Alleen gediplomeerde bestrijders
Altijd eerlijk & transparant
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

Kan ik de processierups zelf bestrijden?

Door Fleur 5 juni 2020 — 2 min leestijd
processierupsen op een tak

Niks is toch erger dan vreselijke jeuk. De processierups is een zomerbeestje dat elk jaar weer die ellendige jeuk en huiduitslag bij vele mensen veroorzaakt. Ze moeten bestreden worden, maar het is soms onduidelijk wie deze moeilijke klus moet gaan klaren. Velen vragen zich dan ook af of je de processierups ook zelf kunt bestrijden. Het antwoord is ja! Maar weet wel goed wat je doet en lees jezelf goed in over de aanpak van deze bestrijding.

Lijmspray tegen de processierups

Heb je een eikenboom met processierupsen in je tuin en durf je het aan om deze nare beestjes zelf te bestrijden? Er is een lijmspray te koop waarmee je het nest van de processierups kunt dichtspuiten. De beestjes kunnen dan geen kant meer op en zullen dood gaan. Zorg er wel voor dat je echt alleen het nest van de processierups bewerkt om op deze manier te voorkomen dat je andere beestjes doodt. Zo doet de lijmband, die ook wel wordt gebruikt als bestrijding tegen processierupsen, meer goed dan kwaad. Vogels en andere dieren komen namelijk ook vast te zitten en overleven dit niet.

Risico’s processierups zelf bestrijden

Het risico van zelf processierupsen bestrijden is de verspreiding van de gevaarlijke brandharen die de rupsen afschieten en waar jij jeuk en huiduitslag van krijgt. Dit zijn de grote boosdoeners en niet de beestjes zelf. Ze zullen deze haartjes afschieten wanneer ze in gevaar zijn. Deze brandhaartjes kunnen nog jarenlang rondzweven en overlast veroorzaken. Dat wil je toch liever niet.

Hoe eerder, hoe beter

De processierups is het meest gevaarlijk aan het einde van hun vervellingsfase, stadium 3. Dit is afhankelijk van het weer wanneer dat precies is, maar meestal speelt dit proces zo in het midden of tegen het einde van de zomer. Dus voor de bestrijding van dit ongedierte geldt de regel; hoe eerder, hoe beter. Zodra processierupsen nesten aan het maken zijn, kan er al het beste een bestrijding plaatsvinden. Dit voorkomt natuurlijk ook de uitbreiding van de familie. Durf je de processierupsbestrijding niet zelf aan, schakel dan de hulp van een deskundige in.