Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten
Wij zijn bereikbaar! | Bel voor een afspraak
Bel direct 085-8001123
Home / Ratten / Ratten in huis

Ratten in huis

De kans dat je een rat ziet, is klein. Dit komt doordat ratten nachtdieren zijn en zich niet snel laten zien. Heb je het vermoeden dat je ratten hebt in of om je huis?

Ratten in huis

Rattenplaag herkennen

Gebruik je zintuigen om een rattenplaag te herkennen in huis. De aanwezigheid van ratten in huis kun je zien, horen en ruiken. Wees in elk geval alert op een van de volgende signalen:

 • Knaagschade: ratten moeten knagen om hun tanden kort te houden. Ze knagen aan van alles, van voedsel en meubels tot elektriciteitskabels. Je kunt deze schade zien, maar je kunt ze uiteraard ook horen knagen;
 • Nesten: je herkent een nest aan een grote hoeveelheid papier en/of zaagsel;
 • Poot-, buik- en staartafdrukken: deze afdrukken vind je rondom de plekken waar de ratten graag zitten.
 • Sterke geur: je ruikt een sterke ammoniakgeur van de urine en uitwerpselen die de ratten overal achterlaten. Deze keutels zijn ongeveer 2 centimeter lang, 0,5 centimeter dik en grijsbruin van kleur;
 • Krassende geluiden: vooral ‘s nachts hoor je het geluid dat ze maken met hun nagels wanneer de ratten lopen.

Hoe ontstaat een rattenplaag?

Ratten zijn grotendeels afhankelijk van de mens. Hierdoor leveren wij het grootste aandeel aan het ontstaan van de plaag. Ze leven van ons voedsel en afval. De belangrijkste reden voor het ontstaan van een plaag, is dat mensen voedsel laten staan zodat ratten erbij kunnen. Ratten bouwen bij genoeg voedsel een nest in de buurt en planten zich snel voort. Ratten krijgen door gezamenlijke reproductie wel 2.000 jongen in het jaar. De eerste stap tegen een rattenplaag is al je eten goed opbergen en alle open verpakkingen weggooien. Houd hierbij in gedachten: ratten eten zo goed als alles!

Waar vind je ratten in huis?

Eigenlijk overal waar voedsel te vinden is, vind je bruine en zwarte ratten. Bruine ratten leven graag op vochtige plaatsen, zoals kelders, dakgoten, schuren en onder vloeren. En zwarte ratten leven juist op hoge, droge plaatsen, zoals zolders, vlieringen, pakhuizen en schepen. Pas op, ratten passen zich gemakkelijk aan zolang er maar genoeg voedsel en water is.

Gevaren van ratten in huis

Het gebeurt regelmatig dat een rat op draden knaagt. Voor je het weet, heb je kortsluiting en in sommige gevallen ontstaat er zelfs brand! Ook eten ratten graag van je voedselvoorraad mee. Is je voedselvoorraad aangetast? Gooi het dan onmiddellijk weg. Naast het veroorzaken van materiële schade zijn ratten een risico voor je gezondheid.

Welke ziektes dragen ratten bij zich?

Ratten dragen wel veel verschillende ziektes bij zich. Dit zijn voornamelijk bacteriën en virussen. De bacterie en/of virus komt vervolgens in je lichaam via je neus, ogen of mond, een wondje of door het eten van besmet voedsel. Denk hierbij aan:

 • De ziekte van Weil
 • Salmonella
 • E. Coli
 • Varkenspest
 • TBC

Meer dan de helft draagt de ziekte van Weil. Ze dragen deze ziekte over via hun urine en uitwerpselen. Ratten laten dit achter waar ze eten en drinken, dus pas goed op je voorraden! Ratten brengen ook (besmette) parasieten mee, zoals luizen, vlooien, teken, mijten en wormen. Vroeger was de zwarte rat de grootste pestverspreider. De ratten waren zelf niet geïnfecteerd, maar de vlooien die ze droegen wel.

Hoe voorkom ik ratten in huis?

Ratten komen altijd je huis binnen op zoek naar eten, drinken en een schuilplaats. Helemaal voorkomen is moeilijk. Hoe maak je jouw huis zo onaantrekkelijk mogelijk voor ratten? Laat geen voedsel of afval slingeren in je huis of tuin. Ratten eten alles. Een open vuilniszak, etensresten (ook van je huisdier) of een composthoop in de tuin? Grote kans dat er ratten op af komen. Maak verder gaten en kieren dicht, ratten komen namelijk al door de kleinste opening je huis binnen.

Ratten bestrijden

Ratten moet je altijd bestrijden, ze gaan niet uit zichzelf weg. Sterker nog, als ratten een goede schuilplaats met voldoende voedsel en water vinden, planten ze zich in hoog tempo voort. Neem daarom altijd contact op met een rattenbestrijder.

Snel geholpen Bel onze bestrijder
 • Snel van je probleem af
 • Eerlijk & transparant
 • Vrijblijvend advies
 • Bestrijding door een vakman
 • Binnen 24 uur geholpen
085-8001123
Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!