Maak een afspraak
 • Zonder voorrijkosten
 • Ruim 400.000 tevreden klanten
 • Alleen lokale bestrijder
 • In Nederland & België

Kakkerlakken zelf bestrijden

Het bestrijden van kakkerlakken in je huis is een vervelende en lastige klus. Kakkerlakken zijn namelijk hardnekkig ongedierte en bestaan dan ook al maar dan 300 miljoen jaar. In die tijd hebben ze geleerd om te overleven in de meest barre omstandigheden, dus zomaar wegjagen laten ze zich niet.

Meer over kakkerlakken
Snel geholpen Bel onze bestrijder
 • Snel van je probleem af
 • Zónder voorrijkosten
 • Vrijblijvend advies
 • Lokale vakman
 • Binnen 24 uur geholpen
085 - 800 1123

Kakkerlakken vangen, hoe moet dat?

Door ’s nachts een vochtige dweil op de keukenvloer te leggen, vang je kakkerlakken. De insecten kruipen er dan onder en de volgende morgen kun je ze opgeven. Ook vang je kakkerlakken door een bakje wat met olie te mengen. De kakkerlakken komen op het water af en verdrinken door de olie die hun luchtwegen verstopt. Daarnaast werkt een mengsel van gipspoeder en poedersuiker ook. Naast dit mengsel zet je een schoteltje water. De kakkerlak komt eerst op de poeders af en wordt vervolgens door het water aangetrokken. Door het vocht klontert de gipspoeder tot een dodelijke massa.

Zet een kakkerlakkenval

Om kakkerlakken zelf te bestrijden, kun je gebruik maken van een kakkerlakkenval. Je hebt verschillende soorten kakkerlakkenvallen, waaronder een met lijm en een die werkt door middel van een lokstof. Een kakkerlakkenval is een effectieve, mits je ze goed plaatst. Zet de kakkerlakkenvallen op plekken waar het warm en vochtig is, ook plekken met veel voedsel zijn plekken waar kakkerlakken vaak te vinden zijn.

Kakkerlakkenlijmval

Een kakkerlakkenlijmval is als het ware een kartonnen doos met een lijmvel of lijmplankje met een lokstof erin. Op de geur van de lokstof komen de kakkerlakken af. De kakkerlakken lopen vervolgens de val binnen die met lijm bekleed is. De val absorbeert olie en water van de pootjes waardoor de kakkerlak nog beter blijft plakken aan de val. Ook vangt de kakkerlakkenlijmval ook andere insecten dan alleen kakkerlakken. Een extra voordeel dus!

Gewone kakkerlakkenval

Naast de kakkerlakkenlijmval heb je ook nog een gewone kakkerlakkenval. De val heeft meestal twee verdiepingen en meerdere inloopdeuren. Je vult de val met een beetje voedsel, maar ook met lokstof. De kakkerlak komt op de geur van het voedsel en/of de geur van de lokstof af. Vervolgens loopt de kakkerlak de val binnen en gaat opzoek naar het eten en/of de geur van de lokstof. Wanneer hij naar de tweede verdieping kruipt, kan hij de weg niet meer terugvinden. De kakkerlak raakt in paniek en geeft een bepaald signaal af. Dit signaal horen andere kakkerlakken die in de omgeving zijn. Dit zorgt ervoor dat al deze kakkerlakken ook op de val afkomen en hetzelfde doen.

Werkt een kakkerlakkenval echt?

Kakkerlak verspreiden zich gauw. Overal waar ze komen, leggen ze eitjes en planten zich zo snel voort. Kakkerlakken vermenigvuldigen zich dus enorm in korte tijd, waardoor een kakkerlakkenplaag binnen no-time gevormd is. Je ziet dat het best lastig is om kakkerlakken zelf te bestrijden door middel van een kakkerlakkenval. Wellicht komen de meeste kakkerlakken op jouw val af, maar je zult nooit zeker weten of je daarmee alle kakkerlakken hebt gevangen. Bovendien komen de eitjes van de kakkerlakken niet vanzelf naar jouw kakkerlakkenval. De voortplanting gaat gewoon door en zo kom je dus nooit helemaal van jouw kakkerlakkenplaag af.

Maak een kakkerlakkenspray

Je kunt proberen kakkerlakken zelf te bestrijden met een zogenaamde kakkerlakkenspray. Wat zijn dan de opties?

 • Oplossing van zeep en water
 • Insectenspray
 • Vloeibaar gif

Dat laatste zorg voor een effectieve kakkerlakkenbestrijding, maar is alleen toegestaan voor professioneel gebruik.

Oplossing van zeep en water

Wat moet je doen? Je maakt gewoon een sopje van zeep en water wat dun genoeg is om met een plantenspuit te verstuiven. Dit goedje spuit je over de kakkerlakken, vooral over het hoofd en de buik. Een aantal druppels kunnen de kakkerlak al doden. Uiteraard probeert de kakkerlak weg te komen, maar binnen enkele minuten sterft hij, of bijna. Hoe? Doordat de kakkerlak door de poriën ademt waar het dunne laagje zeepwater over ligt, stikt hij. Je moet de kakkerlakken wel zo snel mogelijk verwijderen. Zodra het water namelijk is opgedroogd, kan de kakkerlak zich weer herstellen. Erg effectief is het dus niet.

Insectenspray

Er zijn insectensprays op de markt die werken tegen kruipende insecten, zoals kakkerlakken. Deze spuitbussen bevatten de werkzame stof permethrin wat over het algemeen alle insecten dood. Op plekken waar kakkerlakken zich verstoppen of je huis binnendringen, dien je te spuiten. Pas er wel op dat er geen kinderen of huisdieren in de buurt zijn. Als je naast een insectenspray ook een lokmiddel gebruikt, let er dan op dat je de spray niet daar in de buurt spuit. Ze komen dan immers ook niet meer bij je lokmiddel. Het nadeel van deze sprays is dat deze voor allerlei soorten ongedierte worden gebruikt. Het is dus maar de vraag of ze ook echt tegen kakkerlakken werken en daarnaast worden alle andere insecten ook gedood. De kans is daarnaast groot dat de overlevende eitjes binnen twee maanden weer uitkomen met een nieuwe kakkerlakkenplaag als gevolg.

Vloeibaar gif

Dit is een speciaal gif dat wordt aangemengd met water dat op alle oppervlakken moet worden gespoten, geveegd of gedweild om de kakkerlakken te bestrijden. Dit gif werkt goed tegen een nieuwe plaag, omdat de kakkerlakken wel een aantal weken wegblijven. Alleen een professionele ongediertebestrijder mag dit gif toepassen. Voor een ernstige plaag heb je namelijk de sterkst mogelijke pesticiden nodig. De methoden waarover professionals beschikken zijn veel effectiever dan de producten die je bij de drogist kunt halen.

Werkt een kakkerlakkenspray?

De kakkerlak bestaat al meer dan 300 miljoen jaar. De reden dat dit ongedierte het al zo lang vol houdt, is omdat kakkerlakken zeer hardnekkig zijn en zich goed aanpassen. In al die jaren hebben de kakkerlakken een soort van resistentie opgebouwd tegen dit soort sprays. De werking van een kakkerlakkenspray is dus ook niet meer optimaal. Daarnaast is het ontzettend lastig om alle kakkerlakken hiermee te vangen, aangezien ze erg schuw zijn en zich goed verstoppen. Ook zijn de eipakketjes bedekt met een laagje chitine, waar de meeste bestrijdingsmiddelen geen effect op hebben.

Kakkerlakken zelf bestrijden of niet?

Hoewel wij begrijpen dat mensen proberen eerst kakkerlakken zelf te bestrijden, blijkt uit ervaring dat je hiermee niet perse beter af bent. Eigenlijk lukt het mensen vrijwel nooit om volledig van de kakkerlakkenplaag in huis af te komen. In eerst instantie lijkt het misschien een goedkopere oplossing door zelf met bestrijdingsmiddelen aan de slag te gaan. Doordat vaak alsnog een professionele ongediertebestrijder moet worden ingeschakeld, is het eigenlijk zonde van je tijd, geld en moeite die je er in hebt gestoken.

Professionele kakkerlakkenbestrijding

Lukt kakkerlakken zelf bestrijden niet en heb je van alles geprobeerd, maar blijven de kakkerlakken maar komen, dan is het tijd om een professionele kakkerlakkenbestrijder in te schakelen. Ervaren kakkerlakkenbestrijders kennen de levenswijze van kakkerlakken, weten waar kakkerlakken zich schuilhouden en hebben de beschikking over effectieve bestrijdingsmethoden- en middelen. Zo ben je er zeker van dat de kakkerlakkenplaag in jouw huis snel verleden tijd is. Voor een effectieve kakkerlakkenbestrijding schakel je en professionele ongediertebestrijder in.

Direct een bestrijder in jouw buurt nodig?
Vind een bestrijder
Door ons landelijke netwerk zijn we snel ter plaatse en betaal je geen voorrijkosten. Hoe werkt het