Kakkerlakken vangen, hoe moet dat?
Door ’s nachts een vochtige dweil op de keukenvloer te leggen, vang je hoogstwaarschijnlijk kakkerlakken. De insecten kruipen er dan onder en de volgende morgen kun je ze simpelweg opvegen. Ook vang je kakkerlakken door een bakje water met olie te mengen. De kakkerlakken komen op het water af en verdrinken door de olie die hun luchtwegen verstopt. Daarnaast werkt een mengsel van gipspoeder en poedersuiker ook. Naast dit mengsel zet je een schoteltje water. De kakkerlak komt eerst op de poeders af en wordt vervolgens door het water aangetrokken. Door het vocht klontert de gipspoeder tot een dodelijke massa.
Zet een kakkerlakkenval
Wil je kakkerlakken zelf bestrijden? Maak dan gebruik van een kakkerlakkenval. Je hebt verschillende soorten kakkerlakkenvallen, waaronder één met lijm die werkt door middel van een lokstof. Een kakkerlakkenval werkt effectief, mits je deze goed plaatst. Zet de kakkerlakkenvallen op plekken waar het warm en vochtig is. Ook plekken waar voedsel te vinden is zullen deze snelle beesten te vinden zijn.
Kakkerlakkenlijmval
Een kakkerlakkenlijmval is als het ware een kartonnen doosje met een lijmvel of lijmplankje waar lokstof in zit. De kakkerlakken komen af op de geur van de lokstof. De kakkerlakken lopen vervolgens de val binnen die met lijm bekleed is. De val absorbeert olie en water van de pootjes waardoor de kakkerlak nog beter blijft plakken aan de val. Deze kakkerlakkenlijmval vangt ook andere insecten, een extra voordeel dus!
Gewone kakkerlakkenval
Naast de kakkerlakkenlijmval heb je ook nog een gewone kakkerlakkenval. Deze val heeft meestal twee verdiepingen en meerdere inloopdeuren. Je vult de val met een beetje voedsel, maar ook met lokstof. De kakkerlak komt op de geur van het voedsel en/of de geur van de lokstof af. Vervolgens loopt de kakkerlak de val binnen en gaat opzoek naar het eten en/of de lokstof. Wanneer hij naar de tweede verdieping kruipt, kan hij de weg niet meer terugvinden. De kakkerlak raakt in paniek en geeft een bepaald signaal af. Dit signaal horen andere kakkerlakken die in de omgeving zijn. Dit zorgt ervoor dat al deze kakkerlakken ook op de val afkomen en hetzelfde doen.
Werkt een kakkerlakkenval echt?
Kakkerlakken verspreiden zich snel. Overal waar ze komen leggen ze eitjes en planten ze zich voort. Kakkerlakken vermenigvuldigen zich in korte tijd, waardoor een kakkerlakkenplaag binnen no-time gevormd is. Het is daarom vaak best lastig om zelf kakkerlakken te bestrijden door middel van een kakkerlakkenval. Wellicht komen de meeste kakkerlakken op jouw val af, maar je zult nooit zeker weten of je daarmee alle kakkerlakken hebt gevangen. De voortplanting gaat gewoon door en zo kom je dus nooit helemaal van jouw kakkerlakkenplaag af.
Maak een kakkerlakkenspray
Je kunt proberen kakkerlakken zelf te bestrijden met een zogenaamde kakkerlakkenspray. Wat zijn dan de opties?
- Oplossing van zeep en water
- Insectenspray
- Vloeibaar gif
Dat laatste zorg voor een effectieve kakkerlakkenbestrijding, maar is alleen toegestaan voor professionele ongediertebestrijders.
Oplossing van zeep en water
Wat moet je doen? Je maakt gewoon een sopje van zeep en water wat dun genoeg is om met een plantenspuit te verstuiven. Dit goedje spuit je over de kakkerlakken, vooral over het hoofd en de buik. Een aantal druppels kunnen de kakkerlak al doden. Uiteraard probeert de kakkerlak weg te komen, maar binnen enkele minuten kan hij al dood gaan. Hoe? De kakkerlak stikt doordat hij door poriën ademt waar het dunne laagje zeepwater over ligt. Je moet de kakkerlakken wel zo snel mogelijk verwijderen. Zodra het water namelijk is opgedroogd, kan de kakkerlak zich weer herstellen. Erg effectief is het dus niet.
Insectenspray
Er zijn insectensprays op de markt die werken tegen kruipende insecten, zoals kakkerlakken. Deze spuitbussen bevatten de werkzame stof permethrin wat over het algemeen alle insecten dood. Op plekken waar kakkerlakken zich verstoppen of je huis binnendringen, dien je te spuiten. Pas er wel op dat er geen kinderen of huisdieren in de buurt zijn. Als je naast een insectenspray ook een lokmiddel gebruikt, let er dan op dat je de spray niet daar in de buurt spuit. Ze komen dan immers ook niet meer bij je lokmiddel. Het nadeel van deze sprays is dat deze voor allerlei soorten ongedierte worden gebruikt. Het is dus maar de vraag of ze ook echt tegen kakkerlakken werken en daarnaast worden alle andere insecten ook gedood. De kans is daarnaast groot dat de overlevende eitjes binnen twee maanden weer uitkomen met een nieuwe kakkerlakkenplaag als gevolg.
Vloeibaar gif
Dit is een speciaal gif dat wordt aangemengd met water dat op alle oppervlakken moet worden gespoten, geveegd of gedweild om de kakkerlakken te bestrijden. Dit gif werkt goed tegen een nieuwe plaag, omdat de kakkerlakken wel een aantal weken wegblijven. Alleen een professionele ongediertebestrijder mag dit gif toepassen. Voor een ernstige plaag heb je namelijk de sterkst mogelijke pesticiden nodig. De methoden waarover professionals beschikken zijn veel effectiever dan de producten die je bij de drogist kunt halen.
Werkt een kakkerlakkenspray?
De kakkerlak bestaat al meer dan 300 miljoen jaar. De reden dat dit ongedierte het al zo lang vol houdt, is omdat kakkerlakken zeer hardnekkig zijn en zich goed aanpassen. In al die jaren hebben de kakkerlakken een soort van resistentie opgebouwd tegen dit soort sprays. De werking van een kakkerlakkenspray is dus ook niet meer optimaal. Daarnaast is het ontzettend lastig om alle kakkerlakken hiermee te vangen, aangezien ze erg schuw zijn en zich goed verstoppen. Ook zijn de eipakketjes bedekt met een laagje chitine, waar de meeste bestrijdingsmiddelen geen effect op hebben.
Kakkerlakken zelf bestrijden of niet?
Hoewel wij begrijpen dat mensen proberen eerst kakkerlakken zelf te bestrijden, blijkt uit ervaring dat je hiermee niet perse beter af bent. Eigenlijk lukt het mensen vrijwel nooit om volledig van de kakkerlakkenplaag in huis af te komen. In eerst instantie lijkt het misschien een goedkopere oplossing door zelf met bestrijdingsmiddelen aan de slag te gaan. Doordat vaak alsnog een professionele ongediertebestrijder moet worden ingeschakeld, is het eigenlijk zonde van je tijd, geld en moeite die je er in hebt gestoken.
Professionele kakkerlakkenbestrijding
Lukt kakkerlakken zelf bestrijden niet en heb je van alles geprobeerd? Blijven de kakkerlakken maar terugkomen? Schakel dan een professionele kakkerlakkenbestrijder in. Ervaren kakkerlakkenbestrijders kennen de levenswijze van kakkerlakken, weten waar kakkerlakken zich schuilhouden en hebben de beschikking over effectieve bestrijdingsmethoden- en middelen. Zo ben je er zeker van dat de kakkerlakkenplaag in jouw huis snel verleden tijd is.