Ratten zelf bestrijden

Je hebt ratten in of om je huis. Wat doe je in dat geval? Allereerst schat je de situatie in. Heb je te maken met een kleine of grote plaag? Bij een grote plaag is zelf bestrijden meestal geen optie. Veel mensen zien bepaalde plekken over het hoofd waardoor de plaag weer opnieuw groeit. Professionele rattenbestrijders weten precies waar ratten zitten en kennen hun looproutes. Wil je bij een beginnende plaag toch zelf aan de slag? Ga hiervoor naar een doe-het-zelfwinkel. De verkopers adviseren je over de verschillende bestrijdingsmethoden.

Verschillende methodes

Er zijn verschillende manieren om van een rattenplaag af te komen. Als je het zelf doet, kom je meestal uit op rattengif of rattenvallen. Maar er zijn ook alternatieven, zoals ultrasone geluidstonen. Er is echter geen enkele studie die de effectiviteit van deze methode bewijst. Besef dat welke manier je ook gebruikt: ratten laten zich niet graag vangen! Vaak reageren ze agressief en bijten ze van zich af. Letterlijk helaas. Het gevaar bij een rattenbeet is dat je een ziekte oploopt.

Rattengif

Rattengif vind je in blokken en in korrels. Je mag deze alleen in rattendozen of rattenkisten gebruiken. Raak je het gif aan? Was dan meteen je handen goed. Experimenteer niet met het gif, dat is gevaarlijk voor je gezondheid. Zorg er ook voor dat het gif niet in contact komt met een (open) wond. Kijk bij het plaatsen of er geen andere voedselbronnen zijn waar ze naartoe kunnen. De kans bestaat dat ze dan niet op het gif afkomen. Ratten gaan niet direct dood van het gif. Vaak gaan ze nog terug naar het nest. De rat gaat daar dood, het lichaam gaat rotten en trekt andere ongedierte aan.

Rattenvallen

Rattenvallen bestaan in verschillende soorten en maten. Zo zijn er rattenvallen met of zonder gif. Er zijn zelfs rattenvallen waarbij de rat in leven blijft. Bij een kleine rattenplaag bijvoorbeeld is een val of klem zonder gif voldoende. Gebruik je liever rattenvallen of klemmen met gif? Schakel dan een professional in. Het gif is niet alleen schadelijk voor ratten, maar ook voor mensen. Vang je ratten liever levend? Dat kan met speciale inloopvallen. Zet je ze daarna uit, let er dan wel op dat je de rat ver van je eigen, maar ook van andere huizen uitzet. Ratten weten de weg naar jouw huis of andere huizen makkelijk te vinden.

Blijf je last houden?

Het is mogelijk dat de ratten op plaatsen in of om je huis zitten waar je zelf niet bij kunt. Zelf bestrijden is dan geen optie. Schakel in dat geval ook onze professional in.

Alléén échte
ongediertebestrijders uit jouw buurt!