Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Houtwormen zelf bestrijden

Gaatjes in het hout? Boormeel op de grond wat lijkt op zaagsel? Je hebt waarschijnlijk last van houtwormen in je huis. Wanneer je tot deze conclusie bent gekomen, is het waarschijnlijk dat je last hebt van een ware houtwormenplaag.

Houtworm bestrijden

De gaatjes in het hout zijn het laatste stadium van de houtworm en ze hebben dan wel minimaal drie jaar in het hout gezeten. Het snelt, makkelijkst en meest effectief om houtworm te bestrijden, is natuurlijk om een professioneel ongediertebestrijder in te schakelen voor een effectieve houtwormbestrijding. Toch willen sommigen het toch eerst zelf proberen. Hieronder worden verschillende methoden toegelicht:

  • Bestrijdingsmiddelen op basis van Permethrin
  • Hout behandelen met Petroleum
  • Houten voorwerpen verhitten of invriezen

Houtworm bestrijdingsmiddelen

Wanneer je last hebt van houtworm is het mogelijk om ze te bestrijden met houtworm bestrijdingsmiddelen op basis van Permethrin. Dit staat ook wel bekend als de houtwormdood. Toch geven experts aan dat dit niet altijd werkt. Als preventieve behandeling is dit wel het geval. Petroleum is ook een optie ter bestrijding van de houtworm. Je smeert het op het hout en de houtworm gaat dood. Het probleem is echter dat het middel niet in de kern van het hout komt, waardoor je alleen de houtworm aan het oppervlak van het hout bestrijdt. Ook de eitjes zijn hiertegen bestand.

Houtworm bestrijden met hitte of kou

Voor kleine houten voorwerpen is hitte een goed alternatief om houtwormen te doden. Je stopt de delen ongeveer een half uur in de oven en de larven van de houtworm gaan dood. Nadeel van deze methode is alleen dat deze behandeling enkel mogelijk is bij kleine houten voorwerpen. Dit gaat dus niet op voor je vloer, bank of dragende balkconstructie. Houtwormlarven zijn te bestrijden met kou. In plaats dat je de voorwerpen verhit, leg je ze in de vriezer. Doe dit ongeveer twee weken. Net zoals de hittebehandeling geldt bij het invriezen van voorwerpen dat dit enkel mogelijk is met kleine houten voorwerpen.

Houtworm voorkomen

Wanneer je hout in je huis haalt, moet je altijd even checken of het hout ‘schoon’ is. Als dit het geval is, is het slim om het hout te behandelen met bijvoorbeeld verf, vernis, beits of lak. Hierdoor zit er een goed dekkende laag over het hout en houtworm houdt niet van behandeld hout.

Professionele houtwormbestrijding

De bestrijding van houtworm met gas en gif moet gedaan worden door een professionele ongediertebestrijder. Om dit als amateur te doen, is niet verantwoord. Gas wordt vaak gebruikt op plekken waar het hout niet goed te bereiken is, gif op plaatsen waar dit wel het geval is. Beide methoden wordt ervaren als zeer effectief. Vind hier de ervaren houtwormbestrijder bij jou uit de buurt.

Laat je investering beschermen.

Wacht niet te lang en schakel vandaag nog een houtwormspecialist in.