Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Houtwormen

De term houtworm is een verzamelnaam voor verschillende soorten houtborende kevers. En wanneer we over houtworm spreken, dan bedoelen we de larven van deze kevers. De volwassen houtwormkevers leven namelijk niet in het hout, het zijn de larven die zich door het hout boren.

Tips

  1. Voordat je een (oud) huis koopt, laat je eerst een inspectie op houtworm en boktor uitvoeren.
  2. Alleen het door houtworm aangetaste hout vervangen is niet voldoende. Schakel direct een vakkundige houtwormbestrijder in.
  3. Het door houtworm aangetaste hout insmeren met terpentine is géén goede tip.

Houtworm herkennen

Er bestaan verschillende soorten houtwormkevers, maar de Gewone Houtwormkever en de Grote Houtwormkever zijn de meest voorkomende soorten die hout aantasten. De Gewone Houtwormkever wordt ook wel Doodskloppertje genoemd. En de Grote Houtwormkever staat ook wel bekend als de Bonte Knaagkever. Zowel de Gewone Houtwormkever als de Grote Houtwormkever behoren tot de drooghoutboorders, wat betekent dat zij alleen droog hout aanvreten.

De Gewone Houtwormkever

De Gewone Houtwormkever is te herkennen aan zijn donkerbruine kleur en is 3 tot 4 millimeter groot. De Het dekschild is gegroefd. De larven van de houtwormkever zijn te herkennen aan hun crèmekleur en zijn ongeveer 6 millimeter lang.

De Grote Houtwormkever

De Grote Houtwormkever herken je aan zijn harige, donkerbruine dekschild met gele vlekken. Deze Bonte Knaagkever wordt 6 tot 8 millimeter groot. De larven van de Grote Houtwormkever zijn ook crème van kleur, maar worden ongeveer 11 millimeter lang.

Hoe leven houtwormen?

De volwassen houtwormkever legt haar eitjes op het hout. Meestal is dit op hetzelfde hout als waar ze zelf geboren is. Wanneer de eitjes uitkomen, boren de larven zich direct in het hout. Om te groeien eten de larven hout. Ze boren lange gangen in het hout, meestal in de bovenste, zachte lagen. De houtwormlarven blijven tot wel tien jaar lang in het hout zitten, waarna ze zich verpoppen. Als volgroeide houtwormkever komen ze uit het hout tevoorschijn, hierbij laten ze een rond gaatje achter in het hout. De volwassen kevers paren, waarna de vrouwtjes hun eitjes weer op het hout leggen. Een houtwormenplaag is zo een feit.

Houtwormen in hout

Dat houtwormen in hout leven, weten we. Maar hebben ze ook nog voorkeur? De larven van de Gewone Houtwormkever eten zowel loof- als naaldhout. Ze hebben een voorkeur voor hout dat niet te droog, maar ook niet te vers is. Deze houtwormsoort leeft niet in levende bomen, alleen gekapt en verwerkt massief hout. Hout dat helemaal geschilderd is, wordt niet aangetast door houtwormen. Ook de meeste soorten hardhout laten ze met rust.

Schade door houtwormen

Houtworm richt veel schade aan. Houten draagconstructies, maar ook houten meubels en vloeren worden niet ontzien. Schade door houtworm bestaat vooral uit verzwakking van de constructie doordat de larven honderden gangen boren in het hout. Draagconstructies worden hierdoor uiteindelijk onbetrouwbaar. Meubels en vloeren worden gammel en krijgen duizenden ontsierende kleine gaatjes. Om meer schade te voorkomen, is effectieve houtwormbestrijding noodzakelijk.

Houtwormen herkennen

Je weet dat je last van houtwormen hebt als je allemaal kleine ronde gaatjes in het hout ziet met een diameter van 1 tot 4 millimeter. Dit zijn zogenoemde ‘uitvliegopeningen’ in het hout die ontstaan nadat de volwassen houtwormkevers uitvliegen. Als er boormeel uit de gaatjes komt, zitten er levende houtwormen in het hout. Voor de bestrijding is het belangrijk of er sprake is van houtworm of boktor, een ander houtborend insect. De leefwijze en dus ook de bestrijding van boktor verschilt op cruciale punten van de bestrijding van houtworm.

Houtwormen bestrijden

Voor het bestrijden van een houtwormenplaag worden verschillende bestrijdingsmethoden gehanteerd. Doordat houtwormen zich bevinden in houten objecten en constructies, zijn de bestrijdingsmethodes gericht op het in- en uitwendig ontsmetten van het hout. Voorbeelden van bestrijdingsmethoden zijn:

  • oppervlaktebestrijdingsmiddelen welke vervolgens geleidelijk verspreid worden over het hout;
  • het injecteren van een houtwormen bestrijdingsmiddelen in de uitvliegopeningen van de houtwormen;
  • of door het op zorgzame wijze laten verspreiden van hete lucht of zuurstofarme lucht.

Professionele houtwormbestrijding

Weet je niet zeker of je houtworm in huis hebt? Schakel dan een professionele houtwormbestrijder uit de buurt in! Ook is het mogelijk om dit vast te laten stellen door de lokale GGD, net zoals dat het KAD jou hierbij graag van dienst is. Onze lokale ongediertebestrijders lossen binnen 24 uur jouw houtwormprobleem op vakkundige wijze op. Hier vind je de houtwormbestrijder uit jouw buurt!

Laat je investering beschermen.

Wacht niet te lang en schakel vandaag nog een houtwormspecialist in.