Het gedrag van kakkerlakken heeft iets weg van dat van een ninja. Ze duiken op uit het niets en verdwijnen op dezelfde manier. Kakkerlakken zijn razendsnel en onder andere dit kenmerk maakt ook dat dit beestje geen prettig imago heeft. Wel is nu duidelijk hoe dit ongedierte zo’n snelle verdwijntruc doet.
Heel veel mensen huiveren van kakkerlakken omdat ze zo verschrikkelijk snel zijn. Het liefste spring je op een stoel of ren je heel hard weg. Een reactie die veel voorkomt op dit onberekenbaar insect. Het ene moment zit de kakkerlak nog op de tafel, maar je knippert met je ogen en ze zijn weg. Onderzoekers uit Berkeley wisten niet wat hen overkwam toen ze kakkerlakken bestudeerden. De dieren zijn dus echt in staat van het ene op het andere moment te verdwijnen. Het is met het blote oog soms niet eens te zien, zo snel gebeurt het. De onderzoekers legden door middel van hele snelle camera vast wat de kakkerlakken precies deden.
Er werd ontdekt dat een kakkerlak zonder moeite ‘verdwijnt’ door zich met zijn achterpoten vast te klemmen en zich vervolgens onder het oppervlak te slingeren. De kakkerlak rent met volle vaart op de rand (van bijvoorbeeld de tafel) af en duikelt zo over de rand zonder te vallen. Hij houdt zich dus vast met zijn achterpoten, waarbij soms zelfs maar 1 achterpoot nodig is. Doordat de kakkerlak zich naar het andere oppervlak slingert, komen er zelfs G-krachten kijken. Hij weet met deze slingerende beweging het grootste gedeelte van zijn energie die hij tijdens het rennen opwekt te behouden.
Ongedierte in huis is nooit leuk, maar kakkerlakken staan toch zeker wel in de lijst van de meeste vervelende insecten in huis. Je wilt hier dan ook snel vanaf, aangezien de snelle kakkerlakken zich ook snel kunnen voortplanten. Kakkerlakken zelf bestrijden is dan ook niet slim. Je kunt deze lastige klus beter overlaten aan een specialist. Dan weet je zeker dat je van je kakkerlakkenplaag afkomt.
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.
Géén haast? Wij bellen jou!