Heb jij ze ook in huis? Rouwvliegjes zijn de nieuwe plaag van 2020. De vliegjes lijken erg op fruitvliegjes, maar komen op andere plekken in je huis voor dan fruitvliegjes. Wel hebben ze een aantal overeenkomsten. Wil je gelijk door naar de 5 tips tegen rouwvliegjes, scroll dan verder naar beneden, anders vertellen we je nog wat achtergrond informatie van het rouwvliegje!
Rouwvliegjes heten eigenlijk varenrouwmuggen. Het zijn hele kleine mugjes, ze steken niet, maar tasten wel de wortels van je planten aan door de vele larven. Ze kunnen op allerlei manieren binnenkomen en zich nestelen in jouw geliefde huisplanten. Ze komen mee in iemands tas, jas of kleding, een gegeven plant, potgrond en ga zo maar door. Binnen de kortste keren heb je honderden rouwvliegjes binnen zitten.
Tegenwoordig is het erg populair veel planten in huis te hebben. Bijna iedereen is een planteneigenaar en zorgt er met veel liefde voor. Maar, wat is het dan vervelend als zo’n simpel klein vliegje al jouw harde werk en liefde verpest. Rouwvliegjes komen vooral af op rottende en beschimmelde potgrond en afgevallen blaadjes, hier voeden ze zich mee. De larven voeden zich met de gezonde wortels van je plant. Doordat volwassen rouwvliegjes 200 eitjes per keer leggen, groeien ze snel uit tot een plaag en een ware vijand van je plant.
Fruitvliegjes lijken ontzettend op rouwvliegjes, beide zijn klein en komen ook in grote aantallen voor. Toch zijn het hele andere beestjes en als je goed kijkt, hebben ze een heel ander uiterlijk. Fruitvliegjes komen af op de rottende geur van groenten en fruit en zullen niet je huis binnenkomen voor rottende potgrond.
Wanneer je een rouwvliegje in je huis hebt zien rondvliegen, dan ben je waarschijnlijk al te laat. Het rouwvliegje legt binnen de kortste keren 200 eitjes, hier komen de larven uit en groeien uit tot volwassen vliegjes. Toch is het nog steeds mogelijk de rouwvliegjes te bestrijden, hieronder vind je onze 5 tips tegen rouwvliegjes:
Isoleer de plant(en) waar de rouwvliegjes in zitten. Zorg ervoor dat je andere planten niet in de buurt van de besmette plant staan, anders raken deze ook besmet. Geef de komende weken je plant geen water, de kluit droogt hiervan uit, waardoor de larven sterven. Je plant zal hier niet gelijk van doodgaan, die heeft wel nog wat reserves. Vervang de oude potgrond met nieuwe (niet besmette) potgrond en je plant is weer zo goed als nieuw!
Geef je plant niet te veel water, dit voorkomt de aanval van rouwvliegjes. Te veel water in je pot zorgt ervoor dat de aarde gaat schimmelen en rotten, rouwvliegjes vinden dit heerlijk en komen er dan ook snel op af.
Eigenlijk precies zoals het gezegde; gooi wat zand erover en het komt allemaal goed. Dit klinkt super simpel en dat is het eigenlijk ook wel. Doordat je een laag zand over de potgrond verspreid, krijgen de larven geen lucht meer, waardoor ze sterven en niet naar de oppervlakte kunnen komen. Doe dit alleen niet te lang, je plant wordt ook volledig afgesloten van lucht en voedingsstoffen.
Bovenstaande tips bestrijden de larven, wat eigenlijk ook het belangrijkst is, maar de rouwvliegjes die rondvliegen zijn eigenlijk net zo belangrijk. Door een plakstrip met een felle kleur in de aarde van de plant te steken, worden ze hierdoor aangetrokken en blijven ze vastplakken aan de strip.
Aaltjes zijn insectparasitaire nematoden, dit betekent dat ze de larf binnendringen en als het ware de besturing overnemen. De larven gaan hierdoor snel dood en de aaltjes gaan dood als er geen gastheer (larf) meer te vinden is, zo blijf je niet met een nieuwe plaag zitten. Combineer deze methode met de plakstrip en je hebt een super-effectieve en natuurlijke manier van bestrijden!
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.
Géén haast? Wij bellen jou!