Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

Kakkerlakken, een bijzonder insect

Door Fleur 1 min leestijd8 februari 2016
Kakkerlak

Het lijkt onwaarschijnlijk, maar het bestaat echt. Kakkerlakken hebben de aparte eigenschap dat ze door platte sleuven heen kruipen. Dit lijkt op het eerste aanzicht onmogelijk, omdat de insecten 12 millimeter zijn. Een gleuf is zo’n 3 mm. Ze doen dit door zich plat te drukken en hun poten uit te spreiden. Zo zijn ze nog maar een kwart van hun oorspronkelijke grootte.

Nepkakkerlak

Afgelopen maandag stond er in PNAS een artikel van twee biologen van de University of California Berkeley. Hierin beschreven zij een onderzoek die zij hadden gedaan, waarin ze hogesnelheidsopnamen van de kakkerlakken hadden gemaakt. De kakkerlak wordt gebruikt als voorbeeld voor een robot die dezelfde tactiek gebruikt. Het flexibele apparaat drukt zich net als de kakkerlak plat en wandelt met gespreide pootjes. 20 centimeter lang en 7,5 centimeter hoog, zo klein is de nepkakkerlak maar. Volgens bedenkers Kaushik Jayaram en Robert Full moet het de eerste stap naar een reddingsrobot zijn.

Topsnelheid

Toch blijft er een groot verschil zitten tussen de echte en de neppe kakkerlak. De geweldige snelheid van 0,4 seconden weten de echte insecten te behalen als ze een opening van 4 millimeter hoog moeten betreden. In dit geval wordt het lijfje tweemaal zo plat en worden natuurlijk de pootjes gespreid. Ook halen ze een erg hoog tempo van 15 cm per seconde. Als het de kakkerlakken wat makkelijker gemaakt wordt, dan zijn ze nog veel sneller. In ruimtes van 6 millimeter rennen ze 60 cm per seconde rennen. Ongelofelijk!

Kracht

Een andere bijzondere eigenschap is de kracht van het diertje. Ze dragen 650 gram aan gewicht op hun rug. Dit vergelijk je met de druk die het plafond op de insecten uitoefent. De nepkakkerlak is bijna helemaal hol, dus die heeft veel minder last van de druk.

Bron: www.nrc.nl

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!