp van een ervaren ongediertebestrijder en chemische middelen noodzakelijk.” Vonk geeft aan dat de bestrijding van papiervisjes behoorlijk ingrijpend is. “Met alleen een chemische behandeling ben je niet klaar. Het hele huis moet bekeken worden. En woon je in een flat of rijtjeswoning? Dan zijn de buren ook aan de beurt!”
Het lichaam van een papiervisje kan twee centimeter lang worden en heeft de vorm van een wortel. Het visje is familie van het ovenvisje en het zilvervisje.
Bron: www.nu.nl
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.
Géén haast? Wij bellen jou!