Boktor is een houtborende insectensoort dat grote schade aan hout kan aanrichten. Toch is boktor het een interessant insect. Als een boktor oud genoeg is om uit te vliegen, dan laat het beestje zijn sporen achter op de plek waar het geboren is. Promovendus Paul Copini kan aan de hand van die sporen in de jaarringen van bomen bepalen wanneer de boktor het levenslicht heeft gezien.
Copini legt uit hoe het proces van larve naar volgroeide boktor precies verloopt. Boktorren leggen eitjes in de bast van de boom en daar komen larven uit. Als de larven zijn uitgekomen, vertrekken ze uit de bast en kruipen meer naar het midden van de boom. De larve wordt natuurlijk ouder en moet ook genoeg eten. Gelukkig is er genoeg te vinden in het midden van een boom. De boktorlarve eet zich door de hele boom heen en laat allemaal gaatjes achter.
Na 2 á 3 jaar vindt de boktor het mooi geweest en maakt een uitweg in de boom om vervolgens de wijde wereld in te vliegen. Boktorren zijn wel erg loyaal naar hun geboorteboom toe en zullen daar dan ook hun gehele leven blijven. De boom die ten prooi gevallen is aan het houtborende insectensoort heeft helaas niet het eeuwig leven, na verloop van tijd moet de boom de strijd staken en legt het loodje.
Voor het onderzoek van Copini heeft hij op eigen houtje uitvlieggaten in bomen gemaakt, dit op verschillende momenten in het groeiseizoen. De reden hiervoor is dat hij door zelf te bepalen wanneer de uitvliegggaten ontstaan heel goed in de gaten kan houden wat het teweeg brengt bij de boom. Aan de hand van zijn waarnemingen vergeleek hij de verwondingen met elkaar. Wat hem hierbij opviel was het belang van de positie van de verwonding in de jaarring van de boom.
Volgens Copini zijn er drie periodes in het jaar waarin een boktor uitvliegt. Dit is voor, net na en gedurende het groeiseizoen. Dit is alleen helaas niet precies op de maand aan te tonen. Als verklaring daarvoor geeft Copini dat bomen onderling te veel met elkaar verschillen om algemeen geldig te zijn. Dit lukt alleen als je van elke boom een groeicurve maakt.
Ondanks dat het niet op de maand nauwkeurig is, is Copini toch te spreken over zijn bevindingen wat de leeftijd van boktor betreft. De NVWA heeft hem al een aantal keer naar informatie gevraagd. Copini denkt wel dat andere landen zijn hulp nog wel eens goed zouden kunnen gebruiken. Met name in Italië en Amerika kampen ze met grote problemen door de boktor.
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.
Géén haast? Wij bellen jou!