Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten
Wij zijn bereikbaar! | Bel voor een afspraak
Bel direct 085-8001123
Home / Ratten / Ratten zelf bestrijden

Ratten zelf bestrijden

Je hebt ratten in of om je huis. Wat doe je in dat geval? Ratten zelf bestrijden of ratten laten bestrijden? Heb je te maken met een kleine of grote plaag? Bij een grote plaag is zelf bestrijden meestal geen optie.

Ratten zelf bestrijden

Ratten zelf bestrijden, dat doe je zo

Ratten zelf bestrijden? Daarvoor zijn verschillende methoden. Als je het zelf doet, kom je meestal uit op rattengif of rattenvallen. Maar er zijn ook alternatieven, zoals ultrasone geluidstonen. Er is echter geen enkele studie die de effectiviteit van deze methode bewijst. Besef dat welke manier je ook gebruikt: ratten laten zich niet graag vangen! Veel mensen zien bepaalde plekken over het hoofd waardoor de plaag weer opnieuw groeit. Professionele rattenbestrijders weten precies waar ratten zitten en kennen hun looproutes.

Rattenvallen

Er zijn veel verschillende rattenvallen, denk aan inloopvallen, klapvallen en elektronische vallen. Bij de ene val blijft de rat leven en zet je hem uit, bij de andere is de rat direct dood of gaat hij later dood door gif. Let op de looproute van de rat. Hij ontwijkt de eerste dagen spullen die je er neerzet. Na een paar dagen worden ze nieuwsgierig en gaan ze op onderzoek uit.

Inloopvallen

Een inloopval is een val waarbij de rat blijft leven. Daarna zet je de rat buiten uit. De rat loopt een langwerpige kooi binnen waar aan het einde een beetje aas ligt. Wanneer de rat bij het aas is, activeert de val en valt het deurtje dicht. Let op dat je de rat binnen 24 uur loslaat. Ratten ervaren namelijk veel stress in een kooi. Zorg er ook voor dat je de rat ver van jouw huis en andere huizen loslaat.

Klapvallen

Klapvallen zijn de bekendste vallen. Je legt aas op het plateau, de rat gaat op het plateau staan om het aas op te eten en de val valt dicht. Hierdoor breekt de rat zijn rug. Bij klapvallen is de rat direct dood. Controleer deze val regelmatig. Wanneer er een dode rat blijft liggen, is dit aantrekkelijk voor ander ongedierte.

Elektronische vallen

Bij een elektronische val loopt de rat een tunnel binnen. Aan het einde van de tunnel ligt aas. Is de rat bij het aas, dan raakt hij een kussentje aan. Het kussentje activeert de val. De rat wordt geëlektrocuteerd en is op slag dood. Deze vallen moet je ook regelmatig controleren, maar de kans op ongedierte is kleiner.

Rattenvallen combineren met rattengif

Vaak wordt geadviseerd rattenvallen te combineren met rattengif. Het is beter dit niet zelf te doen. Professionals combineren ook rattenvallen met rattengif. Dit doen ze om de plaag met zekerheid een halt toe te roepen. Professionele ongediertebestrijders weten ook welk gif het beste is en hoe je deze veilig gebruikt.

Rattengif

Heb je last van een rattenplaag? Dan zijn rattenvallen niet de oplossing. Ratten zijn groepsdieren die in hele grote aantallen voorkomen. Dit komt doordat ratten door gezamenlijke reproductie tot 2.000 ratten per jaar voortbrengen. Dan heb je dus zo’n 2.000 rattenvallen nodig. Daar is geen beginnen aan. Heb je veel ratten of is er sprake van een ware plaag? Gebruik dan altijd gif.

Hoe werkt rattengif?

Rattengif vind je in blokken en in korrels. Je mag deze alleen in rattendozen of rattenkisten gebruiken. Het werkt als volgt: je legt het aas neer langs de looproutes en bij de voedselvoorraad. Kijk bij het plaatsen of er geen andere voedselbronnen zijn waar ze naartoe kunnen. De kans bestaat dat ze dan niet op het gif afkomen. Ratten gaan niet direct dood van het gif. Het gif zorgt ervoor dat het bloed niet meer kan stollen en er inwendige bloedingen ontstaan. Doordat het bloed niet goed naar de hersenen stroomt, ervaart de rat weinig tot geen stress.

Voordelen van rattengif

  • Het lichaam van de rat rot niet. Het lichaam droogt van binnen op. Dit zorgt ervoor dat er geen ander ongedierte op af komt.
  • Het is veel veiliger in gebruik. Krijgen je huisdieren dit gif binnen? Dan worden ze niet direct ziek en ze gaan dus ook niet meteen dood. Ze moeten een behoorlijke hoeveelheid binnen krijgen voordat het fataal is.
  • Ratten, maar ook muizen blijven van het aas eten tot ze doodgaan. Ze merken namelijk niet dat er iets mis is met het aas. Daardoor eten ook de laatste ratten van het aas en houd je geen ratten over die een nieuwe plaag starten.

Ratten weren

Je hoort weleens dat je ratten kunt weren met ultrasoon geluidstonen. Uit geen enkel onderzoek is echter gebleken dat deze methode effectief is. Een ander diervriendelijk alternatief is het gebruik van geuren waar ratten niet van houden, zoals pepermuntolie. Deze geur vertroebelt de geur van voedsel waardoor dit minder aantrekt. Ook blijven sommige ratten op afstand door de geur, omdat ze er simpelweg niet van houden. Helaas is ook deze methode vaak niet effectief genoeg. Heb je een kat in huis? Dan is de kans op ratten sowieso lager. Een kat in huis nemen, behoort dus ook tot de mogelijkheden. Daarbij is het wel afhankelijk of de kat een jagersinstinct heeft.

Professioneel ratten bestrijden

Het is niet aan te raden zelf met rattengif in de weer te gaan. Laat dit over aan onze professionele ongediertebestrijder. Door hun jarenlange ervaring weten professionals hoe zij veilig met rattengif om moeten gaan en hoe ze de ratten effectief moeten bestrijden.

Snel geholpen Bel onze bestrijder
  • Snel van je probleem af
  • Eerlijk & transparant
  • Vrijblijvend advies
  • Bestrijding door een vakman
  • Binnen 24 uur geholpen
085-8001123
Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!