Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

5 tips om fruitvliegjes te bestrijden

Door Isabelle 4 min leestijd23 november 2020
Fruitvlieg zit op fruit

Je kent het wel, je ziet 1 fruitvliegje, je knippert even met je ogen en je hele huis zit vol. Fruitvliegjes kunnen zich ontzettend snel voortplanten en uitbreiden. Helaas zijn ze niet net zo snel weg. Wat kunnen we hiertegen doen? Het is belangrijk om eerst te weten waar de fruitvliegjes op afkomen, want voorkomen is beter dan bestrijden.

Waar komen fruitvliegjes op af?

Fruitvliegjes zijn vooral actief in de zomermaanden. Fruit en groenten die normaal gesproken buiten de koelkast liggen, gaan in de zomer veel sneller rotten en gisten dan in de winter. Tijdens het rijpen komen er veel geuren vrij, dat merk je vast en zeker zelf ook bij bananen. Fruitvliegjes ruiken dit al van ver en komen hier snel op af. De GFT-bak waar rottend en gistend groenten en fruit ligt is een mooie broedplaats voor fruitvliegjes, dichtbij huis dus. Op deze manier kunnen ze snel in grote aantallen bij jou in huis zitten. Fruitvliegjes komen ook af op:

  • Koffiedik dat achterblijft in je koffieapparaat
  • Gebruikte theezakjes
  • Een laagje bier, wijn of vruchtensap dat nog in het glas zit
  • Oude bloemen
  • Beschimmelde restjes eten

5 Tips bij het voorkomen van fruitvliegjes

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, komen fruitvliegjes voornamelijk af op geurend en rottend groenten en fruit. De logische stap die jij dus kan zetten is je groenten en fruit niet te laten rotten. Helaas is dit niet altijd mogelijk, of dit nou komt door ruimtegebrek in je koelkast, of omdat de temperaturen in de zomer te hoog zijn, soms is het rotten van groenten en fruit niet tegen te houden. Toch zijn er bepaalde dingen die je zelf kan ondernemen om fruitvliegjes zoveel mogelijk te voorkomen:

1. Laat rottende producten niet in je prullenbak liggen. 

Fruitvliegjes komen hier ook op af en leggen eitjes in de afvalzak van je prullenbak. Als je de prullenbak niet snel leegt en de volgende keer opentrekt, is het mogelijk dat je een nestje maden erbij hebt. 

2. Gooi de rottende producten buiten in een container weg.

Je zorgt er dan in ieder geval voor dat het niet meer in je huis ligt en geen fruitvliegjes naar binnen haalt. Wel zal de container buiten veel vliegjes aantrekken.

3. Maak de plek schoon waar het groenten en fruit gelegen heeft. 

Sappen die achterblijven trekken ook fruitvliegjes aan. Daarbij is het sowieso belangrijk dat je altijd de keuken grondig schoonmaakt nadat je gekookt hebt. Restjes eten trekt verschillende soorten ongedierte aan.

4. Vervang je afwasmiddel met een afwasmiddel zonder fruitgeur.

Zelfs fruitgeur van je afwasmiddel trekt fruitvliegjes aan. 

5. Vervang schoonmaakdoekjes elke dag!

Wanneer een schoonmaakdoekje nat is geworden, verschillende ondergronden heeft schoongemaakt en een paar keer is opgedroogd, is het schoonmaakdoekje de perfecte plek voor bacteriën en schimmels. Laat het doekje dus niet dagen achter elkaar liggen, maar vervang elke ochtend.

Hoe kan je fruitvliegjes vangen?

Nu we weten waar fruitvliegjes op af komen, is het natuurlijk belangrijk dat we ook weten hoe we van ze afkomen. Een vliegenmepper gaat helaas niet werken, voordat jij ze hebt doodgeslagen, hebben ze alweer 100 eitjes gelegd. Hoewel het een moeilijke klus is, zijn er een aantal huis, tuin & keuken middeltjes die helpen bij het bestrijden van fruitvliegjes. 

Appelazijn en groene zeep

Fruitvliegjes zijn gek op de zoete geurige zeep en het zure geurtje van appelazijn. Als je geen appelazijn in huis hebt, kan je ook prima witte natuurazijn gebruiken. Vul een glas met 1 deel zeep en 3 delen azijn. Dek het glas af met een stukje plastic folie en prik er gaatjes in. De fruitvliegjes vliegen er in en raken verstrikt in het mengsel.

Vangen met rottend groente en fruit

Eigenlijk maakt het niet heel erg uit wat je in het glas doet, als het maar geurt. Doe bijvoorbeeld een stukje banaan, avocado pit, schijfje citroen, of een stukje appel in een glas en dek af met plasticfolie. Prik er gaatjes in, zo kunnen de fruitvliegjes in het glas vliegen en vliegen ze er niet zo gemakkelijk weer uit.

Bestrijden met bestrijdingsmiddelen

Er zijn verschillende middeltjes op de markt die beweren dat je na gebruik voorgoed van fruitvliegjes af zal zijn. Helaas moeten we je uit deze droom helpen. Ook al worden de fruitvliegjes bestreden, dit is niet voor lange termijn, zeker niet als je bovenstaande tips niet volgt. Daarnaast zijn deze bestrijdingsmiddelen schadelijk voor mens, dier en natuur. De bestrijdingsmiddelen zijn op basis van pyrethine en piperonylbutoxide, deze stoffen zijn erg giftig en mag je eigenlijk niet gebruiken in de keuken. Wij raden het daarom sterk af om giftige bestrijdingsmiddelen te gebruiken tegen fruitvliegjes en eigenlijk ook tegen al het andere ongedierte.

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!