Ratten in huis

De kans dat je een (levende) rat ziet, is klein. Dit komt doordat ratten nachtdieren zijn en zich niet snel laten zien. Ratten laten wel altijd sporen achter die je met het blote oog kunt zien. Op welke sporen je moet letten, lees je hieronder. Heb je het vermoeden dat je ratten hebt in of om je huis? Neem altijd contact op. Voorkomen is in dit geval altijd beter dan genezen.

Signalen

Welke signalen je ziet, is vaak verschillend. Wees in elk geval alert op een van de volgende signalen:

  • Knaagschade: ratten moeten knagen om hun tanden kort te houden. Ze knagen aan van alles, van draden tot aan voedselverpakkingen;
  • Nesten: je herkent een nest aan een grote hoeveelheid papier en/of zaagsel;
  • Poot-, buik- en staartafdrukken: deze vind je rondom de hollen en/of spullen.
  • Sterke geur: ratten zijn niet hygiënisch. Je ruikt een sterke ammoniakgeur van de urine en uitwerpselen waar de ratten leven.
  • Krassende geluiden: je hoort vooral ’s nachts nagels wanneer de ratten lopen.

Risico’s

Het gebeurt regelmatig dat een rat op draden knaagt. Voor je het weet, heb je kortsluiting en in sommige gevallen zelfs brand! Ook eet de rat graag van je voedselvoorraad mee. Is je voedselvoorraad aangetast? Gooi het dan onmiddellijk weg. Naast het veroorzaken van materiële schade zijn ratten een risico voor je gezondheid. Meer dan de helft, 50% tot 70%, draagt de ziekte van Weil. Ze dragen deze ziekte over via hun urine en uitwerpselen. Ratten laten dit achter waar ze eten en drinken, dus pas goed op je voorraden! Ratten dragen ook ziektes bij zich zoals Salmonella en Rattenbeetkoorts.

Maatregelen

Ratten moet je altijd bestrijden, ze gaan niet uit zichzelf weg. Sterker nog, als ratten een goede plek met voldoende voedsel en water vinden, planten ze zich in hoog tempo voort. Neem daarom altijd contact op met een rattenbestrijder. Onze rattenbestrijder kan jouw situatie het beste inschatten en je de juiste hulp bieden.

Voorkomen

Ratten komen altijd je huis binnen op zoek naar eten, drinken en een schuilplaats. Helemaal voorkomen is moeilijk. Hoe maak je jouw huis zo onaantrekkelijk mogelijk voor ratten?

  • Laat niets openstaan waar eten inzit! Ratten eten alles. Een open vuilniszak, etensresten (ook van je huisdier) of een composthoop in de tuin? Grote kans dat er ratten op af komen.
  • Maak kieren dicht. Ratten passen door kieren groter dan twee centimeter. Koop gaas om de gaten te bedekken.
  • Laat de takken van bomen of struiken je huis niet raken, zo komen ze binnen.
  • En natuurlijk, neem een kat!

Alléén échte
ongediertebestrijders uit jouw buurt!