Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

10 weetjes over de eikenprocessierups

Door Fleur 5 min leestijd24 april 2020
processierups op een tak van een boom wistjedatjes

De eikenprocessierups komt er weer aan! Die vervelende harige rupsen die allemaal op een kluitje in bomen zitten. We krijgen er veel jeuk van, maar wat weten we nu eigenlijk nog meer van dit irritante insect? Hieronder een aantal feiten en weetjes over de processierups.

1. De zwarte brandhaartjes zijn de boosdoeners

De eikenprocessierups ziet er heel erg harig uit, maar gek genoeg zijn deze lange wit grijze haren niet de haren die ons zoveel ellende bezorgen. Het zijn namelijk de kleine zwarte brandhaartjes van de rups die je bijna niet ziet. Deze gaan door de lucht zweven en veroorzaken jeuk wanneer deze op onze huid terecht komen. En wist je dat een volwassen eikenprocessierups wel 700.000 brandharen heeft.

2. De eikenprocessierups komt uit zuid Europa

Het beestje duikt steeds meer op in Nederland, de vervelende eikenprocessierups. Ooit is de processierups, of processierupsvlinder, overgekomen vanuit zuid Europa en is zich gaan vestigen in ons land. Dit komt mede door de klimaatverandering, want de processierups houdt wel van een lekkere temperatuur. De andere reden is de vele eikenbomen die we hebben, want dat is hun leefomgeving. De rups werd eerst regelmatig in het zuiden van Nederland aangetroffen, maar heeft zich ondertussen verspreid over het hele land.

3. Ook zonder de processierups aan te raken kan je jeuk krijgen

Je hoeft niet alleen jeuk te krijgen wanneer je per ongeluk zo’n beestje aanraakt. De brandharen van de processierups kunnen in de lucht zweven en vervolgens op je huid belanden zonder dat je het door hebt. De haartjes zijn zo klein dat je dit nauwelijks kunt zien. In sommige gevallen heb je vreselijk jeuk of huidirritatie terwijl je niet eens weet dat de beestjes in de buurt zitten. De haren kunnen namelijk honderden meters verwijderd van de oorspronkelijke eigenaar nog door de lucht zweven.

4. De eikenprocesierupsen vreten eikenbomen kapot

De naam zegt het al een beetje, maar de eikenprocessierupsen leven graag in eikenbomen. Ze leggen hun eitjes bovenin de boom en wanneer deze uitkomen wordt er massaal van de boom gegeten. Dit doen ze dan in processie, in een lange rij op de boom. Op deze manier worden alle blaadjes van de boom gegeten en wordt de eikenboom helemaal kapot gemaakt. De eikenprocessierupsen zitten overdag in hun nest op de boomstam of op de boomtakken. Dit nest ziet er een beetje uit als een dicht spinnenweb.

5. Dieren hebben ook last van de processierupsen

Wistjedat dieren ook last hebben van de eikenprocessierups? Vooral honden hebben grote risico, want die kunnen nog wel eens per ongeluk met hun neus middenin een processierups nest terecht komen als ze aan het rond snuffelen zijn. Katten struinen ook graag door de natuur en kunnen ook in aanraking komen met de rups of de haren van de rups. Ook andere dieren zoals paarden en koeien kunnen last krijgen van de processierups.

6. Met plakband en lauw water verwijder je de onzichtbare haartjes van je huid

Ben je in contact gekomen met processierupsen of ben je in de buurt geweest van een eikenboom met de insecten erin? Heb je jeuk of andere symptomen die bij de processierups hoort? Een hele goede oma weet raad techniek is de brandharen van je huid verwijderen met plakband en lauw water. Op deze manier blijven de kleine onzichtbare haren aan het plakband zitten en spoel je met water de rest er vanaf. Het is ook slim om je kleding die je aan hebt te wassen.

7. Koolmezen en sluipwespen lusten wel een processierups

Gelukkig heeft de eikenprocessierups ook een aantal natuurlijk vijanden. Zo is de processierups voor koolmezen, sluipwespen, sluipvliegen en vleermuizen een lekker hapje. Blijkbaar ondervinden zij geen problemen met het eten van deze rups. Helaas worden de insecten alleen niet genoeg gegeten en hebben wij er nog steeds veel last van in de zomer.

8. De eikenprocessierups groeit uit tot een nachtvlinder

Zoals we allemaal wel weten verandert een rups in een vlinder. Zo ook de processierups. Althans, ze noemen het de eikenprocessierupsvlinder of processievlinder, maar in feite is het een mot die ’s nachts leeft. Geen mooie vlinder dus, maar een grijze harige mot. De nachtvlinder leeft ook maar een paar dagen.

9. De opgezogen processierupsen krijgen een speciale begraafplaats

Ongediertebestrijders hebben speciale stofzuigers waar ze processierupsen mee kunnen opzuigen. Bomen stofzuigen is een lastig klusje. Niet alleen omdat dit in de hoogte gedaan moet worden, maar ook met hele speciale kleding en materialen om aanraking en verspreiding van haren te voorkomen. Soms wordt een vacuümpomp ingezet die aan een mesttank bevestigd zit waar de rupsen in verzameld worden. Deze rupsen worden dan naar een speciale begraafplaats (stortplaats) gebracht waar ze op zo’n twee meter diepte worden begraven en minstens 6 jaar lang daar met rust gelaten worden.

10. Het broertje van de eikenprocessierups is ook in aantocht: de dennenprocessierups

De eikenprocessierups heeft helaas ook een broertje die in aantocht is, de dennenprocessierups Daar moeten we toch niet aan denken. Een nieuw soort processierups in Nederland betekent natuurlijk nog veel meer overlast dan we nu al hebben.

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!